ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
  
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
ΟΛΜΕ: Παράνομη η απόφαση για την αναπλήρωση των διδακικών ωρών

 

Αθήνα 8.11.2011, 17:22

Στο θέμα της αναπλήρωσης των διδακτικών ωρών στα σχολεία επανέρχεται η ΟΛΜΕ, καταγγέλλοντας εντολή του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Αττικής κ. Κουμέντου, η οποία εστάλη ως προφορική εντολή στα σχολεία της Γ' ΔΔΕ Αθήνας στις 4 Νοεμβρίου και με την οποία υποχρεούνται όσα σχολεία είχαν πολυήμερες καταλήψεις να αλλάξουν το ωρολόγιο πρόγραμμά τους από τη Δευτέρα 7 Νοεμβρίου και να πραγματοποιούν οκτάωρο ή να δουλέυουν Σάββατο.

Στην σχετική ανακοίνωση η ΟΛΜΕ τονίζει ότι η εντολή αυτή αποτελεί βάναυση καταπάτηση του ωραρίου και των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών και είναι συνδικαλιστικά και παιδαγωγικά απαράδεκτη (η πρόσθετη ώρα είναι προβληματική λόγω της μεγάλης κούρασης των μαθητών), αλλά και παράνομη, "αφού κανείς δεν μπορεί να υποχρεώσει έναν καθηγητή να υπερβεί το διδακτικό του ωράριο εκτός και αν του ανατεθούν υπερωρίες από το Σύλλογο Διδασκόντων ή από το ΠΥΣΔΕ". Επίσης ότι δεν έχει εγκριθεί καμία επιπλέον δαπάνη για υπερωρίες ή εργασία Σαββάτου.

Η ΟΛΜΕ υπενθυμίζει σχετικό έγγραφό της (24/10/11) στο οποίο αναφέρονταν ότι η όποια εισήγηση για αναπλήρωση διδακτικών ωρών θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα  συλλογικής βούλησης του συλλόγου διδασκόντων, των μαθητών και των γονιών και ο σχετικός προγραμματισμός να γίνεται πάντα με παιδαγωγικά και εκπαιδευτικά κριτήρια.

Τέλος, καλεί:
- τους Συλλόγους Διδασκόντων να επιστρέψουν σαν απαράδεκτη αυτήν την “εντολή” και με επίσημα πρακτικά τους να επικαλούνται τα νόμιμα δικαιώματά τους,
- τους διευθυντές των σχολείων να μην πιέσουν με οποιονδήποτε τρόπο τους εκπαιδευτικούς προκειμένου να υποταχθούν σε μια παράνομη, αντιπαιδαγωγική και αντισυνδικαλιστική απόφαση της διοίκησης, 
- τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς να απευθυνθούν στις ΕΛΜΕ που ανήκουν προκειμένου να προστατευθούν τα εργασιακά τους δικαιώματα,
- τον Περιφερειακό Διευθυντή αλλά και τους Διευθυντές Διευθύνσεων ΔΕ να σταματήσουν αυτές τις μεθοδεύσεις,
-  το υπουργείο Παιδείας να υιοθετήσει  τη μόνη παιδαγωγικά σωστή πρόταση για την αναπλήρωση, την πρόταση της ΟΛΜΕ, για παράταση του σχολικού έτους. Να μην επαναληφθεί το φαινόμενο της περσινής χρονιάς όπου πρόωρα και αιφνιδιαστικά περιορίστηκε ακόμα περισσότερο το διδακτικό έτος. Να υιοθετηθούν στο σύνολό τους οι προτάσεις της ΟΛΜΕ (24/10/11).

* Ακολουθεί το κείμενο του παλαιοτέρου εγγράφου της ΟΛΜΕ. 

 

ΘΕΜΑ: Σχετικά με την εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας για την αναπλήρωση διδακτικών ωρών

Το Υπουργείο Παιδείας με την εγκύκλιό του, 112162/Γ2/29/09/2011, επιμένει να αντιμετωπίζει λογιστικά την αναπλήρωση διδακτικών ωρών, προσθέτοντας δηλαδή, απλώς, ώρες και ημέρες στο σχολικό πρόγραμμα.
 Δεν λαμβάνει υπόψη την παιδαγωγική και εκπαιδευτική διάσταση του θέματος, ούτε φυσικά κάνει την αυτοκριτική του για τις δικές του ευθύνες, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες  διδακτικών ωρών χάνονται, ιδιαίτερα τους πρώτους μήνες της σχολικής χρονιάς, λόγω σοβαρών ελλείψεων εκπαιδευτικών από τις σχολικές μονάδες και του απαράδεκτου γεγονότος της έλλειψης διδακτικών βιβλίων για τους μαθητές και τις μαθήτριες τη φετινή χρονιά!
Θεωρούμε υποκριτικό το ενδιαφέρον του Υπουργείου Παιδείας για την απώλεια διδακτικών ωρών και από το γεγονός της ξαφνικής περσινής απόφασής του με την οποία έληξαν τα μαθήματα στα σχολεία το Μάϊο, κατά μία εβδομάδα νωρίτερα.
Γι αυτό το λόγο, είμαστε υποχρεωμένοι  να επαναλάβουμε τα παρακάτω:
1. Η αναπλήρωση της ύλης πρέπει να γίνεται με ρυθμούς που να επιτρέπουν την  αφομοίωσή της από τους μαθητές. Το πρόβλημα δεν είναι ποσοτικό. Είναι κυρίως ποιοτικό.
2. Η εντατικοποίηση της εκπαιδευτικής διαδικασίας και μάλιστα υπό το άγχος  μιας κραυγαλέας επίφασης ενδιαφέροντος για τους μαθητές και τις μαθήτριες, είναι απόρροια  αντιπαιδαγωγικής αντίληψης που,  τελικώς,  αποβαίνει σε βάρος τους.
3. Η απλουστευτική και μηχανιστική διαχείριση από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας ενός σοβαρού και σύνθετου προβλήματος, όπως το υπόψη ζήτημα, εξ αντικειμένου τουλάχιστον, λειτουργεί τιμωρητικά σε σχέση με τις μαθητικές κινητοποιήσεις, γεγονός που αντίκειται στη δημοκρατική ταυτότητα και λειτουργία του σχολείου.
4. Η όποια εισήγηση για αναπλήρωση διδακτικών ωρών πρέπει, σε κάθε περίπτωση, να είναι προϊόν συλλογικής βούλησης, του Συλλόγου των Διδασκόντων, των γονέων και των μαθητών και ο σχετικός προγραμματισμός να γίνεται, αποκλειστικά, με παιδαγωγικά και εκπαιδευτικά κριτήρια.
5. Αν, προς τη λήξη του διδακτικού έτους, διαπιστωθεί, πως εξακολουθεί να υπάρχει σοβαρό πρόβλημα μη κάλυψης της διδακτέας ύλης σε αρκετές σχολικές μονάδες και για συγκεκριμένα μαθήματα, θεωρούμε ότι είναι προτιμότερο να ζητηθεί από τον υπεύθυνο οργανισμό η κατ’ επιλογή περικοπή ενός τμήματός της, ώστε να  αποφευχθεί η μεγαλύτερη και αλυσιτελής επιβάρυνση των μαθητών.
6.  Όσον αφορά, τέλος, σε πιέσεις που ασκούνται από ορισμένα στελέχη της Διοίκησης προς συναδέλφους, με αφορμή την παραπάνω εγκύκλιο,  ώστε αυτοί να εργαστούν τα Σάββατα για την αναπλήρωση της ύλης, που δεν διδάχθηκε λόγω των µαθητικών κινητοποιήσεων, επισημαίνουμε ότι οι πιέσεις αυτές ελέγχονται ως µη σύννοµες, επειδή το Σάββατο και οι εκπαιδευτικοί δεν έχουν συµβατική υποχρέωση να εργάζονται ( καθιέρωση πενθήμερης εβδομάδας εργασίας με την  Π.Ν.Π. από 29.12.1980, που κυρώθηκε με το ν. 1157/81 και ν. 1566/85, άρθρ. 13,παρ.8 κ.α).
 Κατά συνέπεια, όσοι Σύλλογοι ∆ιδασκόντων, καθώς και µεµονωµένοι συνάδελφοι αρνούνται να απασχοληθούν τα Σάββατα για τη διαδικασία αναπλήρωσης της ύλης, προστατεύονται από την υφιστάµενη σχετική νοµοθεσία. Τονίζουμε, επίσης, ότι ως συνδικάτο και ως εργαζόµενοι στο σύνολό µας δεν πρόκειται να αποδεχτούµε οποιασδήποτε µορφής αµφισβήτηση του κεκτηµένου του πενθήµερου.
7. Να μην τελειώσει πρόωρα, όπως την περσινή χρονιά, το διδακτικό έργο στα σχολεία.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved