ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
  
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
Σε φοιτητές του ΑΠΘ το πρώτο βραβείο εικονικής δίκης


Αθήνα 29.3.2011, 16:31

Το πρώτο βραβείο στο Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, που διοργάνωσε στις 11 και 12 Μαρτίου 2011 στο Βίλνιους της Λιθουανίας η Ευρωπαϊκή Ένωση Φοιτητών Νομικών Σχολών, κέρδισε ομάδα φοιτητών του Τμήματος Νομικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Για να τερματίσουν πρώτοι, οι Έλληνες φοιτητές αντιμετώπισαν με επιτυχία στους προφορικούς αγώνες επιφανή Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια. Συγκεκριμένα, νίκησαν δύο φορές την ομάδα του London School of Economics και από μία φορά την ομάδα του Πανεπιστημίου της Λουβαίνης και του Πανεπιστημίου της Γενεύης, αφήνοντας πίσω τους και την ομάδα του King’s College, καθώς και άλλων Πανεπιστημίων από τη Γερμανία, την Ολλανδία, τη Φινλανδία, τη Ρουμανία, τη Ρωσία και τη Λευκορωσία.

Η ομάδα απαρτίζεται από τους Θεσσαλονικείς φοιτητές του ΑΠΘ, Κώστα Βουλγαράκη (23 ετών), Έλλη Ρεσβάνη (21 ετών), Γιώργο Φασφαλή (22 ετών) και Σοφία Σαουρίδου (23 ετών). Ο Κώστας Βουλγαράκης κέρδισε και το βραβείο του καλύτερου αγορητή μεταξύ όλων των φοιτητών που συμμετείχαν από όλες τις ομάδες στον ευρωπαϊκό γύρο.

Την ομάδα προετοίμασαν και πλαισίωσαν η Νάγια Πυρίδη, υπ. διδάκτορας Νομικής του ΑΠΘ, και η Σεμίνα Μιχαηλίδου, τελειόφοιτη της Νομικής του ΑΠΘ, η οποία και συνόδευσε την ομάδα στο Βίλνιους, μεταδίδοντάς της την εμπειρία της από τη συμμετοχή της, σα διαγωνιζόμενη, στον περυσινό διαγωνισμό.

Επιβλέπων ήταν και πάλι ο Αν. Καθηγητής του Τμήματος Νομικής του ΑΠΘ, Παναγιώτης Γκλαβίνης, στο πλαίσιο του μαθήματος «Δίκαιο Διεθνούς Εμπορίου – GATT/ΠΟΕ», που γι’ αυτό το σκοπό διδάσκεται στην αγγλική γλώσσα στο επίσημο πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος Νομικής του ΑΠΘ, σε κοινό ακροατήριο Ελλήνων φοιτητών και αλλοδαπών φοιτητών του Προγράμματος Erasmus.

Σήμερα, Τρίτη 29 Μαρτίου 2011, οι Πρυτανικές Αρχές του ΑΠΘ συναντήθηκαν, στην Πρυτανεία, με την ομάδα των Φοιτητών του Τμήματος Νομικής και τους έδωσαν συγχαρητήρια για τη πολύ σημαντική διάκρισή τους. Αμέσως μετά, ο Πρύτανης, Καθηγητής Γιάννης Μυλόπουλος, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς για την Ελλάδα και ειδικά για το Πανεπιστήμιο, που καλείται να επιβιώσει με ελάχιστα πλέον μέσα, οι φοιτητές μας στέλνουν προς όλες τις κατευθύνσεις ένα ηχηρό μήνυμα: Το ελληνικό Πανεπιστήμιο μπορεί να τα καταφέρει. Για τρίτη συνεχή χρονιά αποδεικνύουμε μέσα από αυτό το διαγωνισμό πως οι φοιτητές μας είναι ικανοί να διακριθούν στις πιο ανταγωνιστικές συνθήκες, και μάλιστα διαγωνιζόμενοι σε μια ξένη γλώσσα, απέναντι σε μεγάλα Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια, που κατακτούν τις πρώτες θέσεις της επίσημης διεθνούς αξιολόγησης. Αυτή είναι η καλύτερη απάντηση σε όσους κατηγορούν το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο για εσωστρέφεια και για χαμηλή ανταγωνιστικότητα σε διεθνές περιβάλλον».

Να σημειωθεί ότι τις δύο προηγούμενες φορές που συμμετείχε στον ίδιο διαγωνισμό, το Τμήμα Νομικής του ΑΠΘ έφερε σημαντικές πρωτιές: το 2009, το βραβείο του καλύτερου δικογράφου εναγόμενου κράτους στο γύρο της Βαρκελώνης (Ισπανία), και το 2010, το πρώτο βραβείο για όλα τα δικόγραφα στο γύρο της Λουβαίνης (Βέλγιο).

Οι φάσεις του Διαγωνισμού
Ο διαγωνισμός διεξάγεται σε δυο φάσεις: η πρώτη είναι γραπτή και διαρκεί μέχρι το Φεβρουάριο, οπότε και οι ομάδες που συμμετέχουν από τα διάφορα Πανεπιστήμια στέλνουν τα δικόγραφά τους. Κάθε ομάδα στέλνει από δυο δικόγραφα, ένα για την υπεράσπιση του ενάγοντος κράτους και ένα του εναγομένου. Η εικονική υπόθεση είναι κοινή για όλους και δίνεται από το φθινόπωρο στα διαγωνιζόμενα πανεπιστήμια για να προετοιμαστούν. Η δεύτερη φάση του διαγωνισμού είναι προφορική και λαμβάνει χώρα μεταξύ των πανεπιστημιακών ομάδων σε περιφερειακούς γύρους που οργανώνονται στην Ευρώπη, την Ασία (Ταϊβάν), τη Βόρεια Αμερική (Ουάσιγκτον) και τη Λατινική Αμερική (Μεξικό). Στη συνέχεια, οι νικητές των περιφερειακών γύρων συγκεντρώνονται σε μια πόλη, φέτος στο Εβιάν της Γαλλίας, για τις τελικές αναμετρήσεις που θα αναδείξουν τον παγκόσμιο νικητή.

Ο φετινός Διαγωνισμός
Ο διαγωνισμός αφορά σε ένα ενδιαφέρον πρακτικό θέμα που αντιμετωπίζουν δύο κράτη στις μεταξύ τους εμπορικές συναλλαγές: την παραγωγή σε μια χώρα κλωνοποιημένων προβάτων (όπως η γνωστή σε όλους «Ντόλη») και την εξαγωγή τους σε μια άλλη χώρα, η οποία όμως, για λόγους προστασίας της υγείας των κατοίκων της, θεωρεί πως πρέπει να απαγορεύσει την εισαγωγή τους, επικαλούμενη προστατευτικές διατάξεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Το πρακτικό αυτό θέμα είναι μια παραλλαγή του ζητήματος των μεταλλαγμένων αγροτικών προϊόντων, που έχει επανειλημμένα απασχολήσει τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου με αφορμή διαφορές μεταξύ των Η.Π.Α. και της Ε.Ε. Δεν είναι, όμως, το ίδιο. Το ζήτημα της παραγωγής κλωνοποιημένων ζώων δεν είναι θεωρητικό, δεδομένου ότι η γνωστή σε όλους μας «Ντόλη» μπορεί να μπει σύντομα σε βιομηχανική παραγωγή, όπως έχουν ήδη ανακοινώσει οι Η.Π.Α. ότι προτίθενται να επιτρέψουν, και συνεπώς δεν αποκλείεται να το αντιμετωπίσουμε σύντομα και στη διεθνή πρακτική, στο πλαίσιο ενός ακόμη εμπορικού πολέμου.

Επόμενος στόχος για την ομάδα είναι η διεκδίκηση του παγκόσμιου τίτλου στην τελική φάση του διαγωνισμού, που θα πραγματοποιηθεί από 23 έως 29 Μαΐου 2011, στο Εβιάν της Γαλλίας.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved