ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
  
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
ΕΜΠ: Κινητοποιήσεις εργαζομένων και φοιτητών

 

Αθήνα 7.9.2013, 12:14

Πλήρη στήριξη των κυλιόμενων περιφρουρούμενων απεργιών των Συλλόγων εργαζομένων του ΕΜΠ μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου αποφάσισαν περίπου 700 διδάσκοντες, εργαζόμενοι και φοιτητές του Ιδρύματος κατά τη διάρκεια Συνέλευσης που διηύθυνε κοινό προεδρείο των Συλλόγων καθηγητών και εργαζομένων στο ΕΜΠ. Σε αυτή μετείχαν και οι πρυτανικές αρχές.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, κατά την διάρκεια της Συνέλευσης, διαβάστηκε επιστολή των Κοσμητόρων του συνόλου των εννέα Σχολών του ΕΜΠ, η οποία καταλήγει με τη διαπίστωση ότι αν εφαρμοστεί το μέτρο της διαθεσιμότητας των διοικητικών υπαλλήλων στο Ιδρυμα, τούτο θα οδηγήσει πρακτικά τις Σχολές σε αδυναμία λειτουργίας.

Το λόγο έλαβαν δεκάδες ομιλητές, μεταξύ των οποίων και φοιτητές. Πολλοί τόνισαν με έμφαση την ανάγκη να πάρει άμεσα θέση η Σύγκλητος, κάτι που εκτιμάται ότι θα συμβεί τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Εκτός από την επιστολή των Κοσμητόρων, σημειώνεται ότι, με ομόφωνη απόφασή της, η Σχολή Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ στηρίζει πλήρως την απεργία και ουσιαστικά έχει προχωρήσει σε αναστολή της λειτουργίας της.

Η συνέλευση κάλεσε σε ενίσχυση των απεργιακών δράσεων που έχουν ήδη αποφασίσει οι Σύλλογοι και στην ανάδειξη των δύο συγκροτημάτων Ζωγράφου και Πατησίων σε κέντρα αγώνα.

Στιγμιότυπο ενδεικτικό του κλίματος ήταν η ενθουσιώδης αντίδραση των συμμετεχόντων στο χαιρετισμό της απεργίας στο ΕΜΠ από εκπρόσωπο των εργαζομένων της ΕΡΤ. Τα δύο συγκροτήματα Ζωγράφου και Πατησίων βρίσκονται ήδη υπό την ευθύνη πολυπληθών ομάδων απεργιακής περιφρούρησης από εργαζόμενους και φοιτητές.  
 
* Ακολουθούν:
1. Ανοικτή επιστολή προς γονείς και πρωτοετείς φοιτητές του ΕΜΠ
2. Επιστολή των εννέα Κοσμητόρων προς τον Πρύτανη ΕΜΠ

 


ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΠΡΩΤΟΕΤΕΙΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΦΟΙΤΗΤΡΙΕΣ
Αθήνα, 6 Σεπτεμβρίου 2013
Αγαπητοί γονείς, αγαπητοί φοιτητές και φοιτήτριες,
Εμείς, καθηγητές και εργαζόμενοι στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, σας καλωσορίζουμε στο μεγαλύτερο και αρχαιότερο τεχνολογικό ίδρυμα της χώρας. Σας συγχαίρουμε, φοιτητές, φοιτήτριες και τους γονείς που σας στήριξαν, καθώς γνωρίζουμε καλά, πόσο κοπιάσατε για να κάνετε πράξη το όνειρο σας, να σπουδάσετε σε ένα καλό δημόσιο, διεθνούς κύρους, ελληνικό πανεπιστήμιο.
Σήμερα, την ώρα που στο Ίδρυμα μας ετοιμαζόμαστε να ξεκινήσουμε το ακαδημαϊκό έτος, να εγγράψουμε τους νεοεισαχθέντες προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές του, να αποχαιρετήσουμε τους επιτυχημένους διπλωματούχους του, να αρχίσουμε το νέο πρόγραμμα σπουδών, να ανοίξουμε τις αίθουσες διδασκαλίας και τα εργαστήρια, συνέβη κάτι περίεργο και δραματικό ταυτόχρονα.
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως θέτει σε διαθεσιμότητα 550 εργαζόμενους μας διοικητικούς υπαλλήλους. Δηλαδή το 65% του διοικητικού προσωπικού. Την ίδια στιγμή προαναγγέλλει την διαθεσιμότητα του 40% των καθηγητών, στο επόμενο έτος. Με λίγα λόγια φαίνεται να θέλει να μειώσει το μέγεθος του Πολυτεχνείου στο μισό. Τις οικονομικές δυνατότητες μας τις έχει ήδη μειώσει κάτω από μισό. Τα κονδύλια για τα μαθήματα, για τα κτίρια, για τις βιβλιοθήκες, για τους μισθούς. Παράλληλα απέλυσε τους συμβασιούχους διδάσκοντες, αρνείται επί χρόνια να διορίσει τους νεοεκλεγμένους λέκτορες και καθηγητές, ενώ οι σχολές αιμορραγούν από τις συνταξιοδοτήσεις. Και κάτι χειρότερο από αυτό. Κατέσχεσε πριν λίγο καιρό 30 εκατομμύρια ευρώ, από τα αποθεματικά της έρευνας. Χρήματα που δεν μας είχε δώσει η κυβέρνηση, αλλά είχαμε εξασφαλίσει μόνοι μας ∙  διδάσκοντες, νέοι ερευνητές και η διοίκηση μας, μέσω ευρωπαϊκών ή ελληνικών ερευνητικών προγραμμάτων, χρήματα δηλαδή, που εμείς είχαμε φέρει εδώ, και τα οποία ανακυκλώναμε στις σπουδές, στις υποτροφίες, στις εκπαιδευτικές και ερευνητικές υποδομές.
Και όμως η κυβέρνηση δεν θέλει να μειώσει το μέγεθος του Πολυτεχνείου στο μισό! Καθώς αύξησε τον αριθμό των εισακτέων του. Προγραμματίζει κάτι πολύ χειρότερο. Οι μισοί διοικητικοί, οι μισοί καθηγητές, με ελάχιστους προϋπολογισμούς θα πρέπει να εκπαιδεύσουμε χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες. Πως θα γίνει αυτό; Προφανώς θα μειωθούν τα μαθήματα, θα σταματήσουν τα δωρεάν συγγράμματα, θα κλείσουν οι βιβλιοθήκες (διαθέτουμε την καλύτερη τεχνική βιβλιοθήκη της χώρας), θα διαλυθούν οι γραμματείες, θα ρημάξουν κτίρια (διαθέτουμε μερικές από τις καλύτερες πανεπιστημιακές υποδομές των Βαλκανίων, στου Ζωγράφου, στην Πατησίων, ένα εξαιρετικό τεχνολογικό-πολιτιστικό πάρκο στο Λαύριο και ένα σημαντικό ερευνητικό κέντρο στο Μέτσοβο), θα διαλυθεί το πρωτοποριακό διαδικτυακό μας κέντρο, θα κλείσουν εργαστήρια και μεταπτυχιακά προγράμματα. Το Πολυτεχνείο εν ολίγοις ωθείται να μετατραπεί σε ένα ίδρυμα μεταλυκειακής κατάρτισης, σε ένα ΙΕΚ. Με εύκολα, γρήγορα πτυχία για ένα σίγουρο άνεργο μέλλον, με ελάχιστους εξαθλιωμένους εργαζόμενους  και καθηγητές και που δεν θα νοιάζονται πως θα διδάξουν, αλλά πως θα επιβιώσουν. Τότε θα σας ζητήσουν και δίδακτρα επιπλέον, καθώς οι σπουδές δεν θα βγαίνουν.  Αυτό δεν θα συμβεί στο μακρινό μέλλον, συμβαίνει τώρα.
Αγαπητοί γονείς, αγαπητοί φοιτητές και φοιτήτριες,
Υπό αυτές τις συνθήκες, αποφασίσαμε ότι δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε άλλο, να υπομείνουμε άλλο τον κατήφορο. Δεν μπορούμε να περιμένουμε πότε θα απολυθεί και ο επόμενος διπλανός μας μέχρι να έλθει η σειρά μας, πότε θα πάψουμε να έχουμε υπολογιστή, γραφείο, αίθουσα διδασκαλίας, αμφιθέατρο, εργαστήριο έρευνας. Πότε θα καταργήσουμε τις έξι από τις εννιά ιστορικές σχολές του ΕΜΠ, πότε οι φοιτητές μας θα αναγκαστούν να πληρώνουν δίδακτρα για να διδάσκονται. Δεν μπορούμε να φανταστούμε πως είναι δυνατόν, συνάνθρωποι μας που στις 16 Σεπτεμβρίου θα βρίσκονται στον δρόμο, νέοι με παιδιά, με άλλους απολυμένους ή ανέργους στις οικογένειες τους, θα κάθονται λίγο πριν μαζέψουν τα πράγματα από το γραφείο τους, στις γραμματείες των σχολών, να εγγράφουν χαμογελαστοί τους φοιτητές μας, πως οι διδάσκοντες οι οποίοι θα γνωρίζουν ότι σε λίγους μήνες θα έχουν την ίδια τύχη, θα βρουν το κουράγιο να διδάξουν στα αμφιθέατρα, να σταθούν όρθιοι και αξιοπρεπείς σαν πανεπιστημιακοί δάσκαλοι.
Μα θα μας πείτε: η Ελλάδα έχει ήδη ένα εκατομμύριο ανέργους, η Αθήνα σαράντα χιλιάδες αστέγους στα πεζοδρόμια της, το ένα τρίτο των νοικοκυριών βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας, οι μισθοί όσων έχουν την τύχη ακόμη να πληρώνονται έχουν μειωθεί στο μισό ή στο ένα τρίτο. Ναι, έτσι είναι! Και εσείς βρίσκεστε στην ίδια κατάσταση, ο κάθε γονιός από εσάς μπορεί να είναι άνεργος, το κάθε σπίτι κινδυνεύει με πλειστηριασμό, το μηνιάτικο δεν βγαίνει, ούτε οι σπουδές των παιδιών σας. Δεν ξέρετε αν και πως θα καταφέρουν να πάρουν κάποτε το πτυχίο τους.
Το γνωρίζουμε και εμείς, είμαστε άνθρωποι σαν και εσάς, με οικογένειες, με μικρά παιδιά ή με παιδιά που σπουδάζουν. Περάσαμε από τους ίδιους δρόμους, τα ίδια θρανία. Βρεθήκαμε να υπηρετούμε ένα σπουδαίο ακαδημαϊκό ίδρυμα  με ιστορία, με κύρος. Παραλάβαμε από τους δασκάλους μας ένα Πολυτεχνείο γνώσης, επιστημονικής πρωτοπορίας καινοτομίας, έρευνας, δημοκρατίας και αξιοπρέπειας.
Αν κλείσετε για λίγο τα αυτιά σας, στη χαμηλού επιπέδου εγχώρια ειδησεογραφία και αναζητήστε τις διεθνείς κατατάξεις θα δείτε πόσο ψηλά βρίσκεται το ΕΜΠ στον κόσμο. Θα δείτε πόσο σημαντικές είναι οι σπουδές του, πόσο αναγνωρίζονται οι καθηγητές του διεθνώς, πόσο διαπρέπουν οι μεταπτυχιακοί του φοιτητές στα πανεπιστήμια της Ευρώπης και των ΗΠΑ, πόσο ψηλά βρίσκεται το επίπεδο των Ελλήνων μηχανικών μας.
Για όλους αυτούς τους λόγους λοιπόν, αγαπητοί γονείς, αγαπητοί φοιτητές και φοιτήτριες,
Οι καθηγητές και οι εργαζόμενοι του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου αποφασίσαμε να σταθούμε με το κεφάλι ψηλά, όχι  μοιραίοι και άβουλοι. Θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές, το ίδιο και καλύτερο Πολυτεχνείο από αυτό που μας παραδόθηκε. Θυμόμαστε και κάτι άλλο: Σε δύο μεγάλες κρίσιμες στιγμές της Ιστορίας - στον Πόλεμο και στη Δικτατορία - η φλόγα του εμβλήματος του Ιδρύματος, του Προμηθέα Πυρφόρου, έλαμψε σε σκοτάδια. Αυτή τη φλόγα πήρε ο Ελληνικός λαός στα χέρια του και νίκησε. Δεν το ξεχνάμε και σας ζητάμε να έλθετε εδώ, μαζί μας, να σταθείτε δίπλα μας στον ωραίο αγώνα που ξεκινάμε.


 

Προς Πρύτανη ΕΜΠ
Καθ. Σ.Ε. Σιμόπουλο
Θέμα: Κινητικότητα διοικητικών υπαλλήλων ΕΜΠ

Αξιότιμε Κύριε Πρύτανη,
Με την επιστολή αυτή θέλουμε να εκφράσουμε τη μεγάλη ανησυχία μας για τις συνέπειες που θα έχει στη λειτουργία των Σχολών μας, καθώς και στη λειτουργία του ΕΜΠ, η σχεδιαζόμενη από το ΥΠΑΙΘ κινητικότητα εξαιρετικά μεγάλου αριθμού διοικητικών υπαλλήλων.

Με βαθύ αίσθημα ευθύνης θέλουμε να διαβεβαιώσουμε την ελληνική Πολιτεία ότι οι διοικητικοί υπάλληλοι του Ιδρύματος (Μόνιμοι και ΙΔΑΧ) έχουν καθοριστική συμβολή στην άρτια λειτουργία του και στη διατήρηση του υψηλού επιπέδου υπηρεσιών και σπουδών στο ΕΜΠ. Οι πραγματικές ανάγκες του Ιδρύματός μας σε προσωπικό, όπως διεξοδικά αναλύεται στην τελευταία απόφαση της Συγκλήτου, καθώς και η προσωπική εμπειρία από τη λειτουργία των Σχολών μας δείχνουν ότι οποιαδήποτε μείωση του προσωπικού του Ιδρύματος οδηγεί αναπόδραστα σε σοβαρή υποβάθμιση του εκπαιδευτικού και του ερευνητικού του έργου.

Στις κρίσιμες ώρες που περνάει ο τόπος ένα είναι βέβαιο, ότι η διαφύλαξη του υψηλού επιπέδου της εκπαίδευσης και ιδιαίτερα της εκπαίδευσης των μηχανικών, είναι μια από τις βασικότερες συνιστώσες εξόδου από την κοινωνική και οικονομική κρίση. Αυτό όμως δεν είναι εφικτό χωρίς εκείνους που στηρίζουν την εκπαιδευτική και διοικητική δομή του Ιδρύματος.

Το Υπουργείο Παιδείας πρέπει να αναλογιστεί τις ευθύνες του απέναντι στην ελληνική κοινωνία και τους σπουδαστές και να σκεφτεί ότι άστοχες και χωρίς νόημα αποφάσεις οδηγούν όχι μόνο σε καταστροφική και πολύ δύσκολα αναστρέψιμη πορεία του επιπέδου της εκπαίδευσης, αλλά και σε έντονες και δικαιολογημένες κοινωνικές αντιδράσεις.

Ενώνοντας τις ανησυχίες μας με τις δικές σας, ζητούμε να επικοινωνήσετε άμεσα προς το Υπουργείο τη φωνή διαμαρτυρίας μας και την πεποίθησή μας ότι αν εφαρμοσθεί αυτό το μέτρο θα οδηγήσει πρακτικά τις Σχολές σε αδυναμία λειτουργίας.

Κοινοποίηση

Αντιπρύτανη Οικονομικού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης κ. Ι. Αβαριτσιώτη
Αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Προσωπικού κα Α. Μοροπούλου
 
Οι Κοσμήτορες
Καθ. Ι. Γκόλιας
Σχολή Πολιτικών Μηχανικών

Καθ. Η. Τατσιόπουλος
Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών

Καθ. Δ. Τσαμάκης
Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ

Καθ. Ε. Μαϊστρου
Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών

Καθ. Α. Μπουντουβής
Σχολή Χημικών Μηχανικών

Καθ. Α. Σιόλας
Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών

Καθ. Ι. Πασπαλιάρης
Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων – Μεταλλουργών Μηχανικών

Καθ. Κ. Σπύρου
Σχολή Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών

Καθ. Κ. Φαράκος
Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved