ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
  
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
Εγκύκλιος για την αντιμετώπιση της βίας στα σχολεία

 

Αθήνα 14.2.2011, 17:13

Εγκύκλιο για την αντιμετώπιση της βίας και της επιθετικότητας μεταξύ των μαθητών απέστειλε σήμερα στα σχολεία το υπουργείου Παιδείας, ύστερα από εισήγηση του Συνηγόρου του Παιδιού.

Μετά από επισκέψεις του Συνηγόρου σε σχολεία, καταγράφηκε ιδιαίτερη ανησυχία στη σχολική κοινότητα για την εξάπλωση βίαιων συμπεριφορών. Παράλληλα, διαπιστώθηκε ότι το σχολείο έχει τη δυνατότητα αποτελεσματικής παρέμβασης για την πρόληψη της επιθετικότητας.

Η εγκύκλιος έχει στόχο την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων, μέσω της συνεργασίας μαθητών και εκπαιδευτικών και της ανάπτυξης ομαδικών δραστηριοτήτων  στη σχολική κοινότητα.

Στην εγκύκλιο τονίζεται ότι για την αποτελεσµατική πρόληψη και αντιµετώπιση της βίας και της επιθετικότητας είναι απαραίτητο να διασφαλισθούν οι συνθήκες γενικότερης λειτουργικότητας και ευνοµίας στη σχολική κοινότητα, καθώς και να αναπτυχθεί κλίµα συνεργασίας, συµµετοχής και αλληλοσεβασµού ανάµεσα στα µέλη της, διασφαλίζοντας τα δικαιώµατα των ανήλικων µελών της.

Οι σηµαντικότεροι παράγοντες προκειµένου να επιτευχθεί η επιδιωκόµενη µείωση της σχολικής βίας είναι οι ακόλουθοι:
- Διαµόρφωση καλού σχολικού κλίµατος επικοινωνίας, διαλόγου και εµπιστοσύνης, ανάµεσα σε εκπαιδευτικούς και µαθητές. Το κλίµα επικοινωνίας και διαλόγου θα πρέπει να υποστηρίζεται έµπρακτα τόσο από το Διευθυντή της σχολικής µονάδας, όσο και από τους εκπαιδευτικούς µέσα στις τάξεις.
- Αξιοποίηση του θεσµού των µαθητικών συµβουλίων για την ενίσχυση της ανάδειξης των απόψεων των µαθητών.
- Παρακολούθηση και προστασία των µελών της σχολικής κοινότητας από οποιαδήποτε απειλή ή άσκηση βίας σε βάρος τους. Κάθε εκπαιδευτικός ή µαθητής θα πρέπει να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του ή τα παράπονά του και εφόσον χρειάζεται, να λαµβάνει εγγυήσεις για την αποτροπή της επανάληψης βλαπτικών συµπεριφορών.
- Επαρκής ενηµέρωση των µαθητών και επικοινωνία στις τάξεις, σχετικά µε την άσκηση, το σεβασµό και την προστασία των δικαιωµάτων όλων των µελών της σχολικής κοινότητας. Ειδικότερα, θα πρέπει να γίνονται συζητήσεις και ενηµερώσεις σχετικά µε την άσκηση βίας, πώς εκδηλώνεται αλλά και για τους τρόπους που µπορεί να αποτραπεί µε την συνδροµή όλων.
- Καθιέρωση διαδικασιών ακρόασης µε την συνδροµή του Προϊσταµένου Επιστηµονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης, όταν εκδηλώνεται ένα περιστατικό βίας και ανάθεση ρόλων συµβούλων σε εκπαιδευτικούς µε ειδικές γνώσεις και δεξιότητες, ώστε να δίνεται η δυνατότητα στους µαθητές να εξηγούν τις συµπεριφορές τους, να εκφράζουν τις απόψεις τους, να επικοινωνούν ύστερα από την εκδήλωση βίαιων ενεργειών και να γίνεται προσπάθεια συµφιλίωσης µεταξύ των εµπλεκόµενων.
- Επιβολή κυρώσεων ύστερα από προσεκτική ακρόαση των µερών και µε την συνδροµή του Σχολικού Συµβούλου αλλά και του Προϊσταµένου Επιστηµονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης, όπου αυτή κρίνεται αναγκαία.
- Ενίσχυση του ρόλου των µαθητών στη διαδικασία επίλυσης συγκρούσεων, ενδεχόµενα µέσα από τη δηµιουργία οµάδων φιλίας ή διαµεσολάβησης, ανάλογα µε τις δυνατότητες υποστήριξης των οµάδων αυτών από τους εκπαιδευτικούς της σχολικής µονάδας.
- Ανάπτυξη προαιρετικών οµαδικών δραστηριοτήτων που ενδιαφέρουν τους µαθητές και βοηθούν στην καλλιέργεια στενότερων δεσµών και σχέσεων συνεργασίας µεταξύ τους (π.χ. οµάδες εφηµερίδας, περιοδικού, αθλητισµού, ιστολoγίου κ.τ.λ.).
- Τακτική επικοινωνία µε τους γονείς και ευαισθητοποίησή τους, έτσι ώστε να βρίσκονται κοντά στα παιδιά τους και στους προβληµατισµούς τους, επικοινωνώντας διαλεκτικά µαζί τους.
- Συνεργασία ολόκληρης της σχολικής κοινότητας, τόσο σε επίπεδο σχολικού συµβουλίου, όσο και µέσα από τη διοργάνωση εκδηλώσεων ενηµέρωσης, συζητήσεων, εκθέσεων που θα προάγουν τις ειρηνικές σχέσεις αλλά και την εγρήγορση όλων, µε απώτερο στόχο την αποτροπή της εκδήλωσης µορφών βίας, επιθετικότητας και εκφοβισµού µεταξύ µαθητών.

Και η εγκύκλιος καταλήγει: "Με την αδιαµφισβήτητη συµβολή σας στη βελτίωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας, ευελπιστούµε στη συνεργασία σας, για την εύρυθµη λειτουργία των σχολείων, µε σεβασµό στα δικαιώµατα όλων των µελών τους".

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved