ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
  
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
«YES Europe» για την εκπαίδευση και την κατάρτιση στην ΕΕ

 

Αθήνα 27.11.2012, 11:32

«YES Europe» (Youth Education Sport) τιτλοφορείται το νέο πρόγραμμα της ΕΕ το οποίο από τώρα και στο εξής περιλαμβάνει όλα τα προγράμματά της στον τομέα της εκπαίδευσης, της κατάρτισης, του αθλητισμού, και του Erasmus για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Το πρόγραμμα υιοθετήθηκε σήμερα από την Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και έτσι πάνω από 5 εκατομμύρια φοιτητές και νέοι μπορούν θα μπορούν να απολαμβάνουν μεγαλύτερη κινητικότητα και αυξημένη συνεργασία πέρα από τα σύνορα χάρη στη  στήριξη της ΕΕ των € 18 δισεκατομμυρίων για την περίοδο 2014 - 2020.

"Απευθύνω έκκληση σε όλους τους υπεύθυνους, οι οποίοι πάντα μιλάνε για τη σημασία της εκπαίδευσης και της κατάρτισης να διαθέσουν για την ΕΕ έναν επαρκή προϋπολογισμό. Έχουμε αναλάβει τις ευθύνες μας, ως συννομοθέτες για τα σπουδαίας σημασίας προγράμματα που βρίσκονται στο επίκεντρο της εκπαιδευτικής πολιτικής», δήλωσε η Ευρωβουλευτής κ. Doris Pack (ΕΛΚ, Γερμανία), Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού.

Οι Ευρωβουλευτές τροποποίησαν την πρόταση της Επιτροπής και εισάγουν ένα νέο μέσο εγγύησης δανείων για μεταπτυχιακούς φοιτητές, καθώς και απλοποιημένη διαχείριση των επιχορηγήσεων. Για πρώτη φορά, τα προγράμματα απευθύνονται ειδικά σε αθλητές οι οποίοι επωφελούνται από την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Καλύπτουν μαζικές αθλητικές δραστηριότητες, καθώς και πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση του ντόπινγκ, της βίας, των διακρίσεων και της μισαλλοδοξίας.

Η ΕΕ εγγυάται δάνεια για τους μεταπτυχιακούς σπουδαστές σε άλλο κράτος-μέλος της ΕΕ.

Οι φοιτητές που θέλουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε μεταπτυχιακό επίπεδο σε άλλη χώρα μέλος θα είναι σε θέση να υποβάλουν αίτηση για δάνειο του οποίου η εγγύηση θα χρηματοδοτείται από το νέο πρόγραμμα «YES Europe». Για να δικαιούται ένας φοιτητής δάνειο, η διάρκεια των σπουδών του σε ίδρυμα του εξωτερικού πρέπει να είναι 1 με 2 χρόνια. Το επίπεδο του δανείου, όπως αυτό ψηφίστηκε από την Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού φτάνει μέχρι και τα 12.000 ευρώ για ένα έτος και 18.000 ευρώ για διετή κύκλο σπουδών.

Οι Ευρωβουλευτές υπογραμμίζουν επίσης ότι το νέο αυτό πρόγραμμα δεν θα αντικαταστήσει άλλες υποτροφίες ή τη χρηματοδότηση της έρευνας σε τοπικό, εθνικό ή ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά θα θεωρείται σαν πρόσθετη χρηματοδότηση. Ειδικές συνθήκες ευνοϊκές για το φοιτητή, θα πρέπει να διέπουν αυτό το είδος των δανείων: χαμηλότερα επιτόκια, «περίοδος χάριτος» για την επιστροφή (τουλάχιστον 12 μήνες μετά την αποφοίτηση), ή αφαίρεση των επιπλέον εγγυήσεων από τους γονείς.

Νεολαία, η τρίτη συνιστώσα
Σύμφωνα με τους Ευρωβουλευτές οι δράσεις στον τομέα της νεολαίας θα πρέπει να λαμβάνουν ειδική χρηματοδότηση με ειδικό κονδύλι στον προϋπολογισμό. Προτείνουν μια αρχιτεκτονική που θα βασίζεται σε τρεις συνιστώσες, εισάγοντας ένα ειδικό κεφάλαιο για τη νεολαία, εκτός από τα κεφάλαια που προορίζονται για την εκπαίδευση, την κατάρτιση και τον αθλητισμό. Οι ειδικοί στόχοι για τον τομέα αυτό αναλύονται στο κείμενο που εγκρίθηκε.

Οι Ευρωβουλευτές επιθυμούν όπως η ΕΕ να συνεχίσει να χρησιμοποιεί τις υπάρχουσες ονομασίες για τις διάφορες δράσεις των τριών συνιστωσών: Erasmus για την κινητικότητα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, Grundtvig για την εκπαίδευση ενηλίκων, Leonardo da Vinci για την επαγγελματική κινητικότητα και Νεολαία σε Δράση για τις προβλεπόμενες δράσεις στο πλαίσιο του νέου κεφαλαίου για τη Νεολαία.

Οι Ευρωβουλευτές επικεντρώθηκαν σε προγράμματα εκσυγχρονισμού και πρακτικών διαχείρισης για να κάνουν καλύτερη χρήση του συνολικού ποσού που πρότεινε η Επιτροπή για τα επτά χρόνια του προγράμματος από τον Ιανουάριο του 2014. Αυτό ισοδυναμεί με πέραν των 18 δισ. ευρώ, εκ των οποίων περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο ευρώ θα προέλθει από διάφορα μέσα εξωτερικής βοήθειας, αφού το πρόγραμμα έχει επεκταθεί σε συνεργασία με τρίτες χώρες. Εγγυημένα κατώτατα όρια ψηφίστηκαν για κάθε δράση του προγράμματος, αντίστοιχα, 83,4% για την εκπαίδευση και την κατάρτιση,  για τη νεολαία 8% και 1,8% για τον αθλητισμό.

Η διαχείριση του προγράμματος σε εθνικό επίπεδο θα πρέπει να παρέχεται από τις εθνικές υπηρεσίες. Σύμφωνα με τις διατάξεις που ψηφίστηκαν από τους Ευρωβουλευτές, κάθε κράτος μέλος μπορεί να αποφασίσει εάν μία ή περισσότερες εθνικές υπηρεσίες θα είναι υπεύθυνες για τη διαχείριση του προγράμματος.

Το κείμενο θα τεθεί σε ψηφοφορία στην Ολομέλεια τον Ιανουάριο του 2013 και στη συνέχεια θα εγκριθεί επίσημα από το Συμβούλιο, υπό την προεδρία της Doris Pack (ΕΛΚ, Γερμανία).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved