ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
  
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
Η... αποδόμηση των σπουδών ΜΒΑ

 

Αθήνα 1.4.2013, 0:55

Στην σχεδόν ολοκληρωτική "αποδόμηση" των μεταπτυχιακών σπουδών ΜΒΑ προβαίνει ο οικονομολόγος και συγγραφέας Γιάννης Βαρουφάκης μέσα από τις σελίδες του περιοδικού Lifo και σε άρθρο του με τίτλο "ΜΒΑ: Ένοχα πτυχία, κούφια πτυχία, υπεύθυνα για πολλά κακά που συμβαίνουν".

"Το διδακτικό περιεχόμενο των ΜΒΑ είναι «κούφιο» και η κουλτούρα των ΜΒΑ ευθύνεται σε σημαντικό βαθμό για το μέγεθος και την τροπή της παγκόσμιας κρίσης", αποφαίνεται προκαταβολικά ο συγγραφέας και χωρίζει τα ΜΒΑ σε δύο κατηγορίες: στα ακριβά ΜΒΑ που προσφέρουν κραταιά ιδρύματα, όπως το Harvard Business School, και στα ΜΒΑ - αρπαχτές που προσφέρουν τα υπόλοιπα ιδρύματα.

Με τα άχρηστα ΜΒΑ ασχολείται ελάχιστα. Επισημαίνει μόνο ότι πρόκειται για απάτη, γίνονται "με σκοπό κάποιοι να εκμεταλλευτούν την αγωνία των νέων για δουλειά και σε αυτά διδάσκουν άνθρωποι που δεν θα έβρισκαν ποτέ καλή δουλειά σε μια μεγάλη πολυεθνική".

Τα βέλη του στρέφονται σχεδόν αποκλειστικά εναντίον των σοβαρών ΜΒΑ, για τα οποία ισχυρίζεται ότι έχουν σχέση με τον τρόπο που επιλέγει η κοινωνία να μορφώσει τη μελλοντική ηγεσία της. Υιοθετεί, μάλιστα, τα λεγόμενα του Henry Mintzberg, καθηγητή Σπουδών Μάνατζμεντ στο Πανεπιστήμιο του McGill, ο οποίος δηλώνει κατηγορηματικά ότι "είναι αδύνατον να δημιουργήσεις μάνατζερ στο αμφιθέατρο όσα «επιχειρηματικά παίγνια» και να τους βάλεις να παίξουν, πόσο μάλιστα ηγέτες. Απλώς δεν γίνεται. Το μάνατζμεντ δεν είναι επιστήμη, είναι μια πρακτική τέχνη την οποία διδάσκεσαι πάνω στη δουλειά. Το να ισχυρίζεσαι ότι εκπαιδεύεις άτομα που δεν είναι μάνατζερ πώς να γίνουν μάνατζερ αποτελεί, πολύ απλά, μια τεράστια απάτη. Τους εμφυσάς την ύβρη του δεν έχω διευθύνει τίποτα, αλλά μπορώ να τα διευθύνω όλα".

Περισσότερα στην ηλεκτρονική έκδοση του καλού περιοδικού, το οποίο εκδίδει ο Στάθης Τσαγκαρουσιάνος.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved