ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
  
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
Περισσότερα έργα στο πρόγραμμα "Συνεργασία" για την έρευνα

 

Αθήνα 10.5.2011, 14:32

Κατά 28 εκατ. ευρώ αυξάνει τον προϋπολογισμό της Δράσης «Συνεργασία 2009» για την έρευνα (όπου ήδη έχουν εγκριθεί 121 προτάσεις με δημόσια δαπάνη 68 εκατ. ευρώ) το υπουργείο Παιδείας.

Με το ποσό αυτό θα χρηματοδοτηθούν 36 νέα έργα που συγκέντρωσαν υψηλή βαθμολογία κατά την αξιολόγησή τους. Πρόκειται για 28 έργα μικρής και μεσαίας κλίμακας και 8 έργα μεγάλης κλίμακας, η υλοποίηση των οποίων θα γίνει το αργότερο μέχρι το τέλος του 2015.

Κατά το υπουργείο, η επέκταση αυτή καλύπτει πολλές αξιόλογες προτάσεις σε τομείς κρίσιμους για την εθνική οικονομία (υγεία, βιοτεχνολογία, ενέργεια, τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών).

* Ακολουθούν αναλυτικά στοιχεία για τα χρηματοδοτούμενα έργα.

 

Παρουσίαση πρόσθετων έργων, που εγκρίνονται ανά θεματικό τομέα και Πράξη,  στο πλαίσιο της Δράσης εθνικής εμβέλειας «Συνεργασία 2009».

Τριάντα έξι νέα έργα εγκρίνονται για χρηματοδότηση με το ποσό των 28.000.000€, στο πλαίσιο της δράσης «Συνεργασία» (προκήρυξη του 2009)-Πράξη Ι (Έργα Μικρής και Μεσαίας κλίμακας) και Πράξη ΙΙ (έργα μεγάλης κλίμακας),  του επιχειρησιακού προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα» του ΕΣΠΑ.

Πρόκειται για 28 έργα μικρής και μεσαίας κλίμακας και 8 έργα μεγάλης κλίμακας, τα οποία θα χρηματοδοτηθούν μετά την Απόφαση της Υπουργού Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων για επέκταση του προϋπολογισμού και των διαθέσιμων κονδυλίων για την εν λόγω δράση, κυρίως λόγω της υψηλής ποιότητας των προτάσεων που υποβλήθηκαν σε αυτή και που είχε ως αποτέλεσμα μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων (χρηματοδότηση 121 έργων) να παραμείνουν χωρίς χρηματοδότηση πολλές αξιόλογες προτάσεις σε τομείς κρίσιμους για την εθνική οικονομία (υγεία, βιοτεχνολογία, ενέργεια, τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών). 

Η υλοποίηση των παραπάνω έργων θα ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι το τέλος του 2015 και θα έχει πολλές θετικές επιδράσεις μεσομακροπρόθεσμα  στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, όπως: βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, βελτίωση της ποιότητας ζωής,  ενίσχυση της έρευνας και σύνδεσή της με την παραγωγή, ενθάρρυνση της πολυ-επιστημονικής προσέγγισης για την αντιμετώπιση σύνθετων βιομηχανικών προβλημάτων, ενίσχυση και εξειδίκευση του εγχώριου ερευνητικού δυναμικού,  διεθνή συνεργασία μέσω της δικτύωσης και συνεργασίας ελληνικών φορέων με φορείς από ευρωπαϊκές και άλλες χώρες και  δημιουργία  αριστείας και προϊόντων/υπηρεσιών ποιοτικών και ανταγωνιστικών σε διεθνές επίπεδο. 

Ακολουθεί συνοπτική παρουσίαση, ανά θεματικό τομέα και Πράξη, των επιπλέον έργων που θα χρηματοδοτηθούν, μετά την προαναφερθείσα αύξηση των κονδυλίων που θα διατεθούν για τη Δράση «Συνεργασία 2009»:

Α) Έργα μεγάλης κλίμακας:
Στο θεματικό τομέα της υγείας θα χρηματοδοτηθεί ένα έργο που αφορά στη μελέτη και ανάπτυξη νέων θεραπευτικών μεθόδων για την αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα.

Στο θεματικό τομέα της βιοτεχνολογίας θα χρηματοδοτηθούν έργα που έχουν ως αντικείμενο α) την έρευνα για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων για την αντιμετώπιση της σκλήρυνσης κατά πλάκας β) την εφαρμογή νέων θεραπευτικών μεθόδων με βλαστοκύτταρα γ) την ανάπτυξη νέων διαγνωστικών τεχνικών για τον έγκαιρο εντοπισμό της εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ και της μυοκαρδιοπάθειας και δ) το γενετικό χαρακτηρισμό με σύγχρονες μεθόδους ζώων που εκτρέφονται από τους Έλληνες κτηνοτρόφους, με στόχο την παραγωγή βελτιστοποιημένων προϊόντων

Στο θεματικό τομέα πληροφορικής / τηλεπικοινωνιών θα χρηματοδοτηθούν έργα που έχουν ως αντικείμενο τη χρήση νέων εξελιγμένων ετερογενών δικτύων επικοινωνίας για παροχή νέων ασύρματων υπηρεσιών και την αξιοποίηση ασύμμετρων παθητικών οπτικών δικτύων.

Β) Έργα μικρής και μεσαίας κλίμακας:
Στο θεματικό τομέα της υγείας θα χρηματοδοτηθούν έργα που έχουν ως αντικείμενο τη μελέτη γενετικών παραγόντων που σχετίζονται με τη νόσο του Πάρκινσον, τη βελτίωση των μεθόδων μεταμόσχευσης παγκρέατος σε διαβητικούς ασθενείς, τη μελέτη νέων δεικτών που σχετίζονται με την πηκτικότητα του αίματος σε ασθενείς με στεφανιαία νόσο, τη διερεύνηση των μοριακών μηχανισμών δράσης που αναπτύσσονται σε ασθενείς με μεταβολικό σύνδρομο, την αντιμετώπιση της θαλασσαιμίας με νέες γονιδιακές μεθόδους, την ανάλυση ρίσκου για ασθενείς που πάσχουν από ανεύρυσμα αορτής, τη μελέτη της αθηρωματικής πλάκας της καρωτίδας με νέες απεικονιστικές τεχνικές και την καλύτερη παρακολούθηση ασθενών με διανοητικές διαταραχές με χρήση σύγχρονων υπολογιστικών μεθόδων.  
Στο θεματικό τομέα της βιοτεχνολογίας θα χρηματοδοτηθούν έργα που έχουν ως αντικείμενο την αξιολόγηση νέων υβριδίων αγροτικών προϊόντων με μεγαλύτερη αντοχή στην ξηρασία και την εφαρμογή νέων βελτιστοποιημένων μεθόδων καλλιέργειας, προσαρμοσμένων στις ιδιαιτερότητες του ελληνικού περιβάλλοντος. 

Στο θεματικό τομέα της ενέργειας θα χρηματοδοτηθούν έργα που έχουν ως αντικείμενο την αξιοποίηση του υπεράκτιου αιολικού δυναμικού της χώρας, τη δημιουργία νέων μοντέλων ανελκυστήρων με χαμηλή ενεργειακή κατανάλωση και την ανάπτυξη νέων εξελιγμένων θερμομονωτικών υλικών και ειδικών κατασκευών για εξοικονόμηση ενέργειας σε κτήρια.   

Στο θεματικό τομέα πληροφορικής / τηλεπικοινωνιών θα χρηματοδοτηθούν έργα που αφορούν στην ανάπτυξη εφαρμογών κοινωνικής δικτύωσης σε κινητές συσκευές, στην ανάπτυξη συστήματος διαχείρισης έντυπου υλικού με χρήση τεχνολογίας ραδιοσυχνικής αναγνώρισης, έργα για τη δημιουργία εξελιγμένης ψηφιακής βιβλιοθήκης πολυμέσων, για την ανάδειξη του ελληνικού οπτικοακουστικού αποθέματος με χρήση σημασιολογικών τεχνικών, για την αρχειοθέτηση και διαφύλαξη δεδομένων που σχετίζονται με την πολιτισμική μας κληρονομιά, για τη συγκριτική ανάλυση, αξιολόγηση και παρακολούθηση της απόδοσης των δημοσίων υπηρεσιών, καθώς και τη διαδραστική διαφήμιση και προώθηση προϊόντων.  

Στο θεματικό τομέα κλωστοϋφαντουργίας / μεταποίησης θα χρηματοδοτηθούν έργα για την ολοκληρωμένη διαχείριση και παρακολούθηση του κλάδου της παραγωγής κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, την ταυτοποίηση γεωργικών προϊόντων με χρήση τεχνικών μοριακής ανάλυσης, την παραγωγή νέων κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων με χρήση ειδικών ενζύμων και την παραγωγή νέων ανθεκτικών νημάτων και άλλων υλικών συσκευασίας.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved