ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
  
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
ΑΠΘ: Συμμετοχή σε πρόγραμμα για βιώσιμα νησιωτικά ηλεκτρικά δίκτυα

 

Αθήνα 5.3.2013, 11:29

Σ’ ένα νέο ερευνητικό πρόγραμμα συμμετέχει το Εργαστήριο Συστημάτων Ηλεκτρικής Ενέργειας του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με τίτλο: «Έξυπνα και Βιώσιμα Νησιωτικά Ηλεκτρικά Δίκτυα κάτω από Μεγάλης Κλίμακας Διείσδυση ΑΠΕ».

Στο ερευνητικό έργο, που εντάσσεται στο 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο (FP7) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και θα ολοκληρωθεί το 2015, συμμετέχουν 16 φορείς (πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα, Διαχειριστές Νησιών και Εταιρείες) από επτά ευρωπαϊκές χώρες (Πορτογαλία, Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Ελβετία, Ρουμανία και Κύπρος).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Πανεπιστημίου, η τεχνογνωσία που θα συνεισφέρει το ΑΠΘ έχει αποκτηθεί από πολύχρονη έρευνα και ανάπτυξη του Εργαστηρίου Συστημάτων Ηλεκτρικής Ενέργειας στο σχεδιασμό και την προσομοίωση της λειτουργίας των ηλεκτρικών δικτύων και των σύγχρονων αγορών ηλεκτρικής ενέργειας.

"Η αύξηση του μεριδίου των ΑΠΕ στο μείγμα παραγωγής των νησιωτικών δικτύων αποτελεί ιδιαίτερη πρόκληση για την αποτελεσματική διαχείριση των συστημάτων αυτών. Αυτό οφείλεται κυρίως στην περιορισμένη προβλεψιμότητα και την υψηλή μεταβλητότητα των ΑΠΕ, χαρακτηριστικά τα οποία σε συνδυασμό με το μικρό μέγεθος των δικτύων αυτών και τη διασπαρμένη θέση των μονάδων ΑΠΕ καθιστούν την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ μη ελεγχόμενη από το Διαχειριστή (σε αντίθεση με τις συμβατικές μονάδες παραγωγής π.χ. θερμοηλεκτρικές, υδροηλεκτρικές, κ.α.), δυσχεραίνοντας σημαντικά την αποδοτική λειτουργία των νησιωτικών δικτύων. Επίσης, η αναδυόμενη τεχνολογία των "Έξυπνων Δικτύων" (Smart Grids), η οποία συνδυάζει προηγμένες τεχνολογίες ελέγχου, πληροφορικής και αμφίδρομων επικοινωνιών, παρέχει εξαιρετικές δυνατότητες διαχείρισης της ηλεκτρικής παραγωγής και ζήτησης, στοχεύοντας στη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας και τη μέγιστη ενσωμάτωση της διανεμημένης παραγωγής στα νησιωτικά ηλεκτρικά δίκτυα".

Το νέο ερευνητικό έργο SiNGULAR (Smart and Sustainable Insular Electricity Grids Under Large-Scale Renewable Integration) πρόκειται να διερευνήσει την επίδραση της μεγάλης διείσδυσης μονάδων ΑΠΕ και της εφαρμογής τεχνικών διαχείρισης της ηλεκτρικής ζήτησης (Demand Side Management, DSM) στο σχεδιασμό και τη λειτουργία των νησιωτικών ηλεκτρικών δικτύων, προτείνοντας κατάλληλα μέτρα και αναπτύσσοντας τεχνικές και εργαλεία για την αποτελεσματική ενσωμάτωση των μονάδων ΑΠΕ, στοχεύοντας στην ανάπτυξη και τη λειτουργία έξυπνων και βιώσιμων νησιωτικών ηλεκτρικών δικτύων.

Τα μεσοπρόθεσμα οφέλη που αναμένονται από την υλοποίηση του SiNGULAR περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τα εξής:
- Ταχύτερη εκμετάλλευση του πλούσιου δυναμικού ΑΠΕ των νησιών με τα συνακόλουθα περιβαλλοντικά οφέλη
- Μείωση της ενεργειακής εξάρτησης και του κόστους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας των χωρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.
- Ενίσχυση του τουρισμού στα νησιά που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, καθώς θα μειωθεί σημαντικά η ρύπανση του περιβάλλοντος από τη σταδιακή αντικατάσταση ρυπογόνων συμβατικών μονάδων με νέες "καθαρές" μονάδες ΑΠΕ.
- Ενεργή συμμετοχή των καταναλωτών των νησιωτικών περιοχών στη διαμόρφωση του προφίλ κατανάλωσής τους, μέσω υλοποίησης πιλοτικών προγραμμάτων διαχείρισης της ηλεκτρικής ζήτησης.
- Ενίσχυση της ασφάλειας, της αξιοπιστίας και της ποιότητας της παρεχόμενης ηλεκτρικής ενέργειας μέσω της υλοποίησης καινοτόμων τεχνικών διαχείρισης της ηλεκτρικής παραγωγής και ζήτησης.

Στο έργο συμμετέχουν μέλη ΔΕΠ του Εργαστηρίου Συστημάτων Ηλεκτρικής Ενέργειας του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ, με επικεφαλής τον Καθηγητή Αναστάσιο Μπακιρτζή.

Περισσότερες πληροφορίες για το ερευνητικό έργο θα βρείτε στη διεύθυνση www.singular-fp7.eu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved