ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
  
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
ΠΑΣΟΚ: Προτάσεις νόμου για το νέο Λύκειο

 

Αθήνα 18.12.2012, 18:13

Προτάσεις νόμου για το νέο λύκειο και το τεχνολογικό λύκειο, καθώς και πρόταση για τη χορήγηση, με κοινωνικά κριτήρια, υποτροφιών σε φοιτητές,  παρουσίασε σήμερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, οι προτάσεις για τα λύκεια είναι προϊόν μιας πολύ σοβαρής διεπιστημονικής και διακομματικής δουλειάς που έγινε επί χρόνια στην προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο με την καθοριστική συμβολή της τότε υπουργού Παιδείας Άννας Διαμαντοπούλου και της υφυπουργού Εύης Χριστοφιλοπούλου. Ειδικά η πρόταση για το νέο λύκειο βασίστηκε στα ομόφωνα πορίσματα της Επιτροπής Μπαμπινιώτη.

Η πρόταση νόμου για το νέο λύκειο, μεταξύ άλλων, προβλέπει αλλαγή του περιεχομένου διδασκαλίας και του αριθμού των μαθημάτων ώστε να επιτυγχάνεται επί της ουσίας σταδιακή εξειδίκευση και πρόσβαση των μαθητών στις βαθιές δομές των μαθημάτων της επιλογής τους. Επίσης, προβλέπει την εισαγωγή της ερευνητικής εργασίας ως διακριτής ενότητας του προγράμματος σπουδών και τη δυνατότητα στους σπουδαστές να παρακολουθούν επιλεγμένα μαθήματα στις δύο τελευταίες τάξεις του λυκείου.

Κατά τον κ. Βενιζέλο, οι αλλαγές στο Λύκειο συνδέονται με την αγορά εργασίας και με τον εφιάλτη της ανεργίας, καθώς τα μεγαλύτερα ποσοστά της συναντώνται σε αποφοίτους Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και ιδίως σε γυναίκες.

Για το τεχνολογικό λύκειο προβλέπεται κατάργηση του διαχωρισμού της Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης σε ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ και δυνατότητα για διάρκεια 3+1 ετών, με το τέταρτο έτος να είναι προαιρετικό, καθώς θα ιδρύονται Τμήματα Ειδίκευσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ΕΤΕΕ) εντός του τυπικού εκπαιδευτικού συστήματος και ενταγμένα στη λειτουργία του Τεχνολογικού Λυκείου, διάρκειας ενός έτους. Επιπλέον, οι απόφοιτοι του τμήματος ΕΤΕΕ θα αποκτήσουν πτυχίο ειδικότητας επιπέδου προσόντων 3, βάσει της σχετικής κοινοτικής νομοθεσίας.

Σχετικά με τις υποτροφίες, το ΠΑΣΟΚ προτείνει τη χορήγηση υποτροφιών εκπαιδευτικής αλληλεγγύης, ύψους 500 ευρώ μηνιαίως, σε φοιτητές και σπουδαστές που βρίσκονται σε αντικειμενική αδυναμία να ανταπεξέλθουν στις βιοτικές τους ανάγκες. Οι σχετικοί πόροι για τη χρηματοδότηση των υποτροφιών προτείνεται να προέλθουν από ποσοστό των εσόδων των ΕΛΚΕ των ΑΕΙ από ποσοστό των εσόδων του ΙΤΥΕ-Διόφαντος, καθώς επίσης και από δωρεές και χορηγίες από την εκμετάλλευση ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών προγραμμάτων και τον ανασχεδιασμό των υποτροφιών και δράσεων του ΙΚΥ.

* Ακολουθούν:
1. Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης Τύπου
2. Ενημερωτικό σημείωμα για Υποτροφίες Εκπαιδευτικής Αλληλεγγύης
3. Ενημερωτικό σημείωμα για τις Προτάσεις Νόμου του ΠΑΣΟΚ σχετικά με τις αλλαγές στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και το Σύστημα πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

 


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ
ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
ΓΙΑ ΤΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
 
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ:  Σας ευχαριστούμε που ήρθατε στη συνέντευξη που οργανώνει το ΠΑΣΟΚ για να παρουσιάσει μια ακόμη νομοθετική πρωτοβουλία της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας
Όπως έχουμε πει κι άλλες φορές, το ΠΑΣΟΚ σε σχέση με την κυβέρνηση κινείται προτρεπτικά, υποστηρικτικά και ελεγκτικά. Στο πλαίσιο του προτρεπτικού μας ρόλου θεωρούμε απολύτως αναγκαίο να καταθέσουμε άμεσα δυο προτάσεις νόμου που αναφέρονται στο κατά τη γνώμη μου μείζον εκπαιδευτικό πρόβλημα της χώρας που είναι το Λύκειο.
Η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, ο μετασχηματισμός της ελληνικής κοινωνίας, συνδέεται άμεσα με την αλλαγή στο εκπαιδευτικό σύστημα, με το διανοητικό κεφάλαιο. Η Ελλάδα πρέπει ν’ αντλήσει σημαντικά διδάγματα από την εμπειρία χρόνου όπως η Φιλανδία που μέσω του εκπαιδευτικού συστήματος, κατάφεραν ν’ αποκτήσουν εξαιρετικά υψηλό επίπεδο εθνικής ανταγωνιστικότητας.
Η αλλαγή στην εκπαίδευση συνδέεται με το εθνικό παραγωγικό μοντέλο, με την αναζήτηση της καινοτομίας, με την εθνική ταυτότητα, με την αυτονομία της Ελλάδας ως ισότιμου μέλους της Ευρωζώνης.
Τώρα λοιπόν που έχουμε τη νέα αφετηρία της χώρας, τώρα που πρέπει να κάνουμε τη μεγάλη στροφή κατά της ύφεσης και υπέρ της ανάπτυξης, έχει πολύ μεγάλη σημασία να δώσουμε έμφαση ξανά στην εθνική επένδυση στα θέματα εκπαίδευσης.
Το κομβικό λοιπόν σημείο των αλλαγών αυτών είναι το Λύκειο. Το Λύκειο είναι η κρίσιμη βαθμίδα η οποία επηρεάζει τα πάντα. Το ίδιο το Λύκειο, όλες τις προηγούμενες βαθμίδες, το Νηπιαγωγείο, το Δημοτικό, το Γυμνάσιο, τον τρόπο εισαγωγής στο Πανεπιστήμιο, τη νοοτροπία του ίδιου του Πανεπιστημίου, γενικότερα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, του Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ.
Η μία πρότασή μας αφορά το Γενικό Λύκειο, το νέο Λύκειο και η άλλη πρότασή μας αφορά το Τεχνολογικό Λύκειο της σημερινής εποχής. Η αλλαγή στο Λύκειο συνδέεται με την αγορά εργασίας, συνδέεται δηλαδή με τον εφιάλτη της ανεργίας. Τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας τα έχουμε σε αποφοίτους Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ιδίως σε γυναίκες απόφοιτες Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, χωρίς εξειδίκευση.
Εάν ο απόφοιτος Λυκείου είχε τα προσόντα του αποφοίτου του Τεχνολογικού Λυκείου που προτείνουμε, θα είχε άλλες δυνατότητες στην αγορά εργασίας. Και αν είχε τα προσόντα του αποφοίτου του νέου Γενικού Λυκείου που προτείνουμε, θα είχε πολύ μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση σε ό,τι έκανε στην αγορά εργασίας.
Αυτές οι δυο προτάσεις δεν έχουν ετοιμαστεί τώρα. Είναι το προϊόν μιας πολύ σοβαρής διεπιστημονικής και διακομματικής δουλειάς που έγινε επί χρόνια στην προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο με την καθοριστική συμβολή της τότε Υπουργού Παιδείας, της Άννας Διαμαντοπούλου, της Εύης Χριστοφιλοπούλου, που ήταν Υφυπουργός αρμόδια για θέματα Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και είναι τώρα η Κοινοβουλευτική μας Εκπρόσωπος, -αλλά αυτό είναι μια πολύ καλή σύμπτωση- και της Φώφης Γεννηματά που διετέλεσε ένα διάστημα κρίσιμο Αναπληρώτρια Υπουργός Παιδείας κι έχει ασχοληθεί και με το θέμα αυτό.
Λειτούργησαν οι Ομάδες Εργασίας, οι Ομάδες Μελετών και Αξιολόγησης, υπάρχουν ομόφωνα πορίσματα του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας της Επιτροπής Μπαμπινιώτη και επί ενάμισι χρόνο έγινε ένας διάλογος στο Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας στη Διακομματική Επιτροπή για την Παιδεία, στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της προηγούμενης Βουλής.
Υπάρχει μεγάλη διακομματική συναίνεση. Στην προηγούμενη Βουλή είχαν συμφωνήσει στα κείμενα αυτά το ΠΑΣΟΚ, η Νέα Δημοκρατία, η ΔΗΜΑΡ, ο ΛΑΟΣ που τότε εκπροσωπείτο, οι Οικολόγοι Πράσινοι, η Δημοκρατική Συμμαχία που τότε υπήρχε. Δηλαδή τα περισσότερα κόμματα της προηγούμενης Βουλής.
Το Υπουργικό Συμβούλιο δεν επελήφθη γιατί είχε επικρατήσει η αντίληψη ότι η κυβέρνηση Παπαδήμου δεν πρέπει ν’ ασχοληθεί με τα θέματα αυτά αλλά να τ’ αφήσει στην επόμενη κυβέρνηση μετά τις εκλογές. Οι εκλογές έγιναν, η επόμενη κυβέρνηση αποτελείται από τρία κόμματα που έχουν συμφωνήσει στο διακομματικό διάλογο γύρω από τα κείμενα αυτά και θέλουμε να τα φέρουμε στη Βουλή ως πρόταση νόμου, προτρέποντας το Υπουργείο Παιδείας να υιοθετήσει τις προτάσεις αυτές , οι οποίες νομίζω ότι θ’ αποτελέσουν μια τομή στην ιστορία της εκπαίδευσης. Πρόκειται για μια πράξη ευθύνης απέναντι στη νέα γενιά.
Θα σας πω πολύ λίγα πράγματα πριν δώσω το λόγο στην κα Χριστοφιλοπούλου: Το Τεχνολογικό Λύκειο είναι μια λύση η οποία μπορεί να βοηθήσει έναν πολύ μεγάλο αριθμό παιδιών γιατί δυστυχώς, η συμμετοχή στην τεχνολογική εκπαίδευση είναι δραματικά μικρή στην Ελλάδα, μόλις 17,7% όταν σε χώρες οικονομικά εξαιρετικά εύρωστες και ανεπτυγμένες όπως η Γερμανία και η Αυστρία, έχουμε συμμετοχή στην τεχνολογική εκπαίδευση, 60% και75% αντίστοιχα.
Υπάρχουν απόφοιτοι πανεπιστημιακών σχολών που στην Ελλάδα, έστω και με το υφιστάμενο Λύκειο, το Τεχνολογικό, θέλουν να πάρουν απολυτήριο Τεχνολογικού Λυκείου για τη δική τους αυτοπροώθηση στην αγορά εργασίας, άρα πρέπει να κάνουμε μια πολύ μεγάλη τομή.
Αυτό θα μας επιτρέψει ν’ αξιοποιήσουμε σημαντικά κονδύλια του ΕΣΠΑ από τους άξονες 4, 5 και 6. Καταργείται ο διαχωρισμός που προκάλεσε σύγχυση ανάμεσα στα Επαγγελματικά Λύκεια και τις Επαγγελματικές Σχολές, έχουμε έναν ενιαίο τύπου Τεχνολογικού Λυκείου, έχουμε νομοθετικά κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα, έχουμε 4ο έτος στο Λύκειο, το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό γιατί έτσι λειτουργούν τμήματα ειδίκευσης Τεχνική και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και παίρνεις πτυχίο ειδικότητας επιπέδου προσόντων 3 με βάση τη σχετική Κοινοτική Οδηγία
Υπάρχει ευελιξία στις ειδικότητες ανάλογα με τις ανάγκες της περιοχής και της αγοράς. Κινούμαστε με βάση το ευρωπαϊκό σύστημα μεταφοράς πιστωτικών μονάδων και υπάρχει ισότιμη πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση  και για τους αποφοίτους του Τεχνολογικού Λυκείου.
Το Γενικό Λύκειο: Το Γενικό Λύκειο αλλάζει με βάση και τη διεθνή εμπειρία. Αυτό συνδέεται φυσικά και με το νέο σύστημα εισαγωγής στο Πανεπιστήμιο και γενικότερα στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση . Ποια είναι η βασική φιλοσοφία: Έχεις μια Α’ τάξη που είναι η γέφυρα ανάμεσα στο Γυμνάσιο και τις δυο τελευταίες τάξεις, που είναι οι κατ’ εξοχήν λυκειακές τάξεις, οι οποίες αποκτούν έναν σύγχρονο ευρωπαϊκό χαρακτήρα.
Η αλλαγή στην Α’ Λυκείου έχει ήδη γίνει και αν δεν υιοθετηθεί ο νέος τύπου Λυκείου και δεν ψηφιστεί η πρόταση νόμου, μένει κενό το τι θα κάνουν τα παιδιά που ακολουθούν το νέο πρόγραμμα της Α’ Λυκείου στη Β’ και στη Γ’ Λυκείου. Άρα υπάρχει χαρακτήρας επείγοντος. Έχουμε λοιπόν μια Α’ Λυκείου γέφυρα με το Γυμνάσιο, ολοκληρώνεται στην πραγματικότητα η κλασική μαθησιακή διαδικασία και έχεις δυο τάξεις, Β’ και Γ’ Λυκείου που αντλώντας και την εμπειρία του λεγόμενου International Baccalaureate, βασίζονται στις επιλογές του παιδιού, στη δυνατότητά του να φτιάξει μια σύνθετη εργασία ή ένα project.  Κάτι το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό γιατί αυτό βοηθά στον ερευνητικό προσανατολισμό της εκπαίδευσης και στο Πανεπιστήμιο.
Μικρότερα μαθήματα, ένας ισχυρός πυρήνας υποχρεωτικών μαθημάτων Γλώσσας, Ιστορίας, Μαθηματικών, ερευνητική εργασία στην οποία αναφερθήκαμε, μεγάλες επιλογές. Και βεβαίως δυνατότητα να παρακολουθείς και μαθήματα εμβάθυνσης. Άρα έχεις έναν σκληρό πυρήνα υποχρεωτικό, επιλογές, εμβάθυνση, εργασία.
Αυτό όλο οδηγεί σ’ ένα νέο τύπο εξετάσεων με ανεξάρτητο Εθνικό Οργανισμό Εξετάσεων, εξεταστέα ύλη χωρίς παπαγαλία και εξετάσεις οι οποίες γίνονται με δυο ομάδες θεμάτων: H πρώτη αφορά το απολυτήριο Λυκείου, ανεξαρτήτως εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση  και άρα είναι ευκολότερα -ας πούμε- τα θέματα. Και δεύτερη ομάδα θεμάτων για την είσοδο στο Πανεπιστήμιο, όπου και η κάθε πανεπιστημιακή Σχολή μπορεί να προσδιορίζει ειδικότερα το βαθμό δυσκολίας και το συντελεστή αξιολόγησης.
Αυτά είναι κριτήρια τα οποία δημοσιοποιούνται από τα Πανεπιστήμια. Ποιο είναι όμως το πολύ σημαντικό στοιχείο: Κάνοντας μια πρώτη επιλογή μ’ ένα πρώτο μηχανογραφικό δελτίο, μπορείς να έχεις έναν πολύ μεγάλο κατάλογο Σχολών και Τμημάτων στις οποίες είναι εφικτή η εισαγωγή χωρίς εξετάσεις. Δηλαδή χωρίς τη δεύτερη ομάδα θεμάτων.
Γιατί δεν έχουμε πολύ υψηλή ζήτηση, δεν έχουμε πολύ μεγάλο ανταγωνισμό. Έτσι, πολλά παιδιά αποκτούν τη δυνατότητα με το απολυτήριο Λυκείου να βρίσκουν πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση σε Σχολές οι οποίες έχουν αυτή τη δυνατότητα μέσα από το πρώτο μηχανογραφικό.
Οι καινοτομίες είναι πάρα πολύ μεγάλες, αλλάζει η φιλοσοφία, χωρίς να υπάρχει καμία αναστάτωση. Γιατί υπάρχει ασφάλεια, σταθερότητα και φυσιολογική συνέχεια, δεν υπάρχει κανένα στοιχείο έκπληξης ή αναστάτωσης σε όλα αυτά. Είναι έτσι διαρθρωμένα ώστε να βοηθούν το παιδί, να του μειώνουν το άγχος, ν’ αντιμετωπίζουν και τους μαθητές και τις οικογένειες με το πιο φιλικό και σύγχρονο τρόπο.
Πιστεύω λοιπόν ότι αυτά τα δύο σχέδια, οι δυο προτάσεις νόμου είναι πολύ σημαντικές και θα μας επιτρέψουν να ανοίξουμε μια συζήτηση η οποία επείγει και η οποία πρέπει κοινοβουλευτικά να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατό.
Με την ευκαιρία πρέπει να σας πω ότι έχουμε ετοιμάσει κι ένα σχέδιο για ένα σύστημα υποτροφιών εκπαιδευτικής αλληλεγγύης, γιατί είναι προφανές ότι σε περίοδο κρίσης πρέπει να βοηθηθούν οι οικογένειες οι οποίες έχουν παιδιά που σπουδάζουν κι έτσι έχουμε διαμορφώσει εάν σχέδιο για ένα αριθμό υποτροφιών, μέσα από τον αναπροσανατολισμό των κονδυλίων που διατίθενται για το σκοπό αυτό, ώστε να μπορούν να καλυφθούν υποτροφίες για παιδιά στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση μηνιαία 500 ευρώ, δηλαδή ετησίου κόστους 6.000 ευρώ για κάθε φοιτητή.
Αυτό σημαίνει ότι για κάθε 1.000 υποτροφίες χρειαζόμαστε 6.000 ευρώ. Aυτό σημαίνει ότι για παράδειγμα για 10.000 υποτροφίες θα αρκούσε ένα ποσό 60 εκ. Δεν είναι μικρό το ποσό αυτό, αλλά σκεφτείτε ότι μπορούμε να βρούμε τα λεφτά από τον αναπροσανατολισμό των κονδυλίων του ΙΚΥ, μπορούμε να βρούμε σημαντικά κονδύλια από την απόδοση του βιβλιοσήμου, δηλαδή το τέλος επί της πώλησης των βιβλίων που εκδίδει το Υπουργείο Παιδείας ΙΤΥΕ – Διόφαντος στο ελεύθερο εμπόριο, γιατί έχουμε 90.000 μαθητές στα ιδιωτικά σχολεία που αγοράζουν τουλάχιστον 10 βιβλία ο καθένας.         
Μπορούμε να έχουμε χορηγίες οι οποίες αφορούν ένα ευρύ κύκλο οντοτήτων που μπορούν να συμβάλλουν. Τα ποσά αυτά είναι αστεία για τον ελληνικό εφοπλιστικό κόσμο, για παράδειγμα, ο οποίος θα μπορούσε να συμβάλλει έτσι στην κάλυψη αυτού του κενού. Έχουμε τη δυνατότητα αναπροσανατολισμού πόρων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου και του ΕΣΠΑ και βεβαίως έχουμε τη δυνατότητα να πάρουμε ένα πολύ μικρό ποσοστό από τα διαθέσιμα των ΕΛΚΕ των ίδιων των Πανεπιστημίων.
Αυτό μπορεί να συνδεθεί και με άλλες πρωτοβουλίες τις οποίες έχουμε ζητήσει από την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών να αναλάβει, όπως είναι για παράδειγμα η χορήγηση ατόκων δανείων που εξοφλούν οι φοιτητές όταν γίνουν πτυχιούχοι, βγουν στην αγορά εργασίας και αρχίσουν να έχουν ένα ικανοποιητικό εισόδημα όπως συμβαίνει σε πολλές χώρες, όπως συμβαίνει πρωτίστως στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Αλλά ανεξάρτητα από αυτό που είναι μια πρωτοβουλία του τραπεζικού συστήματος, το σύστημα των υποτροφιών όπως το έχουμε μελετήσει. Και μιλάμε για σημαντικές υποτροφίες οι οποίες βλέπουμε ότι μπορούν να καλύψουν μεγάλο αριθμό φοιτητών με πολύ περιορισμένο και ελεγχόμενο κόστος. Μας δίνει τη δυνατότητα να ανακουφίσουμε οικογένειες σε αυτή την περίοδο όπου η κάθε οικογένεια βέβαια είναι αναγκασμένη να μετράει τα πάντα, για να ελέγχει τις δαπάνες της λόγω της μείωσης του οικογενειακού προϋπολογισμού.
Θα δώσουμε τον λόγο στην κα Χριστοφιλοπούλου.
ΕΥ. ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ: Ευχαριστώ Πρόεδρε. Θα συμπληρώσω μόνο, γιατί ο Πρόεδρος αναφέρθηκε συνολικά σε όλη μας την πρωτοβουλία. Θέλω να πω ότι υπάρχει μια αντίφαση μεταξύ ενός πλούτου σε ανθρώπινο δυναμικό στα ελληνικά σχολεία και μιας φτώχειας ενός συστήματος εκπαιδευτικού που χρόνια τώρα το έχουμε μάθει να είναι σύστημα αποστήθισης. Σύστημα που καταπιέζει το μαθητή, σύστημα που δεν απελευθερώνει τις δυνάμεις τόσο των μαθητών όσο και των ανθρώπων που τους διδάσκουν.
Θα πω μόνο τρία στοιχεία για να το καταδείξω: η Ελλάδα είναι μέσα από τις πρώτες χώρες στον κόσμο που έχει το υψηλότερο ποσοστό καθηγητών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με master και διδακτορικά:34% των διδασκόντων στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση έχουν master ή διδακτορικό.
Η Ελλάδα είναι μια από τις χώρες του ΟΟΣΑ που έχει ένα από -τα καλύτερα ποσοστά αναλογίας μαθητού και εκπαιδευτικού: 8,5 μαθητές προς 1 καθηγητή. Αν δείτε –και είναι μέσα στα κείμενα που σας δώσαμε- πόσο ψηλά είναι η Ελλάδα σε αυτή την κατάταξη.
Στα περισσότερα σχολεία και παρά το οξύ πρόβλημα που υπάρχει σε πολλά μέρη της Ελλάδας σε θέματα υποδομών, χώρων διδασκαλίας,  είναι καλυμμένες οι ανάγκες Εργαστηρίων σε ποσοστό άνω του 90 % τόσο Εργαστηρίων θεμάτων φυσικής – χημείας, όσο και Εργαστηρίων πληροφορικής.
Αυτά τα δεδομένα αντικατοπτρίζουν  τις δυνατότητες του  μαθητικού δυναμικού και τις τεράστιες δυνατότητες που έχει το εκπαιδευτικό προσωπικό της χώρας. Γι' αυτό τα στοιχεία στα οποία αναφέρθηκε- και η διετία στην οποία αναφέρθηκε- ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, έγινε  ακτινογράφηση σχολείου προς σχολείου κυριολεκτικά κάθε τεχνολογικού σχολείου, των δυνατοτήτων του, των χώρων, των υποδομών των εκπαιδευτικών.
Αυτή η πλήρης αξιολόγηση κατέδειξε και αυτό στο οποίο στοχεύουμε: ότι αν το Τεχνολογικό Λύκειο γίνει μια βαθμίδα όπου συναντιέται η καλή γενική παιδεία - η καλή εκμάθηση της γλώσσας, το να έχει κανείς μαθηματική αντίληψη σωστή, το να μιλάει μια ξένη γλώσσα γιατί του είναι χρήσιμο όταν θα γίνει επαγγελματίας,- μπορεί να συνδυαστεί με μια σοβαρή, ουσιαστική εξειδίκευση τότε συμβάλλει καθορισυικά στην ανάπτυξη. Συμπληρώνω σε όσα ήδη μας είπε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μόνο το εξής:
Το 4ο έτος -γιατί πρόκειται για 3 συν 1 έτη- είναι προαιρετικό. Στο τέλος του Τεχνολογικού Λυκείου το παιδί αποκτά απολυτήριο και πτυχίο επιπέδου 2 στην ειδίκευση. Εάν θελήσει να πάει στο 4ο έτος τότε αποκτά, κατόπιν εξετάσεως προφανώς, και για τα επαγγελματικά δικαιώματα, πτυχίο επιπέδου 3.Υπάρχει δε η δυνατότητα ορισμένοι από αυτούς τους σπουδαστές που αποφοιτούν να μπουν κατ' ευθείαν σε ΤΕΙ με βάση τις προδιαγραφές που τα ΤΕΙ θα δώσουν. Άρα έχουμε μια δυνατότητα και μια κατεύθυνση στις ειδικότητες, γιατί όπως είδατε αναφερόμαστε και η πρότασή μας έχει να κάνει  με την αναπτυξιακή διάσταση που έχει το Τεχνολογικό Λύκειο.  Γιατί η χώρα χρειάζεται επιστήμονες και καινοτομία αλλά χρειάζεται εξίσου τον επαγγελματία, τον ειδικό, που πολλές φορές δεν τον έχει και υπάρχουν τομείς, όπως π.χ. η οινοποιία  που έρχονται ειδικευμένοι ή ειδικευόμενοι από χώρες όπως η Γαλλία ή το Μαρόκο, που θα μπορούσαμε κι εδώ να έχουμε εξειδικευμένους τεχνίτες και επαγγελματίες σε μια σειρά από επαγγέλματα στη χώρα.
Αυτό έχει να κάνει το Τεχνολογικό Λύκειο. Από την άλλη πλευρά η προσπάθεια στο νέο Λύκειο είχε να κάνει ακριβώς με αυτό που λέμε: να απελευθερώσει τη δυνατότητα δημιουργίας σύνθεσης – ανάλυσης και αναζήτησης καινοτομίας ακόμη και από τη λυκειακή βαθμίδα, στους μαθητές.
Επειδή ήδη αναφερθήκαμε στα δημοτικά, τα νηπιαγωγεία και τα γυμνάσια, πρέπει να σας πω ότι σε 110 σχολεία της χώρας ήδη εφαρμόζονται πιλοτικά προγράμματα σπουδών ανάλογα στη δική τους βαθμίδα, με αυτά τα οποία διδάσκονται τώρα με τα projects στα Λύκεια. Δηλαδή έχουν ξεκινήσει τα πιλοτικά προγράμματα που θα αλλάξουν και την Α' βαθμίδα (Νηπιαγωγείο – Δημοτικό και Γυμνάσιο).
Άρα όλο μαζί το σχολειό θα πάψει να είναι ένα σχολειό αποστήθισης από καθ’ έδρας διδασκαλίας και καταπίεσης. Και θα γίνει ένα σχολειό σιγά - σιγά δημιουργίας και ένα σχολειό το οποίο είναι εφαλτήριο ανάπτυξης  για κάθε μαθητή.
Τέλος μια επισήμανση ότι η τροπολογία που αφορά τις εκπαιδευτικές υποτροφίες, είναι σε συμπλήρωση των υποτροφιών Αριστείας. Δεν καταργούμε ούτε πρόθεσή μας είναι να καταργηθούν οι υποτροφίες Αριστείας που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στη χώρα, αλλά όπως ακούσατε ήδη να υπάρξει συμπληρωματικά ένα κεφάλαιο για υποτροφίες αλληλεγγύης το οποίο  μπορεί να μεγαλώσει. Κεφάλαιο τέτοιο, που να καλύπτει τους φοιτητές σε όλη τη διάρκεια των σπουδών τους, γιατί οι  παρεμβάσεις που ισχύουν και αυτές που έχουν εξαγγελθεί αφορούν μόνο αυτούς που μπαίνουν στα ΑΕΙ, την  ώρα που μπαίνουν.  Δεν καλύπτουν παιδιά τα οποία αυτή τη στιγμή μπορεί να φοιτούν στο 2ο έτος ή στο 3ο έτος και να παρουσιαστεί πρόβλημα οξύτατο οικονομικό λόγω της οξείας κρίσης που ζούμε και να μην μπορούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους. Αυτή είναι η μία διάσταση.
Και η άλλη διάσταση είναι ότι το εισόδημα με βάση το οποίο θα υπολογιστούν αυτές οι υποτροφίες είναι το εισόδημα που είναι διαθέσιμο, υπάρχουν επεξεργασίες και θα τις δώσουμε και στη Βουλή όταν θα συζητηθεί έτσι ώστε να μπορεί να προσδιορίζεται το διαθέσιμο εισόδημα αφαιρώντας τα βάρη που έχει κάποιος. Βάρη από περισσότερα παιδιά, κάθε παιδί είναι επιπλέον οικονομική επιβάρυνση, αναπηρίες, θέματα δανείων, θέματα ανεργίας. Προσδιορίζεται λοιπόν με πολλαπλά κριτήρια το διαθέσιμο εισόδημα έτσι ώστε να προσπαθήσουμε να πάνε κατά προτεραιότητα αυτά τα χρήματα στα παιδιά που το έχουν περισσότερο ανάγκη. Ευχαριστώ πολύ.
Α. ΣΤΑΥΡΟΥ («ΝΕΤ RADIO»): Θα ήθελα να ρωτήσω το εξής: για ποιο λόγο εκτιμάτε ότι δεν προχώρησε το πόρισμα της Επιτροπής Μπαμπινιώτη μέχρι στιγμής και επίσης να ρωτήσω και κάτι άλλο σε ό,τι αφορά τις τροπολογίες.
Αναφέρατε ένα αριθμό 60.000 υποτροφιών. Είναι ενδεικτικός; Κατάλαβα λάθος;
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Είπα ότι 1.000 υποτροφίες έχουν κόστος 6 εκ. Ξεκινάμε με τις 1.000 αλλά μπορούμε εύκολα να συγκεντρώσουμε ένα ποσό 60 εκ. πιστεύω και μέσα από χορηγίες για να καλύψουμε 10.000 φοιτητές. 10.000 είναι πολύ σημαντικό σώμα κοινωνικό. Τώρα γιατί δεν προχώρησε.
Περιμέναμε 6 μήνες, νομίζω ότι είναι λογικό με τη συμπλήρωση του εξαμήνου να πάρουμε την πρωτοβουλία αυτή γιατί θεωρούμε ότι μετά και την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και τη νέα αφετηρία σε σχέση με τα δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας, πρέπει να βγούμε μπροστά στην ιστορία της ανάπτυξης και των διαρθρωτικών αλλαγών. Και η μήτρα όλων των αλλαγών, είναι η εκπαίδευση. Και πρέπει να γίνει μια μεγάλη κίνηση, στο χώρο της εκπαίδευσης.
Ε. ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ: Μια διευκρίνιση μόνο: Τα πορίσματα Μπαμπινιώτη έγιναν ομόφωνα, εσείς που είστε από το εκπαιδευτικό ρεπορτάζ το ξέρετε, υπήρχε αυτή η ομοφωνία στις γενικές  κατευθύνσεις το 2008-2009. Από το τέλος του 2009  μέχρι και την περασμένη άνοιξη έγινε όλη αυτή η δουλειά την οποία ακούσατε να λέει ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και τα πορίσματα τα γενικόλογα έγιναν εξειδικευμένα νομοσχέδια. Τα έχετε στη διάθεσή σας και έχετε επίσης στη διάθεσή σας αν το θελήσετε, όχι μόνο τις συζητήσεις στις Επιτροπές, αλλά και όλη την τεκμηρίωση που ακολουθεί.
Υπάρχουν κάποιοι στατιστικοί πίνακες που θα δείτε σ’ αυτό  που σας μοιράστηκε αλλά βεβαίως υπάρχουν και πολλά περισσότερα στη διάθεσή μας αυτή τη στιγμή, τα έχουμε.
Β. ΚΕΧΑΓΙΑ («ΤΑ ΝΕΑ»): Καλημέρα κ. Πρόεδρε, καλημέρα σε όλους. Ένας Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Αηδόνης, πήγε χτες  στην Καλαμάτα, στην εκδήλωση της ΡΙΚΣΣΥ του κ. Λοβέρδου, της πολιτικής κίνησης που θα μετεξελιχθεί σε κόμμα όπως έχει πει ο κ. Λοβέρδος.
Μπορείτε να μου πείτε αν αυτό έγινε σε συνεννόηση με το ΠΑΣΟΚ  και τι θα γίνει από δω και πέρα με τον κ. Αηδόνη;
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Κοιτάξτε, το ΠΑΣΟΚ πρέπει ν’ αφεθεί να επιτελέσει το θεσμικό του ρόλο. Θεσμικός του ρόλος είναι να υπηρετεί το γενικό  συμφέρον και ν’ αγωνίζεται για να βρει τον προσανατολισμό της η ελληνική κοινωνία που υφίσταται τις συνέπειες της κρίσης. Εάν κάθε μέρα έχουμε έναν αντιπερισπασμό ο οποίος κινείται σε άλλο επίπεδο δε θα μπορέσουμε ποτέ ν’ αναδείξουμε αυτό που πρέπει ν’ αναδείξουμε.
Τώρα θα μιλήσουμε για τα παιδιά, για τις οικογένειές τους, για το Λύκειο, για τη νέα αφετηρία της χώρας, για τις αγωνίες των Ελλήνων  και των ελληνίδων. Εάν κάποιοι νομίζουν ότι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της ελληνικής κοινωνίας είναι μερικά πρόσωπα και το πρόβλημα του δικού τους βηματισμού ή της δικής τους σταδιοδρομίας, κάνουν λάθος.
Γ. ΛΙΟΝΑΚΗΣ («ΑΠΕ»): Κύριε Πρόεδρε, απ’ ό,τι διαβάζω σχετικά με τα κριτήρια χορήγησης των υποτροφιών των 500 ευρώ, καταλαβαίνω ότι θα πρόκειται  για μια συνεκτίμηση κριτηρίων ώστε ν’ αποδίδεται αυτή η υποτροφία. Ωστόσο θα ήθελα να ρωτήσω κάποια πρόταση για το ποιο θα είναι το ελάχιστο πλαφόν για το  οικογενειακό εισόδημα με το οποίο θα δίνεται και η υποτροφία;
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Δεν είναι μόνο το οικογενειακό εισόδημα. Πρέπει να έχεις ένα εύρος κριτηρίων γιατί μπορεί να έχεις προβλήματα αναπηρίας, μπορεί να έχεις προβλήματα μονογονεϊκών οικογενειών, μπορεί να έχεις προβλήματα πολλών αδερφιών που είναι σε άλλες πόλεις, πρέπει άρα να τα συνεκτιμήσεις όλα αυτά.
Αυτό  θα γίνει βεβαίως μέσα από τις κανονιστικές πράξεις οι οποίες θα εξειδικεύσουν τη ρύθμιση. Σημασία έχει η ιδέα. Οι υποτροφίες που δίνει το ΙΚΥ δεν καλύπτουν τις ανάγκες επιβίωσης ενός φοιτητή που είναι μέλος μιας οικογένειας που έχει ούτως ή άλλως οικονομικό πρόβλημα. άρα εμείς παρεμβαίνουμε στην ίδια τη φιλοσοφία του θεσμού. Με την πρόταση την οποία θα καταθέσουμε και ως τροπολογία σε σχετική συζήτηση, άλλου νομοσχεδίου,  αν προταχθεί αυτό της πρότασης νόμου και θα το καταθέσουμε και στην πρόταση νόμου.
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ («MEGA»): Κύριε Πρόεδρε ήθελα να σας ρωτήσω εάν αυτή την πρόταση νόμου και αυτή που μας παρουσιάσατε την προηγούμενη εβδομάδα  για τις ευπαθείς ομάδες θα τις βάλετε σήμερα στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών και γενικότερα πώς πηγαίνετε στη σημερινή σύσκεψη μετά από πολύν καιρό και την απόφαση του Eurogroup.
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Η σημερινή σύσκεψη θα σχολιαστεί μετά την πραγματοποίησή της. Αλλά μπορώ να σας πω ότι το ΠΑΣΟΚ έχει σταθερές γραμμές στο θέμα αυτό από την πρώτη στιγμή. Είπα και προηγουμένως, κινούμαστε σε σχέση με την κυβέρνηση προτρεπτικά, υποστηρικτικά, ελεγκτικά.
Εμείς θέλουμε μια κυβέρνηση σταθερή, μια κυβέρνηση  αξιόπιστη, μια κυβέρνηση αποτελεσματική. Θέλουμε μια κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας, θέλουμε χρόνο, η χώρα χρειάζεται χρόνο, η οικονομία, η κοινωνία χρειάζεται χρόνο. Και, να πούμε την αλήθεια, και  τα κόμματα που στηρίζουμε την κυβέρνηση χρειαζόμαστε χρόνο και ιδίως το ΠΑΣΟΚ. Έχω πει κατ’ επανάληψη ότι το ΠΑΣΟΚ υπέστη μια  πολύ σκληρή ήττα, κατέβηκε επίπεδο μεγέθους μαζί με τη χώρα η οποία έχει υποστεί τις συνέπειες της κρίσης. Η χώρα θέλουμε ν’ ανέβει, η κοινωνία ν’ ανέβει και μαζί μ’ αυτήν την κοινωνία θ’ ανέβει και το ΠΑΣΟΚ.
Χρειαζόμαστε χρόνο για να αποδώσουν οι πολιτικές. Το εξάμηνο αυτό, το πρώτο εξάμηνο του 2013 είναι πάρα πολύ δύσκολο, πέφτουν μαζεμένα πάρα πολλά πράγματα. Εισοδηματικές περικοπές, φορολογικά μέτρα, η επίπτωση από το γεγονός ότι αντλούνται πόροι από την οικονομία.
Από την άλλη μεριά έχουμε άλλο επίπεδο ασφάλειας και βεβαιότητας, έχουμε μια πολιτική απόφαση για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ χωρίς αμφισβήτηση, έχουμε ένα πρόγραμμα προσαρμογής και στήριξης που μας οδηγεί έξω από την κρίση και μας επαναφέρει  στις αγορές όταν θα έχουν εκπληρωθεί οι προϋποθέσεις, η Ελλάδα μπορεί να ξαναγίνει αυτοδύναμη και ισότιμη, άρα αρχίζει και γεννιέται αυτή η ελπίδα και αυτή η βεβαιότητα.  Χρειάζεται μια οριζόντια πανστρατιά, μια κινητοποίηση όλων των δυνάμεων. Πρέπει να κινητοποιηθεί το κράτος αλλά  το κράτος δεν είναι μόνο το πολιτικό σύστημα και η Δημόσια Διοίκηση, είναι και η Αυτοδιοίκηση και η Δικαιοσύνη.
Πρέπει να κινητοποιηθούν οι τοπικές κοινωνίες, πρέπει να κινητοποιηθεί ο ιδιωτικός τομέας, ο επιχειρηματικός κόσμος. Καλά η πολιτεία και το πολιτικό σύστημα κάνει πράγματα για την ανάπτυξη και το μέλλον, τι θα κάνει ο ιδιωτικός τομέας; Τι θα κάνει ο επιχειρηματικός κόσμος; Καλά αγωνίζονται οι εργαζόμενοι, οι μισθωτοί γενικότερα και οι συνταξιούχοι, τι κάνει ο κόσμος του κεφαλαίου και των επιχειρήσεων;
Πρέπει να συμβάλλουν οι Τράπεζες,  γιατί χωρίς αυτές δε γίνεται, τις στηρίζουμε για να μπουν μπροστά στην υπόθεση του νέου αναπτυξιακού μοντέλου  και της επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας. Χρειάζεται ένα φιλοεπενδυτικό, φιλοαναπτυξιακό κράτος σε όλα τα επίπεδα χωρίς μια Δικαιοσύνη που να λειτουργεί, χωρίς μια Δικαιοσύνη που ν’ απονέμεται γρήγορα και αξιόπιστα δεν υπάρχουν επενδύσεις, άρα δεν υπάρχουν  θέσεις εργασίας.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να λειτουργήσει στο όνομα των τοπικών κοινωνιών, να προσελκύσει επενδύσεις, να δώσει δουλειά σε κόσμο μέσα  από την κοινωνική εργασία, μέσα από δηλαδή από την αυτεπιστασία και τη λεγόμενη κοινωφελή εργασία. Πρέπει να κινητοποιηθεί ο λεγόμενος Τρίτος Τομέας, που είναι ο τομέας των ενδιάμεσων φορέων, των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων στο χώρο αυτό.
Πρέπει ν’ αλλάξει νοοτροπία. Κι εμείς έχουμε την πρόθεση, τη βούληση και την ικανότητα με τις πολιτικές μας πρωτοβουλίες, με τις προτάσεις μας, με τις επισκέψεις μας, με τις παροτρύνσεις μας, με το διάλογο που θα έχουμε με τους κοινωνικούς και τους παραγωγικούς φορείς, με τις διαβουλεύσεις, με τις προτάσεις νόμου, να δώσουμε αυτό τον τόνο, να καθοδηγήσουμε αυτήν όλη την ιστορία.
Και βεβαίως θα στηρίξουμε κάθε σχετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης και θα υποδείξουμε τις αναγκαίες πρωτοβουλίες στην κυβέρνηση. Άρα πρέπει να διαμορφώσουμε τη νέα ατζέντα, που είναι η ατζέντα της  ανάπτυξης, της προοπτικής, της απασχόλησης, της ανταγωνιστικότητας και της ασφάλειας. 
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Είχαμε μια ήττα όμως του οικονομικού επιτελείου με την ιστορία για το χαράτσι και τον Άρειο Πάγο. Ένα αυτό, και αν θα θέσετε και θέμα εκλογικού νόμου.
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Είχα την ευκαιρία ν’ απαντήσω και χθες στο ζήτημα αυτό. Το ειδικό τέλος ακινήτων που εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ, όλοι έχουν αντιληφθεί τώρα ότι είναι μια βαριά επιβάρυνση, αλλά πάρα πολύ μικρή  σε σχέση με το συνολικό πακέτο που κουβαλάει  ο ελληνικός λαός στους ώμους του με τις τελευταίες αποφάσεις.
Είναι ένα πακέτο 2 δισεκατομμυρίων. Tώρα πρέπει να τα βγάλουμε πέρα μ’ ένα πακέτο που ξεπερνά τα 13,5 δισεκατομμύρια, τα δύο επόμενα χρόνια. Άρα ήταν μια επιβάρυνση η οποία άνοιξε την πόρτα σε μια πολιτική συμφωνία, σ’ ένα πρόγραμμα στήριξης κολοσσιαίων διαστάσεων. Ο νόμος δεν προβλέπει απειλή διακοπής της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας σε κανένα νοικοκυριό λόγω της μη καταβολής του ειδικού τέλους.
Η ΔΕΗ λειτουργεί ως παράλληλος μηχανισμός και συμπληρώνει τα κενά του  μηχανισμού του Υπουργείου Οικονομικών. Ακόμη και τώρα χωρίς καμία δικαστική απόφαση σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, οποιοσδήποτε μπορεί να ζητήσει η είσπραξη του ειδικού τέλους να γίνει μέσω της αρμόδιας Εφορίας, μέσω της ΔΟΥ.
Άρα θα έπρεπε πριν γίνει αυτή η όλη  η συζήτηση που γίνεται για την απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου, να έχουν διαβάσει όλοι με μεγαλύτερη προσοχή τη σχετική  απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ η οποία έχει λύσει όλα τα νομικά θέματα. Kαι είναι αναμφίβολα άξιο προς συζήτηση το γεγονός ότι αυτή η απόφαση της Ολομέλειας της ΣτΕ, που είναι ο φυσικός δικαστής, γιατί πρόκειται για ένα θέμα που αφορά τη Δημόσια Διοίκηση, δεν αξιολογήθηκε όπως θα έπρεπε και από την πολιτική Δικαιοσύνη, δηλαδή από το Πολυμελές Πρωτοδικείο. Κατά τα άλλα εμείς σεβόμαστε τους θεσμούς και όλοι οι θεσμοί πρέπει να σέβονται το Σύνταγμα. Γιατί αλλιώς δεν λειτουργεί κράτος Δικαίου.
Δ. ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Κύριε Πρόεδρε θα ήθελα να ρωτήσω εάν στην ατζέντα σας, αυτή τη νέα ατζέντα όπως είπατε, υπάρχει μέσα η αλλαγή του εκλογικού νόμου και αν θα το θέσατε σήμερα σε αυτή τη συνάντηση που θα έχετε με τον Πρωθυπουργό.
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Δεν έχει διαμορφωθεί  μια ατζέντα του 2013, ή του 2014. Σήμερα έχουμε την ατζέντα της ημέρας και της συγκυρίας.
Ο εκλογικός νόμος.  Ο εκλογικός νόμος είναι ένα δευτερογενές ζήτημα το οποίο έχει τεράστια θεσμική σημασία, η οποία όμως θεσμική σημασία απορρέει από την ανάγκη για κυβερνητική σταθερότητα και για αποφυγή της τεχνητής πόλωσης.
Άρα πρέπει να λειτουργεί ένα σύστημα που δεν πολώνεται τεχνητά και δεν δημιουργεί οξύτητες οι οποίες είναι προσανατολισμένες στην εξυπηρέτηση κομματικών συμφερόντων και όχι των ίδιων των αγωνιών της κοινωνίας. Kαι βεβαίως πρωτίστως πρέπει η εκπροσώπηση να είναι γνήσια και να μπορεί να διαμορφωθεί διακυβέρνηση, κυβερνητικό σχήμα το οποίο είναι αξιόπιστο και λειτουργικό.
Όταν τα βάλετε όλα αυτά μαζί σε ένα χαρτί και να συνυπολογίσετε θα δείτε πόσο εύκολες είναι οι λύσεις σε όλα τα θέματα.
Ούτως ή άλλως, το 2013 είναι χρονιά μεγάλων θεσμικών συζητήσεων γιατί ανοίγει ξανά η συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Εμείς ως ΠΑΣΟΚ οργανώνουμε μια μεγάλη συνολική ολοκληρωμένη πρωτοβουλία και για την αναθεώρηση του Συντάγματος και για το θεσμικό εκσυγχρονισμό της χώρας, αρχίζοντας από το πολιτικό σύστημα, άρα στο πλαίσιο αυτό θα έχουμε τις προτάσεις μας.
Άρα σας εξήγησα  πόσο απλά και πόσο προφανή είναι τα κριτήρια με βάση τα οποία πρέπει να συζητά κατά τη γνώμη μου η κοινωνία γύρω από τα θέματα αυτά.
Γ. ΣΙΔΕΡΗΣ («ΣΚΑΙ»): Εξηγώ βέβαια ότι καλύφθηκα προηγουμένως γιατί είχα την ίδια ερώτηση με την κα Κεχαγιά. Τώρα κάτι άλλο, ο κ. Πρόεδρος είπε ότι ένα από τα επιχειρήματα ήταν ότι συμφωνούν όλοι σε αυτά τα μέτρα. Είχαν συμφωνήσει κάποιοι και στο Νόμο Διαμαντοπούλου αλλά πήγατε στη Βουλή και τον αλλάξατε. Τι νόημα έχει αυτό ως επιχειρήματα που συμφωνούν όλοι;
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Εννοείτε το νόμο για τα Πανεπιστήμια; Η απόφαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ να αποδεχτεί την τροποποίηση του νόμου σε σχέση με τη διαδικασία εκλογής των Συμβουλίων Διοίκησης των Πανεπιστημίων, νομίζω ότι τελικά απελευθέρωσε και διασφάλισε την εφαρμογή του νόμου.
Και θέλω με την ευκαιρία αυτή να εκφράσω τη μεγάλη μου ικανοποίηση γιατί ο νόμος αυτός για τα Πανεπιστήμια, που είναι ένα πολύ μεγάλο έργο της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και ο οποίος είχε μείνει ουσιαστικά ανεφάρμοστος, τώρα έχει εφαρμοστεί και έχουν αναδειχτεί επιτέλους Συμβούλια Διοίκησης σε όλα τα ΤΕΙ και σε όλα τα Πανεπιστήμια της χώρας, με τελευταίο το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο όπου υπήρχε πολύ μεγάλη αντίσταση.
Αλλά είδαμε ότι τελικά απέδωσε η τροποποίηση του νόμου αυτού, η οποία έτσι επέτρεψε να εφαρμοστεί η φιλοσοφία και η λογική του νόμου. Πιστεύω ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ συνέβαλλε ώστε να διασφαλιστεί το αποτέλεσμα της αρχικής νομοθετικής πρωτοβουλίας που είχε το ΠΑΣΟΚ ως Κυβέρνηση.
Ε. ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΥ («STAR»): Κύριε Πρόεδρε επειδή έχει αρχίσει να ανοίγει πάλι η κουβέντα για την επαναφορά της Βάσης του 10 θα ήθελα να ρωτήσω τη γνώμη σας αν συμφωνείτε. Και ένα δεύτερο για το ειδικό Τέλος των ακινήτων αν τελικά η απόφαση είναι τέτοια που δεν επιτρέπει την είσπραξή του, αν σημαίνει αυτό νέα μέτρα, ή ενδεχομένως να έχετε μελετήσει και κάποια ισοδύναμα αυτού του μέτρου.
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Όχι η απόφαση δεν είναι αυτού του είδους. Πρόκειται για μια απόφαση Πρωτοβάθμιου Δικαστηρίου σε μια ειδική διαδικασία που αφορά τους καταναλωτές. Υπάρχει απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, δεν είμαι όμως εδώ για να δίνω νομικές συμβουλές σε κανέναν, υπάρχουν τα αρμόδια όργανα τα οποία θα επιληφθούν και θα δώσουν λύση στα θέματα αυτά. Όποιος έχει την ευθύνη της διακυβέρνησης έχει και την ευθύνη της οργάνωσης των χειρισμών αυτών που αφορούν και τις σχέσεις Δημόσιας Διοίκησης και Δικαιοσύνης.
Πρέπει να σας πω επίσης ότι φυσικά εάν στερηθεί το κράτος τα έσοδα του ειδικού Τέλους ακινήτων, τα έσοδα αυτά πρέπει να αναπληρωθούν. Και θα ήταν μεγάλο λάθος να αναπληρωθούν τα έσοδα αυτά με ένα άνισο ή ετεροβαρή τρόπο ενώ μπορεί αυτό να επιτευχθεί με ένα τρόπο, ο οποίος είναι λογικός διαφανής αναλογικός και νόμιμος.
Για τη βάση του 10 θα παρατηρήσατε ότι εμείς προτείνουμε εδώ ένα σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση που είναι η φυσιολογική συνέχεια του Λυκείου και προτείνουμε ένα σύστημα που δίνει τη δυνατότητα στον φοιτητή, στο μαθητή που θα γίνει φοιτητής, να μπει σε πολλές Σχολές χαμηλής ζήτησης χωρίς καν να δώσει εξετάσεις, με το απολυτήριο Λυκείου.
Άρα πρέπει να δούμε και το ζήτημα της Βάσης του 10 σε συνδυασμό με αυτό το σύστημα εισαγωγής, σε συνδυασμό με την αναδιάρθρωση με την τροποποίηση του χάρτη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και σε συνδυασμό με μια ολόκληρη αντίληψη για το πώς γίνονται οι εξετάσεις.
Γιατί βάση τι σημαίνει; Είμαστε συνηθισμένοι σε μια πολύ απλουστευτική αντίληψη για τη βάση. Η βάση εξαρτάται από το συντελεστή βαρύτητας και δυσκολίας των θεμάτων, από το βαθμό επιτυχίας δηλαδή από το τι βαθμούς παίρνει κάθε χρονιά στις εξετάσεις σε κάθε μάθημα. Πρέπει να δούμε σχετικά πως τοποθετείται το κάθε παιδί σε σχέση με τον καλύτερο, όπως γίνεται σε όλες τις χώρες οι οποίες έχουν μακρά παράδοση και εμπειρία στα θέματα αυτά.
Άρα η συζήτηση για τη βάση του 10 πρέπει να γίνει με παιδαγωγικά κριτήρια και με σύγχρονα επιστημονικά κριτήρια και με βάση τη διεθνή εμπειρία.
Π. ΤΖΑΝΝΕΤΑΤΟΣ («ΚΟΝΤΡΑ»): Κύριε Πρόεδρε επειδή άνοιξε λίγο η κουβέντα θα ήθελα το σχόλιό σας για ένα θέμα που πριν από λίγες μέρες απασχόλησε τα ΜΜΕ και αφορά τους εργαζόμενους του ΠΑΣΟΚ οι οποίες φαίνεται ότι φέρονται να είναι απλήρωτοι εδώ και μήνες. Υπάρχει κάποια πρωτοβουλία προκειμένου αυτοί οι άνθρωποι να πληρωθούν; Και η επιστολή η οποία διακινήθηκε με βαρύτατους χαρακτηρισμούς ισχύει ή όχι; Υπάρχει από τους εργαζόμενους;
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Δεν το ξέρω. Δεν έχω λάβει εγώ καμία επιστολή. Το ότι διακινείται στο διαδίκτυο ένα κείμενο δεν σημαίνει ότι το κείμενο αυτό είναι ένα έγκυρο κείμενο και απηχεί τις απόψεις πραγματικών προσώπων, είμαστε συνηθισμένοι σε αυτά.
Το ΠΑΣΟΚ έχει μεγάλο οικονομικό πρόβλημα και έχουμε εργαζόμενους οι οποίοι, δυστυχώς, δεν έχουν πληρωθεί εδώ και πάρα πολύ καιρό. Πληρώνονται έναντι, με πολύ μικρά ποσά και περνούν πάρα πολύ δύσκολα. Δυστυχώς οι πόροι του ΠΑΣΟΚ είναι πολύ συγκεκριμένοι, είναι η κρατική επιχορήγηση και οι συνδρομές και οι μικρές οικονομικές εξορμήσεις. Δεν έχουμε δυνατότητα να αντλήσουμε άλλους πόρους. Δεν θέλουμε. Και να μπορούσαμε, δεν θέλουμε να αντλήσουμε άλλους πόρους. Άρα υπάρχει ένα πρόβλημα.
Βεβαίως να πω το εξής: εργαζόμενος στο ΠΑΣΟΚ δεν είναι όπως ο εργαζόμενος σε κάθε άλλη επιχείρηση, διότι εδώ εθελοντισμός και εργασία κάπου συμπίπτουν ή διασταυρώνονται. Όταν εργάζεσαι ως επαγγελματικό στέλεχος σε ένα κόμμα, πιστεύεις στο κόμμα, αγωνίζεσαι για το κόμμα, επιπλέον είσαι και υπάλληλος και αμείβεσαι γιατί χρειάζεται να υπάρχουν επαγγελματικά στελέχη.
Άρα ως ενεργά μέλη και στελέχη του κόμματος οι εργαζόμενοι ξέρουν τις δυσκολίες, πιστεύουν σε αυτό που κάνουμε αγωνίζονται γι' αυτό που κάνουμε, θέλουν ένα ΠΑΣΟΚ το οποίο στέκεται γερά στα πόδια του, διεκδικεί τη μεγαλύτερη δυνατή εκλογική επιρροή, διότι όλα αυτά συνδέονται και με τις οικονομικές δυνατότητες ενός κόμματος που έχει ένα μεγάλο χρέος στην πλάτη του συσσωρευμένο. Αυτή είναι απάντηση.
Δεν πιστεύω λοιπόν σε καμία περίπτωση ότι εργαζόμενοι οι οποίοι είναι σωστά εργαζόμενοι εδώ και πρέπει να έχουν την ιδιότητα αυτή, θα έθεταν τέτοια ζητήματα. Το λέω αυτό γιατί αν δεν είσαι ΠΑΣΟΚ, είναι αστείο να είσαι εργαζόμενος στο ΠΑΣΟΚ.
Π. ΤΖΑΝΝΕΤΑΤΟΣ: Προοπτική για λύση στο πρόβλημα υπάρχει;
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Βέβαια. Γίνεται μεγάλος αγώνας. Μα το ίδιο πρόβλημα το έχουν κι άλλα Κόμματα, το ίδιο πρόβλημα το έχουν κι άλλες επιχειρήσεις κομματικές. Είναι δυστυχώς ένα πάρα πολύ μεγάλο πρόβλημα, αλλά υπάρχει κι ένα πρόβλημα πολιτικού ήθους σε σχέση με το θέμα αυτό το τι σημαίνει είμαι εργαζόμενος σε ένα κόμμα.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Σας ευχαριστούμε πολύ.

 

*  *  *


Ενημερωτικό σημείωμα για Υποτροφίες Εκπαιδευτικής Αλληλεγγύης

Στο περιβάλλον της  οικονομικής κρίσης γεννάται ανάγκη αυξημένης κοινωνικής προστασίας των φοιτητών που σπουδάζουν εκτός του τόπου κατοικίας τους και βρίσκονται σε αντικειμενική αδυναμία να ανταπεξέλθουν στις βιοτικές τους ανάγκες. 
Στην κατεύθυνση αυτή η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ προτείνει τη χορήγηση υποτροφιών εκπαιδευτικής αλληλεγγύης που θα εξυπηρετούν τους  φοιτητές και σπουδαστές που έχουν ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης στο ξεκίνημα ή κατά τη διάρκεια των σπουδών τους,  επιπλέον των  υποτροφιών αριστείας του ΙΚΥ. Οι υποτροφίες εκπαιδευτικής αλληλεγγύης θα ανέρχονται σε 500 € μηνιαίως για όσους φοιτητές και σπουδαστές σπουδάζουν εκτός του τόπου κατοικίας τους.
Πρόκειται για πρωτοβουλία κοινωνικής αλληλεγγύης με πνεύμα δικαιοσύνης έναντι της νέας γενιάς.
Με το προτεινόμενο σύστημα υποτροφιών α) ενισχύονται οι φοιτητές που το έχουν πραγματικά ανάγκη, β) συγκρατούνται οι φοιτητές στα περιφερειακά Πανεπιστήμια με σκοπό την ισόρροπη ανάπτυξη και την εξασφάλιση ποιοτικής εκπαίδευσης και έρευνας στην ανώτατη εκπαίδευση και γ) εμπεδώνεται σταδιακά μια κουλτούρα κοινωνικής αλληλεγγύης από συνέργειες κράτους-ιδιωτών-κοινωνικών φορέων που σε καιρό κρίσης μπορεί να εξασφαλίσει κρίσιμους πόρους για την στήριξη του κοινωνικού κράτους.

Τα κριτήρια χορήγησης
Βασικό κριτήριο χορήγησης των υποτροφιών είναι η ύπαρξη οικονομικής ανάγκης , η οποία συνάγεται από το πραγματικά διαθέσιμο οικογενειακό εισόδημα , που λαμβάνει υπ όψιν τα πρόσθετα έξοδα των οικογενειών λόγω καταστάσεων ανάγκης, όπως ιδίως η τυχόν σοβαρή πάθηση γονέων, τέκνων, αδελφών ή συζύγων, η ύπαρξη αδελφών που σπουδάζουν σε άλλες πόλεις, το πλήθος των εξαρτημένων οικονομικά ατόμων σε μια οικογένεια και η αποπληρωμή δανείων.
Από το εκάστοτε σχηματιζόμενο κεφάλαιο εκπαιδευτικής αλληλεγγύης θα λαμβάνουν υποτροφίες κατά προτεραιότητα οι οικονομικώς ασθενέστεροι , υπό την προϋπόθεση επίτευξης ελάχιστης βαθμολογικής επίδοσης 6/10 κατά μ.ο..
Οι πόροι
Οι πόροι για την χρηματοδότηση των υποτροφιών εκπαιδευτικής αλληλεγγύης  προτείνεται να προέλθουν από  ποσοστό  των εσόδων των ΕΛΚΕ των ΑΕΙ∙ από  ποσοστό των εσόδων του ΙΤΥΕ - Διόφαντος∙ από δωρεές και χορηγίες από  την εκμετάλλευση ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών προγραμμάτων τέλος, από τον ανασχεδιασμό των υποτροφιών και δράσεων του ΙΚΥ.

* * *


Ενημερωτικό σημείωμα για τις Προτάσεις Νόμου του ΠΑΣΟΚ σχετικά με τις αλλαγές στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και το Σύστημα πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

Το ΠΑΣΟΚ σήμερα καταθέτει δύο Προτάσεις Νόμου, οι οποίες αποτελούν προϊόν συστηματικής συνεργασίας σε διεπιστημονικό και διακομματικό επίπεδο. Πρόκειται για προτάσεις που αφορούν τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και συγκεκριμένα το Γενικό και το Τεχνολογικό Λύκειο, τα οποία αποτελούν τη βαθμίδα εκπαίδευσης εκείνη που συνδέει το σχολείο με την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ή/ και την αγορά εργασίας. Οι προτάσεις αυτές είναι προϊόν ευρείας συναίνεσης, αναγκαίας για την υπέρβαση της σημερινής κρίσιμης κατάστασης  αλλά  και απαραίτητης για κάθε μεταρρύθμιση στην Παιδεία.
Οι προτάσεις για το Νέο και το Τεχνολογικό Λύκειο βασίστηκαν στα ομόφωνα πορίσματα του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας (Επιτροπή Μπαμπινιώτη). Οι ομάδες μελετών, αξιολόγησης της υφιστάμενης κατάστασης και νομοπαρασκευαστικών ενεργειών που ακολούθησαν ήδη από τις αρχές του 2010, συνέβαλαν σημαντικά στην επεξεργασία των νομοσχεδίων αυτών. Οι ομάδες δουλειάς στελεχώθηκαν με τους  καλύτερους παιδαγωγούς και εμπειρογνώμονες που διαθέτει η χώρα, ενώ υπήρξε συστηματική συνεργασία και με τον ΟΟΣΑ. Ακολούθησε διεξοδική διαβούλευση με τα πολιτικά κόμματα και τους αρμόδιους φορείς που κράτησε 1,5 χρόνο. Τα τελικά κείμενα συζητήθηκαν:
- στο Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας επανειλημμένα
- στη Διακομματική Επιτροπή για την Παιδεία επανειλημμένα
- στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής (υπό μορφή απλής πρότασης)
Τα κείμενα που καταθέτει σήμερα η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ δεν είναι η αρχική μορφη της πρότασης που παρουσιάστηκε στην αρχή του διαλόγου από την τότε κυβέρνηση, αλλά η τελική γραφή στην οποία συμμετείχαν το ΠΑΣΟΚ, η Ν.Δ., η ΔΗΜ.ΑΡ., ο ΛΑ.Ο.Σ., οι Οικολόγοι Πράσινοι, η Δημοκρατική Συμμαχία τα περισσότερα δηλαδή κόμματα της προηγούμενης κοινοβουλευτικής περιόδου.
Στη συνέχεια, τα νομοσχέδια στάλθηκαν και επιχειρήθηκε να συζητηθούν στο Υπουργικό Συμβούλιο χωρίς αποτέλεσμα. Η τότε συγκυβερνώσα ΝΔ, θεώρησε ότι η κατάθεση και συζήτησή τους έπρεπε να προχωρήσει από την κυβέρνηση που θα προέκυπτε από τις επικείμενες εκλογές και όχι από την κυβέρνηση υπό τον Λουκά Παπαδήμο. Τα σχέδια νόμου αυτά παραδόθηκαν σε έτοιμη, τελική μορφή στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, που ανέλαβε μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου 2012.  Παρ’ όλα αυτά, μέχρι σήμερα δεν έχει προχωρήσει η κατάθεσή τους.
Το ΠΑΣΟΚ αναλαμβάνει σήμερα τη συμβολική αυτή πρωτοβουλία να επαναφέρει το ζήτημα της αλλαγής των Λυκείων διότι αναγνωρίζει τη σημασία και το βάρος της εκπαίδευσης σε περιόδους κρίσης και διότι θεωρεί υψίστης και πρωταρχικής σημασίας το να δοθεί συνέχεια στη συναίνεση στην τόσο κρίσιμη για τη χώρα περίοδο. Η κατάθεση των Προτάσεων Νόμου αποτελεί κυρίως πράξη ευθύνης απέναντι στη νέα γενιά.

ΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ
«Το Τεχνικό Επαγγελματικό Λύκειο πρέπει να είναι ουσιαστικά- και όχι μονό τυπικά- ισάξιο και ισότιμο με το Γενικό Λύκειο.
Επενδύουμε στο μέλλον της χώρας.
Για την οικοδόμηση της νέας  παραγωγικής βάσης»

1. ΑΝΑΓΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ (Γιατί τώρα;) - ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ
Η επαγγελματική αποκατάσταση σε περιόδους οικονομικής δυσπραγίας αποτελεί βασικό κριτήριο στην επιλογή ειδικότητας των μαθητών. Η στροφή των νέων προς την Τεχνολογική Εκπαίδευση θα δημιουργήσει σταδιακά, στελέχη της παραγωγής, επαγγελματίες και τεχνικούς, απαραίτητα για την αύξηση της παραγωγικής μας βάσης και την έξοδο από το οικονομικό τέλμα, η δε ανεργία θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί αρκετά.
Παρόλα αυτά η απορρόφηση των νέων στην τεχνολογική εκπαίδευση είναι πολύ χαμηλή με μόνο το 17,7% των νέων να επιλέγουν να ακολουθήσουν τα τεχνικά επαγγέλματα. Η χώρα μας έχει πολύ χαμηλότερο μέσο όρο από τον ευρωπαϊκό, ενώ χώρες όπως η Γερμανία και η Αυστρία έχουν απορρόφηση στα 60% και 75% αντίστοιχα.
Οι αλλαγές στην Τεχνική Εκπαίδευση θα έδιναν κατακόρυφη ώθηση στην απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ, που διαφορετικά κινδυνεύουν να χαθούν και συγκεκριμένα των Αξόνων 4,5 και 6, συμβάλλοντας παράλληλα στη θεσμοθέτηση δράσεων για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων.
Με δεδομένο ότι οι ειδικότητες προσδιορίζονται κυρίως με βάση τις αναπτυξιακές ανάγκες της χώρας αλλά και αυτές που διαπιστώνονται σε τοπικό επίπεδο και ως εκροή διαλόγου με τις τοπικές αρχές και τους παραγωγικούς συντελεστές, η ανεργία θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί αρκετά.

2. ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ
- Μετά από την αξιολόγηση εφαρμογής του, καταργείται ο διαχωρισμός της Τεχνικής & Επαγγελματικής Εκπαίδευσης  σε ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ, ο οποίος  προκάλεσε σύγχυση σε γονείς και μαθητές. 
- Δημιουργείται ένας ενιαίος τύπος Τεχνολογικού Λυκείου σε συνδυασμό με την προώθηση νομοθετικά κατοχυρωμένων επαγγελματικών δικαιωμάτων για όλες τις ειδικότητες.  
- Στόχος του Τεχνολογικού Λυκείου είναι η απόκτηση επαρκών τεχνικών-επαγγελματικών γνώσεων και δεξιοτήτων. 
- Το Τεχνολογικό Λύκειο  έχει διάρκεια 3+1 έτη,   καθώς Ιδρύονται Τμήματα Ειδίκευσης Τεχνικής και Επαγγελματικής  Εκπαίδευσης (Ε.Τ.Ε.Ε)  εντός του τυπικού εκπαιδευτικού συστήματος και ενταγμένα στην λειτουργία του Τεχνολογικού Λυκείου , διάρκειας ενός (1) έτους.  
- Οι απόφοιτοι του Τμήματος Ειδίκευσης Τεχνικής - Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (Ε.Τ.Ε.Ε.) θα αποκτήσουν πτυχίο ειδικότητας επιπέδου προσόντων 3. Βάσει της οδηγίας 36/2005 ΕΚ, το πτυχίο επιπέδου 3  μπορεί να απονέμεται μόνο σε αποφοίτους μεταδευτεροβάθμιων τμημάτων που ήδη  κατέχουν τίτλους σπουδών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. 
- Οι ειδικότητες του Τεχνολογικού Λυκείου προσδιορίζονται κυρίως με βάση τις παραγωγικές ανάγκες της χώρας σε συνεργασία με τα παραγωγικά Υπουργεία, τις ανάγκες του παραγωγικού περιβάλλοντος και τις ανάγκες απασχόλησης σε τοπικό επίπεδο. 
- Τα προγράμματα σπουδών βασίζονται στα μαθησιακά αποτελέσματα και είναι συμβατά με τα εθνικά πρότυπα «Επαγγελματικών Περιγραμμάτων». 
- Τα προγράμματα σπουδών είναι επίσης προσαρμοσμένα στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Μεταφοράς Πιστωτικών μονάδων (ECVET). 
- Δεν υπάρχουν φραγμοί στις μετακινήσεις ή εγγραφές αποφοίτων από ένα σχολείο στο άλλο ή στην εσωτερική μετακίνηση, εφόσον εξασφαλίζονται τα «εκπαιδευτικά ελάχιστα». 
- Διασφαλίζεται η ισότιμη πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση για όσους μαθητές επιθυμούν επαγγελματική ανέλιξη μέσω περαιτέρω σπουδών.

ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ - ΝΕΟ ΛΥΚΕΙΟ
«Το Λύκειο γίνεται μια βαθμίδα απόκτησης στέρεης γενικής παιδείας σε κεντρικής
σημασίας γνωστικά αντικείμενα και ταυτόχρονα βαθμιαίας εξειδίκευσης».

1. ΑΝΑΓΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ (Γιατί τώρα;) - ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ
Οι σαρωτικές αλλαγές στον τρόπο ζωής στη σύγχρονη εποχή επιβάλλουν ο μαθητής να είναι ενεργός πολίτης με ταυτόχρονη επίγνωση όλων των συγκυριών που διαμορφώνουν το περιβάλλον του.
Η απαξίωση του Λυκείου σε συνδυασμό με την αντίληψη ότι η εξωσχολική βοήθεια είναι μονόδρομος για την πρόσβαση στην Ανώτατη Εκπαίδευση έχει προκαλέσει στη σύγχρονη ελληνική οικογένεια οικονομική αιμορραγία που επιτείνεται μέσα στο πλαίσιο της υπάρχουσας οικονομικής δυσπραγίας. Είναι ξεκάθαρη η ανάγκη για μετάβαση από το Λύκειο μηχανιστικής και επιφανειακής γνώσης που έχει ως επακόλουθο τη στείρα απομνημόνευση σε ένα Λύκειο ουσίας, με τους μαθητές ενεργούς λήπτες αποφάσεων σε ότι αφορά την κατεύθυνση που θα ακολουθήσουν, τις μελλοντικές επαγγελματικές τους επιδιώξεις, το πλαίσιο της έρευνας και της εμβάθυνσης στα σχολικά μαθήματα.
Επιπλέον, ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο απαιτείται η άμεση θεσμοθέτηση του Νέου Λυκείου είναι το γεγονός ότι για τους μαθητές της Α Λυκείου, ήδη από τη περσινή σχολική χρονιά έχει αλλάξει το πρόγραμμα σπουδών, οπότε και οι καθυστερήσεις των μεταρρυθμίσεων δημιουργούν ζήτημα για το πρόγραμμα σπουδών του επόμενου έτους.
Αυτή τη φορά οι αλλαγές στο επίπεδο του Λυκείου πρέπει να συνδέονται ουσιαστικά με τις αλλαγές στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και στο Γυμνάσιο για τα οποία έχουν εκπονηθεί νέα προγράμματα σπουδών τη διετία 2010-2011 και ήδη εφαρμόζονται πιλοτικά σε 110 σχολεία.

2. ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ
• Ξεκινώντας από την Α’ Λυκείου η οποία είναι η τελευταία τάξη γενικής παιδείας και γίνεται «γέφυρα» μεταξύ του Γυμνασίου και των τάξεων εξειδίκευσης Β’ και Γ’ Λυκείου, προχωράμε στη Β’ Λυκείου σε μια πρώτη ειδίκευση (δυο κατευθύνσεις) και που ολοκληρώνεται στη Γ’ Λυκείου (τρεις κατευθύνσεις). Η βαθμιαία εξειδίκευση ωστόσο λειτουργεί πάντοτε συμπληρωματικά με την παροχή γενικής παιδείας σε επιλεγμένο μικρό αριθμό βασικών μαθημάτων.
• Αναδιατάσσεται το περιεχόμενο της διδασκαλίας και ο αριθμός των μαθημάτων ώστε να επιτυγχάνεται επί της ουσίας σταδιακή εξειδίκευση και πρόσβαση των μαθητών στις βαθιές δομές των μαθημάτων της επιλογής τους, ενώ ταυτόχρονα να παρέχεται επαρκής χρόνος στο σχολείο για την ολοκληρωμένη εκπαίδευσή τους.
• Τα μαθήματα της Γλώσσας (Νέα και Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία-Λογοτεχνία), η Ιστορία, και σε μεγάλο βαθμό τα Μαθηματικά, συνιστούν ένα λιτό πυρήνα μαθημάτων γενικής παιδείας τα οποία παίρνουν οι μαθητές ανεξάρτητα από την περαιτέρω εξειδίκευσή τους. Στόχος είναι ο συνδυασμός της εξειδίκευσης ανάλογα με τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα των μαθητών, παράλληλα με την απόκτηση μιας ευρύτερης γενικής παιδείας.
• Εισάγεται η ερευνητική εργασία (συνθετική εργασία ή project) ως διακριτή ενότητα του προγράμματος σπουδών με στόχο οι μαθητές να αποκτήσουν εμπειρία στην διαχείριση ανοικτού τύπου μαθησιακών έργων που απαιτούν εγκάρσιες ικανότητες όπως είναι ο σχεδιασμός, η επίλυση προβλημάτων, η δημιουργικότητα, η κριτική σκέψη, η καινοτομία, η εφαρμογή της θεωρητικής γνώσης σε πραγματικά πλαίσια εφαρμογών, ο συνδυασμός των γνώσεων από διάφορα μαθήματα, κλπ.
• Διευρύνεται ουσιαστικά το φάσμα των επιλογών των μαθητών. Ο μαθητής προβαίνει σε μια σειρά επιλογών στο Νέο Λύκειο ανάλογα με τις ανάγκες του για την εισαγωγή του στην ανώτατη εκπαίδευση ή τις ιδιαίτερες κλίσεις και τα ενδιαφέροντά του.
• Στις δυο τελευταίες τάξεις (Β' και Γ') του Λυκείου παρέχεται στους μαθητές, εντός του σχολικού προγράμματος, η δυνατότητα να παρακολουθούν επιλεγμένα μαθήματα («μαθήματα εμβάθυνσης») σε επιπλέον ώρες, για να μειωθεί η εξάρτηση από το φροντιστήριο.

Περιγραφή του νέου συστήματος πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση
- Δημιουργία Ανεξάρτητου Εθνικού Οργανισμού Εξετάσεων που θα αναλάβει συνολικά τη ρύθμιση όλων των σχετικών με τις εξετάσεις θεμάτων. 
- Προσδιορισμός της εξεταστέας ύλης που έχει μόνο θεματικό προσδιορισμό (π.χ. μηχανική στερεού σώματος, οπτική, κτλ) και όχι προσδιορισμό σελίδων.
- Ανάπτυξη τράπεζας θεμάτων διαβαθμισμένης (σταθμισμένης) δυσκολίας. 
- Στο τέλος της Γ' Λυκείου οι μαθητές δίνουν πανελλήνιες εξετάσεις για την εισαγωγή τους στην ανώτατη εκπαίδευση. Η τελική γραπτή εξέταση ανά μάθημα περιλαμβάνει δυο ομάδες θεμάτων. Η επίδοση των μαθητών στην πρώτη ομάδα θεμάτων καθορίζει το βαθμό που λαμβάνεται υπόψη για την απόκτηση του απολυτήριου Λυκείου στο συγκεκριμένο μάθημα, ενώ η επίδοση στη δεύτερη ομάδα θεμάτων καθορίζει την εισαγωγή στην ανώτατη εκπαίδευση. Οι πανελλήνιες αυτές εξετάσεις διεξάγονται σε όλα τα μαθήματα της Γ' Λυκείου με μόνες εξαιρέσεις το σχέδιο έρευνας (project) και τη Φυσική Αγωγή που αξιολογούνται μόνο ενδοσχολικά.
- Όλοι οι μαθητές της Γ' Λυκείου υποχρεούνται να προσέλθουν στην εξέταση της πρώτης ομάδας θεμάτων, για να λάβουν το Απολυτήριο Λυκείου. Στην εξέταση της δεύτερης ομάδας θεμάτων προχωρούν μόνον εκείνοι οι μαθητές που επιθυμούν εισαγωγή τους στο Πανεπιστήμιο. Οι μαθητές αυτοί επιλέγουν σε ποια μαθήματα θα δώσουν εξετάσεις στην δεύτερη ομάδα θεμάτων, με βάση την επιθυμία τους να εισαχθούν σε συγκεκριμένα Τμήματα. Με τον τρόπο αυτό αποσυνδέονται οι εξετάσεις για την «απόκτηση του απολυτηρίου Λυκείου» από τις εξετάσεις για την «εισαγωγή στην ανώτατη εκπαίδευση». Παράλληλα αποκτά πρόσθετο κύρος το απολυτήριο Λυκείου, αφού αποκτάται με εθνικού χαρακτήρα εξωτερικές εξετάσεις. 
- Τα Τμήματα των ΑΕΙ και ΤΕΙ δημοσιοποιούν τα κριτήρια που έχουν υιοθετήσει μόνα τους (π.χ. ποια μαθήματα και με ποιους συντελεστές βαρύτητας σε ένα έκαστο) για την εισαγωγή φοιτητών σ’ αυτά. Ο αριθμός των εξεταζόμενων μαθημάτων θα είναι από 3 έως 5. Η ελληνική γλώσσα είναι υποχρεωτικά ένα από αυτά. 
- Οι μαθητές μπορούν να εισάγονται χωρίς εξετάσεις σε Τμήματα, όπου συγκεντρώνεται ζήτηση χαμηλότερη από τον αριθμό προσφερόμενων θέσεων. Στην περίπτωση αυτή τα εν λόγω Τμήματα μπορούν να θέτουν ελάχιστες προϋποθέσεις εισαγωγής που σχετίζονται μόνο με την επίδοση των μαθητών στο Λύκειο. Το Φεβρουάριο οι μαθητές υποβάλλουν ένα πρώτο μηχανογραφικό δελτίο με βάση το οποίο προσδιορίζονται τα Τμήματα χαμηλής ζήτησης στα οποία οι μαθητές που τα δήλωσαν μπορούν να εγγραφούν χωρίς εξετάσεις. Μετά τη διεξαγωγή των εξετάσεων τον Ιούνιο, οι μαθητές που συμμετείχαν σε αυτές υποβάλλουν νέο οριστικό αυτή τη φορά μηχανογραφικό δελτίο με τις προτιμήσεις τους. 
- Οι μαθητές μπορούν να δώσουν όσα μαθήματα επιθυμούν από το ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών που παρακολουθούν ώστε να διευρύνουν το φάσμα των επιλογών τους σε Τμήματα.

Από τις αλλαγές αυτές δεν αιφνιδιάζεται κανείς. Για τους μαθητές που τη στιγμή αυτή φοιτούν στην Β' και στη Γ' Λυκείου δεν θα υπάρξει καμιά απολύτως μεταβολή.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved