ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
  
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
Επαγγελματικά δικαιώματα για αποφοίτους ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ

 

Αθήνα 10.7.2013, 15:55

Το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων παρουσίασε σήμερα ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, ενώ ανακοίνωσε την απόδοση επαγγελματικών δικαιωμάτων σε αποφοίτους ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ που εκκρεμούσαν την τελευταία πενταετία, στο πλαίσιο ημερίδας που διοργάνωσε ο ΕΟΠΠΕΠ στο κτίριο του υπουργείου Παιδείας.

Ο υπουργός ανακοίνωσε την απόφαση του για την απόδοση επαγγελματικών δικαιωμάτων στους αποφοίτους των Επαγγελματικών Λυκείων και των Επαγγελματικών Σχολών τονίζοντας ότι «η απόφαση αυτή αποδίδει με δικαιοσύνη επαγγελματικά δικαιώματα που θα δώσουν την δυνατότητα εισόδου στην αγορά εργασίας χωρίς στρεβλώσεις, σε ασφαλές εργασιακό και επαγγελματικό πλαίσιο. Πέραν αυτού, τόσο το νομοσχέδιο που δρομολογούμε για το νέο Τεχνικό Λύκειο, όσο και η εξασφάλιση επαγγελματικών δικαιωμάτων στους αποφοίτους του είναι βήματα σταθερά που αναβαθμίζουν την τεχνική εκπαίδευση. Αναβαθμίζουμε την τεχνική εκπαίδευση στην ανάταση της εθνικής οικονομίας στην μεταμνημονιακή Ελλάδα».

Δικαίωμα
Επαγγελματικά δικαιώματα χορηγούνται στους κατόχους τίτλων ΕΠΑΛ των ειδικοτήτων: «Ψυκτικών Εγκαταστάσεων και Κλιματισμού» του Τομέα Μηχανολογίας», «Ηλεκτρολογικών Εγκαταστάσεων» του Τομέα Ηλεκτρολογίας», «Ηλεκτρονικών Συστημάτων Επικοινωνιών» του Τομέα Ηλεκτρονικής», «Ηλεκτρονικών Υπολογιστικών Συστημάτων και Δικτύων» του Τομέα Ηλεκτρονικής», «Σχεδιαστών Δομικών Έργων» του Τομέα Δομικών Έργων» , «Υπαλλήλων Διοίκησης  Οικονομικών Υπηρεσιών» του Τομέα Οικονομικών & Διοικητικών Υπηρεσιών», «Υπαλλήλων Τουριστικών Επιχειρήσεων» του Τομέα Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών», «Πλοιάρχων Ε.Ν.» του Τομέα Ναυτικού Πλοιάρχων», «Μηχανικών Ε.Ν.» του Τομέα Ναυτικού Μηχανικών»,  «Μηχανολογικών Εγκαταστάσεων και Κατασκευών» του Τομέα Μηχανολογίας», «Μηχανικών και Ηλεκτρολογικών Συστημάτων Αυτοκινήτου»,

Επίσης χορηγούνται επαγγελματικά δικαιώματα στους κατόχους τίτλου ΕΠΑΣ των ειδικοτήτων: «Συντήρησης Έργων Τέχνης – Αποκατάστασης»,  «Χημικών Εργαστηρίων και Ποιοτικού Ελέγχου Υλικών» ,  «Τεχνιτών Μηχανών και Συστημάτων Αυτοκινήτου»,  «Τεχνιτών Ηλεκτρολογικών Συστημάτων Αυτοκινήτου»,  «Τεχνιτών Ηλεκτρολογικών Εργασιών», «Τεχνιτών Αμαξωμάτων»,  «Σχεδιαστών Τεχνικών Εφαρμογών με χρήση Η/Υ», «Υπαλλήλων Οικονομικών Καθηκόντων», «Ξενοδοχειακών Επιχειρήσεων», «Υπαλλήλων Διοικητικών Καθηκόντων», «Τεχνιτών Ηλεκτρονικών Συσκευών Εγκαταστάσεων και Υπολογιστικών Μονάδων».
Αλλά και σε ειδικότητες που υπάρχουν απόφοιτοι αλλά δεν θα υπάρχουν στο νέο Τεχνικό Λύκειο, όπως:  «Αισθητικής Τέχνης»,  «Κομμωτικής Τέχνης» , «Βοηθών Νοσηλευτών», «Βοηθών Γενικής Νοσηλείας»,  «Βοηθών Φαρμακείων», «Βοηθών Βρεφονηπιοκόμων» του Τομέα Υγείας και Πρόνοιας», «Βοηθών Νοσηλευτών» του Τομέα Υγείας και Πρόνοιας», «Βοηθών Γενικής Βρεφονηπιοκομίας».

Συνδυασμός
Αναφερόμενος στο σχέδιο νόμου για το Τεχνικό Λύκειο, που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες ημέρες, ο κ. Αρβανιτόπουλος τόνισε: «Πιστεύουμε ότι η δευτεροβάθμια Τεχνική Εκπαίδευση πρέπει να προσβλέπει στο συνδυασμό της γενικής παιδείας με την τεχνική επαγγελματική γνώση και αυτή με την σειρά της να εκπληρώνει τον ρόλο της στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας. Γι αυτό σχεδιάζουμε ένα Τεχνικό Λύκειο που θα μεταδίδει τις απαιτούμενες τεχνικές και επαγγελματικές γνώσεις και δεξιότητες, παράλληλα με την καθολική εφαρμογή του θεσμού της μαθητείας, και τη σύνδεση με την αγορά εργασίας, χωρίς στρεβλώσεις και επικαλύψεις με ανώτερες βαθμίδες τυπικής εκπαίδευσης ή μη τυπικής κατάρτισης».

Σχετικά με το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων ο υπουργός είπε ότι είναι η πρώτη φορά στην Ελλάδα που διαμορφώνεται τέτοιο "με την ανάπτυξη του οποίου διασφαλίζεται η ύπαρξη ενός συνεκτικού και κατανοητού συστήματος κατάταξης όλων των προσόντων, δηλαδή των τίτλων σπουδών, οι οποίοι απονέμονται στη χώρα μας".

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved