ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
  
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
Νόησις: Η έρευνα και η καινοτομία οδηγούν στην ανάπτυξη

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αθήνα 21.1.2013, 15:04

Με την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του ΑΠΘ και του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), που έχει ως στόχο τη  διασύνδεση της εκπαίδευσης και της έρευνας με την επιχειρηματικότητα, την ανάπτυξη της εφαρμοσμένης έρευνας, καθώς και την ενίσχυση της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων και των Ελλήνων ερευνητών, ολοκληρώθηκε χθες η έκθεση της Επιτροπής Ερευνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με τίτλο «Το ΑΠΘ στο "Νόησις": Συνάντηση Καινοτομίας, Εκπαίδευσης και Πολιτισμού», που φιλοξενήθηκε το τριήμερο 18 - 20 Ιανουαρίου στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας – "Νόησις".

Μέσα από την υλοποίηση κοινών δράσεων προβλέπεται η αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της έρευνας, των υπηρεσιών των εργαστηρίων και των κατοχυρωμένων πνευματικά «προϊόντων» του ΑΠΘ προς όφελος των ερευνητών, των επιχειρήσεων και του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου και απώτερο σκοπό την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων και την τόνωση της απασχόλησης της χώρας.

Κατά τη διάρκεια του τριημέρου, περισσότεροι από 3.000 επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά ερευνητικές δράσεις και καινοτόμα προϊόντα που έχουν δημιουργήσει ερευνητές του Πανεπιστημίου και ταυτόχρονα να γνωρίσουν τις υπηρεσίες, καθώς επίσης τις κοινωνικές και πολιτιστικές δραστηριότητες ομάδων του Ιδρύματος. Την έκθεση, που οργανώθηκε και στήθηκε εξ ολοκλήρου από το ανθρώπινο δυναμικό του Πανεπιστημίου, επισκέφτηκαν δεκάδες σχολεία, οι μαθητές των οποίων ξεναγήθηκαν από τους ίδιους τους εκθέτες, καθώς επίσης και παραγωγικοί φορείς της πόλης, που είναι οι εν δυνάμει χρήστες των καινοτομικών προϊόντων που εκτέθηκαν.

Ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Γιάννης Μυλόπουλος, τόνισε ότι η έκθεση αναδεικνύει το πραγματικό πρόσωπο του ΑΠΘ,  αυτό της παραγωγής και μετάδοσης της επιστημονικής γνώσης και της προώθησης της καινοτομίας, που έχει πολλαπλά οικονομικά και κοινωνικά οφέλη. Ανέφερε ενδεικτικά ότι το 2012 οι ερευνητικές δραστηριότητες έφεραν εισροές υπερδιπλάσιες του κρατικού προϋπολογισμού του Πανεπιστημίου, δημιουργώντας ταυτόχρονα στην εποχή της ανεργίας 3.000 νέες θέσεις εργασίας, κυρίως για νέους ερευνητές. «Η πολιτική αναδιανομής που το ΑΠΘ εφαρμόζει τα τελευταία χρόνια φέρνει αποτέλεσμα, όπως προκύπτει από την αύξηση των ερευνητικών έργων. Η Επιτροπή Ερευνών δείχνει το δρόμο για την αντιμετώπιση της κρίσης μέσα από την παραγωγή νέας επιστημονικής γνώσης και νέων ερευνητικών και καινοτομικών προϊόντων», δήλωσε.

Στο πλαίσιο της έκθεσης διοργανώθηκε το Σάββατο ημερίδα με θέμα: «Ο σχεδιασμός ερευνητικών δομών ενόψει του Horizon 2020 και η ερευνητική προοπτική του ΑΠΘ», στην οποία συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας, Βασίλης Μάγκλαρης, ο εκπρόσωπος πολιτικής στη Γενική Διεύθυνση Έρευνας και Καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δρ Νίκος Καστρινός, η προϊσταμένη του τμήματος Στρατηγικής και Ανάπτυξης του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης, ο Πρόεδρος του ΕΚΕΤΑ, Αθανάσιος Κωνσταντόπουλος, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, και ο καθηγητής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ, Δημήτρης Κυριακίδης. Μετά τους χαιρετισμούς εκπροσώπων παραγωγικών φορέων ακολούθησε συζήτηση στρογγυλής τράπεζας, την οποία συντόνισε η Αντιπρύτανις Έρευνας και πρόεδρος της Επιτροπής Ερευνών, Σοφία Κουίδου – Ανδρέου. Στη διάρκεια της συζήτησης ο Πρύτανης του ΑΠΘ ανέφερε στον κ. Μάγκλαρη ότι το ΑΠΘ παράγει επιστημονική γνώση, ερευνητικά και καινοτομικά προϊόντα και αυτό που μένει είναι το κράτος να θέσει τους κανόνες, ώστε αυτά να αξιοποιηθούν προς όφελος της οικονομικής ανάπτυξης.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved