ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
  
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
Ψηφίσματα κατά της διαθεσιμότητας από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

 

Αθήνα 24.9.2013, 22:32

Ομόφωνα ψηφίσματα κατά της διαθεσιμότητας εξέδωσαν τμήματα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ενός από τα οκτώ Πανεπιστήμια που θίγονται από το μέτρο.

* Ακολουθούν τα ψηφίσματα.


ΟΜΟΦΩΝΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΥΛΙΚΩΝ
Η Συνέλευση του Τμήματος Μηχανικών Επιστήμης Υλικών, σε έκτακτη ανοικτή συνεδρίαση σήμερα, Αριθμ. Συνεδρίας  254/23-9-2013, συζήτησε το θέμα της διαθεσιμότητας των Διοικητικών Υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και κατάληξε ομόφωνα στα παρακάτω:
Εκφράζει την απόλυτη αντίθεσή της στην  ένταξη αριθμού Διοικητικών Υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σε καθεστώς διαθεσιμότητας. Η συγκεκριμένη ενέργεια  υποβαθμίζει τις υπηρεσίες που το Πανεπιστήμιο παρέχει στην κοινωνία και , περαιτέρω, υπονομεύει  την διαβίωση των εν λόγω υπαλλήλων και την υπόσταση των οικογενειών τους.
Εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή της στους Διοικητικούς Υπαλλήλους που πλήττονται από το συγκεκριμένο μέτρο.
Στηρίζει την απόφαση της Συγκλήτου για αναστολή λειτουργίας του Ιδρύματος και την καλεί να συντονίσει περαιτέρω την δράση  της με τα λοιπά πληττόμενα Ανώτατα Ιδρύματα αφού μόνο μια κοινή στάση είναι δυνατόν να φέρει ουσιαστικά αποτελέσματα.


ΟΜΟΦΩΝΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ
Η Γενική Συνέλευση του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών συνήλθε σήμερα μετά από πρόσκληση της Προέδρου του Τμήματος, με μοναδικό θέμα  «Ενημέρωση και συζήτηση σχετικά με το θέμα διαθεσιμότητας- κινητικότητας διοικητικών υπαλλήλων του Πανεπιστημίου μας».
Η Γ.Σ. αποφάσισε ομόφωνα να συνταχθεί με το επίσης ομόφωνο ψήφισμα  της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (συνεδρία αρ. 998/7/20.09.2013).
Η Γ.Σ. υπερασπίζεται το δημόσιο Πανεπιστήμιο ως κοινωνικό αγαθό, πολύ περισσότερο σήμερα που σε συνθήκες οικονομικής κρίσης  βάλλονται κρίσιμοι τομείς του κοινωνικού κράτους.
Ειδικότερα, η Γ.Σ. του Π.Τ.Ν. διαπιστώνει ότι με το επικείμενο δεύτερο κύμα της διαθεσιμότητας, αλλά και τις άλλες περικοπές που αφορούν τα Πανεπιστήμια, επιτείνονται οι δυσχέρειες που αντιμετωπίζει  ήδη στη λειτουργία του Τμήματος όσον αφορά το διοικητικό, το εκπαιδευτικό και το ερευνητικό του έργο.
Πιο συγκεκριμένα:
1. Το Π.Τ.Ν. αντιμετώπισε ήδη έντονα προβλήματα στη λειτουργία της Γραμματείας του για μεγάλο χρονικό διάστημα, ως συνέπεια της πρώτης φάσης της διαθεσιμότητας, κατά την οποία η Γραμματεία στερήθηκε δύο εκ των τεσσάρων υπαλλήλων της.
2. Το εκπαιδευτικό έργο του Π.Τ.Ν. δυσχεραίνεται σε εξαιρετικά μεγάλο βαθμό, εξαιτίας της μη απόσπασης εκπαιδευτικών Π.Ε. Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, οι οποίοι είναι απολύτως απαραίτητοι για την πραγματοποίηση των εργαστηριακών μαθημάτων και των πρακτικών ασκήσεων των 1.200 φοιτητών  στα 120 Νηπιαγωγεία των Ιωαννίνων.
3. Το ερευνητικό έργο του Π.Τ.Ν. δεν υποστηρίζεται επαρκώς λόγω του μικρού αριθμού μελών Ε.Τ.Ε.Π. και Ε.Ε.Δ.Ι.Π.
Τέλος, εκφράζουμε τη βαθύτατη ανησυχία μας για τη γενικότερη αντιμετώπιση των Παιδαγωγικών Τμημάτων από την Πολιτεία, όπως εκφράζεται στο πλαίσιο του νόμου 4186/17.09.2013, επισημαίνοντας ότι το δεύτερο κύμα διαθεσιμότητας για τους διοικητικούς υπαλλήλους είναι ένας από τους πολλούς παράγοντες που υπονομεύουν τη λειτουργία του δημόσιου Πανεπιστημίου.


ΟΜΟΦΩΝΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Η/Υ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
Η Συνέλευση του Τμήματος Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων εκφράζει την έντονη διαφωνία της στην απόφαση της Κυβέρνησης για την ένταξη 48 διοικητικών υπαλλήλων του Πανεπιστημίου μας σε καθεστώς διαθεσιμότητας.
Η απόφαση αυτή αγνοεί την ήδη υπάρχουσα υποστελέχωση του Πανεπιστημίου σε διοικητικό προσωπικό, ειδικά μετά τη δραματική συρρίκνωση που συντελέστηκε πρόσφατα (που έχει αγγίξει το 50%) εξαιτίας αθρόων συνταξιοδοτήσεων αλλά και του προηγούμενου κύματος διαθεσιμότητας που έπληξε ιδιαίτερα το Πανεπιστήμιό μας.
Η εφαρμογή του μέτρου της διαθεσιμότητας στην έκταση που έχει αποφασιστεί, είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε σημαντική υποβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρονται από τις διοικητικές δομές του Πανεπιστημίου (π.χ. Γραμματείες Τμημάτων), καθώς και των υπηρεσιών φοιτητικής μέριμνας. Επίσης θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην διεξαγωγή του εκπαιδευτικού και ερευνητικού έργου. Είναι πολύ μεγάλος ο κίνδυνος να οδηγήσει ακόμα και σε αντικειμενική αδυναμία λειτουργίας του Πανεπιστήμιου μας.
Η Συνέλευση του Τμήματος εκφράζει τη διαμαρτυρία της για τη δυσμενή μεταχείριση του Πανεπιστημίου μας και
α) καλεί την Πολιτεία να αναλογιστεί τις οδυνηρές επιπτώσεις της απόφασής της και να την επανεξετάσει,
β) καλεί τις Αρχές του Πανεπιστημίου να προβούν στις κατάλληλες ενέργειες πιθανόν και σε συντονισμό με τα άλλα Πανεπιστήμια που πλήττονται από τη διαθεσιμότητα,
γ) εκφράζει τη θερμή της συμπαράσταση στους διοικητικούς υπαλλήλους που πλήττονται από το μέτρο της διαθεσιμότητας.


ΟΜΟΦΩΝΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ
Η Συνέλευση του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στη συνεδρίαση της αριθ. 756723-9-2013 εκφράζει τη ριζική αντίθεση της στην ένταξη διοικητικών υπαλλήλων του Ιδρύματος σε καθεστώς διαθεσιμότητας-κινητικότητας, που ισοδυναμεί ουσιαστικά με μαζικές απολύσεις προσωπικού. Η υλοποίηση αυτής της απόφασης από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων δημιουργεί τρία μείζονα προβλήματα:
1. Υποβαθμίζει περαιτέρω τις εκπαιδευτικές και ερευνητικές λειτουργίες του Πανεπιστημίου μας, που έχουν ήδη θιγεί από τις πρωτοφανείς περικοπές του τακτικού προϋπολογισμού και τη μείωση των δημοσίων δαπανών για την παιδεία.
2. Δημιουργεί συνθήκες "εσωτερικών ανταγωνισμών" ανάμεσα στα διαφορετικά τμήματα και υπηρεσίες, βάζοντας έτσι σε δοκιμασία τη συνοχή της ακαδημαϊκής κοινότητας.
3. Προκαλεί ένα μεγάλου μεγέθους ανθρωπιστικό πρόβλημα στα μέλη πολλών οικογενειών, που αναγκάζονται πλέον να ζήσουν στα όρια της φτώχειας ή να διαβιώσουν χωριστά.
Το Τμήμα Ιατρικής προσφέρει πολύτιμο έργο στην τοπική κοινωνία και την ελληνική κοινωνία γενικότερα, τόσο σε ερευνητικό-εκπαιδευτικό επίπεδο όσο και στο επίπεδο της δημόσιας υγείας. Από αυτή τη θέση ευθύνης καλεί την κυβέρνηση να αναθεωρήσει τη στάση της και να προστατεύσει το Πανεπιστήμιο από την πλήρη διάλυση από την οποία απειλείται. Η Συνέλευση του Τμήματος Ιατρικής καλεί επίσης το Συμβούλιο του Ιδρύματος να υιοθετήσει μία σαφέστερη στάση απέναντι στις εξελίξεις και να πρωτοστατήσει στις αντιστάσεις που αναπτύσσονται απέναντι στην πολιτική του Υπουργείου σε συνεργασία με τα άλλα όργανα του Πανεπιστημίου και τους φορείς των εργαζομένων. Εάν οι αποφάσεις αυτές υλοποιηθούν η περαιτέρω λειτουργία του Τμήματος θα καταστεί αδύνατη ή επισφαλής.
Η Συνέλευση του Τμήματος στηρίζει την απόφαση της Συγκλήτου για αναστολή λειτουργίας του Ιδρύματος και δηλώνει την αμέριστη αλληλεγγύη της στους διοικητικούς υπαλλήλους του Πανεπιστημίου μας.
Η Συνέλευση του Τμήματος, σε περίπτωση που υλοποιηθεί η απόφαση για την κινητικότητα των διοικητικών υπαλλήλων του Ιδρύματος μας, προτείνει την παραίτηση όλων των θεσμικών οργάνων του Πανεπιστημίου μας (Πρόεδροι Τμημάτων, Κοσμήτορες Σχολών, Σύγκλητος,
Πρυτανικές Αρχές, Συμβούλιο Διοίκησης) σε ένδειξη έντονης διαμαρτυρίας.

 

ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ
ΘΕΜΑ: «Απόφαση της ΓΣ του Τμήματος Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, σχετικά με το θέμα διαθεσιμότητας – κινητικότητας διοικητικών υπαλλήλων του Πανεπιστημίου μας».
Σας ενημερώνουμε ότι η Προσωρινή Γενική Συνέλευση του Τμήματος Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης, της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, στην έκτακτη συνεδρίαση αριθμ. στις 23/09/2013 με μόνο θέμα την «Ενημέρωση και συζήτηση σχετικά με το θέμα διαθεσιμότητας – κινητικότητας διοικητικών υπαλλήλων του Πανεπιστημίου μας», συντάσσεται ομόφωνα με την απόφαση της Συγκλήτου της συνεδρίασης της 20 /09/2013.
Επίσης εκφράζει την αντίθεσή της σε οποιαδήποτε συρρίκνωση του διοικητικού και εκπαιδευτικού προσωπικού, που έχει ήδη εκδηλωθεί με την κατάργηση του θεσμού των συμβασιούχων διδασκόντων βάσει του ΠΔ 407/80.
Ο Αναπλ. Πρόεδρος του Τμήματος
Ξενοφών Μπήτσικας, Αναπλ. Καθηγητής

 

ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ, ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ
Η κοινή – ανοιχτή συνάντηση του Τμήματος Φ.Π.Ψ. τη Δευτέρα 23/9/2013, σύμφωνα με το έγγραφο του κ. Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με αριθμ. πρωτ. 30/20-9-2013, μετά από συζήτηση, κατέληξε στη θέση ότι παρέχεται έμπρακτη υποστήριξη στο αίτημα των διοικητικών υπαλλήλων του Πανεπιστημίου μας, να μην υλοποιηθεί η απόφαση της Κυβέρνησης για διαθεσιμότητα - απόλυσή τους.  Διότι στην αντίθετη περίπτωση αυτή η απόφαση συνεπάγεται αδυναμία λειτουργίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.  Συμφωνεί, επίσης, με τα ψηφίσματα της Συγκλήτου για το συγκεκριμένο θέμα και στηρίζει τις αποφάσεις της Συγκλήτου.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Θ. ΠΕΤΣΙΟΣ
ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ

 

TMHMA OIKONOMIKΩN EΠIΣTHMΩN
Τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών μέσω της διαδικασίας δια περιφοράς κατέληξαν στο ακόλουθο ψήφισμα. Η υιοθέτηση του ψηφίσματος έγινε κατά πλειοψηφία.
ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ
Τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών της Σχολής Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με το παρόν ψήφισμα εκφράζουν την ανησυχία και τους φόβους τους για τις τεκταινόμενες εξελίξεις στο χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Μέσα σε μία κοινωνία όπου πάνω από ένα εκατομμύριο τριακόσιες πενήντα χιλιάδες συμπολίτες μας ζουν στην ανεργία, εννιακόσιες χιλιάδες αναζητούν εργασία για περισσότερο από 12 μήνες, δύο εκατομμύρια τριακόσιες χιλιάδες ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, οκτακόσιες χιλιάδες κάτω από το όριο της απόλυτης φτώχειας – εξαθλίωσης και ειδικότερα τετρακόσιες χιλιάδες άτομα ηλικίας έως 16 ετών ζουν σε κατάσταση φτώχειας, η εκπαίδευση, το σημαντικότερο μέσο εξόδου από αυτή την κατάσταση, συνεχώς πλήττεται. Μελέτες σε διεθνές επίπεδο δείχνουν την άμεση σχέση μεταξύ φτώχειας - εκπαίδευσης και οικονομικής ανάπτυξης. Η μόνη διέξοδος ειδικά για τη νέα γενιά είναι η εκπαίδευση. Όμως οι δαπάνες για την παιδεία στη χώρα μας αναλογικά με άλλες χώρες μειώνονται. Τα πανεπιστήμια είναι υποχρεωμένα να λειτουργούν σχεδόν με το ένα τρίτο του προϋπολογισμού που είχαν πριν μερικά χρόνια με ότι αυτό σημαίνει για την επιτυχή διεξαγωγή του εκπαιδευτικού και ερευνητικού τους έργου. Μέσα στα πολύ σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα πανεπιστήμια στη χώρα μας με σημαντικότερο την κρατική υποχρηματοδότηση των τελευταίων χρόνων, έρχεται να προστεθεί η συνεχής μείωση του διοικητικού προσωπικού εξαιτίας των αποχωρήσεων - λόγω συνταξιοδότησης – υπαλλήλων και μη αναπλήρωσής τους. Μέσα σε αυτό το αρνητικό κλίμα για την Ανώτατη Εκπαίδευση έρχεται να προστεθεί η πρόθεση του Υπουργείου Παιδείας να θέσει σε διαθεσιμότητα περίπου το 17% των διοικητικών υπαλλήλων του Πανεπιστημίου μας με πρόσχημα ότι είναι πλεονάζον προσωπικό, παρόλο που η πραγματοποιηθείσα από το Ίδρυμά μας αξιολόγηση καταδεικνύει ότι υπάρχει έλλειμμα και όχι πλεόνασμα.
Η επικείμενη ένταξη συναδέλφων διοικητικών υπαλλήλων σε καθεστώς διαθεσιμότητας, αποδυναμώνει περαιτέρω τις ήδη υποστελεχωμένες διοικητικές υπηρεσίες του Πανεπιστημίου μας, πλήττει την ποσότητα και ποιότητα των παρεχόμενων εκπαιδευτικών και ερευνητικών δραστηριοτήτων και οδηγεί αναπόφευκτα το Πανεπιστήμιο σε υποβάθμιση και αδυναμία λειτουργίας . Στηρίζουμε τις αποφάσεις και τις ενέργειες της Συγκλήτου που στοχεύουν στην ανάδειξη των προβλημάτων και της εύρυθμης λειτουργίας που αντιμετωπίζει το Πανεπιστήμιό μας και αντιστεκόμαστε στην επιχειρούμενη υποβάθμιση του δημόσιου Πανεπιστημίου.
Θεωρούμε ότι σε περίοδο κρίσης και ύφεσης, η πολιτεία οφείλει με κάθε μέσο να στηρίζει και όχι να υπονομεύει το Ελληνικό Πανεπιστήμιο θέτοντας σε διαθεσιμότητα μεγάλο ποσοστό του εργατικού δυναμικού του.

Ο Πρόεδρος του Τμήματος
Καθηγητής Ισαάκ Λαγαρής
Αντιπρύτανης

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved