ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
  
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
Αντίθετο στις ρυθμίσεις για τα κολέγια το ΤΕΙ Αθήνας

 

Αθήνα 23.11.2012, 15:23

Την αντίθεσή του στις πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούν τη λειτουργία των κολεγίων εκφράζει με επιστολή του προς τον υπουργό Παιδείας ο πρόεδρος του ΤΕΙ Αθήνας, Δημήτριος Νίνος.

Στην επιστολή του ο κ. Νίνος επισημαίνει τα ακόλουθα:

"Όλοι εμείς οι εκπαιδευτικοί του ΤΕΙ Αθήνας υπηρετούμε πιστά το Ίδρυμά μας ως δάσκαλοι κι όχι ως κρατικοί υπάλληλοι, διότι η εκπαίδευση συνιστά το πολυτιμότερο αγαθό που μπορούμε να προσφέρουμε στους νέους της πατρίδας μας. Για όλους εμάς  η εκπαίδευση δεν είναι μια τυποποιημένη διαδικασία μαζικής παραγωγής πτυχιούχων για την αντιμετώπιση των εκάστοτε αναγκών της αγοράς εργασίας. Τουλάχιστον αγωνιζόμαστε σθεναρά ώστε να μην είναι μόνο αυτό, διότι πιστεύουμε μόνον η εκπαίδευση έχει τη δύναμη να διαμορφώσει κοινωνική συνείδηση, να αποτρέψει τις ολέθριες συνέπειες της οικονομικής ύφεσης και διάλυσης του κοινωνικού ιστού, ιδιαίτερα σε μια περίοδο κατά την οποία η ίδια η Πολιτεία, με αλλεπάλληλες μεθοδεύσεις, καταργεί ένα-ένα στοιχειώδη δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών της.

Η ρύθμιση αυτή, την οποία το υπουργείο εμφανίζει ως συμμόρφωση στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, δίνει την δυνατότητα στον οποιονδήποτε επιχειρηματικό φορέα να προσφέρει μόρφωση τριών επιπέδων, ώστε να ικανοποιεί τον όρο «ανώτατη»,  σε ένα καθεστώς όμως μη ακαδημαϊκά προσδιορισμένου θεσμικού πλαισίου.

Δυστυχώς, η μέχρι σήμερα λειτουργία των κολεγίων χαρακτηρίζεται από πλήρη αδιαφάνεια, δεδομένου ότι, στις περισσότερες των περιπτώσεων, αυτά λειτουργούν σε κτίρια ακατάλληλα να στεγάσουν εκπαιδευτικά ιδρύματα οποιασδήποτε βαθμίδας, με ανεπαρκή και συχνά ανύπαρκτη υλικοτεχνική υποδομή, με διδάσκοντες, οι οποίοι σε μεγάλο ποσοστό δεν διαθέτουν τα απαραίτητα ακαδημαϊκά προσόντα και δεν διεξάγουν έρευνα.

Η αναγνώριση των πτυχίων μεταπτυχιακών σπουδών που χορηγούν κολέγια που συνεργάζονται όχι μόνο με χώρες της ΕΕ αλλά και εκτός της Ευρώπης, πρακτικά οδηγεί στην καταστρατήγηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, διότι νομιμοποιούνται πλήρως τα ιδιωτικά πανεπιστήμια την ίδια στιγμή που με ποικίλες μεθοδεύσεις (περικοπές προϋπολογισμών, απολύσεις προσωπικού) υπονομεύονται και αποδυναμώνονται τα δημόσια Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

Κατόπιν όλων αυτών τίθεται εύλογα το ερώτημα: Μήπως το άρθρο 16 θα μετατραπεί αυτομάτως σε μια ανενεργή, παρωχημένη συνταγματική πρόβλεψη, η οποία θα χρήζει αναθεώρησης;

Σύμφωνα με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου «τα πτυχία, οι τίτλοι, οι βεβαιώσεις, τα πιστοποιητικά σπουδών και οποιασδήποτε ονομασίας βεβαίωση που χορηγούν τα κολέγια των στοιχείου α' και β' της παρούσας παραγράφου δύνανται της αναγνώρισης επαγγελματικής ισοδυναμίας τίτλων ανώτατης εκπαίδευσης του ελληνικού συστήματος τυπικής εκπαίδευσης σύμφωνα με την διαδικασία και τις προϋποθέσεις της Θ.16 της παρούσης», όταν μάλιστα εκκρεμούν για δεκαετίες τα επαγγελματικά δικαιώματα αποφοίτων δεκάδων Τμημάτων ΤΕΙ".

Ο κ. Νίνος υπενθυμίζει ότι "πολλές φορές στο πρόσφατο παρελθόν η Διοίκηση του Ιδρύματος επιχείρησε να ευαισθητοποιήσει αφενός το Υπουργείο Παιδείας και αφετέρου την κοινή γνώμη για τις τραγικές συνέπειες που θα επιφέρει η αναγνώριση των κολεγίων και των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών στον πολύπαθο χώρο της ανώτατης τεχνολογικής εκπαίδευσης. Οι προσπάθειές μας μάλιστα κορυφώθηκαν τον Οκτώβριο του 2008, έπειτα από την  απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου να καταδικάσει τη χώρα μας λόγω μη αναγνώρισης των διπλωμάτων που αποκτήθηκαν στα πλαίσια σπουδών στην Ελλάδα βάσει συμφωνίας δικαιόχρησης. Έκτοτε οι εξελίξεις επί του θέματος ήταν καταιγιστικές με αποκορύφωμα τις πρόσφατες πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, με τις οποίες ρυθμίζονται, μεταξύ άλλων, θέματα που αφορούν στα κολέγια, όπως η αναγνώριση μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών που εκδίδονται από κολέγια στην Ελλάδα".

Τέλος, ο πρόεδρος του ΤΕΙ ΑΘήνας καλεί την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να μελετήσει προσεκτικά τις επιπτώσεις των νομοθετικών αυτών ρυθμίσεων στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας, ενώ παράλληλα απευθύνει έκκληση στην κυβέρνηση και στα μέλη του ελληνικού Κοινοβουλίου να επανεξετάσουν αυτές τις ρυθμίσεις, "που προσδίδουν στην εκπαίδευση το χαρακτήρα «αναλώσιμου προϊόντος»".

Ο ΣΥΡΙΖΑ
Την αντίθεσή του στις ρυθμίσεις για τα κολέγια εκφράζει και ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος μάλιστα κάνει λόγο για αντισυνταγματική εκτροπή.

Στη σχετική ανακοίνωση τονίζει ότι με τις νεότερες ρυθμίσεις τα κολέγια αναγνωρίζονται πλήρως με καθεστώς πανεπιστημίου και οι απόφοιτοί τους εξομοιώνονται με αυτούς των ΑΕΙ της χώρας αφού οι τίτλοι σπουδών τους αποκτούν και ακαδημαϊκή αναγνώριση.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved