ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
  
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
Επαγγέλλονται σύγχρονη τουριστική εκπαίδευση

 

Αθήνα 20.11.2012, 19:42

Στη δημιουργία ενός νέου και σύγχρονου πλαισίου εκπαίδευσης και κατάρτισης στον τουρισμό με πόρους από το ΕΣΠΑ που έως χθες «λίμναζαν», στοχεύουν οι υπουργοί Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος και Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη.

Οι δύο υπουργοί παραχώρησαν κοινή συνέντευξη Τύπου για το θέμα αυτό και -μεταξύ άλλων- ανακοίνωσαν την ίδρυση μιας διεθνούς Ανώτερης Σχολής Ξενοδοχειακού Management, τριετούς φοίτησης, στα πρότυπα επιτυχημένων Σχολών του εξωτερικού, που θα δώσει στην Ελλάδα πρωταγωνιστικό ρόλο και στην Τουριστική Εκπαίδευση. Επίσης, την αναμόρφωση της Δευτεροβάθμιας Τεχνικής Εκπαίδευσης μέσω των Τεχνολογικών Λυκείων, ειδικευμένων σε τουριστικά επαγγέλματα, με ενίσχυση  των προγραμμάτων σπουδών Κατάρτισης και Δια Βίου Εκπαίδευσης.

"Ο Τουρισμός στηρίζεται στις υπηρεσίες προς τους επισκέπτες, γι’ αυτό η επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό της χώρας και της Τουριστικής Βιομηχανίας συνιστά πρωταρχικό στόχο. Με τις δράσεις που εξαγγέλλουμε ενισχύουμε το ανθρώπινο δυναμικό της", δήλωσε ο κ. Αρβανιτόπουλος, ενώ η κ. Κεφαλογιάννη επεσήμανε ότι ανάκαμψη του Τουρισμού σημαίνει και  ποιοτική, βιώσιμη και σταθερή στον χρόνο τουριστική εκπαίδευση, κατάρτιση και επιμόρφωση.

Από τη συνέντευξη των δύο υπουργών προέκυψαν τα ακόλουθα:

Αναδιάρθρωση σπουδών 
Θα ενισχυθούν οι προσπάθειες για την αναδιάρθρωση των προγραμμάτων σπουδών των ΑΕΙ και ΑΤΕΙ στον τομέα του Τουρισμού, με στόχο τη διοχέτευση στην στην τουριστική αγορά άρτια εξειδικευμένων στελεχών.

Διεθνής Σχολή
Ανασυγκροτείται η επαγγελματική τουριστική εκπαίδευση με την ίδρυση τριετούς Διεθνούς Σχολής Ξενοδοχειακού Management, στα πρότυπα επιτυχημένων Σχολών του εξωτερικού. Η Σχολή θα προσφέρει υψηλής ποιότητας εκπαίδευση και κατάρτιση σε Έλληνες και ξένους σπουδαστές,  που προτίθενται να δραστηριοποιηθούν στην ξενοδοχειακή βιομηχανία, σε συνδυασμό με πρακτική άσκηση σε ξενοδοχειακές μονάδες. Οι σπουδές θα παρέχονται και στην Αγγλική γλώσσα, ώστε να προσελκύσουν σπουδαστές από την ευρύτερη Ευρω-Μεσογειακή περιοχή αλλά και από τα Βαλκάνια και τη Ρωσία, με οικονομική συμμετοχή των σπουδαστών αυτών. Στους αποφοίτους  της σχολής αυτής, θα δίνεται η δυνατότητα περαιτέρω φοίτησης στις αντίστοιχες σχολές των ΑΕΙ της χώρας.

Τεχνολογικά Λύκεια
Αναμορφώνεται η δευτεροβάθμια τεχνική εκπαίδευση μέσω των Τεχνολογικών Λυκείων ειδικευμένων σε τουριστικά επαγγέλματα, με στόχο να προσφέρεται στους νέους υψηλού επιπέδου τεχνική εκπαίδευση, ώστε να συνεισφέρουν άμεσα σε τομείς του τουρισμού συμπεριλαμβανομένων και των ειδικών μορφών τουρισμού.

Προγράμματα σπουδών
Απελευθερώνονται και ενισχύονται τα Προγράμματα Σπουδών Κατάρτισης και Δια Βίου Εκπαίδευσης, σε διάφορους τομείς του τουρισμού, ώστε να ικανοποιούνται οι ανάγκες της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας για διεύρυνση και εμπλουτισμό των δεξιοτήτων των νέων αλλά και των απασχολούμενων στον Τουρισμό.

Στόχος, είναι η παροχή νέων, στοχευμένων Προγραμμάτων Σπουδών Κατάρτισης στον τομέα του Τουρισμού και τα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα που θα  προσφέρουν τα Προγράμματα αυτά να αποτελέσουν πρώτη επιλογή των υποψήφιων σπουδαστών, ώστε να υπάρχουν όχι μόνο ικανοί αλλά και άρτια καταρτισμένοι απόφοιτοι, έτοιμοι να ανταποκριθούν στην σύγχρονη τουριστική βιομηχανία της χώρας.

Τα Προγράμματα αυτά, θα δίνονται στους σπουδαστές μέσω των νέων δομών Δια Βίου Μάθησης και Εκπαίδευσης, που έχουν συγκροτηθεί από το ΥπΠΔΒΜΘ.

Επιπλέον, διαμορφώνονται, σε συνεργασία με το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, νέα προγράμματα κατάρτισης, με τη μέθοδο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, με στόχο να ενισχυθεί η δια βίου εκπαίδευση και να δοθεί η δυνατότητα σε επαγγελματίες του Τουρισμού να αποκτούν εξειδικευμένες γνώσεις, χωρίς την υποχρεωτική τους μετακίνηση.

Πρόγραμμα κατάρτισης
Το υπουργείο Τουρισμού υλοποιεί Πρόγραμμα Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης για εργαζομένους, εποχιακά εργαζομένους, αυτοαπασχολούμενους και επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται σε επιχειρήσεις στο χώρο του Τουρισμού (υλοποιείται εδώ και δύο δεκαετίες). Το Πρόγραμμα αυτό, συνολικού προϋπολογισμού Δημόσιας Δαπάνης 4,5 εκατ. €, χρηματοδοτείται με πόρους του ΕΣΠΑ, μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, και σκοπεύει στην κατάρτιση 2.875 ωφελουμένων.

Επίσης, προχωρά στη δημιουργία ενός νέου Προγράμματος κατάρτισης, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί με πόρους του ΕΣΠΑ, μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, με στόχο την εκπαίδευση νέων επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται σε τομείς εναλλακτικού και ειδικού τουρισμού, όπως: ο Συνεδριακός, ο Αθλητικός, ο Ιαματικός  κ.λπ.

Σχολές Ξεναγών
Το υπουργείο Τουρισμού σχεδιάζει την επιλογή και διατήρηση Σχολών Ξεναγών, χρησιμοποιώντας τη μακρά εκπαιδευτική εμπειρία τους, στοχεύοντας στο Διεθνή εκπαιδευτικό χώρο, προσελκύοντας εκπαιδευόμενους από άλλες χώρες και προσφέροντας σπουδές και σε άλλες γλώσσες πλην της Ελληνικής. Ήδη έχει έλθει σε επαφή και συνεργασία με την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ενώσεων Ξεναγών για τη διαμόρφωση ενός σύγχρονου πλαισίου προγράμματος σπουδών.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved