ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
  
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
Κίνητρα στους μαθητές για εκδρομές στην Ελλάδα
 

 

Αθήνα 20.12.2011, 17:32

Κίνητρα στους έλληνες μαθητές προκειμένου να πραγματοποιούν τις σχολικές εκδρομές τους στην Ελλάδα και παράλληλα να προβάλλουν τη χώρα μας ως μαθητικό προορισμό για σχολεία του εξωτερικού, δίνει το υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία με το υπουργείο  Πολιτισμού και Τουρισμού και το Σύνδεσμο των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (HATTA).

Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο Παιδείας παρουσιάστηκαν οι ενέργειες που έγιναν για το σκοπό αυτό και είναι οι ακόλουθες:
• Νέο θεσμικό πλαίσιο για τις σχολικές εκδρομές: Μαθαίνω και ψυχαγωγούμαι (απόφαση της υφυπουργού Εύης Χριστοφιλοπούλου). Στόχος η ασφαλής μετακίνηση των μαθητών και η ενίσχυση του παιδαγωγικού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα των σχολικών εκδρομών, καθώς τα τελευταία χρόνια παρατηρείται απόκλιση από τους εκπαιδευτικούς σκοπούς.
• Μνημόνιο Συνεργασίας του υπουργείου Παιδείας με το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού και το Σύνδεσμο των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (HATTA). Αναδεικνύεται το μεγάλο πλεονέκτημα της χώρας μας, που είναι ο τουρισμός, και διασφαλίζεται η ποιοτική και ασφαλής πραγματοποίηση των εκδρομών, με διαφάνεια στη διαπραγμάτευση και στη σύναψη των συμβάσεων.
• Συνεργασία με όλους τους Περιφερειάρχες και Δημάρχους της χώρας με στόχο το συνδυασμό των σχολικών εκδρομών με την τοπική ανάπτυξη. Διαμορφώνονται τοπικά στοχευμένα προγράμματα σχολικών εκδρομών.
• Καμπάνια με σύνθημα «Και στη σχολική μας εκδρομή, Πάμε Ελλάδα». Θα ενεργοποιηθούν η σχολική κοινότητα, η Αυτοδιοίκηση και οι φορείς του τουρισμού σε Ελλάδα και εξωτερικό, για την προβολή ελληνικών μαθητικών προορισμών, μέσω και της εκπομπής της κρατικής τηλεόρασης «Μένουμε Ελλάδα».  Ήδη από τον περασμένο Φεβρουάριο δημιουργήθηκε video για την υποστήριξη της πρωτοβουλίας της υπουργού.
• Σχεδιασμός ψηφιακής διαδραστικής πλατφόρμας επικοινωνίας για την καμπάνια  «Πάμε Ελλάδα" - "Schools, let’s go Greece!». Θα λειτουργεί ως δεξαμενή πληροφόρησης για ελληνικούς προορισμούς, ακόμη και για λιγότερο δημοφιλείς περιοχές, για την πραγματοποίηση σχολικών εκδρομών, με προτάσεις από τις ελληνικές Περιφέρειες και Δήμους, εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές.

Στην ομιλία της η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, τόνισε ότι κύριος στόχος της προσπάθειας είναι να ενισχυθούν ο εκπαιδευτικός χαρακτήρας των σχολικών εκδρομών, η ασφάλεια των παιδιών και η διαφάνεια στη διαδικασία, ενώ υπογράμμισε τη σημασία της συνεργασίας με το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού και τον HATTA, για την προβολή ελληνικών προορισμών, ώστε να αποτελούν επιλογή για τους μαθητές της χώρας μας. Αναφέρθηκε, επίσης, στην επιστολή που έστειλε τον περασμένο Απρίλιο στους Περιφερειάρχες και Δημάρχους της χώρας, για την κατάρτιση και παρουσίαση προγραμμάτων για μαθητές, με εκπαιδευτικές, πολιτιστικές, ψυχαγωγικές, περιβαλλοντικές και αθλητικές δραστηριότητες. Στην πρωτοβουλία αυτή οι πρώτοι που ανταποκρίθηκαν ήταν οι Δήμαρχοι Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης και Αγιάς- Μελιβοίας, Αντώνης Γκουντάρας. Παράλληλα, το υπουργείο Παιδείας ξεκίνησε επαφές με την Πρεσβεία της Νορβηγίας -ήδη την περασμένη άνοιξη Νορβηγοί μαθητές επισκέφθηκαν τη χώρα μας- και της Κίνας για την επίσκεψη κινέζων μαθητών στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της δράσης για την Ακαδημία Πλάτωνος.

Υπουργική απόφαση
Σημειώνεται ότι το υπουργείο εξέδωσε πρόσφατα απόφαση για τις εκδρομές- μετακινήσεις μαθητών (θα την βρείτε στα συνημμένα), με την οποία διαμορφώνει ενιαίο πλαίσιο για τις μετακινήσεις των μαθητών, είτε πρόκειται για πολυήμερες εκπαιδευτικές εκδρομές είτε για εκπαιδευτικές ανταλλαγές και αδελφοποιήσεις. Ειδικότερα: 
- Δίνεται έμφαση στην ενίσχυση του εσωτερικού σχολικού τουρισμού. Η διάρκεια κάθε εκδρομής, πλέον, καθορίζεται από τη χιλιομετρική απόσταση του προορισμού και εξισώνεται για εσωτερικό και εξωτερικό (με μέγιστη διάρκεια τις 7 ημέρες), ώστε οι επιπλέον ημέρες που δίνονταν για εξωτερικό να μην λειτουργούν ως αντικίνητρο για προορισμούς στο εσωτερικό. Υπενθυμίζεται ότι η Υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, από την περσινή σχολική χρονιά, έχει αναλάβει πρωτοβουλία για την ενίσχυση των εκδρομών στο εσωτερικό, μέσω της καμπάνιας «Και στη σχολική εκδρομή μένουμε Ελλάδα». 
- Το ποσοστό συμμετοχής από 75% (3/4 των μαθητών) που ήταν μέχρι σήμερα, με την νέα υπουργική απόφαση μειώνεται στο 70%, που ευνοεί την πραγματοποίησή τους.
- Διευρύνεται κατά ένα μήνα το χρονικό διάστημα πραγματοποίησης των πολυήμερων  εκδρομών της Γ' Λυκείου ( ημερομηνία έναρξης 1η Φεβρουαρίου, από 1η Μαρτίου που όριζε η προηγούμενη υπουργική απόφαση). 
- Για την κατοχύρωση των εκπαιδευτικών, που έχουν την ευθύνη για την ασφάλεια των παιδιών κατά τη διάρκεια της εκδρομής, καθιερώνεται η κατάθεση υπεύθυνης δήλωσης αυτοπροσώπως από το γονιό στο Διευθυντή του σχολείου. Έτσι διασφαλίζεται ότι ο γονιός είναι ενήμερος και συμφωνεί με τον προορισμό και το αναλυτικό πρόγραμμα της εκδρομής.  
- Ενισχύεται η διαφάνεια, καθώς πλέον δημοσιοποιούνται οι προσφορές των ταξιδιωτικών γραφείων στην ιστοσελίδα του σχολείου και στον πίνακα ανακοινώσεων της σχολικής μονάδας.

* Στο συνημμένο αρχείο θα βρείτε την απόφαση για τις εκδρομές.

 

 1 αρχεία διαθέσιμα για download 
Η υπουργική απόφαση (αρχείο pdf 115 kb)

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved