ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
  
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
Επαναλαμβάνεται το διαδραστικό εργαστήρι "Ο μικρός μηχανικός"

 

Αθήνα 8.11.2010, 17:32

Μετά από την επιτυχία που σημείωσε το Διαδραστικό εργαστήρι με τίτλο «Ο μικρός μηχανικός», η δραστηριότητα αφιερωμένη στους μικρούς φίλους, επαναλαμβάνεται το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο, από τη Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου.

Η πρωτότυπη δραστηριότητα έρχεται και πάλι να ξετρελάνει τα παιδιά με σκοπό να έρθουν σε επαφή με αρχές, έννοιες και εφαρμογές από διάφορους τομείς της επιστήμης, μέσα από σύνθετες και ευχάριστες δοκιμασίες, με τη βοήθεια εξειδικευμένου προσωπικού του Ιδρύματος Ευγενίδου.

Το διαδραστικό εργαστήρι με τίτλο «Ο μικρός μηχανικός» είναι εργαστήρι μηχανικής, ειδικά σχεδιασμένο για παιδιά 9 έως 13 ετών. Ξεχάστε τα τούβλα, το μπετόν και τα άλλα παραδοσιακά οικοδομικά υλικά. Εδώ χτίζουμε με… μακαρόνια! Με αυτά και άλλα απλά υλικά, θα εισάγουμε τους μικρούς μας φίλους στις βασικές έννοιες και αρχές της μηχανικής.

Δραστηριότητες που θα κάνουν τα παιδιά:
-
Μηχανική… μια συναρπαστική επιστήμη!
Τι είναι η μηχανική; Τι ρόλο παίζει στις κατασκευές; Τι ρόλο παίζουν τα υλικά που χρησιμοποιούνται σε κάθε κατασκευή; Πώς εξασφαλίζεται η αντοχή των κατασκευών;

- Πύργος από μακαρόνια!
Ήρθε η ώρα της δοκιμής. Οι μικροί μηχανικοί καλούνται να εφαρμόσουν όσα έμαθαν, χρησιμοποιώντας παράξενα δομικά υλικά, όπως τα μακαρόνια, για να φτιάξουν το δικό τους πύργο. Αρχικά πρέπει να αποφασίσουν ποια τακτική θα ακολουθήσουν. Πόσο ψηλά μπορεί να φτάσει ο πύργος χωρίς να… γκρεμιστεί;

- Πόσο βάρος μπορεί να σηκώσει;
Οι επίδοξοι μηχανικοί φτιάχνουν μια κατασκευή ικανή να αντέξει ένα μικρό βάρος. Ποια κατασκευή είναι ανθεκτικότερη; Ποια βάση (τετράγωνο, τραπέζιο ή τρίγωνο) είναι καλύτερη για το σκοπό αυτό;

- Σπάσε το μακαρόνι στα δύο!
Φαίνεται απλό, αλλά δεν είναι καθόλου! Γιατί είναι αδύνατον να σπάσει ένα μακαρόνι στα δύο; Τα παιδιά δοκιμάζουν και μαθαίνουν πού οφείλεται το παράξενο αυτό φαινόμενο!

Το διαδραστικό εργαστήρι επαναλαμβάνεται στις 20 και 27 Νοεμβρίου και στις 4,5,11 και 12 Δεκεμβρίου, ώρες 10:30-11:30. Στο καθένα μπορούν να συμμετέχουν μέχρι 20 παιδιά, ηλικίας 9-13 ετών. Για τη συμμετοχή στο διαδραστικό εργαστήρι είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο email: dkilakos@eugenfound.edu.gr ή στο τηλ.: 210-9469681 (Πέμπτη και Παρασκευή, 9:00 – 16:30). Θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας.

Το κόστος εισιτηρίου ανά παιδί είναι 6€ και με αυτό τα παιδιά μπορούν, την ίδια ημέρα, να επισκεφθούν και τη Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας.

Η επιστήμη στα χέρια σας
Η Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου, αποτελεί ένα περιβάλλον, όπου το «πάντρεμα» της επιστήμης με την τεχνολογία υλοποιείται με τον πλέον πρωτότυπο και μοναδικό τρόπο:  Μέσα από «έξυπνα» εκθέματα συνδεδεμένα με την καθημερινότητα, που προκαλούν το μυαλό και τη σκέψη! Πρόκειται για μία από τις πλέον οργανωμένες εκθέσεις επιστημονικού χαρακτήρα στη χώρα μας, που άρχισε να δημιουργείται το 2003 σε συνεργασία με το γνωστό γαλλικό επιστημονικό κέντρο Cites des Sciences et de l’Industrie! 

Σκοπός Έκθεσης είναι να συμβάλλει στην εκπαίδευση των επισκεπτών της και ιδιαίτερα των νέων, όσον αφορά στο επιστημονικό και τεχνολογικό πεδίο, μέσα από μια σύγχρονη αντίληψη για τη διάδοση της γνώσης. Προσφέροντας εκπαιδευτικά ερεθίσματα σε ένα σύγχρονο, φιλικό περιβάλλον, που θα είναι ταυτόχρονα ενδιαφέρον, ελκυστικό και ευχάριστο, το Ίδρυμα Ευγενίδου ευελπιστεί να εμπνεύσει ένα πνεύμα συνεχούς επιστημονικής και τεχνολογικής εξερεύνησης για όλες τις ηλικίες. Παράλληλα όμως, σκοπός του είναι να κινητοποιήσει τον κόσμο, ώστε να  ανακαλύψει ότι οι τεχνολογίες αιχμής, οι επιστήμες και τα επιτεύγματά τους, μπορούν να είναι προσιτές σε όλους, να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης και να προσφέρουν μια ιδανική ευκαιρία ψυχαγωγικής διεξόδου. Έτσι, η Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας μπορεί να αποτελέσει μια «άλλη», εναλλακτική προσέγγιση στην εκμάθηση των επιστημονικών νόμων και αρχών, συμπληρωματικά με τις μεθόδους και τις πρακτικές του σχολικού συστήματος, ειδικά για το απαιτητικό σε ερεθίσματα νεανικό κοινό.

Στους τρεις ορόφους της Διαδραστικής Έκθεσης, οι επισκέπτες κάθε ηλικίας έχουν τη δυνατότητα να εξετάσουν τις γνώσεις τους και να «ξυπνήσουν» την περιέργειά τους. Η Έκθεση εκτείνεται σε τρεις ορόφους και περιλαμβάνει τρεις θεματικές ενότητες: Ύλη και Υλικά (Ισόγειο), Επικοινωνία: Ήχος και Εικόνα (1ος Όροφος), Βιοτεχνολογία (2ος Όροφος). Η επαφή με καθένα από τα 65 μόνιμα διαδραστικά εκθέματα, που καλύπτουν τους χώρους της φυσικής, της χημείας, των υλικών, των τηλεπικοινωνιών, των ηλεκτρονικών υπολογιστών και της βιοτεχνολογίας, αποτελεί για τον επισκέπτη το ξεκίνημα μιας πρωτότυπης, ζωντανής και εξαιρετικά διαδραστικής «περιπέτειας». Πατώντας κουμπιά, μετρώντας δείγματα, χρησιμοποιώντας διακόπτες και μοχλούς, συνδυάζοντας εικόνες και ήχους, ο επισκέπτης μπορεί να διαδρά με το εκθεσιακό περιβάλλον, παρατηρώντας τα αποτελέσματα των ενεργειών του και αντιδρώντας σ' αυτά. Μέσα από τα εκθέματα θα μάθετε τι είναι οι περιβόητες οπτικές ίνες και οι οθόνες υγρών κρυστάλλων, αλλά και τα υλικά με μνήμη! Θα παίξετε εικονικά κρουστά, θα εξετάσετε πόσο καλή είναι η ακοή σας και αν τα γυαλιά ηλίου σας σας προστατεύουν από τις επικίνδυνες ακτινοβολίες. Επιπλέον, θα μάθετε πώς γίνονται τα 3D γραφικά, θα δείτε αληθινά δείγματα dna, δέρμα καρχαρία και άλλα πολλά!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved