ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
  
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
Μηνύουν το υπουργείο Παιδείας για την αναστολή εκλογής μελών ΔΕΠ και ΕΠ

 

Αθήνα 8.6.2011, 19:13

Μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία Αθηνών κατά του υπουργείου Παιδείας για το θέμα της αναστολής εξέλιξης των μελών ΔΕΠ των Πανεπιστημίων και των μελών ΕΠ των ΤΕΙ, αποφάσισαν να καταθέσουν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ) και η Ομοσπονδία Συλλόγων Εκπαιδευτικού Προσωπικού ΤΕΙ (ΟΣΕΠ-ΤΕΙ). Παράλληλα αποφάσισαν να στηρίξουν με κάθε πρόσφορο μέσον τον συντονισμό του δικαστικού αγώνα των μελών τους που θα αποφασίσουν να προχωρήσουν σε ατομικές προσφυγές εναντίον του υπουργείου.

Σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν, οι δύο Ομοσπονδίες προσάπτουν στο υπουργείο κωλυσιεργεία και ωμή παρέμβαση στις εξελίξεις των μελών ΔΕΠ και ΕΠ, αλλά και "μεταχείριση που δείχνει να είναι έντονα συμπλεγματική και να αγγίζει τα όρια μιας ακατανόητης εκδικητικότητας".

Απαντώντας το υπουργείο αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι έπρεπε να γίνει εκσυγχρονισμός του συστήματος υποβολής υποψηφιοτήτων και ότι η παροχή διευκρινήσεων από τα συναρμόδια υπουργεία ήταν απαραίτητη για να αποφευχθούν φαινόμενα καθυστερήσεων στους διορισμούς, αντίστοιχα με αυτά που έχουν παρατηρηθεί στις εκλογές σε νέες θέσεις προσωπικού.

"Προκαλεί εντύπωση, η αντίδραση των Ομοσπονδιών, στην προσπάθεια ορθολογικοποίησης του νομικού και πραγματικού πλαισίου, που αφορά στα δικαιολογητικά προκηρύξεων θέσεων μελών ΔΕΠ και ΕΠ καθώς - στην ουσία - η προσαρμογή στα νέα δεδομένα θα εξυπηρετήσει πρώτιστα τα υπηρετούντα μέλη ΔΕΠ και ΕΠ, τα υποψήφια μέλη ΔΕΠ και ΕΠ, την αξιοκρατία, τη διαφάνεια, καθώς και την αποδοτικότερη λειτουργία των υπηρεσιών των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ", καταλήφγει η ανακοίνωση.

* Ακολουθούν οι ανακοινώσεις της ΠΟΣΔΕΠ και του υπουργείου Παιδείας.

 

Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων
Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ)
 
Ομοσπονδία Συλλόγων
Εκπαιδευτικού Προσωπικού Τ.Ε.Ι.  (ΟΣΕΠ-ΤΕΙ)

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΑΘΗΝΑ,   8  IΟΥΝΙΟΥ 2011

Θέμα: Έντονη διαμαρτυρία για την ωμή παρέμβαση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΔΒΜΘ στις εξελίξεις των διδασκόντων στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς στην Εισαγγελία Αθηνών.

Εκφράζουμε με τον πιο έντονο τρόπο και προς κάθε κατεύθυνση τη διαμαρτυρία μας για την -επαναλαμβανόμενη για πολλοστή φορά- ωμή παρέμβαση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΔΒΜΘ στις εξελίξεις των μελών ΔΕΠ των Πανεπιστημίων και των μελών ΕΠ των ΤΕΙ και συνακόλουθα στη διάρθρωση και ανάπτυξη του ακαδημαϊκού έργου εντός των Τμημάτων. 

Ενώ παρακρατούνται παρανόμως έως και 8 μήνες στα συρτάρια του Υπουργείου οι αποφάσεις των Πρυτάνεων Πανεπιστημίων και Προέδρων ΤΕΙ προς δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης για (ανοικτή) προκήρυξη της θέσεως των συναδέλφων στην επόμενη βαθμίδα και όταν πλέον ήλθαν οι απαντήσεις από τα Υπουργεία Οικονομικών και Δημόσιας Διοίκησης, στο σχετικό παρελκυστικό ερώτημα του υφυπουργού κ. Πανάρετου, οι οποίες επιβεβαίωναν το αυτονόητο, δηλαδή  ότι οι εξελίξεις δεν υπάγονται σε αριθμητικούς περιορισμούς, ο υφυπουργός με επιστολή στις 2 Ιουνίου (Αρ. πρωτ.  Φ.122.1/167/62566/Β2) προέβη σε μια ακόμη σκόπιμη κίνηση  κωλυσιεργίας για να «παγώσει» τις εξελίξεις στα ΑΕΙ.

Συγκεκριμένα, ζητά την επανυποβολή όλων των ήδη καθυστερημένων προκηρύξεων με νέο έντυπο, όπου η μόνη αλλαγή είναι η απαίτηση για υποβολή των δημοσιευμάτων των υποψηφίων υποχρεωτικά (και όχι προαιρετικά) σε ηλεκτρονική μορφή! Για του λόγου το αληθές και μετά από συνεργασία με έγκυρους νομικούς, έχουμε να παρατηρήσουμε τα ακόλουθα:

Α. Το Υπουργείο Παιδείας μπορεί να προσθέσει το ίδιο στις προκηρύξεις, που έχει στα χέρια του πριν τις στείλει στο ΦΕΚ την εναλλακτική δυνατότητα υποβολής των έργων των υποψηφίων σε ηλεκτρονική μορφή, που προβλέφθηκε με την κοινή υπουργική απόφαση της 24.2.2011 (ΦΕΚ Β' 433). Δεν χρειάζεται για τη συμπλήρωση αυτή η αναπομπή και η επανυποβολή από τα ΑΕΙ των προκηρύξεων!

Β. Το νέο πρότυπο προκήρυξης, που συνέταξε ο κ. υφυπουργός είναι αντίθετο στην κοινή υπουργική απόφαση στην οποία βασίζεται, γιατί προβλέπει υποχρεωτική υποβολή των έργων και λοιπών στοιχείων σε ηλεκτρονική μορφή ενώ η απόφαση την προβλέπει απλώς ως εναλλακτική δυνατότητα!

Για μια ακόμα φορά νοιώθουμε την ανάγκη να επισημάνουμε προς το σύνολο της Πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας -έχοντας πλήρη  συναίσθηση των πρόσθετων ευθυνών, που οι καιροί μας επιβάλλουν-  τα ακόλουθα σημεία:
1. Η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων, που έχουν από μήνες υποβάλει την αίτηση ανοικτής  προκήρυξης της θέσης τους:
- επιτελούν στο ακέραιο το συχνά πολύ βαρύ εκπαιδευτικό έργο, προκειμένου να λειτουργήσουν τα Πανεπιστήμια και να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους απέναντι στους φοιτητές τους και κατ’ επέκταση απέναντι στην ελληνική πολιτεία και την ελληνική κοινωνία,
- επιτελούν με αυταπάρνηση το ερευνητικό τους έργο, τα μεταπτυχιακά τους μαθήματα, την επίβλεψη των μεταπτυχιακών και διδακτορικών διατριβών, χωρίς καμιά έξωθεν βοήθεια, μακριά από τα όποια εκφυλιστικά φαινόμενα,
- διαθέτουν σημαντικό χρόνο για να είναι παρόντες στο διεθνή ερευνητικό στίβο και σε διεθνή ανταγωνιστικά ερευνητικά προγράμματα, ώστε να μπορέσουν να συντηρήσουν έστω στοιχειωδώς την ερευνητική τους ομάδα αλλά ακόμα πολλές φορές και τις εκπαιδευτικές ανάγκες του εργαστηρίου τους.
- Όλα αυτά μέσα σε ένα άνυδρο οικονομικά και πολλάκις εχθρικό ακαδημαϊκά περιβάλλον.  Είναι σε όλους γνωστή η δεινή μισθολογική κατάσταση, στην οποία βρισκόμαστε όλοι οι διδάσκοντες στα Πανεπιστήμια και τα Τεχνολογικά Ιδρύματα, αφού σε μας έχει ουσιαστικά εφαρμοστεί το «πνεύμα του μνημονίου» τουλάχιστον μια εξαετία πριν την επίσημη εμφάνισή του.
Ενώ στην συντριπτική τους πλειοψηφία,  οι συνάδελφοι
- δεν διαθέτουν ισχυρές «κομματικές πλάτες» σε κανένα μικρό ή μεγάλο κόμμα,
- δεν έχουν άτομα του στενού ή του ευρύτερου οικογενειακού περιβάλλοντος στο Τμήμα ή το Ίδρυμά τους για να τους προωθήσει,
- δεν αποφεύγουν να επιτελέσουν τα εκπαιδευτικά τους καθήκοντα, καταφεύγοντας σε κάποιες από τις κυρίαρχες φοιτητικές παρατάξεις του Ιδρύματός τους για κάλυψη και «υψηλή προστασία»,
- δεν έχουν τοπικούς «προστάτες» να νοιαστούν για την «επιτυχή έκβαση» της διαδικασίας εξέλιξής τους,
- δεν βρίσκονται επί δεκαετίες και δια βίου σε μισθολογικές καταστάσεις της Ελληνικής Πολιτείας χωρίς να έχουν προσφέρει το ελάχιστο.
2. Όλοι γνωρίζουμε ότι οι εξελίξεις τόσο των υπαλλήλων όσο και των λειτουργών του ευρύτερου δημόσιου τομέα συνεχίζονται κανονικά όλους αυτούς τους μήνες χωρίς καμιά διακοπή και χωρίς την παραμικρή σύνδεση με μνημόνια και αναλογίες 1:5 ή ό,τι άλλο σχετικό! Τα μέλη ΔΕΠ και ΕΠ αποτελούν τους μοναδικούς απασχολούμενους στο δημόσιο τομέα, που υφίστανται αυτή την παράνομη, αήθη και  άδικη μεταχείριση εκ μέρους του Υπουργείου Παιδείας, μεταχείριση που δείχνει να είναι έντονα συμπλεγματική και να αγγίζει τα όρια μιας ακατανόητης εκδικητικότητας!

Για όλους τους παραπάνω λόγους οι δύο Ομοσπονδίες του χώρου της Ανώτατης Εκπαίδευσης ΠΟΣΔΕΠ και ΟΣΕΠ/ΤΕΙ - εκτελώντας αποφάσεις των θεσμικών τους οργάνων-  αναγκάζονται να προχωρήσουν: 
- στην κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς στην Εισαγγελία Αθηνών για το θέμα της αυθαίρετης αναστολής από πλευράς του Υπουργείου Παιδείας των διαδικασιών εξέλιξης των συναδέλφων με ανοικτή προκήρυξη των θέσεων τους, 
- στην στήριξη με κάθε πρόσφορο μέσον και στο συντονισμό του δικαστικού αγώνα των συναδέλφων, που θα αποφασίσουν να προχωρήσουν σε ατομικές προσφυγές εναντίον του Υπουργείου Παιδείας,
Για όλα τα παραπάνω, ζητάμε από το Υπουργείο Παιδείας να αποσύρει άμεσα το μέρος, που αφορά την αναδρομική ισχύ, και σε κάθε περίπτωση, οι προκηρύξεις να δημοσιευθούν άμεσα και χωρίς καμιά περαιτέρω καθυστέρηση, δίδοντας συγχρόνως τη δυνατότητα σε όσα μέλη το θελήσουν, να προχωρήσουν στην ηλεκτρονική υποβολή των έργων και λοιπών στοιχείων τους.
Τέλος, επειδή το τελευταίο διάστημα σωρεύεται πληθώρα ενεργειών  από την πλευρά του Υπουργείου Παιδείας, οι οποίες όχι μόνο δεν στηρίζουν το σύστημα της δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης αλλά σε βάθος χρόνου οδηγούν ακόμα και στην αποδόμησή του: 1) δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε να αντιδρούμε με όλα τα μέσα και προς κάθε κατεύθυνση, διαφυλάσσοντας όμως ως κόρην οφθαλμού αλλά και αναβαθμιζοντας συγχρόνως την ακαδημαική λειτουργία των Ιδρυμάτων, 2) καλούμε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου αναλογιζόμενη την κρισιμότητα των καιρών για τη χώρα και το λαό της και τη στρατηγική σημασία της συμβολής του ακαδημαϊκού συστήματος για μια ορθολογική, ταχεία και σύγχρονη επάνοδο σε αναπτυξιακή τροχιά, να αρθεί επιτέλους στο ύψος που οι περιστάσεις απαιτούν και επιβάλλουν.  Οι καιροί ου μενετοί!

ΠΟΣΔΕΠ
Ο Πρόεδρος
Νικόλαος Μ. Σταυρακάκης
Καθηγητής ΕΜΠ 

Η Γραμματέας
Ευγενία Μπουρνόβα
Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ε.Κ.Π.Α.

ΟΣΕΠ - ΤΕΙ
Ο Πρόεδρος
Γιάννης Τσάκνης
Καθηγητής ΤΕΙ Αθήνας

Ο Γραμματέας
Κυριάκος Τσινίδης
Καθηγητής Εφαρμογών ΤΕΙ  Λάρισας

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ  ΠΑΙΔΕΙΑΣ
ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

Δελτίο Τύπου                                             08/06/2011

Σχετικά με την σημερινή (08/06/11) ανακοίνωση της ΠΟΣΔΕΠ, το Υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων διευκρινίζει:

Το Υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων έθεσε ερώτημα προς τα συναρμόδια Υπουργεία, για την ένταξη ή μη των προκηρύξεων για εξέλιξη μελών ΔΕΠ και ΕΠ στον περιορισμό του 1:5 (λόγος προσλήψεων / αποχωρήσεων στις προσλήψεις του δημοσίου), υπό τα νέα νομικά και πραγματικά δεδομένα που ισχύουν λόγω της τρέχουσας οικονομικής συγκυρίας, προτείνοντας την εξαίρεση των προκηρύξεων αυτών από τον γενικό κανόνα.  Η παροχή διευκρινήσεων από τα συναρμόδια Υπουργεία ήταν απαραίτητη για να αποφευχθούν φαινόμενα καθυστερήσεων στους διορισμούς, αντίστοιχα με αυτά που έχουν παρατηρηθεί στις εκλογές σε νέες θέσεις προσωπικού.

Μετά την πρόσφατη απάντηση του Υπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (σχετ. το αριθ.πρωτ. ΔΙΠΠ/Φ.ΕΠ.11/85/8044/06-05-11 έγγραφο), οι προκηρύξεις που αφορούν αυτές τις θέσεις θα προχωρούν με σειρά που καθορίζεται από την ημερομηνία εισόδου των εγγράφων στο Υπουργείο, αφού προσαρμοσθούν στο νέο νομικό πλαίσιο, όπως απαιτεί η νομοθεσία.

Η εγκύκλιος που αναφέρεται σε υιοθέτηση προτύπου  εντύπου προκήρυξης θέσεων μελών ΔΕΠ των Πανεπιστημίων, αποσκοπεί στη βελτιστοποίηση της διαδικασίας προκήρυξης των θέσεων μελών ΔΕΠ, ενώ διευκολύνει τόσο τους υποψηφίους, ως προς την υποβολή των δικαιολογητικών, όσο και τα Πανεπιστήμια, τα οποία θα χρησιμοποιούν πλέον κοινό πρότυπο προκήρυξης.

Είναι γνωστό ότι κατά το παρελθόν, οι υποψήφιοι ήταν υποχρεωμένοι να καταθέτουν όλα τα δικαιολογητικά σε έντυπη μορφή και σε πολλαπλά αντίγραφα, γεγονός που προκαλούσε τεράστιο κόστος στους ίδιους, αλλά και σπατάλη πόρων. Με την αριθμ. Φ.122.1/42/23076/Β2/24-2-2011 Κοινή Απόφαση των υφυπουργών Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και Εσωτερικών Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (ΦΕΚ 433Β΄/17-3-2011), με την παρ. 10 αυτής, εκσυγχρονίζεται ο τρόπος υποβολής των δικαιολογητικών των υποψηφίων και αξιοποιούνται οι τεχνολογικές δυνατότητες, προς όφελος των υποψηφίων, αλλά και της ευελιξίας των εκλεκτορικών σωμάτων. Παράλληλα με την καθιέρωση της δυνατότητας της τηλεδιάσκεψης, δημιουργήθηκε ένα νομικό πλαίσιο που μειώνει στο ελάχιστο, τόσο τις γραφειοκρατικές διαδικασίες, όσο και τις δαπάνες στις οποίες υποβάλλονται οι υποψήφιοι.

Η προσθήκη «σημειώσεων με το χέρι» επί των προκηρύξεων, η οποία προτείνεται από το δελτίο τύπου των Ομοσπονδιών, δεν είναι δυνατή, δεδομένου ότι το έντυπο της προκήρυξης επέχει θέση απόφασης και, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, υπογράφεται από τους Πρυτάνεις των Ιδρυμάτων και δεν νοείται παρέμβαση τέτοιου τύπου επί εγγράφου που φέρει την υπογραφή άλλου αρμοδίου οργάνου.

Όπως προκύπτει από τα ως άνω αναφερόμενα, όλες οι ενέργειες του Υπουργείου αναφέρονται στην υποχρέωση να ακολουθούνται όλες οι νόμιμες διαδικασίες.

Προκαλεί εντύπωση, η αντίδραση των Ομοσπονδιών, στην προσπάθεια ορθολογικοποίησης του νομικού και πραγματικού πλαισίου, που αφορά στα δικαιολογητικά προκηρύξεων θέσεων μελών ΔΕΠ και ΕΠ καθώς - στην ουσία - η προσαρμογή στα νέα δεδομένα θα εξυπηρετήσει πρώτιστα τα υπηρετούντα μέλη ΔΕΠ και ΕΠ, τα υποψήφια μέλη ΔΕΠ και ΕΠ, την αξιοκρατία, τη διαφάνεια, καθώς και την αποδοτικότερη λειτουργία των υπηρεσιών των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved