ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
  
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
Κέντρο για χαρισματικά - ταλαντούχα παιδιά ιδρύει το Ίδρυμα "Σταύρος Νιάρχος"

 

Αθήνα 16.5.2013, 23:14

Με βασικό σκοπό να προσφέρει σε νέους, χαρισματικούς μαθητές στην Ελλάδα τη δυνατότητα παρακολούθησης προηγμένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων, το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» ανακοίνωσε σήμερα -κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου- μία νέα σημαντική δωρεά: Τη δημιουργία του πρώτου «Κέντρου για Χαρισματικά-Ταλαντούχα Παιδιά», στο Κολλέγιο Ανατόλια στην Ελλάδα (Center for Talented Youth- CTY Greece at Anatolia), σε συνεργασία με το διεθνούς φήμης Πανεπιστήμιο Johns Hopkins.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του Ιδρύματος, το Κέντρο θα λειτουργήσει στο Κολλέγιο Ανατόλια στη Θεσσαλονίκη (Center for Talented Youth- CTY Greece at Anatolia) με σκοπό αρχικά να προσελκύσει ταλαντούχους μαθητές ηλικίας από 5 έως 18 ετών από όλη την ελληνική επικράτεια και σταδιακά από όλη την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Η δημιουργία του κέντρου πραγματοποιείται με τη δωρεά του Ιδρύματος "Σταύρος Νιάρχος", η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας των 100 εκατ. ευρώ στο διάστημα μίας τριετίας που ανακοίνωσε το Ίδρυμα πέρυσι, ενώ η λειτουργία του αναμένεται να ξεκινήσει το καλοκαίρι του 2014, υποδεχόμενο τους πρώτους 100 μαθητές, οι οποίοι θα επιλεγούν από το Κολλέγιο Ανατόλια, μέσα από μία διαδικασία τυποποιημένων παγκοσμίως SAT tests, προσωπικών συνεντεύξεων και τεστ ικανότητας χειρισμού της αγγλικής γλώσσας.

Το CTY του Πανεπιστημίου Johns Hopkins ιδρύθηκε το 1979, με απώτερο στόχο να ενισχύσει την ακαδημαϊκή αριστεία, εντοπίζοντας χαρισματικούς μαθητές σε ολόκληρο τον κόσμο και υποστηρίζοντας την εξέλιξή τους με μία σειρά εκπαιδευτικών προγραμμάτων, ειδικά σχεδιασμένων ώστε να ανταποκρίνονται στις ιδιαίτερες δυνατότητες τους. Ανάμεσα στους φοιτήσαντες στα ακαδημαϊκά προγράμματα του CTY συμπεριλαμβάνονται ένας από τους συνιδρυτές της Google και ένας από τους συνιδρυτές του Facebook.

"Η δωρεά του Ιδρύματος "Σταύρος Νιάρχος" εγγυάται τόσο την άμεση, όσο και ολοκληρωμένη λειτουργία του CTY στην Ελλάδα, παρέχοντας ταυτόχρονα τη δυνατότητα, μέσω σημαντικού αριθμού υποτροφιών, σε μαθητές που χρήζουν οικονομικής ενίσχυσης, να παρακολουθήσουν τα μαθήματα", αναφέρει η ανακοίνωση. "Στόχος του CTY Greece είναι να εντοπίζει χαρισματικούς μαθητές της χώρας, ηλικίας 5 έως και 18 ετών, και να τους προσφέρει, μέσα από ολοκληρωμένα καλοκαιρινά προγράμματα 3 εβδομάδων, συνολικές εμπειρίες, άριστες εκπαιδευτικές προοπτικές, καθώς και τις απαραίτητες υποδομές, ώστε να ενισχυθεί η φιλομάθεια και η πνευματική τους ανάπτυξη, μέσα από καινοτόμες και πρωτοποριακές μεθόδους διδασκαλίας. Στόχος επίσης είναι οι Έλληνες ταλαντούχοι μαθητές να έρθουν σε επαφή με μαθητές αντίστοιχων ικανοτήτων από άλλες χώρες του κόσμου και να αναπτύξουν δεσμούς και σχέσεις μεταξύ τους".

Ήδη το Κολλέγιο Ανατόλια σε συνεργασία με το CTY έχει επιλέξει 10 μαθητές ηλικίας 13 έως 16 ετών, οι οποίοι με υποτροφίες του Ιδρύματος θα συμμετάσχουν δωρεάν στα καλοκαιρινά προγράμματα διάρκειας 3 εβδομάδων που λειτουργεί το Κέντρο στις ΗΠΑ.

Όπως ανέφερε ο Γιάννης Ζερβάκης, λειτουργικός διευθυντής του Ιδρύματος "Σταύρος Νιάρχος", η τριετούς διάρκεια χρηματοδότηση του Κέντρου από το Ίδρυμα θα καλύψει την εκπαίδευση του διοικητικού και εκπαιδευτικού προσωπικού του Κολλεγίου Ανατόλια για τη λειτουργία του Κέντρου, τα λειτουργικά έξοδα του νεοϊδρυθέντος Κέντρου και τις υποτροφίες που θα δίνονται σε οικονομικά ασθενέστερους μαθητές ώστε να συμμετάσχουν στα προγράμματά του. Από τις υποτροφίες που θα δοθούν οι μισές θα είναι ολικές, ενώ θα δοθούν και μερικές υποτροφίες για μαθητές που δεν μπορούν να καλύψουν μέρος των εξόδων του προγράμματος.

Από την πλευρά του ο Δρ. Πάνος Βλάχος, πρόεδρος του Κολλεγίου Ανατόλια ανέφερε ότι από τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει η αναζήτηση των χαρισματικών παιδιών για να προσκληθούν στα καλοκαιρινά προγράμματα του Κέντρου, ενώ σταδιακά θα προστεθούν και άλλα προγράμματα (μονοήμερα, διήμερα, online κλπα.) και στη συνέχεια θα "ανοιχθεί" και σε άλλες χώρες ώστε να μετεξελιχθεί σε ένα κέντρο προσέλκυσης ταλαντούχων μαθητών από την ευρύτερη περιοχή.

Ο Simeon Brodsky, διευθυντής του CTY International, τόνισε πως του CTY είναι να αποτελέσει μια παγκόσμια φωνή που να υποστηρίζει και να ενθαρρύνει το ακαδημαϊκό ταλέντο και το επίτευγμα, να συμβάλει στον εντοπισμό και την καλλιέργεια ταλαντούχων παιδιών από όλες τις γειτονιές και τα κράτη του κόσμου, να εμπλακεί και να μεταδώσει την ουσιαστική έρευνα που γίνεται ώστε να βελτιωθεί η διδασκαλία των πιο ικανών νέων του κόσμου.

Στη συνέντευξη Τύπου απηύθυνε χαιρετισμό και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Ντάνιελ Μπένετ Σμιθ, ο οποίος δήλωσε "ενθουσιασμένος" για την νέα αυτή πρωτοβουλία και "ανυπόμονος" για τη λειτουργία των πρώτων προγραμμάτων, ενώ συνεχάρη το Ίδρυμα "Σταύρος Νιάρχος", το Κολλέγιο Ανατόλια και το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins για τη συνεργασία τους και την πραγματοποίηση του ελληνικού Κέντρου.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι η δημιουργία του Κέντρου πραγματοποιείται και με την στήριξη του υπουργείου Παιδείας, το οποίο στη συνέντευξη Τύπου εκπροσώπησε η Αθηνά Λινού, ειδική γραμματέας του Ενιαίου Διοικητικού Τομέα Θεμάτων Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού, Εκπαίδευσης Ελληνοπαίδων Εξωτερικού, Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης και Αποκέντρωσης. Η Αθ. Λινού τόνισε ότι το υπουργείο θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για την προώθηση και τη διευκόλυνση της λειτουργίας του Κέντρου, καθώς αναγνωρίζει την ανάγκη για την Ελλάδα να αναπτύξει τις δυνατότητες των ταλαντούχων παιδιών της μέσα στη χώρα συμβάλλοντας στις αναπτυξιακές προοπτικές της Ελλάδος.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved