ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
  
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
Συμβολή ΑΠΘ στην έρευνα για νέο τεστ DNA

 

Αθήνα 19.8.2012, 14:21

Το πρώτο τεστ DNA με σκοπό τον προσδιορισμό του χρώματος των ματιών και των μαλλιών ανέπτυξαν, σε πειραματικό στάδιο, ερευνητές του Πανεπιστημίου Erasmus της Ολλανδίας, με τη συμβολή του Εργαστήριου Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Η ανεύρεση ενός δράστη αποτελεί πάντα πρόκληση για τις διωκτικές αρχές. Σύμφωνα με τους ερευνητές, με το νέο τεστ, εφ' όσον γίνει μέθοδος ρουτίνας έπειτα από αξιολόγηση, θα μπορεί να είναι για πρώτη φορά εφικτός ο καθορισμός των εξωτερικών χαρακτηριστικών ενός δράστη, γεγονός που πιθανόν θα μπορεί να βοηθήσει τις διωκτικές αρχές στον αποκλεισμό υπόπτων και στη γρηγορότερη ανεύρεση του πραγματικού δράστη.

Σύμφωνα με τον Καθηγητή Manfred Kayser, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης, «Το νέο τεστ με το όνομα HIrisPlex περιλαμβάνει 24 γενετικούς δείκτες. Είναι σχεδιασμένο ώστε να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις που συναντούμε στην ανάλυση εγκληματολογικών δειγμάτων, όπως η χαμηλή ποσότητα DNA στα πειστήρια. Το νέο τεστ είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο και αποδίδει ακόμα και με ελάχιστες ποσότητες γενετικού υλικού. Πιστεύω επομένως ότι το τεστ HIrisPlex θα αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο στην εγκληματολογία».

Το τεστ βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε ερευνητικό επίπεδο και σε αναμονή προκειμένου να πάρει άδεια για να κυκλοφορήσει στο εμπόριο. Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην επιστημονικά υπεύθυνη του ερευνητικού έργου της Επιτροπής Ερευνών «Παροχή Υπηρεσιών Μοριακής Ιατροδικαστικής – DNA», Επίκουρη Καθηγήτρια του Εργαστήριου Ιατροδικαστικής & Τοξικολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, Λήδα Κοβάτση και στον Καθηγητή Σαμουήλ Ντούγκου.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Forensic Science International: Genetics (Αύγουστος 2012).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved