ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
  
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
Κέντρο Παλαιοντολογίας Ιδρύεται στην Μηλιά Γρεβενών

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αθήνα 11.4.2012, 14:04

Προγραμματική Σύμβαση για την ίδρυση και λειτουργία Κέντρου Παλαιοντολογίας Μηλιάς (ΚΕΠΑΜ) του νομού Γρεβενών υπογράφτηκε σήμερα στην Πρυτανεία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Μέσω του κατάλληλα επιλεγμένου εξοπλισμού του, το Κέντρο θα προσφέρει εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο τόσο στην Ελλάδα όσο και στις γειτονικές χώρες, οι οποίες στερούνται ανάλογων υποδομών.

«Μετά το Αστρονομικό Πάρκο του Όρλιακά σειρά έχει το Παλαιοντολογικό Πάρκο στη Μηλιά. Η νέα δομή θα καλύψει την έλλειψη εκπαιδευτικών, ερευνητικών και παλαιοντολογικών υποδομών στην Ελλάδα γενικότερα, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Επίσης, θα καλύψει τις ανάγκες του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σε υποδομές εκπαίδευσης των φοιτητών και έρευνας στην επιστήμη της Παλαιοντολογίας και της Γεωλογίας» δήλωσε ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Γιάννης Μυλόπουλος. Και επισήμανε: «Εκεί που η επιστήμη συναντά τις τοπικές κοινωνίες γεννιέται η ανάπτυξη. Με αυτόν τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα εξαγωγής του επιστημονικού πλούτου προς την κοινωνία. Η συνεργασία πανεπιστημίου και τοπικής κοινωνίας δίνει σάρκα και οστά στο μεγάλο όραμα για το πανεπιστήμιο που είναι η συμβολή του στην ανάπτυξη και την κοινωνική ευημερία».

Ο Δήμαρχος Γρεβενών Δημοσθένης Κουπτσίδης δήλωσε ότι με την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης ανοίγει η υπόθεση ίδρυσης του Κέντρου εισέρχεται στο τελικό στάδιο. Ήδη στην τεχνική στήριξη της Περιφέρειας έχει ενταχθεί και η αποπεράτωση της μουσειολογικής μελέτης που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμ, ενώ υπάρχει η βούληση, σε επίπεδο διαχειριστικής αρχής της Περιφέρειας Δυτ. Μακεδονίας, για την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ.

«Το να μπορέσουμε να ιδρύσουμε ένα Κέντρο Παλαιοντολογίας που θα στεγάσει όλα αυτά τα ευρήματα και θα δώσει στον τόπο μια νέα πνοή ανάπτυξης, μετά από 20 χρόνια ερευνών και ανασκαφών, είναι ένα όνειρο που γίνεται πραγματικότητα», δήλωσε η Ευαγγελία Τσουκαλά, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας και της ανασκαφής Αν. Καθηγήτρια του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ.

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης θα χρησιμοποιεί τις υποδομές του ΚΕΠΑΜ, συνολικά 3.000 τ.μ., για την κάλυψη διδακτικών αναγκών των φοιτητών του, ενώ, παράλληλα, θα δίνεται η δυνατότητα σε ερευνητές παλαιοντολόγους και γεωλόγους του ΑΠΘ, καθώς και σε επισκέπτες ερευνητές να διεξάγουν ερευνητικά προγράμματα στην προνομιούχο –από άποψη πλούτου φυσικής ιστορίας και απολιθωμάτων μοναδικών παγκοσμίως– αυτή περιοχή της Βαλκανικής χερσονήσου. Το πλούσιο παλαιοντολογικό υλικό, το υψηλό τεχνολογικό επίπεδο του ερευνητικού εξοπλισμού αλλά και η συστηματική συμμετοχή του ΚΕΠΑΜ σε διεθνή προγράμματα θα διασφαλίζουν την παραγωγή σημαντικού ερευνητικού έργου από το προσωπικό του ΑΠΘ, καθώς και από τους επισκέπτες ερευνητές.

Να σημειωθεί ότι στο χώρο φιλοξενούνται οι μεγαλύτεροι χαυλιόδοντες στον κόσμο, μήκους 5,02 μ., που ανήκουν σε προβοσκιδωτό 3.000.000 ετών και έχουν καταχωρηθεί στο βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες.

Η ανασκαφή πραγματοποιήθηκε το 2007 από ομάδα του ΑΠΘ, με επικεφαλής την Αν. Καθηγήτρια του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ, Ευαγγελία Τσουκαλά.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved