ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
  
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
Έρχονται πέντε προγράμματα διά βίου μάθησης

 

Αθήνα 7.6.2011, 14:24 

Εγκρίθηκε η χρηματοδότηση και προχωρούν οι διαδικασίες για την υλοποίηση πέντε προγραμμάτων Διά Βίου Μάθησης, που αφορούν πάνω από 400.000 πολίτες, ανακοινώνει το υπουργείο Παιδείας. Η έναρξη υλοποίησης των πέντε προγραμμάτων θα γίνει τον Σεπτέμβριο 2011, ενώ εντός των ημερών κατατίθεται και το πρόγραμμα «Εισιτήριο στην απασχόληση».

Τα πέντε προγράμματα είναι τα ακόλουθα:

1. Κουπόνι αρχικής κατάρτισης: Αντικείμενο του έργου «Κουπόνι (voucher) αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης» αποτελεί  η χορήγηση κουπονιών αρχικής κατάρτισης σε νέους 18 -25 ετών. Πρόκειται για υπηρεσίες αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης από πιστοποιημένους παρόχους (δηλ. δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ), σε ειδικόητα και φορέα κατάρτισης που θα επιλέγουν οι ίδιοι οι σπουδαστές.

 Τα κουπόνια μπορούν να δίδονται σε δικαιούχους νέους με κριτήρια είτε με οικονομικά - κοινωνικά κριτήρια, για ειδικότητα σπουδών που οι ίδιοι επιλέγουν (voucher κοινωνικών κριτηρίων), είτε σε συγκεκριμένο αριθμό δικαιούχων που θα επιλέξουν συγκεκριμένες  ειδικότητες που υπηρετούν την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας, όπως θα τις ορίσει το υπουργείο Παιδείας από τις λειτουργούσες σήμερα 217 ειδικότητες αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης σε δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ (voucher επιλεγμένων ειδικοτήτων)
 
Η διάθεση των πρώτων κουπονιών σε περίπου 55.000 νέους, 18-25 ετών, που επιθυμούν να σπουδάσουν σε δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ,
αναμένεται να αρχίσει τον προσεχή Σεπτέμβριο. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 44 εκατομμύρια. € για την περίοδο 2011-2015.

2. Πρόγραμμα «Μάθηση στον πολίτη, ανάπτυξη στη χώρα». Οι διάσπαρτες δράσεις δια βίου μάθησης, που μέχρι πρότινος υλοποιούνταν χωρίς όφελος για την κοινωνία και την οικονομία, μετατρέπονται σε προγράμματα και περνούν στους Καλλικρατικούς Δήμους. Το υπουργείο υπόσχεται ότι θα αναμορφωθούν και θα εκσυγρονισθούν  ως  προς το περιεχόμενο, με στόχο μάθηση προσανατολισμένη στις αναπτυξιακές ανάγκες της χώρας αλλά και στις ανάγκες του πολίτη κάθε τόπου, με απώτερους σκοπούς την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη και συνοχή. 
 
Τα παρεχόμενα εκπαιδευτικά προγράμματα δομούνται στους ακόλουθους άξονες και θεματικές ενότητες:
Α. Μάθηση στον Πολίτη Ανάπτυξη στη χώρα
1. Οικονομικός Εγγραμματισμός
2. Επιχειρηματικότητα
3. Πράσινη Ανάπτυξη - περιβάλλον
Β. Μάθηση στον Πολίτη - Ενεργός Κοινωνία
1. Νέες Τεχνολογίες
2. Ξένες Γλώσσες
3. Κοινωνικές Δεξιότητες και Δράσεις
4. Ειδικά Προγράμματα Ευάλωτων Ομάδων
5. Συμβουλευτική Οικογένειας
6. Πολιτιστική Δράση
7. Άλλα Προγράμματα.
 
Οι Δήμοι θα έχουν την δυνατότητα επιλογής προγραμμάτων από τη λίστα των παραπάνω αλλά και να προτείνουν νέα που καλύπτουν εξειδικευμένες ανάγκες των δημοτών.
Επιπρόσθετα και για συγκεκριμένες θεματικές ενότητες, όπως νέες τεχνολογίες και ξένες γλώσσες, θα γίνει χρήση της «επιταγής» (voucher). Με αυτή ο δημότης θα μπορεί να επιλέξει το πρόγραμμα της αρεσκείας του π.χ. ξένη γλώσσα (αγγλικά – γαλλικά κ.λπ.) και τον πάροχο της αρεσκείας του.

Στόχος της συνολικής εκπαιδευτικής παρέμβασης για την περίοδο 2011- 2013 είναι η δημιουργία 12.580 τμημάτων μάθησης και η παροχή εκπαιδευτικών υπηρεσιών σε 201.240 εκπαιδευόμενους. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 44.000.000€
 
3. Επικαιροποίηση γνώσεων αποφοίτων ΑΕΙ-ΤΕΙ: Η πράξη αφορά την οργάνωση και υλοποίηση προγραμμάτων επιμόρφωσης παλαιότερων αποφοίτων ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της χώρας, σε τομείς σχετικούς με το επιστημονικό πεδίο σπουδών τους, με στόχο την επικαιροποίηση των γνώσεών τους και τη συμπλήρωση των δεξιοτήτων τους, σύμφωνα με τις πρόσφατες εξελίξεις στην επιστήμη και τεχνολογία. Η ελάχιστη διάρκεια ενός προγράμματος επιμόρφωσης είναι 30 ώρες και η μέγιστη 200 ώρες. Ο συνολικός αριθμός των αποφοίτων που θα επιμορφωθούν εκτιμάται σε 17.000 άτομα. Αναμένεται η έναρξη των προγραμμάτων τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 20.000.000€.

4.Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας: Η δράση αφορά την επέκταση και την αναβάθμιση του θεσμού των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) και ακολουθεί τη λογική της δια βίου εκπαίδευσης και εξειδικεύεται στην εκπαίδευση του ενήλικου πληθυσμού. Προβλέπεται να λειτουργήσουν 58 Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας και 35 τμήματα εκτός έδρας. Συγκεκριμένα ο αριθμός των εκπαιδευομένων προβλέπεται να ανέλθει στις 13.000 για τα 2 έτη. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 14.500.000€.

5. Πρόγραμμα εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση ενηλίκων: Σκοπός της λειτουργίας και υλοποίησης της προτεινόμενης Πράξης είναι η ανάπτυξη και εφαρμογή προγραμμάτων εκπαίδευσης με τη χρήση νέων τεχνολογιών για ενηλίκους, για στελέχη και εκπαιδευτές δια βίου μάθησης και για τον απόδημο ελληνισμό στην Ε.Ε.

Οι βασικοί τύποι ηλεκτρονικής μάθησης που θα χρησιμοποιηθούν είναι:
α) ηλεκτρονική μάθηση (e-learning), κατά την οποία οι εκπαιδευόμενοι και ο εκπαιδευτής θα επικοινωνούν αποκλειστικά μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών,
β) μικτή ηλεκτρονική μάθηση (blended e-learning), κατά την οποία οι εκπαιδευόμενοι και ο εκπαιδευτής θα έχουν και δια ζώσης συναντήσεις, εκτός από την επικοινωνία τους μέσω των ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Στόχος της συνολικής εκπαιδευτικής παρέμβασης για την περίοδο 2011- 2013 είναι η δημιουργία 6.150 τμημάτων μάθησης και η παροχή εκπαιδευτικών υπηρεσιών σε 123.000 εκπαιδευόμενους. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 22.700.000€
 
Εισιτήριο στην απασχόληση
Εκτός από τα παραπάνω προγράμματα, τις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί προς έγκριση και το πρόγραμμα: "Εισιτήριο στην Απασχόληση". Ωφελούμενοι του προγράμματος θα είναι νέοι και ενήλικες οι οποίοι θα αποκτήσουν αρχική κατάρτιση και νέες επαγγελματικές δεξιότητες στο σύνολο των τομέων - κλάδων της οικονομικής δραστηριότητας και ειδικότερα σε επιχειρήσεις που δημιουργούν προστιθέμενη αξία.

Ειδικότερα, προβλέπεται η ένταξη νέων και ενηλίκων στην αγορά εργασίας μέσω απόκτησης γνώσεων, δεξιοτήτων και υλοποίησης πρακτικής άσκησης σε επιχειρήσεις των κλάδων. Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, οι επιχειρήσεις θα αναλαμβάνουν την υποχρέωση να προσλαμβάνουν μέρος των εκπαιδευθέντων για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Υπολογίζεται ότι ο αριθμός των ωφελούμενων νέων θα ανέλθει στις 20.000 την τριετία 2011-2013. Αυτή τη στιγμή το πρόγραμμα βρίσκεται στο στάδιο της κοστολόγησης.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved