ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
  
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
Υπότροφοι Erasmus των 700 ευρώ

 

Αθήνα 13.10.2010, 19:02

Περισσότεροι από τους μισούς σπουδαστές Erasmus θεωρούν την υποτροφία τους ανεπαρκή, ειδικά εκείνοι που μεταβαίνουν σε χώρες με υψηλό κόστος ζωής, καθώς το μηνιαίο ποσό της διαμορφώνεται κατά μέσο όρο στα 700 ευρώ.

Αυτό είναι το βασικό μήνυμα της Επιτρόπου για θέματα Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Πολυγλωσσίας και Νεολαίας Ανδρούλα Βασιλείου στην ερώτηση του ευρωβουλευτή της ΝΔ Γ. Παπανικολάου για τις οικονομικές επιδράσεις στις οικογένειες των φοιτητών που αποφασίζουν να αξιοποιήσουν το πρόγραμμα Erasmus προκειμένου να ολοκληρώσουν ένα μέρος των σπουδών τους στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία σχετικής μελέτης, το κόστος μιας περιόδου Erasmus στο εξωτερικό ποικίλλει σημαντικά για διάφορους λόγους, όπως το κόστος της ζωής στη χώρα υποδοχής, οι εγκαταστάσεις που διατίθενται στους νεοαφιχθέντες σπουδαστές, τα έξοδα συγκοινωνιών μεταξύ του τόπου προέλευσης και του τόπου υποδοχής, κ.λπ. Ωστόσο, υπολογίστηκε ότι οι μέσες μηνιαίες δαπάνες κατά τη διάρκεια μιας περιόδου Erasmus στο εξωτερικό ανέρχονται περίπου σε 700 ευρώ.

Ο κ. Παπανικολάου τόνισε ότι σημειώνει ραγδαία αύξηση ο αριθμός των σπουδαστών που λαμβάνουν κοινοτική χρηματοδότηση για να σπουδάσουν ή να καταρτιστούν επαγγελματικά στο εξωτερικό. Το ακαδημαϊκό έτος 2008/2009, 198.600 σπουδαστές συνολικά μετέβησαν σε κάποια από τις 31 χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Erasmus (κράτη μέλη της ΕΕ, Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Νορβηγία και Τουρκία). Εξάλλου, αναφορικά με την οικονομική κατάσταση των ατόμων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, η Κύπρια Επίτροπος απάντησε ότι το οικογενειακό εισόδημα των γονέων των σπουδαστών Erasmus δεν διαφέρει σημαντικά από το εισόδημα των γονέων των μη μετακινουμένων σπουδαστών.

Σημειώνεται ότι η πολιτική κατανομής των υποτροφιών επαφίεται στους εθνικούς φορείς που είναι αρμόδιοι για την εφαρμογή του προγράμματος Erasmus και στα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Η Επιτροπή καθορίζει το ανώτατο όριο για τη μηνιαία επιχορήγηση ανά χώρα υποδοχής αλλά είναι κρίσιμη η σημασία των εθνικών, περιφερειακών και τοπικών αρχών και των ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης να συμπληρώνουν την υποτροφία της ΕΕ, εφόσον είναι δυνατόν, ιδιαίτερα για τους σπουδαστές που βρίσκονται σε πιο δύσκολη κοινωνικοοικονομική κατάσταση.

"Ενθάρρυνση της φοιτητικής κινητικότητας σημαίνει περισσότερες ευκαιρίες στους ΄Ελληνες φοιτητές να αποκτήσουν εμπειρία από άλλα ευρωπαϊκά εκπαιδευτικά συστήματα. Την εποχή όπου η εκπαίδευση και η κατάρτιση είναι ζητούμενο για την ελληνική κοινωνία οφείλουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο αφενός να ενισχύσουμε κάθε πρόγραμμα που αφορά την κινητικότητα των φοιτητών, όπως το πρόγραμμα Erasmus, σε εθνικό επίπεδο αφετέρου να στηρίξουμε οικονομικά εκείνους που επιθυμούν να συμμετέχουν σε αυτά αλλά αδυνατούν λόγω οικονομικών δυσκολιών που πιθανόν αντιμετωπίζουν", δήλωσε ο κ. Παπανικολάου.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved