ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
  
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
Απόφαση για πολιτική επιστράτευση των εκπαιδευτικών

 

Αθήνα 11.5.2013, 18:55

Απόφαση για πολιτική κινητοποίηση των εκπαιδευτικών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που ως γνωστόν σχεδιάζουν απεργιακές κινητοποιήσεις κατά το χρόνο διεξαγωγής των πανελλαδικών εξετάσεων των μαθητών, έλαβε η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Όπως αναφέρεται σε non paper του υπουργείου Παιδείας που εκδόθηκε πριν από λίγο, "ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση έδωσαν τέλος στην αγωνία χιλιάδων μαθητών. Η απόφαση για πολιτική κινητοποίηση των εκπαιδευτικών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είναι πολιτικά ορθή και συνταγματικά επιβεβλημένη. Ο υπουργός Παιδείας είχε τη συνταγματική υποχρέωση και το ηθικό καθήκον να μην αναμένει την υλοποίηση του συγκεκριμένου κινδύνου, αλλά την έγκαιρη αποτροπή του με σκοπό την εξυπηρέτηση άμεσου και επιτακτικού δημοσίου συμφέροντος, δηλαδή την προστασία των υποψηφίων".

Στην ανακοίνωση τονίζεται επίσης ότι η απόφαση του ΔΣ της ΟΛΜΕ "καταρχάς και καταρχήν διατάραξε την προετοιμασία των μαθητών με απρόβλεπτες συνέπειες στις επιδόσεις τους. Για αυτό ήταν επιβεβλημένη η άμεση λήψη μέτρων αποτροπής του επαπειλούμενου κινδύνου".

Σχετικά με το διάλογο υπουργείου - ΟΛΜΕ τις ημέρες του Πάσχα, το non paper αναφέρει ότι είχε ως αποτέλεσμα, με ευθύνη του ΔΣ της ΟΛΜΕ, την όξυνση των απειλών και την παράταση της αγωνίας, με κορύφωση την απόφαση για 24ωρη απεργία την πρώτη μέρα των Πανελλαδικών Εξετάσεων και 5μερες κλιμακούμενες κινητοποιήσεις."Το ΔΣ της ΟΛΜΕ επέλεξε να εγκλωβίσει καθηγητές, γονείς και μαθητές σε μια «όψιμη» συντεχνιακή διεκδίκηση", καταλήγει.

Φύλλα πορείας
Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση εκτυπώνει φύλλα πορείας από το πρωΐ του Σαββάτου, τα οποία αστυνομικοί θα αρχίσουν, από την προσεχή Δευτέρα και επί τρεις ημέρες, να επιδίδουν στους περίπου 86.000 εκπαιδευτικούς που θα τεθούν σε καθεστώς επιστράτευσης, παρότι η ΟΛΜΕ δεν έχει ανακοινώσει ακόμα επισήμως ότι προχωρά σε απεργιακές κινητοποιήσεις.

Αντίδραση ΟΛΜΕ
Όπως ήταν φυσικό, οι εξελίξεις πυροδότησαν την άμεση αντίδραση της ΟΛΜΕ, η οποία μάλιστα καλεί την ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ να κηρύξουν 24ωρη πανελλαδική απεργία για τις 17 Μαΐου, ημέρα έναρξης των πανελλαδικών εξετάσεων! Παράλληλα, καλεί τα μέλη της εκπαιδευτικούς σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα στις 7 το απόγευμα, στην οδό Ερμού, έξω από τα γραφεία της.

Σε αλλεπάλληλες ανακοινώσεις που εξέδωσε, η Ομοσπονδία καταγγέλλει την κυβέρνηση για αντιδημοκρατικό κατήφορο και καλεί υπουργείο Παιδείας και πολιτικά κόμματα σε δημόσιο τηλεοπτικό διάλογο. Παράλληλα καλεί την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να αποσύρει το ΠΔ για τις υποχρεωτικές μεταθέσεις εκπαιδευτικών, να δεσμευτεί ότι δεν θα γίνει καμία απόλυση μόνιμου ή αναπληρωτή καθηγητή και ότι δεν θα κλείσει καμία σχολική μονάδα και να ορίσει άμεσα συνάντηση με το ΔΣ της ΟΛΜΕ.

Επιπλέον, ανακοινώνει τα εξής μέτρα στήριξης των απεργιακών κινητοποιήσεων:
1. Σύσκεψη των ΔΣ των ΕΛΜΕ της Αττικής στα γραφεία της ΟΛΜΕ την Κυριακή, 12 Μαΐου στις 18:00 για ενημέρωση και συγκρότηση κεντρικής απεργιακής επιτροπής.
2. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την καταδίκη του αυταρχισμού της κυβέρνησης και της ποινικοποίησης των απεργιών τη Δευτέρα, 13 Μαΐου στις 19:00 κάτω από τα γραφεία της ΟΛΜΕ (Ερμού και Κορνάρου 2). Στην συγκέντρωση καλούνται να συμμετέχουν όλες οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζομένων.
3. ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ καλούνται να κηρύξουν την Παρασκευή, 17 Μαΐου Πανεργατική Πανελλαδική απεργία για την καταδίκη του κυβερνητικού αυταρχισμού, την καταστρατήγηση του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος της απεργίας αλλά και τη στήριξη των κοινωνικών αγαθών που απειλούνται με ολοκληρωτική καταστροφή.
4. Το ΔΣ της ΟΛΜΕ θα καταγγείλει σε όλες τις διεθνείς συνδικαλιστικές οργανώσεις των εκπαιδευτικών την πολιτική του υπουργείου Παιδείας και της κυβέρνησης.

Αντίθετη η ΔΟΕ
Η πρώτη αντίδραση για την επιστράτευση των εκπαιδευτικών ήλθε από την Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΔΟΕ). Σε ανακοίνωση που εξέδωσε -μεταξύ άλλων- εκφράζει τη διάθεση για συμπόρευση των Εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καταδικάζει "τα αυξανόμενα κρούσματα αυταρχισμού εναντίον όσων αγωνίζονται για τη διατήρηση των εργασιακών δικαιωμάτων και την απόκρουση της κυβερνητικής πολιτικής των μνημονίων" και δηλώνει ότι οι εκπαιδευτικοί θα υπερασπιστούν με όλες τους τις δυνάμεις το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στην απεργία.

Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στο χώρο της εκπαίδευσης, η Ομοσπονδία προγραμματίζει για τη Δευτέρα 13 Μαΐου 2013 τις εξής δράσεις:
1. 09:15: Στα γραφεία της ΔΟΕ θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των ΔΣ της  ΔΟΕ και της  ΟΛΜΕ για το συντονισμό των επόμενων κινήσεων των δύο Ομοσπονδιών. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ της ΔΟΕ.
• 19.00: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα "για την καταδίκη του αυταρχισμού της κυβέρνησης και της ποινικοποίησης των απεργιών".

* Δείτε το non paper. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved