ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
  
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
ΑΠΘ: Προσφυγή στη δικαιοσύνη και παραιτήσεις για τη διαθεσιμότητα

 

Αθήνα 20.9.2013, 21:45

Προσφυγή στη δικαιοσύνη με στόχο την αναστολή ή και την ακύρωση του μέτρου της διαθεσιμότητας δοικητικών υπαλλήλων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, αποφάσισαν απόψε οι Πρυτανικές Αρχές και οι Κοσμήτορες όλων των Σχολών του Ιδρύματος, που συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο και μέλη της Νομικής Επιτροπής, αμέσως μετά τη λήξη των έκτακτων Γενικών Συνελεύσεων και των διευρυμένων συνεδριάσεων των Κοσμητειών του ΑΠΘ, με θέμα την εξέταση της κατάστασης, όπως τείνει να διαμορφωθεί.

Ενδεικτικό της έκτασης της διοικητικής αναταραχής στο μεγαλύτερο εκπαιδευτικό ίδρυμα της χώρας, είναι και η πρόταση για παραίτηση όλων των διοικητικών οργάνων του Ιδρύματος στην περίπτωση εφαρμογής του μέτρου.

Κατά τη συνεδρίαση οι Κοσμήτορες μετέφεραν το κλίμα και τις αποφάσεις των συνεδριάσεων των Σχολών τους. Υπήρξε κοινή διαπίστωση ότι το μέτρο της διαθεσιμότητας θα οδηγήσει σε αδυναμία εκπλήρωσης της εκπαιδευτικής και της ερευνητικής δραστηριότητας στις ακαδημαϊκές μονάδες και εκδηλώθηκε με κατηγορηματικό τρόπο η αντίθεση της Πανεπιστημιακής Κοινότητας απέναντι στο ενδεχόμενο απομάκρυνσης διοικητικού προσωπικού. Η αντίθεση αυτή εκφράστηκε με διάφορους τρόπους, φτάνοντας μέχρι την πρόθεση υποβολής παραίτησης όλων των οργάνων διοίκησης του ΑΠΘ, σε περίπτωση που το μέτρο υλοποιηθεί.

Ως επόμενο βήμα αποφασίστηκε η προσφυγή του ΑΠΘ στη Δικαιοσύνη, με άμεση κατάθεση αιτήσεως ακυρώσεως και αιτήσεως αναστολής εκτελέσεως, στο Συμβούλιο της Επικρατείας, κατά της επικείμενης Κοινής Υπουργικής Απόφασης  που θα καταργήσει τις οργανικές θέσεις των διοικητικών υπαλλήλων.

Στην κατεύθυνση του συντονισμού και της κοινής δράσης των 8 πανεπιστημίων που θίγονται καίρια από τις εξελίξεις αυτές, ανακοινώθηκε από τον Πρύτανη του ΑΠΘ ότι έχει ήδη δρομολογηθεί συνάντηση των 8 Πρυτάνεων καθώς και του συντονιστικού οργάνου της Συνόδου των Πρυτάνεων τη Δευτέρα, στην Αθήνα, προκειμένου να συζητηθεί κοινή προσφυγή στη Δικαιοσύνη και να προγραμματιστούν κοινές δράσεις.
Τέλος αποφασίστηκε η διεξαγωγή συνεδρίασης της Συγκλήτου την Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου 2013, προκειμένου να επικυρωθεί η προσφυγή στη Δικαιοσύνη και να σχεδιαστούν οι επόμενες κινήσεις. 

Ανεπανόρθωτη βλάβη
Εν τω μεταξύ, ο Προεδρεύων της Συνόδου των Πρυτάνεων, Πρύτανης του ΑΠΘ, καθηγητής Γιάννης Μυλόπουλος, δήλωσε: «Η μονομερής από πλευράς Υπουργείου, ατεκμηρίωτη και χωρίς καμία αξιολόγηση απόφαση για τη διαθεσιμότητα 1.655 διοικητικών υπαλλήλων από 8 πανεπιστήμια, δύο μόλις μέρες μετά την υποβολή των σχεδίων αξιολόγησης, όπως αυτά ζητήθηκαν από το Υπουργείο, όπου τεκμηριώνονται ανάγκες για επιπλέον διοικητικό προσωπικό, είναι νομικά έωλη. Η Πολιτεία αντί να φροντίζει, όπως το Σύνταγμα επιτάσσει, για την  παροχή των πόρων και των μέσων που απαιτούνται για την εύρυθμη λειτουργία των πανεπιστημίων, με την απόφαση της διαθεσιμότητας, τους στερεί αναιτιολόγητα σημαντικό μέρος του αναγκαίου υποστηρικτικού τους προσωπικού, με απρόβλεπτες συνέπειες για την περαιτέρω λειτουργία τους. Η δικαστική οδός φαίνεται αυτή τη στιγμή να είναι η πλέον αποτελεσματική επιλογή για την αποτροπή ενός μέτρου, το οποίο θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη στην Παιδεία και κατ’ επέκταση στο δημόσιο συμφέρον».

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved