ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
  
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων... παίρνει τα βουνά

 

Αθήνα 28.9.2012, 15:32

Δράση στον πλησίον του ορεινό όγκο των Ζαγοροχωρίων αναλαμβάνει το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, όπου θα υλοποιεί ερευνητικά και εκπαιδευτικά προγράμματα και θα συμβάλει στη διάσωση και διάδοση του υλικού των τοπικών βιβλιοθηκών.

Ήδη, στο Πανεπιστήμιο παραχωρήθηκαν οι κτηριακές εγκαταστάσεις της Λαμπριαδείου Οικοκυρικής Σχολής, που εδρεύει στα Άνω Πεδινά Ζαγορίου, με σκοπό τη λειτουργία πανεπιστημιακού σταθμού πεδίου οικολογίας, όπου θα υλοποιούνται εκπαιδευτικά και ερευνητικά προγράμματα.

Ο σταθμός, που θα είναι μοναδικός σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θα βοηθήσει το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων να αναβαθμίσει τις διεθνείς περιβαλλοντικές δράσεις του, αλλά και να ενισχύσει την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας καθώς και την προστασία και αξιοποίηση του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου της περιοχής. 

Τη διαχείριση του εγχειρήματος θα αναλάβει επιτροπή που συστάθηκε για το σκοπό αυτό και στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, του Δήμου Ζαγορίου και της Λαμπριαδείου Οικοκυρικής Σχολής, με υπεύθυνο το Τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών (ΤΒΕΤ) του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Η επιτροπή διαχείρισης σκοπεύει μέσω εθνικών και διεθνών προγραμμάτων και χορηγιών να εξασφαλίσει τους οικονομικούς πόρους που απαιτούνται για την αναβάθμιση και τη λειτουργία του κτιρίου, ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει στις νέες σύγχρονες ανάγκες στον εκπαιδευτικό και ερευνητικό του ρόλο.

Ήδη, η Λαμπριάδειος Σχολή φιλοξένησε την φετινή άνοιξη σειρά ερευνητικών δραστηριοτήτων και μαθημάτων, όπως αυτό της οικολογίας πεδίου που παρακολούθησαν από κοινού φοιτητές του τμήματος ΒΕΤ και του πανεπιστημίου της Cubria (UK). Επιπλέον, φέτος το φθινόπωρο (27 Σεπτεμβρίου – 7 Οκτωβρίου 2012) θα φιλοξενήσει για δεύτερη συνεχή χρονιά το Β' Φθινοπωρινό Σχολείο Άνω Πεδινών με αντικείμενο την ιστορία, την κοινωνία και τον πολιτισμό της εργασίας που συνδιοργανώνεται από το Εργαστήριο Λαογραφίας του Τμήματος Ιστορίας - Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σε συνεργασία με το Κέντρο Κοινωνικής Μορφολογίας και Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΕΚΜΟΚΟΠ) του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής του Πάντειου Πανεπιστήμιου και τη συμμετοχή και άλλων Πανεπιστημίων και Ερευνητικών Φορέων.

Βιβλιοθήκες
Εκτός από την υπογραφή συμφωνητικού συνεργασίας με τη Λαμπριάδειο Οικοκυρική Σχολή, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων συνήψε προγραμματική σύμβαση με τον Δήμο Ζαγορίου, που αφορά την ανάπτυξη συνεργασίας σε ερευνητικούς και επιστημονικούς τομείς που σχετίζονται με το αρχειακό υλικό (έγγραφα – παλαίτυπα κείμενα – χειρόγραφα) των Δημοτικών Βιβλιοθηκών του Δήμου Ζαγορίου. Επιδίωξη είναι, μέσω της ψηφιοποίησης και της συνεχούς τεκμηρίωσης, να αναδειχθεί μία ουσιώδης πτυχή της πολιτιστικής κληρονομιάς του Ζαγορίου και μέσω της ηλεκτρονικής της προβολής να κοινοποιηθεί στην επιστημονική κοινότητα και σε όλους όσοι ενδιαφέρονται για τα πνευματικά δρώμενα που αποτυπώνονται στις συγκεκριμένες βιβλιοθήκες.

Σημειώνεται ότι στην περιοχή του Ζαγορίου υπήρξαν, ιδιαίτερα κατά την περίοδο του Νεοελληνικού Διαφωτισμού σημαντικοί πυρήνες λογιοσύνης, απτά δείγματα των οποίων συνιστούν οι συγκροτημένες βιβλιοθήκες που λειτούργησαν ως εστίες, γύρω από τις οποίες διαμορφώθηκαν ρεύματα ιδεών και κοινωνικές νοοτροπίες που επηρέασαν καθοριστικά το πνευματικό γίγνεσθαι. Μέσα από την υλοποίηση της Προγραμματικής Σύμβασης το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων μετέχει σε μια συνεργασία με τον Δήμο Ζαγορίου που συνεχίζει ανάλογες πρωτοβουλίες, με στόχο τη διεύρυνση του ορίζοντα των γνώσεων μας για τα ιστορικά δρώμενα, εγχείρημα που δεν αφορά μόνον την επιστημονική κοινότητα αλλά όλους τους πολίτες.  Η συνεργασία θα πραγματοποιηθεί με την υλοποίηση ερευνητικών προγραμμάτων με φορέα το Εργαστήριο Ερευνών Νεοελληνικής Φιλοσοφίας του Τομέα Φιλοσοφίας του Τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι στο πρώην Δημαρχείο του Τσεπέλοβου φιλοξενούνται οι δραστηριότητες της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών βάσει σύμβασης καθώς και του Τμήματος Πλαστικών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved