ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
  
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
ΕΕ: Αναγνωρίστε την άτυπη εκπαίδευση

 

Αθήνα 26.9.2012, 16:12

Να αναγνωρίζουν τις δεξιότητες που αποκτήθηκαν εκτός σχολείου και πανεπιστημίου, δηλαδή μέσω της μη τυπικής και της άτυπης εκπαίδευσης, προτείνει στα κράτη μέλη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο της στρατηγικής για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την ανάπτυξη στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η προτροπή της Επιτροπής έχει ως στόχο να αυξήσει τις ευκαιρίες απασχόλησης ιδίως για τους νέους ανέργους και τα άτομα με λίγα τυπικά προσόντα, όπως οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με χαμηλή ειδίκευση, αλλά και να αυξήσει την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ιδίως μεταξύ των ώριμων φοιτητών.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή προτρέπει τα κράτη μέλη να θεσπίσουν εθνικά συστήματα για την επικύρωση της μη τυπικής και της άτυπης μάθησης μέχρι το 2015, κάτι που θα επιτρέπει στους πολίτες να αποκτήσουν προσόντα βάσει των δεξιοτήτων και των ικανοτήτων που αποκτήθηκαν εκτός του επίσημου εκπαιδευτικού συστήματος. Πλήρη συστήματα για την επικύρωση της μη τυπικής και της άτυπης μάθησης έχουν μέχρι σήμερα αναπτύξει η Φινλανδία, η Γαλλία, το Λουξεμβούργο και οι Κάτω Χώρες.

Η πρόταση της Επιτροπής είχε προβλεφθεί στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που Ευρώπη 2020 "Ατζέντα για νέες δεξιότητες και θέσεις εργασίας» και «Νεολαία σε κίνηση» και έρχεται να συμπληρώσει το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Επαγγελματικών Προσόντων που προωθεί την επικύρωση της τυπικής εκπαίδευσης.

Σημειώνεται ότι η πρόταση της Επιτροπής για το νέο πρόγραμμα Erasmus για Όλους 2014-2020 προβλέπει χρηματοδότηση για όλους τους τομείς της εκπαίδευσης, συμπεριλαμβανομένων των σχολείων εκπαίδευσης ενηλίκων, την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, καθώς και την μη τυπική και άτυπη μάθηση.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved