ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
  
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
"Η Βιολογία πρέπει να είναι βασικό μάθημα και να διδάσκεται από Βιολόγους"

 

Αθήνα 10.6.2011, 18:02

Η διδασκαλία της Βιολογίας στα δημόσια σχολεία θα πρέπει να είναι βασική και υποχρεωτική σε όλα τα επίπεδα της σύγχρονης εκπαίδευσης μαθητών και να διδάσκεται από Βιολόγους, τονίζει σε επιστολή της προς την υπουργό Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου το Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.

* Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής.

 

ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ  
Πανεπιστημιούπολη Βουτών, 700 13 Ηράκλειο Κρήτης,
Τηλ.: 2810 394400-3, Fax: 2810 394404, 
E-mail:
secretariat@biology.uoc.gr
Ηράκλειο 6 Ιουνίου 2011
Αρ. Πρωτ. 5705

ΠΡΟΣ
Το Υπουργείο Παιδείας Δ.Β.Μ.Θ.
Ανδρέα Παπανδρέου 37
15180 Μαρούσι
Υπόψιν: Υπουργού κ. Άννας Διαμαντοπούλου

Κοιν.   1. Πρυτανικό Συμβούλιο Π.Κ.
2. Πανελλήνια Ένωση Βιοεπιστημόνων,
Έβρου 94-96, Αμπελόκηποι, Αθήνα
Τ.Κ.: 115 27


ΘΕΜΑ: «Νέο Λύκειο»


Αξιότιμη κα Υπουργέ,

Το Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης αισθάνεται την ανάγκη να εκφράσει την άποψή του για το προτεινόμενο σχέδιο για το «Νέο Λύκειο».

Η αλματώδης ανάπτυξη της Βιολογίας το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα την κατέστησε μοχλό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας, έτσι ώστε γίνεται πια ευρύτερα αποδεκτό ότι οι Βιολογικές επιστήμες με όλες τις εκδοχές τους από το μοριακό μέχρι το οικοσυστημικό επίπεδο θα αποτελέσουν το κλειδί για την επιστημονική γνώση και τεχνολογία του 21ου αιώνα.

Η μελέτη της Βιολογίας δεν μπορεί παρά να είναι απαραίτητο συστατικό σε ένα σύγχρονο εκπαιδευτικό σύστημα, τόσο απαραίτητο όσο τα Μαθηματικά και η Γλώσσα.

• Η Βιολογία μας δίνει απαντήσεις σε ερωτήματα που αφορούν την ζωή, τον ίδιο τον εαυτό μας και τη θέση μας στον κόσμο
• Η Βιολογία και οι εφαρμογές της αποτελούν τη βάση νέων τεχνολογιών και καινοτομίας, που αφορούν στο σύνολο σχεδόν των οικονομικών δραστηριοτήτων και της επιχειρηματικότητας του ανθρώπου (διατροφή, υγεία, νέα υλικά, νέα καύσιμα, κλπ)
• Η Βιολογία μας παρέχει την οικολογική θεωρία που κάνει κατανοητή την αναγκαιότητα της προστασίας του περιβάλλοντος και των βιολογικών πόρων και μάλιστα σε συνθήκες έντονης πίεσης λόγω υπερπληθυσμού, στενότητας υδάτινων πόρων και κλιματικών αλλαγών.
• Η Βιολογία μας εφοδιάζει με μια κουλτούρα σεβασμού στην ποικιλότητα και διαφορετικότητα των έμβιων όντων και αναγνώρισης της συμπληρωματικότητας των ρόλων στο οικοσύστημα, που αποτελεί μια καλή βάση για την ανάπτυξη αντίστοιχων συμπεριφορών στα πλαίσια της ανθρώπινης κοινωνίας με ανάπτυξη του αλληλοσεβασμού, της αλληλεγγύης και της πολυπολιτισμικότητας.

Επομένως, είναι αυταπόδεικτο ότι η διδασκαλία της Βιολογίας οφείλει να είναι βασική και υποχρεωτική σε όλα τα επίπεδα της σύγχρονης εκπαίδευσης μαθητών.

Επίσης, η ανάπτυξη της Βιολογίας έχει καταστήσει αναγκαία την διδασκαλία της από διδακτικό προσωπικό που να κατανοεί επαρκώς την θεωρία και να μπορεί να εμπνεύσει τον ενθουσιασμό των μαθητών. Χρειάζεται χρόνος προκειμένου να προσεγγιστούν οι γνώσεις σε διαφορετικά επίπεδα της βιολογικής οργάνωσης και να δοθούν με βιωματικό τρόπο τα ερεθίσματα για την κατανόηση σημαντικών φαινομένων. Η νέα κατανομή των σχολικών μονάδων επιτρέπει την δημιουργία πόλων αριστείας στη διδασκαλία της Βιολογίας αποφεύγοντας την ανάθεση σε εκπαιδευτικούς άλλων ειδικοτήτων την διδασκαλία της Βιολογίας (και αντίστοιχα την ανάθεση σε Βιολόγους άλλων αντικειμένων). Ας αξιοποιηθεί αυτή η δυνατότητα για μια ποιοτική αναβάθμιση του συνόλου της Λυκειακής Εκπαίδευσης μέσα από την αναβάθμιση της Βιολογικής Παιδείας.

Σας ζητούμε να εξετάσετε την σημαντική αυτή δυνατότητα που μπορεί να σηματοδοτήσει μια νέα κατεύθυνση για την Παιδεία στην Ελλάδα. Σε μια τέτοια σημαντική αλλαγή θα μας έχετε συμπαραστάτες, όπως και όλο το σημαντικό επιστημονικό και ερευνητικό δυναμικό που θεραπεύει τις Βιολογικές επιστήμες στη χώρα μας.


Με εκτίμηση

Η Πρόεδρος Τμήματος Βιολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης
Δέσποινα Αλεξανδράκη, Αναπλ. Καθηγ. Μοριακής Βιολογίας

O Αντιπρόεδρος Τμήματος Βιολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης
Ιωάννης Καρακάσης, Καθηγητής Περιβαλλοντικής Βιολογίας

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved