ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
  
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
Όχι άλλη "μεταρρύθμιση" λένε οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Κρήτης

 

Αθήνα 28.8.2013, 22:44

Να μην επιμείνει στις «Μεταρρυθμιστικές δράσεις» στη Δημόσια Διοίκηση που έχει εξαγγείλει ζητεί από το υπουργείο Παιδείας ο Ενιαίος Σύλλογος Καθηγητών Πανεπιστημίου Κρήτης. Παράλληλα, καλεί τη Διοίκηση και το Συμβούλιο του Ιδρύματος "να αντιδράσουν αποφασιστικά στην επιχειρούμενη αποδυνάμωση του Πανεπιστημίου Κρήτης από το προσωπικό του, που μοιραία θα οδηγήσει στην υποβάθμισή του".

* Ακολουθεί η σχετική ανακοίνωση.

 

ΕΝΙΑΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Πανεπιστήμιο Κρήτης, Βούτες, Ηράκλειο, Κρήτη
Πρόεδρος: Χ. Κατερινόπουλος, τηλ. 2810 54 5026, fax. 2810 54 5001, e-mail
kater@chemistry.uoc.gr
Γραμματέας: Α. Φιλαλήθης, τηλ. 2810 39 4608, fax. 2810 39 4606, e-mail tassos@med.uoc.gr

Ηράκλειο, 28 Αυγούστου 2013

Ανακοίνωση του Διοικητικού Συμβουλίου
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ενιαίου Συλλόγου των Καθηγητών του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ηράκλειο, κατά τη συνεδρίαση του στις 27 Αυγούστου 2013, συζήτησε το θέμα του εγγράφου της 19 Αυγούστου 2013 του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων (ΥΠΑΙΘ) που κοινοποιήθηκε στις υπηρεσίες του Πανεπιστημίου Κρήτης (Αρ. Πρωτ. 113287/14-VΙΙΙ-2013/ΙΒ) με θέμα «Μεταρρυθμιστικές δράσεις ΥΠΑΙΘ-ΑΕΙ».

Στο έγγραφο αυτό ζητείται από όλα τα ΑΕΙ της χώρας να προβούν, μέχρι την 15η Σεπτεμβρίου α) στην «αξιολόγηση των διοικητικών και οικονομικών οργανικών μονάδων τους ...» (μέχρι 31 Αυγούστου), β) στη «σύνταξη νέων οργανογραμμάτων ανά υπηρεσιακή μονάδα με κατάργηση ή συγχώνευση υπηρεσιακών μονάδων ...» (μεταξύ 1ης και 15 Σεπτεμβρίου), και γ) στην «κατάργηση οργανικών θέσεων που πλεονάζουν και τοποθέτηση του προσωπικού που πλεονάζει σε καθεστώς διαθεσιμότητας, ..., σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία» (στις 16 Σεπτεμβρίου).

Το ΔΣ του Συλλόγου ομόφωνα συμφώνησε στα ακόλουθα:
• Είμαστε αντίθετοι σε κάθε προσπάθεια της πολιτείας να παρέμβει στο αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων επιβάλλοντας συνοπτικές διαδικασίες που στερούνται ουσίας, ακαδημαϊκής δεοντολογίας και οργανωτικής αποτελεσματικότητας, με μόνο στόχο την απομάκρυνση αριθμού διοικητικών υπαλλήλων του Πανεπιστημίου μας.
• Επισημαίνουμε ότι το Πανεπιστήμιο Κρήτης, ανταποκρινόμενο στην ανάγκη διοικητικής μεταρρύθμισης και εκσυγχρονισμού της διοίκησης του, είχε αναθέσει προ πενταετίας μετά από διεθνή διαγωνισμό, σε εταιρεία συμβούλων, την αποτύπωση και αποτίμηση των διοικητικών υπηρεσιών του ιδρύματος. Η μελέτη της εταιρείας κατέληξε ότι το προσωπικό που έχει το Πανεπιστήμιο Κρήτης δεν επαρκεί αριθμητικά σε σχέση με την ακαδημαϊκή και γεωγραφική του δομή (Πανεπιστήμιο με ανάπτυξη σε δύο πόλεις) και τα διεθνή πρότυπα. Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης αξιοποιήθηκαν στο έργο του Οδικού Χάρτη Διοικητικής Μεταρρύθμισης του Πανεπιστημίου Κρήτης που ετοιμάστηκε το 2012.
• Η Σύγκλητος του Ιδρύματος έχει εγκρίνει τον Οδικό Χάρτη, με πλήρες σχέδιο Οργανογράμματος, και έχει υποβάλει σχετική πρόταση χρηματοδότησης για τη υλοποίησή του. Το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, έχει προκηρύξει έργο το 2012 με δικαιούχο το Υπουργείο Παιδείας και αντικείμενο την αναβάθμιση των διοικητικών υπηρεσιών όλων των Πανεπιστημίων με συνολικό προϋπολογισμό 37.000.000 €. Αυτή η προκήρυξη έχει παγώσει, με αποτέλεσμα να μην έχει προχωρήσει το έργο, ενώ φαίνεται να αναιρείται από το προαναφερθέν έγγραφο του Υπουργείου.
• Πρόσθετο στοιχείο που επιβεβαιώνει έτσι κι αλλιώς την αδυναμία περαιτέρω συρρίκνωσης του προσωπικού του Πανεπιστημίου Κρήτης είναι ότι ενώ τα τελευταία πέντε χρόνια ο αριθμός των φοιτητών και των φοιτητριών του Πανεπιστημίου μας διπλασιάστηκε, οι απώλειες του διοικητικού προσωπικού λόγω συνταξιοδότησης έφτασαν το 25% του αρχικού τους αριθμού. Οι απώλειες αυτές δεν αναπληρώθηκαν, με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται ήδη ανυπέρβλητες δυσκολίες στη λειτουργία του Ιδρύματος και να καθιστούν επιτακτική την ενίσχυση του προσωπικού του.
• Τα μέλη της κατηγορίας διοικητικών ΙΔΑΧ του Πανεπιστημίου είχαν προσληφθεί καλύπτοντας λειτουργικές ανάγκες του Πανεπιστημίου και μονιμοποιήθηκαν με δεδομένο ότι οι θέσεις αυτές αντιστοιχούν σε πάγιες και διαρκείς ανάγκες του Πανεπιστημίου.

Πιστεύουμε, με βάση τα διεθνή κριτήρια και τις αξιολογήσεις, ότι το Πανεπιστήμιο Κρήτης είναι το καλύτερο στην επικράτεια από άποψη έρευνας, διδασκαλίας και διοίκησης. Η αριστεία αυτή έχει προκύψει από την αποτελεσματική συνεργασία καθηγητών, λοιπού προσωπικού και φοιτητών. Η όποια μείωση του διοικητικού προσωπικού, θα έχει οδυνηρές συνέπειες στη στοιχειώδη λειτουργία του Πανεπιστημίου Κρήτης ως Ακαδημαϊκού Ιδρύματος και φυσικά θέτει σε κίνδυνο την ανοδική και αναπτυξιακή του πορεία που συμβάλλει αποφασιστικά στην προσπάθεια ανάκαμψης της χώρας προσφέροντας έρευνα, καινοτομία και εκπαίδευση που είναι οι συνδετικοί κρίκοι που οδηγούν σε ένα καλύτερο μέλλον. Δυστυχώς φαίνεται ότι η «επιβράβευση» ενός Ιδρύματος με βάση την αριστεία του δεν είναι στην κουλτούρα των κρατούντων. Οι οριζόντιες περικοπές προσωπικού δείχνουν ότι δεν έχει κανένα νόημα η ορθολογική και νοικοκυρεμένη διαχείριση του δημοσίου χρήματος ή η επιστημονική αριστεία αφού όλοι θα υποστούν τις ίδιες κυρώσεις. Επίσης υποδηλώνουν μία στρεβλή αντίληψη της πολιτείας για τον ρόλο των Ανώτατων Ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας.

Ζητούμε από το Υπουργείο Παιδείας να μην επιμείνει στις «Μεταρρυθμιστικές δράσεις» που έχει εξαγγείλει και καλούμε τη Διοίκηση και το Συμβούλιο του Ιδρύματος να αντιδράσουν αποφασιστικά στην επιχειρούμενη αποδυνάμωση του Πανεπιστημίου Κρήτης από το προσωπικό του, που μοιραία θα οδηγήσει στην υποβάθμισή του.

Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος,
Καθηγητής Χάρης Κατερινόπουλος

Ο Γραμματέας,
Καθηγητής Τάσος Φιλαλήθης

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved