ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 



 
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
Ριζική διόρθωση στο μισθολογικό των μελών ΔΕΠ ζητεί η ΠΟΣΔΕΠ

 

Αθήνα 1.12.2010, 16:23

Παράλογη χαρακτηρίζει τη μισθολογική κατάσταση των μελών ΔΕΠ η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ) και ζητεί διάλογο με τα συναρμόδια υπουργεία για ριζική διόρθωση.

"Εδώ και δεκαπέντε χρόνια -λόγω φαύλων πολιτικών πρακτικών- το ειδικό μισθολόγιο των πανεπιστημιακών δασκάλων διαρθρώνεται, ακόμα και μετά τις πρόσφατες περικοπές επιδομάτων, σε ποσοστό περίπου 40% στη βάση επιδομάτων (αν δε συνυπολογισθούν χρονοεπιδόματα και οικογενειακά επιδόματα, το ποσοστό αυτό συνήθως ξεπερνάει το 50% του συνολικού μισθού), αναφέρεται -μεταξύ άλλων- στην απόφαση. "Μια κατάσταση για την οποία διαχρονικά οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι δικαίως διαμαρτύρονται έντονα, ειδικά επειδή τα περισσότερα επιδόματα αφορούν τον πυρήνα της επαγγελματικής ενασχόλησής τους, όπως το διδακτικό και τον ερευνητικό". 

* Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της απόφασης.

 

Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού
Διεύθυνση: ΣΤΑΔΙΟΥ 5, GR105 62, ΑΘΗΝΑ,   
Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο:
posdep@posdep.gr
Ιστοσελίδα: www.posdep.gr
Τηλέφωνο: 210-3689372, Fax: 210-3689376

ΔΙΟΙΚΟΥΣΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ 
6η Συνεδρίαση, 27 Νοεμβρίου 2010,  Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
27 Νοεμβρίου  2010

Α  Π  Ο  Φ  Α  Σ  Η
Θέμα: Απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής της ΠΟΣΔΕΠ για το θέμα της μισθολογικής κατάστασης των μελών ΔΕΠ.

Η Διοικούσα Επιτροπή της ΠΟΣΔΕΠ συζήτησε τα οικονομικά ζητήματα των μελών ΔΕΠ και έκανε τις ακόλουθες διαπιστώσεις:
1. Εδώ και δεκαπέντε χρόνια -λόγω φαύλων πολιτικών πρακτικών- το ειδικό μισθολόγιο των πανεπιστημιακών δασκάλων διαρθρώνεται, ακόμα και μετά τις πρόσφατες περικοπές επιδομάτων, σε ποσοστό περίπου 40% στη βάση επιδομάτων (αν δε συνυπολογισθούν χρονοεπιδόματα και οικογενειακά επιδόματα, το ποσοστό αυτό συνήθως ξεπερνάει το 50% του συνολικού μισθού). Μια κατάσταση για την οποία διαχρονικά οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι δικαίως διαμαρτύρονται έντονα, ειδικά επειδή τα περισσότερα επιδόματα αφορούν τον πυρήνα της επαγγελματικής ενασχόλησής τους, όπως το διδακτικό και τον ερευνητικό. 
2. Υπενθυμίζουμε ότι ο βασικός μισθός των μελών ΔΕΠ των Πανεπιστημίων παραμένει αμετάβλητος από το 2004-επομένως στην πράξη βαίνει συνεχώς μειούμενος. Έτσι, τα μέλη ΔΕΠ αποτελούν τον μοναδικό κλάδο επιστημόνων δημόσιων λειτουργών, που αμείβεται ακόμα με το ειδικό μισθολόγιο του 1998.
3. Ως αποτέλεσμα, τα τελευταία χρόνια έχουμε υποστεί, σωρευτικά, μείωση των αποδοχών μας σε πραγματικούς όρους άνω του 30%. Αυτό μάλιστα συμβαίνει σε μια εποχή κατά την οποία, όπως είναι γενικά αποδεκτό, το σώμα των πανεπιστημιακών δασκάλων συγκεντρώνει το καλύτερο επιστημονικό δυναμικό από ιδρύσεως του ελληνικού κράτους. Παρόλα αυτά συντελείται κατά συρροή συκοφάντηση  των ιδρυμάτων και των Πανεπιστημιακών όσον αφορά την παραγωγικότητα, την κοινωνική  ευαισθησία αλλά και τη διεθνή  ακτινοβολία και απήχηση.
4. Ο Έλληνας πανεπιστημιακός βρίσκεται στη χειρότερη μισθολογική θέση σε σύγκριση με το μέσο μισθωτό (και όχι Πανεπιστημιακό) με αντίστοιχη εργασιακή εμπειρία, σε σχέση με όλες σχεδόν τις άλλες χώρες, όπως προκύπτει από πρόσφατη συγκριτική μελέτη,  του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών  σε ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα 11 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης

5. Σήμερα οι Πανεπιστημιακοί δάσκαλοι καλύπτουν με δικό τους κόστος τις απαιτούμενες δαπάνες που αφορούν τα έξοδα ανακοινώσεων σε συνέδρια ή τις δαπάνες δημοσίευσης, λόγω ανυπαρξίας κονδυλίων  στους προϋπολογισμούς των Πανεπιστημίων, παρότι οι δημοσιεύσεις αποτελούν ουσιαστικό στοιχείο της αξιολόγησής τους. 

6. Είναι φανερό ότι αν στόχος της Πολιτείας, όπως δημόσια διακηρύσσεται, είναι πράγματι να συγκρατήσει αλλά και να προσελκύσει ακαδημαϊκό προσωπικό υψηλών διεθνών προδιαγραφών στα Δημόσια Πανεπιστήμια, αυτή η απαράδεκτη μισθολογική κατάσταση πρέπει να διορθωθεί με ριζικό τρόπο.

Δεν παραγνωρίζουμε την δύσκολη συγκυρία που περνά η χώρα, όμως για την Ομοσπονδία μας   το θέμα της μισθολογικής μας κατάστασης, αποτελεί κεντρικό σημείο κάθετης σύγκρουσης και αδιαπραγμάτευτη γραμμή, που δεν επιδέχεται περαιτέρω υποχώρηση.

Για τον λόγο αυτό και επειδή θεωρούμε σημαντική και στρατηγικής σημασίας  για τον ελληνικό ακαδημαϊκό χώρο - ειδικά στις σημερινές συνθήκες - τη σοβαρή ενασχόληση της Πολιτείας με την επίλυση των δίκαιων οικονομικών αιτημάτων των πανεπιστημιακών δασκάλων, ζητούμε:

α) την άμεση έναρξη διαλόγου μεταξύ του Υπουργείου Οικονομικών, του Υπουργείου Παιδείας και των Ομοσπονδιών διδασκόντων και ερευνητών του χώρου της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης για ένα νέο ειδικό μισθολόγιο στην κατεύθυνση της ενσωμάτωσης των επιδομάτων στο βασικό μισθό,
 και
β) τη δέσμευση της Πολιτείας ότι με βάση συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα θα υπάρξουν αυξήσεις στους μισθούς των πανεπιστημιακών δασκάλων, που να αποκαθιστούν τη μισθολογική τους ισορροπία σε σχέση με άλλους κλάδους δημόσιων λειτουργών.

Με ιδιαίτερη εκτίμηση,

Ο Πρόεδρος
Νικόλαος Μ. Σταυρακάκης
Καθηγητής Ε.Μ.Π.   Η Γραμματέας

Ευγενία Μπουρνόβα
Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ε.Κ.Π.Α.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



 

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved