ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
  
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
Α. Διαμαντοπούλου: Δωρεάν σπουδές και συγγράμματα

 

Αθήνα 5.7.2011, 13:42

Ο νέος νόμος για την ανώτατη εκπαίδευση δεν προβλέπει καταβολή διδάκτρων για φοίτηση στα ΑΕΙ, οι τριετείς σπουδές θα αποφασίζονται από τα ιδρύματα και τα συγγράμματα θα προσφέρονται δωρεάν σε έντυπη μορφή τα επόμενα τρία χρόνια, οπότε οι φοιτητές θα μπορούν να τα "κατεβάζουν" από το διαδίκτυο, όπου θα τα αναρτούν οι καθηγητές.

Τα παραπάνω τόνισε η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, μετά τη συνάντησή της με ΠΟΣΔΕΠ, ΟΣΕΠ ΤΕΙ και ΕΕΕ.

Σχετικά με τις τριετείς σπουδές, η υοπουργός ανέφερε ότι αφορά τα ίδια τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, όπως συμβαίνει στον ευρωπαϊκό χάρτη. "Επομένως αυτά θα καθορίσουν τη διάρκεια των σπουδών, γιατί η βασική λογική του σχεδίου νόμου είναι να εμπιστευθεί τους Έλληνες ακαδημαϊκούς δασκάλους. Αυτοί ξέρουν και έχουν τη γνώση για να προσδιορίσουν τα ακαδημαϊκά θέματα".

Για τα συγγράμματα ανέφερε ότι πρόκειται για δημόσια περιουσία και οι πανεπιστημιακοί οφείλουν να τα αναρτήσουν στο διαδίκτυο, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα ισχυρής χρηματοδότησης των πανεπιστημιακών βιβλιοθηκών, οι οποίες σήμερα υποχρηματοδοτούνται και παίρνουν μόλις το 7% του συνολικού ποσού που αφορά τα συγγράμματα.

Σε νεότερη ανακοίνωσή του για το θέμα της διανομής των συγγραμμάτων, το υπουργείο τονίζει ότι: "Η υποχρέωση της Πολιτείας για την παροχή δωρεάν Παιδείας στους φοιτητές και σπουδαστές των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων είναι αδιαπραγμάτευτη. Με δεδομένη αυτή τη δέσμευση η δωρεάν παροχή και διανομή όλου του απαιτούμενου εκπαιδευτικού υλικού είναι εξασφαλισμένη και εγγυημένη από την Πολιτεία ενώ ο τρόπος με τον οποίο παρέχεται εκσυγχρονίζεται".

Επιπλέον, επισημαίνει ότι: "μετά το μεταβατικό στάδιο της τριετίας (2012-2014), το σύνολο των ακαδημαϊκών συγγραμμάτων, σημειώσεων και βοηθημάτων θα είναι αναρτημένα στο διαδίκτυο και οι φοιτητές και σπουδαστές θα έχουν άμεση πρόσβαση σε αυτά χωρίς καμία δέσμευση ή οικονομική υποχρέωση. Πρόσβαση θα δίνεται όχι μόνο στο εκπαιδευτικό υλικό του προγράμματος σπουδών, αλλά και σε όλα τα ηλεκτρονικά βιβλία, συγγράμματα και βοηθήματα που διδάσκονται σε όλα τα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ της χώρας.

Σύμφωνα πάντα με το υπουργείο, οι Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες ενισχύονται και εμπλουτίζονται ακόμα περισσότερο ώστε, αφενός, να διαθέτουν τα πιο σύγχρονα και ενημερωμένα βιβλία, σε ικανοποιητικό αριθμό αντιτύπων και, αφετέρου, να προσφέρουν πρόσβαση σε Ηλεκτρονικές Πηγές Επιστημονικού Περιεχομένου, τόσο του εσωτερικού, όσο και του εξωτερικού.

"Η διασφάλιση της ελεύθερης, άμεσης και χωρίς κόστος πρόσβασης στο επιστημονικό υλικό που είναι απαραίτητο για τις σπουδές των φοιτητών, μέσα από το νέο αυτό σύστημα διανομής είναι εγγυημένη από την Πολιτεία και εναρμονίζεται με τη διεθνή πρακτική και τις παιδαγωγικές επιταγές για πολύπλευρη και έγκυρη πρόσβαση σε αξιόπιστες πηγές περιεχομένου", καταλήγει η ανακοίνωση.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved