ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
  
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
Α. Διαμαντοπούλου: Με ποιοτικά κριτήρια η εισαγωγή στα ΑΕΙ

 

Αθήνα 17.1.2011, 17:02

Το θέμα της εισαγωγής στην Ανώτατη Εκπαίδευση δεν είναι ένα θέμα που θα αντιμετωπιστεί με οικονομικούς όρους, παρότι η κρίση και η οικονομική κατάσταση επηρεάζουν και τη χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, αλλά με ποιοτικά κριτήρια.

Τα παραπάνω τόνισε σε συνέντευξή της στον Real FM και στον Νίκο Χατζινικολάου η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου.

Η υπουργός είπε επίσης ότι η εισαγωγή στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ μέχρι σήμερα δεν ακολουθεί καμία λογική και υπενθύμισε ότι το υπουργείο έχει ζητήσει από όλα τα Πανεπιστήμια τον αριθμό των φοιτητών που μπορούν να εκπαιδεύσουν με βάση παιδαγωγικά κριτήρια και κριτήρια ποιότητας.

"Οι επιλογές μας έχουν σχέση με την ποιότητα σπουδών, ώστε τα παιδιά που βγαίνουν να έχουν κάνει ικανοποιητικές σπουδές, κάτι που δεν συμβαίνει σήμερα", συνέχισε η κ. Διαμαντοπούλου. "Γιατί υπάρχουν Σχολές όπου ο αριθμός των εισακτέων σχεδόν διπλασιάστηκε, σε μια χρονιά, χωρίς καμία λογική. Επίσης, υπάρχουν Τεχνολογικά Ιδρύματα, στα οποία ενώ δεν υπήρχε πέρυσι η βάση του 10, δεν συμπλήρωσαν ούτε το μισό του αριθμού των εισακτέων. Άρα υπάρχει ανορθολογισμός σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες. Η σωστή διαχείριση των εισακτέων πρέπει να γίνει σε συνδυασμό με επιλογές ποιότητας, αλλά και με τις διεξόδους που δίνουμε στα παιδιά. Οι επιλογές του  πολιτικού συστήματος -στο οποίο ανήκω και εγώ, για να μην βγάζω καθόλου έξω τις ευθύνες μου-  είχαν ως αποτέλεσμα να μην υπάρχει οργανωμένος ενδιάμεσος χώρος  Επαγγελματικής και Τεχνικής Εκπαίδευσης.  Σήμερα τελειώνει  κάποιος το Λύκειο και η επιλογή που έχει είναι να πάει στο ΤΕΙ και στο Πανεπιστήμιο".

Η υπουργός ανακοίνωσε ότι το συνολικό έργο του υ πουργείου θα παρουσιασθεί στο Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας (ΕΣΥΠ), καθώς είναι σε εξέλιξη αλλαγές σε όλες τις βαθμίδες και στην Παιδεία πρέπει να υπάρχει συνολική εικόνα και να μην γίνονται αποσπασματικές αλλαγές. 

Σχετικά με τις κινητοποιήσεις στο χώρο της παιδείας, τόνισε: "Το να ξεκινάμε με δεδομένη την αναταραχή, θεωρώ ότι είναι ένα δείγμα του πώς γίνεται ο διάλογος για την Ανώτατη Εκπαίδευση χρόνια τώρα. Χρησιμοποιήθηκαν και λέξεις που δεν αρμόζουν σε Πανεπιστημιακούς. Από την άλλη πλευρά, στο πλαίσιο της διαβούλευσης, έχουν κατατεθεί πάνω από 400 προτάσεις, πολλά πανεπιστήμια έχουν εκφράσεις σοβαρές θέσεις και υπάρχουν πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις  από νεολαιίστικές οργανώσεις. Παράλληλα, ολοκληρώθηκαν 4 συνεδριάσεις της Διακομματικής Επιτροπής για την Παιδεία. Περιμένουμε  και γραπτώς τις προτάσεις όλων των κομμάτων. Ήδη δύο κόμματα έχουν υποβάλει γραπτώς τις προτάσεις τους. Όλα αυτά θα ληφθούν υπόψη".

Η ίδια εκτιμά ότι υπάρχουν πολύ σημαντικά περιθώρια συναινέσεων. "Στο χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης πρέπει να υπάρχει συναίνεση, ώστε να μπορέσουν να υλοποιηθούν αυτά τα οποία θα αποφασίσουμε. Μόνο που πρέπει να πιστέψουμε όλοι ότι οι αλλαγές θα είναι ριζικές. Δεν μπορούμε να κάνουμε μπαλώματα στο σύστημα. Τα Πανεπιστήμια και τα Τεχνολογικά Ιδρύματα πρέπει να αλλάξουν ριζικά προς την κατεύθυνση που έχουν αλλάξει στην πλειοψηφία των χωρών της Ευρώπης". 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved