ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
  
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
Έρευνα: Οι νέοι αγωνιούν για το μέλλον τους
 


Αθήνα 18.5.2011, 20:32

Η έντονη αγωνία των νέων για το μέλλον τους αναδύεται ανάγλυφα σε έρευνα με θέμα: "Νέοι, εκπαίδευση και οικονομική κρίση", που διενεργήθηκε από την εταιρεία ALCO για λογαριασμό του Athenian College Ανθρωπιστικών Σπουδών, Κοινωνικών Επιστημών και Επιστημών Υγείας του Ομίλου εκπαίδευσης και πιστοποίησης ΔΟΜΗ. Η έρευνα παρουσιάσθηκε σήμερα στο στην Αθήνα, ως παράλληλη δράση στα πλαίσια του διεθνούς τριημέρου του Ευρωπαϊκού Προγράμματος EALT - Europan Action Leadership Tool.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, ένας στους δύο νέους εξετάζει το ενδεχόμενο αναζήτησης εργασίας στο εξωτερικό, ένας στους τρεις ανησυχεί μήπως χρειασθεί να διακόψει τις σπουδές του και σχεδόν επτά στους δέκα φοβούνται ότι θα χάσουν την δουλειά τους. Παραπάνω από τους μισούς νέους εργάζονται προκειμένου να συνεχίσουν τις σπουδές τους, αναγνωρίζοντας -προφανώς- ότι η μεταλυκειακή εκπαίδευση και κατάρτιση είναι μονόδρομος για ένα καλύτερο μέλλον.

Την έρευνα παρουσίασε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ALCO κ. Κώστας Παναγόπουλος και συντόνισε ο δημοσιογράφος κ. Αλέξης Λαχανάς.

Κατάργηση του άρθρου 16
Ενδιαφέρουσες ήταν οι τοποθετήσεις των ομιλητών σε στρογγυλή τράπεζα, που ακολούθησε την παρουσίαση της έρευνας, με τη συμμετοχή σπουδαστών και εκπροσώπων του πολιτικού κόσμου και της εκπαιδευτικής κοινότητας από την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πολωνία και την Ολλανδία.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαπας είπε ότι ήρθε η ώρα να αλλάξει το άρθρο 16 του συντάγματος και τόνισε ότι η αντιμετώπιση της ανεργίας δεν μπορεί να βασίζεται στο παλιό μοντέλο απασχόλησης 1,1 εκατομμυρίου δημοσίων υπαλλήλων. Εκτίμησε ότι η εκπαίδευση μπορεί να είναι σημαντικό εργαλείο απέναντι στην κρίση, τόνισε ότι η κυβέρνηση κατάφερε να μην προβεί σε περικοπή των δαπανών για τη παιδεία και κάλεσε ταυτόχρονα τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου σε συναίνεση.

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και τέως υπουργός Κωστής Χατζηδάκης τόνισε την ανάγκη αλλαγών στην εκπαίδευση και της υιοθέτησης οργανωμένης δια βίου μάθησης. Υποστήριξε ότι σήμερα είναι πιο αναγκαία από ποτέ η εξειδικευμένη μεταλυκειακή κατάρτιση και ότι ένας απόφοιτος ΙΕΚ και γενικότερα μεταλυκειακής και τεχνικής εκπαίδευσης βρίσκει πιο εύκολα δουλειά από κάποιον απόφοιτο γενική εκπαίδευσης. Σχολιάζοντας την έρευνα γύρω από τη μετανάστευση των νέων, υποστήριξε ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα προκειμένου να μην στεγνώσει η Ελλάδα από τα δυνατά μυαλά της.

Η Δρ. Ελένη Λιβανίου, εκπαιδευτική ψυχολόγος και διευθύντρια μεταπτυχιακών σπουδών του Nottingham Trent University της Μεγάλης Βρετανίας στο Athenian College αναφέρθηκε στην μεταλυκειακή εκπαίδευση ως σημαντικού εργαλείου ατομικής και συλλογικής ανάπτυξης και στην ανάγκη αναδιαμόρφωσης του εκπαιδευτικού συστήματος εκπαιδευτών, που έχει αποτύχει, με αναφορά στις ελληνικές ιδιαιτερότητες. Η Δρ. Λιβανίου αναφέρθηκε και στις δυσκολίες της ελληνικής οικογένειας που μαστίζεται από την οικονομική κρίση.

Αίσθηση προκάλεσε και η παρέμβαση του Δρ. Harry McCarry. Head of Human Resource Development του Belfast Metropolitan College (Βόρεια Ιρλανδία), ο οποίος τόνισε ότι η εκπαίδευση δεν είναι πλέον σκοπός αλλά εργαλείο επίτευξης του σκοπού για την ανθρώπινη ανάπτυξη, ενώ πρόσθεσε ότι στην Ιρλανδία προσπαθούν να αντιμετωπίζουν την κρίση με χιούμορ, αλλά κι αυτό αρχίζει να στερεύει.

Η εκδήλωση
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα από το Athenian College Ανθρωπιστικών Σπουδών, Κοινωνικών Επιστημών και Επιστημών Υγείας του Ομίλου εκπαίδευσης και πιστοποίησης ΔΟΜΗ, ως παράλληλη δράση στα πλαίσια του διεθνούς τριημέρου του Ευρωπαϊκού Προγράμματος EALT - Europan Action Leadership Tool (www.ealt.gr).

* Στο συνημμένο αρχείο θα βρείτε πιο αναλυτικά στοιχεία για την έρευνα.

 

 1 αρχεία διαθέσιμα για download 
Στοιχεία της έρευνας (αρχείο mopp 319 kb)

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved