ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
  
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
Διαμαρτυρία διδασκόντων σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ

 

Αθήνα 10.2.2011, 18:32

Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποιούν αύριο Παρασκευή και ώρα 11:00 στο υπουργείο Παιδείας οι διδάσκοντες στα Πανεπιστήμια με βάση το προεδρικό διάταγμα 407/80 και οι επιστημονικοί και εργαστηριακοί συνεργάτες ΤΕΙ. 

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, σκοπός της κινητοποίησης είναι η διαμαρτυρία για τις περικοπές πιστώσεων για συμβασιούχους διδάσκοντες, για τις καθυστερήσεις στην καταβολή των δεδουλευμένων, για το πάγωμα των προκηρύξεων νέων θέσεων, για τις καθυστερήσεις στους διορισμούς, για την επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων στη δημόσια ανώτατη εκπαίδευση.

"Στο πλαίσιο της συνολικότερης επίθεσης στην Ανώτατη Εκπαίδευση το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε περικοπές στις πιστώσεις που αφορούν διδάσκοντες με βάση το ΠΔ 407/80 και οι οποίες φτάνουν το 15%-20%. Την ίδια στιγμή στα ΤΕΙ οι περικοπές πιστώσεων δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των ιδρυμάτων και την πληρωμή των επιστημονικών και εργαστηριακών συνεργατών, παρότι οι τελευταίοι καλύπτουν έως το 80% του προσωπικού των ΤΕΙ", Αναφέρει η ανακοίνωση. Και συνεχίζει: "Οι διορισμοί  των μελών ΔΕΠ που έχουν εκλεγεί καθυστερούν και οι προκηρύξεις νέων θέσεων έχουν παγώσει. Πολλά Τμήματα στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της υπολειτουργίας ή και της πλήρους αδυναμίας λειτουργίας. Παρόλα αυτά, το Υπουργείο Παιδείας παραμένει πιστά προσηλωμένο στην πολιτική της συρρίκνωσης της δημόσιας δωρεάν παιδείας και της γενίκευσης των ελαστικών σχέσεων εργασίας. Απαξιώνοντας εργασιακά και εκπαιδευτικά τους διδάσκοντες με βάση το ΠΔ 407/80 και το Ν.1404/83 περιφρονεί  χιλιάδες νέους επιστήμονες που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ και σε κανένα βαθμό δεν είναι «συμπληρωματικοί», όπως υποστήριξε μειωτικά ο υφυπουργός Πανάρετος στη Βουλή".

Σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση, μαζικές πρωτοβουλίες συμβασιούχων έχουν ήδη συγκροτηθεί στα Πανεπιστήμια Θεσσαλίας, Ιωαννίνων, Πατρών, Αιγαίου και στο ΑΠΘ. Οι Σύλλογοι Έκτακτου Εκπαιδευτικού Προσωπικού των ΤΕΙ Πειραιά και Θεσσαλονίκης έχουν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας και σκοπεύουν να κλιμακώσουν την κινητοποίησή τους. Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αιγαίου αποφάσισε να κλείσει το Πανεπιστήμιο 22-23 Φλεβάρη σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις περικοπές. Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Κρήτης ανακοίνωσε ότι θα διεκδικήσει και δικαστικά τις πιστώσεις που περικόπηκαν. Πανεπιστημιακά Τμήματα ανακοινώνουν ότι αρνούνται να συμμορφωθούν με τις περικοπές πιστώσεων. Κείμενο συγκέντρωσης υπογραφών στο διαδίκτυο έχει συγκεντρώσει περί τις 1000 υπογραφές. Το 10ο Συνέδριο της ΠΟΣΔΕΠ (13-16 Γενάρη) με ψήφισμά του υιοθέτησε τα αιτήματα των συμβασιούχων διδασκόντων.

"Η αυριανή κινητοποίησή μας είναι ένα πρώτο βήμα και θα κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις μας εάν δεν ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά μας. Θεωρούμε την κινητοποίησή μας κομμάτι του συνολικότερου αγώνα ενάντια στην απαξίωση της δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης. Καλούμε το σύνολο της ακαδημαϊκής και εκπαιδευτικής κοινότητας να σταθεί στο πλευρό μας", καταλήγει η ανακοίνωση. 

Στην αυριανή κινητοποίηση συμμετέχουν οι Πρωτοβουλίες Συμβασιούχων Διδασκόντων ΠΔ 407/80 από τα Πανεπιστήμια Αιγαίου, Θεσσαλίας, Ιωαννίνων, ΑΠΘ και Πατρών. Οι Σύλλογοι Έκτακτου Εκπαιδευτικού Προσωπικού των ΤΕΙ Πειραιά και Θεσσαλονίκης. Η Πρωτοβουλία μελών ΔΕΠ υπό αναμονή τοποθέτησης. Στο πλευρό των συμβασιούχων διδασκόντων βρίσκονται αρκετοί σύλλογοι ΔΕΠ, όπως αυτοί των Πανεπιστημίων Αιγαίου, Θεσσαλίας και του ΑΠΘ. Την αλληλεγγύη τους έχουν εκφράσει οι φοιτητές και σπουδαστές σε αρκετά Πανεπιστήμια και ΤΕΙ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved