ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
  
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
961 ολοήμερα δημοτικά σχολεία θα λειτουργήσουν το νέο σχολικό έτος
 

 

Αθήνα 14.6.2011, 16:25

Συνολικά 961 Ολοήμερα Δημοτικά Σχολεία με Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα θα λειτουργήσουν εφέτος σε όλη τη χώρα, από 800 που λειτούργησαν το περασμένο εκπαιδευτικό έτος.

Σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα του υπουργείου Παιδείας, το τελευταίο προχώρησε σε συνενώσεις -ολιγοθέσιων και συστεγαζόμενων- σχολικών μονάδων ώστε να προκύψουν εύρωστα σχολεία, που μπορούν να εφαρμόζουν τις καινοτόμες δράσεις και τις πρότυπες μεθόδους διδασκαλίας, που ήδη υλοποιούνται στο πλαίσιο του Νέου Σχολείου. Αυτά τα νέα 161 12/θέσια Δημοτικά Σχολεία που εντάσσονται από την νέα σχολική χρονιά στο πρόγραμμα των Ολοήμερων Δημοτικών ΕΑΕΠ προήλθαν από αυτές ακριβώς τις συνενώσεις των ολιγοθέσιων σχολείων

Στόχος του υπουργείου είναι να επεκταθεί σε όλα τα Δημοτικά Σχολεία το ενιαίο αναμορφωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τα νέα αναλυτικά προγράμματα. 

 - Στο πρόγραμμα των 800 Δημοτικών Σχολειών ΕΑΕΠ, φοίτησε το 30% του μαθητικού πληθυσμού δημοτικών σχολείων, για τη σχολική χρονιά 2010-11.
- Στα 800 Ολοήμερα Δημοτικά Σχολεία ΕΑΕΠ προστεθήκαν 161 Δημοτικά Σχολεία, για την σχολική χρονιά 2011-2012.
- Στα 961 Δημοτικά Σχολεία ΕΑΕΠ, θα φοιτούν πάνω από το 40% του μαθητικού πληθυσμού της χώρας.
- Εντός του ωρολογίου προγράμματος έχουν ενταχτεί η Πληροφορική και τα Αγγλικά, από την Α’ τάξη του Δημοτικού.
- Αυξήθηκαν οι ώρες διδασκαλίας της Αισθητικής Αγωγής, της Θεατρικής Αγωγής και των Καλλιτεχνικών.
- Αυξήθηκαν οι ώρες διδασκαλίας της Φυσικής Αγωγής
- Σε όλες τις τάξεις υλοποιείται πρόγραμμα φιλαναγνωσίας, εντός του ωρολογίου προγράμματος.
- Το υποχρεωτικό πρόγραμμα λήγει στις 14:00
- Το Ολοήμερο Πρόγραμμα λήγει στις 16:15. Όσοι γονείς επιθυμούν, μπορούν να δηλώσουν τα παιδία τους ώστε να μετέχουν στο Ολοήμερο Πρόγραμμα χωρίς κανένα περιορισμό.

Κλασικά Προγράμματα
Με απόφαση του υπουργείου Παιδείας καθορίζεται ότι σε όλα τα Ολοήμερα Δημοτικά Σχολεία με οργανικότητα 6θέσια και κάτω, είναι δυνατόν να λειτουργήσει Ολοήμερο Πρόγραμμα υπό τις εξής προϋποθέσεις:
1. Να είναι εγγεγραμμένοι και να φοιτούν, τουλάχιστον εξήντα μαθητές.
2. Να μετέχουν στο Ολοήμερο Πρόγραμμα τουλάχιστον 15 μαθητές.
3. Στο Ολοήμερο Πρόγραμμα θα εγγράφονται και θα φοιτούν οι μαθητές, των οποίων οι γονείς είναι είτε εργαζόμενοι, είτε άνεργοι, είτε ο ένας εργαζόμενος και ο άλλος άνεργος, προσκομίζοντας βεβαίωση από τον φορέα ασφάλισής.

Η αποχώρηση των μαθητών από το ολοήμερο πρόγραμμα μπορεί να γίνεται μετά το τέλος κάθε διδακτικής ώρας του ολοήμερου προγράμματος, με την προϋπόθεση ότι θα έχει κατατεθεί στην αρχή του σχολικού έτους, σχετική υπεύθυνη δήλωση των γονέων τους.

Τα δημοτικά σχολεία, με 60 μαθητές και άνω, συνεχίζουν το κλασικά Ολοήμερα προγράμματα, με σκοπό να διευκολύνονται οι γονείς, στις περιπτώσεις εκείνες όπου υπάρχει ανάγκη. Όμως, περά από τον κοινωνικό χαρακτήρα του θεσμού, στόχος του υπουργείου είναι να παρέχει μια «εκπαιδευτική ζωντάνια» και σε αυτά τα κλασσικά Ολοήμερα προγράμματα.

Καταργείται το κλασικό Ολοήμερο Πρόγραμμα από τα μικρά ολιγοθέσια σχολεία, καθότι ο θεσμός δεν είχε ούτε κοινωνικό, αλλά ούτε και εκπαιδευτικό αντίκτυπο. Η λειτουργία τους επαφίονταν στην κάλυψη διδακτικών ωρών των εκπαιδευτικών και στην φύλαξη των παιδιών.

Στόχος των δράσεων του υπουργείου είναι να εξυπηρετούνται πρωτίστως οι μαθητές και να υπάρχουν απτά παιδαγωγικά αποτελέσματα και όχι σχολεία ως «παρκινγκ παιδιών». Δεν αποτελεί κοινωνική παροχή η διαιώνιση ενός θεσμού, όταν απλά υπάρχει για να συμπληρώνει «εκπαιδευτικές» ώρες με τη φύλαξη- και όχι τη διδασκαλία- των μαθητών.

* Στο συνημμένο αρχείο θα βρείτε πίνακα με στατιστικά στοιχεία.

 

 1 αρχεία διαθέσιμα για download 
Στατιστικά για τα ολοήμερα (αρχείο pdf 150 kb)

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved