ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
  
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
Διακήρυξη για την εκπαίδευση στα Μέσα

 

Αθήνα 29.3.2011, 17:02

Το Ινστιτούτο Οπτικοακουστικών Μέσων συνυπέγραψε τη “Διακήρυξη των Βρυξελλών για την Δια Βίου Μάθηση στην Εκπαίδευση στα Μέσα”, (Brussels Declaration on Lifelong Learning Media Education, 18.01.2011), απότοκο των εργασιών του συνεδρίου “Media Literacy for All”, το οποίο διοργανώθηκε από το High Council for Media Literacy (CSEM), στις 2-3 Δεκεμβρίου 2010, στις Βρυξέλλες, κατά τη διάρκεια της Βελγικής Προεδρίας στην ΕΕ.

Λαμβάνοντας υπόψη την Ευρωπαϊκή Σύσταση για την Παιδεία για τα Μέσα στο Ψηφιακό Περιβάλλον (Ε2009:6464) και υιοθετώντας τον Ευρωπαϊκό ορισμό του EU Media Literacy Expert Group, μέλος του οποίου είναι και το ΙΟΜ, η Διακήρυξη θέτει το ζήτημα της εκπαίδευσης στα ΜΜΕ σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, εκείνο της δια βίου μάθησης στην κοινωνία των πολιτών.

Στο πνεύμα της Συνθήκης της Λισαβόνας και του στρατηγικού πλαισίου «Εκπαίδευση και Κατάρτιση 2020», η Διακήρυξη τοποθετεί την εκπαίδευση στα Μέσα σε όλα τα στάδια εκπαίδευσης του Ευρωπαίου πολίτη, σε όλες τις ηλικίες και όλα τα Μέσα και επικοινωνιακά περιβάλλοντα, προάγοντάς την σε ουσιαστικό κοινωνικό αγαθό γνώσης και ενδυνάμωσης του πολίτη σε μια δημοκρατική κοινωνία.

Η Διακήρυξη περιλαμβάνει 5 Συστάσεις για την προώθηση της Παιδείας στα Μέσα, στους Ευρωπαίους πολίτες:
1. Ανάληψη δράσεων για την εκπαίδευση στα Μέσα, στο πλαίσιο της τυπικής εκπαίδευσης αλλά και της δια βίου μάθησης, παράλληλα με τη λήψη αποφάσεων σε επίπεδο πολιτικής για την εξασφάλιση της ευρείας πρόσβασης στα Μέσα, από όλες τις κοινωνικές ομάδες.
2. Καλλιέργεια δεξιοτήτων στα Μέσα, για όλους τους πολίτες στο πλαίσιο της δια βίου μάθησης και ανάθεση ρόλων σε κατάλληλους φορείς εκπαίδευσης και κατάρτισης στο πεδίο αυτό.
3. Προώθηση και ενημέρωση για την εκπαίδευση στα Μέσα σε όλους τους πολίτες, πχ. μέσα από Ευρωπαϊκή Ημέρα/Εβδομάδα για την Παιδεία στα Μέσα στο σχολείο κ.ο.κ.
4. Ανάληψη και προβολή ερευνητικού έργου για την Παιδεία στα Μέσα, μέσα από εμπειρικές έρευνες στα κοινωνικά Μέσα και αντικείμενο τις πρακτικές εκπαίδευσης στην τυπική και άτυπη εκπαίδευση.
5. Χάραξη Πολιτικής για την Παιδεία στα Μέσα, σύμφωνα με τη Σύσταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις 8 Βασικές Ικανότητες για τη Δια Βίου Μάθηση (2006/962/EC), και προτροπή για εισαγωγή της Παιδείας στα Μέσα ως ένατης βασικής ικανότητας.

H Διακήρυξη υπεγράφη στις 18 Ιανουαρίου 2011, και είναι ανοιχτή προς υπογραφή για όλα τα Ευρωπαϊκά κράτη στην ιστοσελίδα http://www.declarationdebruxelles.be.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved