ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
  
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
Ζητούν την απόσυρση της απόφασης για την μία ξένη γλώσσα

 

Αθήνα 6.6.2011, 12:40

Την έντονη διαμαρτυρία τους για την απόφαση του υπουργείου Παιδείας να διδάσκεται στα δημοτικά σχολεία μία μόνο ξένη γλώσσα, πέρα από τα αγγλικά, και στα Γυμνάσια μία από τις γλώσσες Γαλλική, Γερμανική, Ιταλική και Ισπανική, εκφράζουν οι επιστημονικές ενώσεις των καθηγητών της Γαλλικής και Γερμανικής Γλώσσας, με ανοικτή επιστολή τους προς γονείς και κηδεμόνες.

"Το κάθε σχολείο (Δημοτικό και Γυμνάσιο) θα χαρακτηριστεί άπαξ και δια παντός γαλλόφωνο ή γερμανόφωνο", επισημαινει η επιστολή και διαπιστώνει: "Πρώτα θύματα αυτής της απόφασης είναι οι ίδιοι οι μαθητές, οι οποίοι υποχρεώνονται να ακυρώσουν την αρχική επιλογή τους, εάν δε συμφωνεί με αυτήν της πλειοψηφίας, και εξαναγκάζονται από την επόμενη σχολική χρονιά 2011-2012 να παρακολουθήσουν άλλη δεύτερη ξένη γλώσσα από αυτήν που επέλεξαν και διδάχθηκαν μία ολόκληρη σχολική χρονιά. Συνέπειες αυτής της απόφασης θα είναι:
1. Η επιβολή της 2ης ξένης γλώσσας και όχι η επιλογή που αποτελεί βασικό κίνητρο μάθησης.
2. Η αναγκαστική μετακίνηση των παιδιών σε άλλο σχολείο στην περίπτωση που η επιλογή τους δεν είναι σύμφωνη με τη 2η ξένη γλώσσα του σχολείου φοίτησης.
3. Η εκμάθηση και διδασκαλία της 2ης ξένης γλώσσας δε θα είναι αποτελεσματική καθώς τα τμήματα θα είναι πολυπληθέστερα.
4. Η εξαγγελθείσα σύνδεση της διδασκαλίας με την απόκτηση ενός διπλώματος/πιστοποίησης της 2ης ξένης γλώσσας δε θα είναι εφικτή".

Οι Ενώσεις υπογραμμίζουν ότι με ανάλογες άδικες και αντιπαιδαγωγικές αποφάσεις δεν προωθείται η δυνατότητα της πολυγλωσσίας, δεδομένου ότι υπάρχει επαρκές μόνιμο προσωπικό καθηγητών Γαλλικής και Γερμανικής, και ζητούν την απόσυρση της απόφασης.

* Ακολουθεί σχετικό ψήφισμα.

 

Ψήφισμα διαμαρτυριάς σχετικά με τις νέες Υπουργικές Αποφάσεις για τη διδασκαλία της δεύτερης ξένης γλώσσας στο Δημοτικό και στο Γυμνάσιο

Σε γενική συνέλευση που προκλήθηκε μετά από αίτημα καθηγητών  του σχολείου, και μετά από διεξοδική συζήτηση της υπ’αριθμ. 62780/Γ2/2-6-2011 απόφασης του Υπουργείου Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, ο Σύλλογος Διδασκόντων του ... όνομα σχολείου), αποφάσισε ομόφωνα να εκφράσει την έντονη αποδοκιμασία και τις ανησυχίες του, επειδή:
1) η απόφαση αυτή θέτει σε άμεσο κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα των μαθητών εκείνων που, για τα δυο πρώτα χρόνια εφαρμογής της, θα παραμένουν αδίδακτα και στον προαύλιο χώρο του σχολείου, με ενδεχόμενη τη μη επαρκή φύλαξή τους από εξειδικευμένο προσωπικό και τους όποιους κινδύνους εγκυμονεί μία τέτοια κατάσταση, την ευθύνη της οποίας ο Σύλλογος δεν επιθυμεί να αναλάβει.
2) η απόφαση αυτή αποτελεί άκρως αντιπαιδαγωγική και αντιδημοκρατική κίνηση εναντίον της δεδηλωμένης επιθυμίας των γονέων και μαθητών, που συνειδητά επιλέγουν να διδαχθούν τη μη προτεινόμενη γλώσσα και αναγκάζονται σύμφωνα με την απόφαση να παρακολουθήσουν την άλλη γλώσσα μη επιλογής τους, παρά τη θέλησή τους, με αποτέλεσμα να υπάρχει το ενδεχόμενο να δημιουργηθούν τριβές μεταξύ των γονέων και του σχολείου και να μειωθεί ο κοινωνικός ρόλος του σχολείου στην ευρύτερη περιοχή του.
3) η απόφαση αυτή αποτελεί επιπλέον άκρως αντικοινωνική  και αναχρονιστική συμπεριφορά, δεδομένου ότι αναγκάζει τους μαθητές που επιθυμούν να διδαχθούν άλλη γλώσσα, σε μετακινήσεις κάτω από αδιευκρίνιστες καιρικές και άλλες συνθήκες, πράγμα που αποτελεί χαρακτηριστικό περασμένων εποχών.
4) η εν λόγω απόφαση αποτελεί κατάφορη παραβίαση των εργασιακών σχέσεων των συναδέλφων εκπαιδευτικών που εργάζονται με οργανική θέση και εξυπηρετούν το δόγμα της πολυγλωσσίας που αποτελεί δεδηλωμένη δέσμευση της σημερινής ηγεσίας του ΥΠΔΒΜΘ.
5) η απόφαση αποτελεί προοίμιο παρόμοιων ενδεχόμενων διώξεων εκπαιδευτικών άλλων ειδικοτήτων και κλάδων, οι οποίοι, χωρίς να είναι υπαίτιοι οι ίδιοι, θα θεωρηθούν είτε υποαπασχολούμενοι είτε υπεράριθμοι.
6) Πέραν αυτού, η απομάκρυνση νέων συναδέλφων που εισήχθησαν στην πλειοψηφία τους στην εκπαίδευση μετά από αδιάβλητες διαδικασίες πρόσληψης μέσω ΑΣΕΠ, δεν δικαιολογεί την προσβλητική αυτή συμπεριφορά και μεταχείριση, με αποτέλεσμα την ενδεχόμενη γήρανση του σώματος των εκπαιδευτικών.
Για τους παραπάνω λόγους ο Σύλλογος Διδασκόντων αποφασίζει να δηλώσει την απόλυτη αντίθεσή του με την απόφαση αυτή και απαιτεί την άμεση και γραπτή ανάκλησή της προς όφελος της ομαλής  λειτουργίας και ηρεμίας της σχολικής μονάδας.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved