ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
  
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
ΟΛΤΕΕ: Αρμαγεδδών στην τεχνική εκπαίδευση

 

Αθήνα 10.7.2013, 21:42

Έντονη είναι η αντίδραση της Ομοσπονδίας Λειτουργών Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ΟΛΤΕΕ) στα μέτρα της κυβέρνησης για κατάργηση ειδικοτήτων στην τεχνική εκπαίδευση και την μεταφορά εκπαιδευτικών στη διαθεσιμότητα.

Με δύο ανακοινώσεις που εξέδωσε καταγγέλλει -μεταξύ άλλων- ότι από την κατάργηση ευνοείται η ιδιωτική εκπαίδευση και εκφράζει το ερώτημα τι θα απογίνουν οι μαθητές που αποφοίτησαν φέτος από τη Β΄ τάξη των ΕΠΑΛ και την Α' τάξη των ΕΠΑΣ στις ειδικότητες που καταργούνται; Παράλληλα καλεί εκπαιδευτικούς και μαθητές σε κινητοποιήσεις.

* Ακολουθεί η ανακοίνωση της ΟΛΤΕΕ.

 

ΟΛΤΕΕ
Αρμαγεδών – Non paper Απολύσεις
ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ !!
Η ζητούμενη κινητικότητα - διαθεσιμότητα - απόλυση, μέσα σε 8 μήνες, με την «άδεια» του Συντάγματος, μέσω της κατάργησης 2.500 οργανικών θέσεων, χωρίς χρονοβόρες διαδικασίες ταλαιπωρίας (υπεραριθμίες - αναγκαστικές μεταθέσεις κλπ ή αξιολογήσεις…).

Γιατί ο συγκεκριμένος Τομέας και οι Ειδικότητες αυτές; Επειδή έτσι «έκατσε η μπίλια» στη ρώσικη ρουλέτα του θανάτου! Το «non paper» του Υπουργείου δεν αφήνει και πολλά περιθώρια αμφιβολιών: αναφέρει όλα τα πιθανά σενάρια που εξετάστηκαν. Η «μπίλια» πέρασε διαδοχικά από Γυμναστές, Πληροφορικούς, Γαλλικής Φιλολογίας, Θεατρικών Σπουδών, Μουσικής και Καλλιτεχνικών.

Οι δικές μας πληροφορίες λένε ότι «πέρασε ξυστά» και από τους Θεολόγους, τους Νομικούς και τους Γεωπόνους, αναφέροντας και τους συγκεκριμένους παράγοντες που φρόντισαν να κυλήσει παρακάτω…

Ωστόσο, τα ίδια εξοργιστικώς φαιδρά και αστήρικτα επιχειρήματα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την απόλυση χιλιάδων άλλων κλάδων ή κατηγοριών υπαλλήλων:
- το 55% των εκπαιδευτικών που τίθενται σε διαθεσιμότητα υπάγεται σε κλάδους με ειδικότητες του Υπουργείου Υγείας και μπορούν να αξιοποιηθούν με επαναπρόσληψη σε Μονάδες Υγείας!
- το 35% υπάγεται σε ειδικότητες που είτε ασκούσαν παράλληλα ελεύθερο επάγγελμα, είτε μπορούν να ασκήσουν !!
- το αντικείμενο σπουδών προσφέρεται σε άλλες βαθμίδες της Δημόσιας Εκπαίδευσης (Δημόσια ΙΕΚ και ΤΕΙ) με αποτέλεσμα να δημιουργείται σύγχυση στον επαγγελματικό προσανατολισμό και στην αγορά εργασίας!

Όμως:
ΟΛΩΣ ΤΥΧΑΙΩΣ, οι ειδικότητες αυτές είναι εκείνες που εμφάνισαν τα μεγαλύτερα κενά και ελλείψεις προσωπικού τη χρονιά που πέρασε. «Συμπτωματικά» λοιπόν, εκτός από την «κάλυψη» του αριθμού των απαραίτητων απολύσεων που επιβάλλει η Τρόικα, «καλύπτονται» (δια της εξαφανίσεως) και οι ελλείψεις των σχολείων σε προσωπικό…

ΟΛΩΣ ΤΥΧΑΙΩΣ, αφορούν σε Τομείς και Ειδικότητες των ΕΠΑΛ - ΕΠΑΣ που εμφανίζουν τεράστια ζήτηση και εκπληκτική αύξηση μαθητικού πληθυσμού τα τελευταία χρόνια. Ειδικά στις ΕΠΑ.Σ. διαπιστώνεται ραγδαία προσέλευση μαθητών που έχουν ήδη δίπλωμα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και επιστρέφουν σε μια χαμηλότερη βαθμίδα εκπαίδευσης προκείμενου να αποκτήσουν επιτέλους ένα χρήσιμο πτυχίο, με το οποίο θα εξασκήσουν ένα επάγγελμα που θα τους δώσει τη δυνατότητα να επιβιώσουν!

Και ΝΑΙ, ΟΛΩΣ ΤΥΧΑΙΩΣ, οι Τομείς αυτοί και οι Ειδικότητες διδάσκονται στα Δημόσια (αλλά και στα Ιδιωτικά) ΙΕΚ, τα οποία «όλως τυχαίως» είχαν μείωση του μαθητικού τους πληθυσμού, επειδή οι μαθητές δεν μπορούν να διαθέσουν τα αναγκαία δίδακτρα και προτιμούν το Δημόσιο Σχολείο της ΤΕΕ.

Το ότι οι κλάδοι αυτοί εκπαιδευτικών αποτελούν τον κορμό των κατά
τόπους Ενώσεων και της Ομοσπονδίας μας, οφείλεται μάλλον επίσης σε καθαρή σύμπτωση!

Αυτά συνιστούν Εκπαιδευτική πολιτική; Μάλλον «Μακριά γαϊδούρα» ή Saloon της άγριας Δύσης θυμίζουν!

Τι θα απογίνουν οι μαθητές που αποφοίτησαν φέτος από τη Β΄ τάξη των ΕΠΑΛ και την Α' τάξη των ΕΠΑΣ στις ειδικότητες που καταργούνται; Μοιάζει με το εναγώνιο ερώτημα του πατέρα μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα: «τι θα γίνουν τα παιδιά του»: πολύ απλά, εκείνον θα τον θέριζε το μυδράλιο και τα παιδιά του η πείνα. Είναι το περίφημο Γερμανικό «δυικό σύστημα» που θα εφαρμόσουν στην Τεχνική Εκπαίδευση «μετά από μελέτη των Ευρωπαϊκών δεδομένων»…

Τώρα ξέρουμε γιατί δεν πέρασε το Νομοσχέδιο «Διαμαντοπούλου» για το
Τεχνολογικό Λύκειο…

Τώρα ξέρουμε γιατί επί ένα χρόνο, το σχέδιο για το Τεχνικό Επαγγελματικό Λύκειο σερνόταν και κανείς δεν ήξερε ποιος χειρίζεται την πρόταση ...

Τώρα ξέρουμε γιατί δεν ζητήθηκε η γνώμη των καθ’ ύλην αρμοδίων Φορέων και Στελεχών της Εκπαίδευσης (Σχολικοί Σύμβουλοι, κλπ) και γιατί όταν αυτοί την διατύπωσαν εμπεριστατωμένα, οι προτάσεις τους πετάχτηκαν στον κάλαθο των αχρήστων!

Η «πρόταση» ήταν έτοιμη από καιρό, απλώς είναι τόσο φρικιαστική που δεν
αντέχει το φώς της δημοσιότητας, ούτε βέβαια την αντιπαράθεση θέσεων και απόψεων… Θα κατατεθεί προς ψήφιση παραμονές της Παναγιάς, κι η Παναγιά μαζί μας.

ΕΜΕΙΣ, οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούμε την ΤΕΕ, που τη βιώνουμε και την πονάμε ως κομμάτι του εαυτού μας, διατρανώνουμε με κάθε τρόπο ότι δεν πρόκειται να ανεχθούμε τη διάλυση και την καταστροφή της.

Θα παλέψουμε με νύχια και με δόντια για τη διάσωση και διατήρησή της, προς το συμφέρον της Οικονομίας και της Κοινωνίας, κόντρα και σε ευθεία ρήξη με τα κακοστημένα σενάρια των καιροσκόπων και των εξυπνάκηδων που καραδοκούν για το ξεπούλημά της στα ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα.

Είμαστε αποφασισμένοι να διαφυλάξουμε το Δημόσιο και Δωρεάν χαρακτήρα της Τεχνικής Εκπαίδευσης, τη σαφή διάκρισή της από την αίολη, αντιπαραγωγική και σπάταλη «Κατάρτιση», καθώς και να προασπίσουμε το δικαίωμα (και συγχρόνως την υποχρέωση) του εκπαιδευτικού να υπηρετήσει αυτή την Εκπαίδευση στο όνομα του Ελληνικού Λαού.

Αρνούμαστε να αποδεχθούμε την «κινητικότητα - διαθεσιμότητα» και την επιστρέφουμε στην μερίδα εκείνη των «πολιτικών» που την υιοθέτησαν. Η «αναλωσιμότητα» ανήκει σε εκείνους και όχι στον κλάδο των εκπαιδευτικών.

Καλούμε σύσσωμη την εκπαιδευτική κοινότητα σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας: την Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013
• Στην Αθήνα, στις 11:00 π.μ. στο Υπουργείο Παιδείας, την ώρα που ο Υπουργός θα κηρύττει την έναρξη της Ημερίδας «Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων και Επαγγελματικά Δικαιώματα αποφοίτων Δευτεροβάθμιας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης» στην αίθουσα «Γαλάτεια Σαράντη» του ΥΠΑΙΘ.
• Στην Αθήνα, στις 12:00 π.μ. στο Υπουργείο Παιδείας, μαζί με την ΟΛΜΕ, την ώρα που ο Υπουργός θα δεχθεί το Δ.Σ. της σε προγραμματισμένη συνάντηση.
• Στη Θεσσαλονίκη, στις 10:30 π.μ. στο ΕΠΑ.Λ.-ΕΠΑ.Σ. Νεάπολης, (πρώην Πολυκλαδικό Λύκειο Νεάπολης ή στρατόπεδο Στρεμπενιώτη) στην έκτακτη Γενική Συνέλευση των ΕΛΤΕΕ Ανατολικής και Δυτικής Θεσσαλονίκης.
• Στη Θεσσαλονίκη, στις 12:00 π.μ. στο Άγαλμα του Βενιζέλου, στην προγραμματισμένη συγκέντρωση των ΕΛΜΕ-Θ.
• Σε κάθε άλλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας και Συνέλευση εκπαιδευτικών που θα προγραμματίσουν οι κατά τόπους Ενώσεις, η ΑΔΕΔΥ, ή τα Νομαρχιακά της Τμήματα για να διαμηνύσουμε:

ΟΧΙ στη ΔΙΑΛΥΣΗ – ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ της Τ.Ε.Ε.
ΟΧΙ στη ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ – ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ των ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
Από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΛΤΕΕ.

 

ΟΛΤΕΕ
Ο Αγώνας τώρα αρχίζει…
Λαμβάνοντας σήμερα, Τρίτη 9 Ιουλίου, γνώση του «non paper» του Υπουργείου, αλλά και των όσων ορίζονται στο άρθρο 82 του προς ψήφιση Σχεδίου Νόμου «Φορολογία εισοδήματος, επείγοντα μέτρα εφαρμογής του Ν. 4046/2012, του Ν. 4093/2012 και του Ν. 4127/2013 και άλλες διατάξεις», σχετικά με την κατάργηση ειδικοτήτων κατά κλάδο και κατηγορία του προσωπικού της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καθίσταται προφανές ότι στο όνομα της τήρησης των μνημονιακών δεσμεύσεων και επιταγών θίγεται βάναυσα, διαλύεται και καταστρέφεται σημαντικότατο κομμάτι της Δευτεροβάθμιας ΤΕΕ, με τεράστιες επιπτώσεις στην Παιδεία, την Εκπαίδευση, αλλά και σε ολόκληρη την εκπαιδευτική κοινότητα, ως συνέπεια των μέτρων τα οποία επιχειρούν να μας επιβάλλουν, υπό την πίεση της οικονομικής ύφεσης και υπό το κράτος της εξυπηρετήσεως των «αριθμών».
Σεβόμενοι το λειτούργημα που με πίστη και αφοσίωση υπηρετούμε, καθώς και το πάθος μας για την Παιδεία και την Εκπαίδευση της Πατρίδας μας, βρισκόμαστε δυστυχώς στη δυσάρεστη θέση να ξεκινήσουμε εδώ και τώρα τον μακρύ και δύσκολο αγώνα της διαφύλαξης και προστασίας των όσων προσδοκούν από την ΤΕΕ οι μαθητές μας και ολόκληρη η κοινωνία, παράλληλα με τη διάσωση και διατήρηση της εργασίας μας, τη διασφάλιση των κατ’ αρχήν και στοιχειωδών διακαιωμάτων μας.

Συνάδελφοι,
Η δικομματική μνημονιακή κυβέρνηση, επέλεξε δυστυχώς (αλλά όπως το προβλέψαμε και σας είχαμε προειδοποιήσει εγκαίρως) το χρονικό διάστημα των διακοπών, με τα σχολεία κλειστά, για να επιτελέσει το «καθήκον» της, να υλοποιήσει δηλαδή τα καταστροφικά της σχέδια για την εκπαίδευση και τον εκπαιδευτικό, χωρίς αντιδράσεις και εμπόδια.

Έκανε όμως ακόμα ένα λάθος:
Οι εκπαιδευτικοί της Τ.Ε.Ε. είμαστε πλέον ενωμένοι, δυνατοί και ώριμοι για να τους σταματήσουμε, να ακυρώσουμε το έργο της καταστροφής που μεθοδικά εκτελούν.

Συνάδελφοι,
Σας καλούμε σε συνεχείς και έντονες αντιδράσεις, διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες, στις κατά τόπους Δ/νσεις Δ/θμιας Εκπ/σης, στις Περ/κες Δ/νσεις Εκπ/σης και όπου αλλού κρίνετε πρόσφορο και αποτελεσματικό, προκειμένου να αποτρέψουμε τα σχέδια της τρόϊκας και όσων πονηρά και για προσωπικό τους όφελος την υπηρετούν.
Ή αυτοί ή εμείς !
Όλοι μαζί ΕΝΩΜΕΝΟΙ, ΜΠΟΡΟΥΜΕ και θα τους ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ !

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved