ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
  
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι υπό τοποθέτηση καθηγητές ΑΕΙ

 

Αθήνα 18.5.2011, 12:12

Την πραγματοποίηση παράστασης διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο
Εσωτερικών (Βασ. Σοφίας 15) την Πέμπτη 19 Μαΐου στις 11:00 π.μ. αποφάσισε η συνέλευση της Πρωτοβουλίας Μελών ΔΕΠ υπό Αναμονή Τοποθέτησης "Α-Λέκτωρ".

Όπως αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωση, σκοπός της παράστασης διαμαρτυρίας είναι η συνάντηση με μέλος της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου προκειμένου να ασκηθεί πίεση και να ενημερωθούν σχετικά με τις προθέσεις απάντησης στο αίτημα του υπουργείου Παιδείας για την έγκριση τοποθέτησης 400 εκλεγμένων μελών ΔΕΠ και 100 ΕΠ.

Υπενθυμίζεται ότι το σύνολο των εκλεγμένων πανεπιστημιακών που αναμένουν έως και δύο χρόνια την τοποθέτησή τους ανέρχεται σε 830 και πρόκειται να αγγίξει τους 1200 μέχρι το τέλος του έτους.

* Ακολουθεί το κείμενο της ανακοίνωσης. 


Αυτή τη στιγμή εκκρεμεί η δημοσίευση του ΦΕΚ διορισμού 830 νέων μελών ΔΕΠ που έχουν εκλεγεί σύμφωνα με όλες τις προβλεπόμενες από τον νόμο διαδικασίες μέσα στο 2009 ή το 2010, από πολυμελή εκλεκτορικά σώματα στα οποία συμμετείχαν πανεπιστημιακοί συναφών ειδικοτήτων από όλα τα ΑΕΙ της χώρας. Ο αριθμός τους προβλέπεται πως θα αγγίξει τους 1.200. Η καταχρηστική καθυστέρηση των διορισμών συνεπάγεται ότι τα ΑΕΙ αδυνατούν να παράγουν και να παρέχουν το ερευνητικό και διδακτικό έργο που αντιστοιχεί στην ιδέα του πανεπιστημίου: μαθήματα εκλείπουν από τα προγράμματα σπουδών, ήδη υπηρετούντα μέλη ΔΕΠ αναγκάζονται να διδάξουν γνωστικά αντικείμενα μη συναφή με την περιοχή ειδίκευσής τους, σχολές αναστέλλουν τη λειτουργία τους. Για τους αδιόριστους πανεπιστημιακούς, αυτή η κατάσταση σημαίνει είτε ανεργία είτε προσφορά διδακτικού έργου με μειωμένες συμβάσεις ή αμισθί είτε ετεροαπασχόληση· σε κάθε περίπτωση, τους οδηγεί σε ερευνητική στασιμότητα, οικονομική δυσπραγία καιαπίστευτη ψυχική φθορά.

Οι αντιφατικές και αόριστες δηλώσεις των αρμοδίων και η γενικότερη στάση της πολιτικής ηγεσίας απέναντι στους νέους πανεπιστημιακούς μόνον εμπαιγμό και απαξίωση δηλώνουν. Έπρεπε να φτάσει ο Μάιος για να απευθύνει η υπουργός Παιδείας αίτημα προς το ΥΠΕΣ, ζητώντας να εγκριθούν πιστώσεις για λιγότερους από τους μισούς διορισμούς. Τρεις μέρες αργότερα, ο υπουργός Εσωτερικών αναγγέλλει το πάγωμα των προσλήψεων μόνιμων και συμβασιούχων στον δημόσιο τομέα για το 2011. Την ίδια μέρα, απαντώντας σε υπόμνημά μας, το ΥΠΕΣ εμμένει στο 1:5, μολονότι η εξομοίωση της πλήρωσης θέσεων μελών ΔΕΠ με προσλήψεις σε νέες θέσεις και η εξάρτησή της από τις συνταξιοδοτήσεις του προηγούμενου μόνο έτους είναι εντελώς άδικη, για τους εξής λόγους: 1) Οι διορισμοί των πανεπιστημιακών δεν αποτελούν κάλυψη νέων αναγκών αλλά αναγκών που έχουν προκύψει και αναγνωρισθεί ως τέτοιες, τόσο από τα πανεπιστήμια όσο και από το κράτος, δύο τουλάχιστον χρόνια πριν από την ολοκλήρωση των διαδικασιών εκλογής· 2) Τα απαραίτητα κονδύλια έχουν επίσης εγκριθεί ήδη πριν από τις προκηρύξεις των θέσεων· 3) Πολλές από τις εν λόγω θέσεις προέκυψαν έπειτα από συνταξιοδοτήσεις· 4) Οι εν λόγω θέσεις δεν μπορούν να καλυφθούν παρά μόνο από τους συγκεκριμένους λειτουργούς, αφού αφορούν καθορισμένα γνωστικά αντικείμενα.

Οι βαρύτατες μειώσεις των δαπανών για την παιδεία (μόλις 2,75% του προϋπολογισμού), η επ’ αόριστον αναστολή των διορισμών των νέων μελών ΔΕΠ, οι περικοπές των πιστώσεων για συμβάσεις με βάση το ΠΔ407/80 και άλλες συναφείς αποφάσεις (κατάργηση υποτροφιών του ΙΚΥ, πάγωμα ερευνητικών προγραμμάτων κ.ά.) συνιστούν μια άνευ προηγουμένου επιθετική πολιτική απέναντι στα Πανεπιστήμια, τους λειτουργούς τους, την έρευνα και τους φοιτητές, με καταστροφικές –άμεσες και μακροπρόθεσμες – συνέπειες για το σύνολο της κοινωνίας. Δείχνουν πως η παιδεία ούτε ως δημόσιο αγαθό αναγνωρίζεται ούτε μεταξύ των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης συγκαταλέγεται. Οι νέοι πανεπιστημιακοί λειτουργοί δεν περίμεναν τις διακηρύξεις των Δελφών για να μάθουν ότι η επιστήμη δεν γνωρίζει εθνικά σύνορα. Mπορεί να ακολουθήσουν τον μονόδρομο της αναγκαστικής εξόδου από τη χώρα που διαγράφουν αυτές οι πολιτικές ερήμωσης των δημόσιων πανεπιστημίων.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ
• Άμεσο διορισμό όλων των εκλεγμένων μελών ΔΕΠ που εκκρεμούν από το 2009-2010.
• Άμεση δημοσιοποίηση της λίστας των διοριστέων και τήρησή της.
• Εφεξής υιοθέτηση σαφών χρονοδιαγραμμάτων όσον αφορά τους διορισμούς μελών ΔΕΠ.

Καλούμε τις Πρυτανικές Αρχές, τους συναδέλφους-μέλη ΔΕΠ, τα συλλογικά και συνδικαλιστικά όργανα των ΑΕΙ, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και κάθε έλληνα πολίτη να στηρίξουν και να συμμετάσχουν στον αγώνα μας, που είναι αγώνας υπέρ της διασφάλισης της ποιότητας της παρεχόμενης δημόσιας εκπαίδευσης και της έρευνας.

Κείμενο συλλογής υπογραφών για τον άμεσο διορισμό όλων των εκλεγμένων μελών ΔΕΠ: http://www.gopetition.com/petition/42790.html.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved