ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
  
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
Ίδρυμα Ορμυλία: Ο μοναχισμός στην υπηρεσία του ανθρώπου και της τέχνης (8/2/06)


Αθήνα 8.2.2006, 10:32
Νομική μορφή αποκτά ένα μοναδικό επιστημονικό εγχείρημα που συντελείται εδώ και περίπου τριάντα χρόνια στα δασοσκέπαστα μέρη της Χαλκιδικής από την μοναστική κοινότητα και έχει ως επίκεντρο τον άνθρωπο και τις τέχνες.

Πρόκειται για το Ίδρυμα Ορμυλία, η σύσταση και ο Οργανισμός του οποίου εγκρίθηκαν χθες από την Βουλή, προσδίδοντας νέα δυναμική στο συντελούμενο έργο.

Η σύσταση του Ιδρύματος αυτού αποτελεί την έκφραση της βούλησης της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας του Αγίου Όρους και του γυναικείου Ιερού Κοινοβίου "Ευαγγελισμός της Θεοτόκου", να προσφέρουν στον άνθρωπο και στον πολιτισμό έργο που εξυψώνει τις ομόλογες αξίες, με ανιδιοτελείς πράξεις προσωπικού αγώνα και φιλανθρωπίας.

Η αδελφότητα του Κοινοβίου που αποτελεί Πατριαρχικό και Σταυροπηγιακό Μετόχιο της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας του Αγίου όρους, με τις εκατόν είκοσι μοναχές του (η πλειονότητα των οποίων διαθέτει πανεπιστημιακούς τίτλους, διαφόρων ειδικοτήτων), αναπτύσσει συστηματικά εδώ και τριάντα χρόνια δύο μεγάλες ομάδες δράσεων: τις ιατροκοινωνικές και τις πολιτιστικές.

Στον ιατροκοινωνικό τομέα, με τη χρήση σύγχρονων μηχανημάτων και την επικουρία κορυφαίων επιστημόνων της ελληνικής και διεθνούς ιατρικής κοινότητας, προσφέρονται στους κατοίκους του Νομού Χαλκιδικής, αλλά και της Βορείου και Κεντρικής Ελλάδας, εντελώς δωρεάν, υπηρεσίες διάγνωσης και πρόληψης όλων των μορφών γυναικολογικού καρκίνου και άλλων επιδημικών ή μη νόσων, σε ένα πλαίσιο κοινωνικής, ηθικής και πνευματικής στήριξης των εχόντων ανάγκη και των πασχόντων.

Στον πολιτιστικό τομέα, μέσω του Διαγνωστικού Κέντρου Τέχνης, ενός από τα ελάχιστα κέντρα του είδους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε ολόκληρο τον κόσμο, σε συνεργασία με τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της ημεδαπής και της αλλοδαπής, προσφέρεται έργο πολύτιμο για την προστασία, τη συντήρηση και την ανάδειξη του πολιτισμού και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Δραστηριότητες
Το Ιερό Κοινόβιο «Ευαγγελισμός της Θεοτόκου» είναι μία γυναικεία μοναστική κοινότητα 120 μελών (η μεγαλύτερη στην χώρα μας), εγκατεστημένη από το 1974 στο εν Ορμύλια Χαλκιδικής Ιερό Μετόχιο της αγιορείτικης Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας. Η αδελφότητα του Κοινοβίου χαρακτηρίζεται από το υψηλό μορφωτικό και πνευματικό επίπεδο των μοναζουσών, η μεγάλη πλειονότητα των οποίων διαθέτει επιστημονικούς τίτλους διαφόρων ειδικοτήτων (ιατρικής, χημείας, νομικής, φιλολογίας, οικονομικών, θεολογίας κ.λπ.). Η αδελφότητα αυτή έχει αναπτύξει εντός της Μονής σειρά αγροτικών, βιοτεχνικών και καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων, που αφ΄ ενός μεν αποτελούν τρόπους δημιουργίας στο πνεύμα της μοναστικής παραδόσεως, αφ΄ ετέρου δε εξυπηρετούν βιοποριστικούς σκοπούς, ενώ έχει επεκτείνει τις δραστηριότητες της και εκτός των ορίων της Iεράς Μονής με στόχο την παροχή υπηρεσιών στον άνθρωπο και τον πολιτισμό. 

Εδώ και μια εικοσαετία σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από το κυρίως μοναστικό συγκρότημα η αδελφότητα δημιούργησε συγκρότημα ολοκληρωμένων υποδομών, στις οποίες την τελευταία δεκαετία έχει αναπτύξει δύο δραστηριότητες κοινωνικού και πολιτιστικού χαρακτήρα, οι οποίες πέραν της αναγνωρισμένης ωφέλειας τους για το κοινωνικό σύνολο, χαρακτηρίζονται και για τη μοναδικότητα τους στον ελληνικό χώρο και οι οποίες αναφέρονται στο «Κέντρο κοινωνικής συμπαραστάσεως, ιατρικής πρόληψης και έρευνας Παναγία η Φιλανθρωπινή» και στο «Διαγνωστικό Κέντρο Έργων Τέχνης».

Το Kέντρο περιλαμβάνει κλινική μονάδα προληπτικών εξετάσεων, εργαστήριο έρευνας του καρκίνου, ξενώνα, συνεδριακό κέντρο και διοικητικές υποδομές. Στις εγκαταστάσεις του υλοποιούνται προγράμματα προληπτικής ιατρικής κατά του καρκίνου του μαστού και της μήτρας. Οι υπηρεσίες παρέχονται εντελώς δωρεάν στο γυναικείο κυρίως πληθυσμό της Χαλκιδικής και των αγροτικών περιοχών της Βορείου και Κεντρικής Ελλάδας. Εξετάζονται ετησίως 7.000 γυναίκες, ενώ η μοναδικότητα του Κέντρου αναφέρεται στην ύπαρξη βάσης δεδομένων, στην οποία τηρούνται στοιχεία τακτικού ελέγχου για 25.000 γυναίκες. Το Κέντρο αποτελεί ένα από τα οκτώ κέντρα αναφοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον καρκίνο του μαστού και της μήτρας και μέλος της επιτροπής της Παγκόσμιας Ένωσης Περίθαλψης Μαστού.

Το «Διαγνωστικό Κέντρο Έργων Τέχνης» είναι το μοναδικό ολοκληρωμένο κέντρο υψηλής τεχνολογίας για την διάγνωση των έργων ζωγραφικής τέχνης στην Ελλάδα. Αναπτύσσει ερευνητικές δραστηριότητες καλύπτοντας ένα ευρύτατο φάσμα εφαρμογών στον τομέα της διεπιστημονικής μελέτης, τεκμηρίωσης και προστασίας των έργων (ζωγραφικής) τέχνης και μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς με έμφαση στην βυζαντινή και μεταβυζαντινή αγιογραφία. Οι δραστηριότητες του είναι οργανωμένες σε 5 πεδία επιστημονικής και τεχνολογικής ανάπτυξης. Το τμήμα «μη καταστρεπτικών» μεθόδων ανάλυσης, το τμήμα «μικροαναλυτικών» μεθόδων, το τμήμα ενόργανης ανάλυσης και χημείας επιφανειών, το τμήμα επεξεργασίας δεδομένων κα το τμήμα τεκμηρίωσης.

H σταδιακή ανάπτυξη των δύο δραστηριοτήτων που προαναφέρθηκαν καθιστά δυσχερή την θεσμική και διοικητική κάλυψη τους από την μοναστική αδελφότητα, το εύρος, το περιεχόμενο, η ποιότητα και η προοπτική ανάπτυξης των οποίων καθιστούν προφανή την αναγκαιότητα για την δημιουργία ενός νέου αυτόνομου θεσμικού και διοικητικού σχήματος, πού θα έχει ως κύριους άξονες εργασίας τις δραστηριότητες αυτές.

Η κάλυψη των δραστηριοτήτων αυτών με τη σκέπη του Ιδρύματος, με την θεσμική και διοικητική αυτονομία που αυτό συνεπάγεται, θα επιτρέψει την συστηματική ανάπτυξή τους, την καλύτερη οργάνωσή τους, την χωρική τους επέκταση, την ευρύτερη και ευκολότερη ανάπτυξη των απαιτούμενων συνεργασιών σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, καθώς και την εξασφάλιση καλύτερων όρων διοίκησης, προγραμματισμού και βιωσιμότητας προς όφελος της κοινωνίας και του πολιτισμού.

Ιατρική φροντίδα
Ειδικότερα για τις δραστηριότητες παροχής ιατροικοινωνικών υπηρεσιών του Κέντρου κοινωνικής συμπαραστάσεως, ιατρικής προλήψεως και ερεύνης «Παναγία η Φιλανθρωπινή», η ανάπτυξη τους με την σκέπη του Ιδρύματος αναμένεται να επηρεάσει με πολύ θετικό τρόπο στα ακόλουθα :

1. Στην περαιτέρω δημιουργία ενισχυμένων και καλύτερα οργανωμένων δομών από άποψη επιστημονικού και διοικητικού προσωπικού για την βέλτιστη υλοποίηση των δράσεων του κέντρου.

2. Στη χωρική επέκταση των δράσεων προληπτικής ιατρικής κατά του καρκίνου του μαστού και της μήτρας στο σύνολο των αγροτικών πληθυσμών της βόρειας και κεντρικής Ελλάδας, αλλά και την επέκταση της εκπαίδευσης ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού στους τομείς αυτούς για το σύνολο της χώρας, σε συνεργασία με τις αρχές του Ε.Σ.Y.

3. Στο σχεδιασμό και την ανάπτυξη προγραμμάτων ιατρικής έρευνας για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου διαφόρων μορφών και την ανάπτυξη χρήσιμων εργαλείων και σκευασμάτων για την καταπολέμηση του.

4. Τη συστηματοποίηση και την περαιτέρω ανάπτυξη των συνεργασιών και προγραμμάτων του κέντρου εντός και εκτός της χώρας μας.

Το Κέντρο Τέχνης
Το Διαγνωστικό Κέντρο Έργων Τέχνης, που θα αποτελέσει το δεύτερο άξονα εργασιών του Ιδρύματος, παρουσιάζει ορισμένα χαρακτηριστικά τα οποία θα συστηματοποιηθούν και θα τεθούν κάτω από το πρίσμα ενός συγκροτημένου επιχειρησιακού σχεδιασμού. Τα χαρακτηριστικά αυτά είναι:

1. Το πολύ υψηλό επίπεδο του τεχνολογικού εξοπλισμού και της τεχνογνωσίας και η μοναδικότητα της αναπτυχθείσης διαγνωστικής μεθοδολογίας και τεχνολογίας για τη χώρα μας. Η αξιοποίηση του στοιχείου αυτού οδηγεί στην αναγκαιότητα περαιτέρω ανάπτυξης και ενίσχυσης του Κέντρου σε εθνικό επίπεδο.

2. Η μεγάλη ιστορική και πολιτιστική σημασία και ο πλούτος της βυζαντινής και μεταβυζαντινής αγιογραφίας για τη χώρα μας, χαρακτηριστικό το οποίο μεγιστοποιεί την αξία και την υπερτοπική σημασία των εργασιών του Κέντρου.

3. Η δυνατότητα επέκτασης των ερευνητικών και διαγνωστικών εργασιών του Κέντρου στο σύνολο των ζωγραφικών έργων τέχνης στη χώρα μας αλλά και άλλων στοιχείων – τεκμηρίων πολιτιστικής κληρονομιάς. Το στοιχείο αυτό παρουσιάζεται και ως ευκαιρία λειτουργίας στην Ελλάδα ενός Διαγνωστικού Κέντρου Έργων Τέχνης κατ΄ αντιστοιχία με αυτά των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ίδρυση και λειτουργία του Ιδρύματος Ορμυλία, με τη θεσμική και διοικητική του αυτονομία, αναμένεται να πολλαπλασιάσει και να διευρύνει τις προοπτικές των σημερινών δραστηριοτήτων προσφοράς του Ιερού Κοινοβίου Ευαγγελισμός της Θεοτόκου, με πολύ θετικές συνέπειες και πολλαπλά οφέλη για τον άνθρωπο, την κοινωνία, τον πολιτισμό, αλλά και τη χώρα μας ευρύτερα.

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved