ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
  
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
Κινητοποιήσεις διδασκόντων και μελών ΔΕΠ ΑΕΙ

 

Αθήνα 2.5.2011, 18:32

Συγκέντρωση στο υπουργείο Παιδείας την Παρασκευή 6 Μαΐου και ώρα 11.00 π.μ. και εκδήλωση - συζήτηση στην Νομική Σχολή Αθηνών την ίδια ημέρα στις 6.30 μ.μ., προγραμματίζουν οι συμβασιούχοι διδάσκοντες Πανεπιστημίων και ΤΕΙ και τα μέλη ΔΕΠ υπό αναμονή τοποθέτησης.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν τονίζουν, μεταξύ άλλων, ότι οι μαζικές απολύσεις και η επιδείνωση των όρων εργασίας των συμβασιούχων διδασκόντων συνεπάγονται συρρίκνωση του προσφερόμενου εκπαιδευτικού έργου, ιδίως στα ΤΕΙ και τα περιφερειακά Πανεπιστήμια και υποβάθμιση των σπουδών και των πτυχίων.

* Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης.

 

Πρωτοβουλίες Διδασκόντων με βάση το ΠΔ 407/80 των Πανεπιστημίων Αιγαίου, Θεσσαλίας, Πατρών, ΑΠΘ, Ιωαννίνων, Κρήτης.
Σύλλογοι Εκτάκτου Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΣΕΕΠ) ΤΕΙ Πειραιά, ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, ΤΕΙ Πάτρας (Αρτίν Δανελιάν).
Πρωτοβουλία μελών ΔΕΠ υπό αναμονή τοποθέτησης.

Οι μαζικές απολύσεις και η επιδείνωση των όρων εργασίας των συμβασιούχων διδασκόντων αποτελούν την πρώτη συνέπεια της εφαρμογής των πολιτικών του Μνημονίου στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Οι συνάδελφοι 407 στα Πανεπιστήμια, έκτακτοι στα ΤΕΙ, μέλη ΔΕΠ σε αναμονή τοποθέτησης, βιώνουν με δραματικό τρόπο την κυριαρχία των «ελεύθερων αγορών». Η εφαρμογή του κανόνα «1 μένει - 5 φεύγουν»  φέρνει τεράστιες ελλείψεις προσωπικού στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Το Υπουργείο αρνείται να προχωρήσει στον άμεσο διορισμό των μελών ΔΕΠ που έχουν εκλεγεί, ενώ οι προκηρύξεις νέων θέσεων ΔΕΠ και ΕΠ έχουν παγώσει.
Όλα αυτά συνεπάγονται συρρίκνωση του προσφερόμενου εκπαιδευτικού έργου, ιδίως στα ΤΕΙ και τα περιφερειακά Πανεπιστήμια και υποβάθμιση των σπουδών και των πτυχίων. Τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ  εξωθούνται να συμπεριφερθούν ως οιονεί μάνατζερ και να αναζητήσουν πόρους μέσω ανταποδοτικών πρακτικών και διδάκτρων. Μια ολόκληρη γενιά επιστημόνων ωθείται στην ετεροαπασχόληση και την επιστημονική μετανάστευση. Οι εξελίξεις αυτές έχουν βρεθεί στο επίκεντρο μικρών ή μεγαλύτερων αγώνων και διεκδικήσεων των συλλόγων εκτάκτου προσωπικού και των πρωτοβουλιών διδασκόντων σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ αλλά και της πρωτοβουλίας αδιόριστων μελών ΔΕΠ.
Η πολιτική του Υπουργείου και της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, στο πλαίσιο του Μνημονίου και των απαιτήσεων της ΕΕ και του ΔΝΤ, οδηγεί τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ στη συρρίκνωση, στην ιδιωτικοποίηση, στην παγίωση της επισφάλειας για τους διδάσκοντες. Ο νέος νόμος-πλαίσιο θα εμπεδώσει την υπαγωγή της έρευνας και της εκπαίδευσης σε αγοραίες κατευθύνσεις, θα καταργήσει τους συμμετοχικούς θεσμούς, θα διαλύσει τα Τμήματα και θα υποβαθμίσει τα πτυχία. Τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα θα γίνουν ακόμη περισσότερο αγοραία και αυταρχικά εκπαιδευτήρια ή υποβαθμισμένα ιδρύματα που παρέχουν φθηνές υπηρεσίες εκπαίδευσης.
Θέλουμε να ανατρέψουμε αυτή την πραγματικότητα και να αμφισβητήσουμε τη σημερινή,  ιδιαίτερα προβληματική κατάσταση της Παιδείας. Δεν μπορούμε να μείνουμε άλλο παθητικοί θεατές της εργασιακής και ακαδημαϊκής μας απαξίωσης και της κατάλυσης της δημόσιας δωρεάν ανώτατης εκπαίδευσης.  Διεκδικούμε μαζί με τις φοιτήτριες και τους φοιτητές, μαζί με τους άλλους διδάσκοντες και  όλους τους εργαζομένους το δικαίωμά μας σε μια διαφορετική ανώτατη εκπαίδευση, που θα είναι πραγματικά δημόσια και δωρεάν, που θα «λογοδοτεί» στις πραγματικές κοινωνικές ανάγκες και όχι στις επιχειρήσεις, που θα σέβεται την αξιοπρέπεια όλων όσοι συμμετέχουν σε αυτή, μια ανώτατη εκπαίδευση που θα εγγυάται την κριτική σκέψη, την ουσιαστική επιστημονική έρευνα, τη συλλογική δράση, και το δικαίωμα στη γνώση.
Επειδή έχουμε ήδη δείξει πως οι κινητοποιήσεις των προηγούμενων μηνών δεν ήταν συμβολικές αλλά θα έχουν συνέχεια, επειδή οι αντιστάσεις κι αναζητήσεις δεν πρέπει να μένουν αποσπασματικές – και επειδή γνωρίζουμε ότι τις αναζητήσεις αυτές τις μοιραζόμαστε και με πολλούς άλλους – θέλουμε να είμαστε κομμάτι ενός πανεκπαιδευτικού κινήματος που θα αντιπαλέψει, τώρα πριν είναι αργά, αυτή την πολιτική:
Προχωρούμε σε μαζική κινητοποίηση, την Παρασκευή 6 Μάη, στο Υπουργείο Παιδείας, στις 11.00 π.μ.
 Για να αναδείξουμε ότι η επισφάλεια, οι απολύσεις, η αδιοριστία συνδέονται με τη συνολικότερη επίθεση στη δημόσια ανώτατη εκπαίδευση.
Την ίδια μέρα διοργανώνουμε μεγάλη εκδήλωση στις 6.30 μ.μ. στη Νομική Σχολή για να συζητήσουμε πώς θα κάνουμε το όραμά μας για μια διαφορετική δημόσια και δωρεάν ανώτατη εκπαίδευση διεκδίκηση και πράξη. Καλούμε εκπροσώπους από το πανεπιστημιακό κίνημα, τους φοιτητές, τους εργαζομένους στην ανώτατη εκπαίδευση, τα κινήματα της εκπαίδευσης, τους μαζικούς φορείς για να συμβάλουν και στην κινητοποίηση και στην εκδήλωση.

Πρωτοβουλίες Διδασκόντων με βάση το ΠΔ 407/80 των Πανεπιστημίων Αιγαίου, Θεσσαλίας, Πατρών, ΑΠΘ, Ιωαννίνων, Κρήτης.
Σύλλογοι Εκτάκτου Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΣΕΕΠ) ΤΕΙ Πειραιά, ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, ΤΕΙ Πάτρας (Αρτίν Δανελιάν).
Πρωτοβουλία μελών ΔΕΠ υπό αναμονή τοποθέτησης.
 
Τηλ. Επικοινωνίας
Παναγιώτης Σωτήρης 6974439203
Κρίστη Πετροπούλου 6973456560
Δημήτρης Καλλέργης 6945522259
Αναστασία Μαρινοπούλου 6944441218
Στέλιος Γκιάλης 6937403656

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved