ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
  
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
«Καθυστερεί η έγκριση μητρώων ΕΑΠ»

Αθήνα 13.2.2014.12:44

Καθυστερεί αδικαιολόγητα η έγκριση των μητρών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ), καταγγέλλει ο Ενιαίος φορέας Μελών ΔΕΠ του ΕΑΠ και καλεί τους αρμόδιους να τερματίσουν την ιδιότυπη, όπως τη χαρακτηρίζει, ομηρία των καθηγητών.

Σε δεύτερη επιστολή ο Φορέας κάνει λόγο για παρατυπίες σε προκήρυξη πλήρωσης θέσεων Συνεργαζόμενου Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΣΕΠ) του ΕΑΠ.

* Ακολουθούν οι δύο ανακοινώσεις.
ΕΝΙΑΙΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΜΕΛΩΝ ΔΕΠ
ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ
Πάτρα, 13-02-2014
Αρ. Πρωτ. ΕΞ-2014-04
ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΕΓΚΡΙΣΗΣ ΜΗΤΡΩΩΝ ΣΤΟ ΕΑΠ
Προς: Υπουργό Παιδείας
ΓΓ Υπ. Παιδείας
Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης
ΔΕ ΕΑΠ
Κοιν: Τμήμα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων
o Διεύθυνση Μελετών, Στατιστικής και Οργάνωσης Ανωτάτης Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης
- Τμήμα Α΄ Μελετών και Στατιστικής
- Τμήμα Β' Οργάνωσης
- Διεύθυνση Προσωπικού Ανώτατης Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης
- Τμήμα Α' Ανώτερου Διδακτικού Προσωπικού
ΠΟΣΔΕΠ
Λοιποί Σύλλογοι Μελών ΔΕΠ
Σύνοδος Πρυτάνεων

Από την ανάγνωση των Ημερησίων Διατάξεων των Συνεδριάσεων (ΗΔ) της Διοικούσας Επιτροπής (ΔΕ) του ΕΑΠ διαπιστώνουμε ότι σε διαδοχικές ΗΔ επανέρχεται το θέμα της έγκρισης πέντε (5) προτάσεων από δύο (2) Σχολές του ΕΑΠ για τα μητρώα Εσωτερικών και Εξωτερικών Μελών σε συγκεκριμένα γνωστικά αντικείμενα, οι περισσότερες εκ των οποίων, μάλιστα, είναι απολύτως ομόφωνες.

Προξενεί ιδιαίτερη εντύπωση ότι το θέμα της έγκρισης των προτάσεων αυτών περιλαμβάνεται σε διαδοχικές ΗΔ που αφορούν τις συνεδριάσεις 19/11/2013 και 27/11/2013, απουσίαζε από την ΗΔ της 20/12/2013 και επανεμφανίσθηκε στην ΗΔ της 3/2/2014. Από την ενημέρωση δε που είχαμε στη διάθεσή μας, διαπιστώνουμε ότι οι προτάσεις των Σχολών του ΕΑΠ είχαν κατατεθεί πριν την Συνεδρίαση της ΔΕ της 1/10/2013, αλλά επίσης και τότε δεν είχαν συμπεριληφθεί στην ΗΔ.

Ήδη εκκρεμεί η σύσταση εκλεκτορικών σωμάτων για τις αντίστοιχες θέσεις από το Σεπτέμβριο του 2013, δηλαδή πέντε ολόκληρους μήνες, και η διαδικασίες έχουν διακοπεί με αποκλειστική ευθύνη της ΔΕ. Η στάση αυτή δείχνει εγκληματική αδιαφορία για τη στελέχωση του Ιδρύματος και καθαρά εχθρική διάθεση απέναντι στα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας του ΕΑΠ. Είναι δε, κατά την άποψή μας, προφανές ότι προκύπτει άμεσα ‘παράλειψη οφειλόμενης ενέργειας’ εκ μέρους της ΔΕ του ΕΑΠ με αρνητικές συνέπειες τόσο για το Ίδρυμα όσο και για τους υπό κρίση συναδέλφους.

Πρέπει να επισημάνουμε ότι το ΕΑΠ αριθμεί σήμερα μόνο 42 μέλη ΔΕΠ ακριβώς επειδή έχουν ακολουθηθεί οι πρακτικές αυτές επί σειρά ετών. Η πολιτεία αποφάσισε πρόσφατα να τερματίσει το καθεστώς της 15χρονης διοίκησης του ΕΑΠ από διορισμένα από το Υπουργείο Παιδείας όργανα, δείχνοντας ότι δεν ανέχεται πλέον αυτές τις τακτικές.
Ενιαίος Φορέας Μελών ΔΕΠ του ΕΑΠ, Σαχτούρη 11, 26222 Πάτρα, email: ds@efmdep.eap.gr

Το ΔΣ του ΕΦΜΔΕΠ ΕΑΠ καλεί:
(1) την Διοικούσα Επιτροπή του ΕΑΠ να τερματίσει άμεσα την ιδιότυπη πεντάμηνη ομηρεία των υπό κρίση συναδέλφων,
(2) τον Υπουργό Παιδείας να λάβει γνώση για τα παραπάνω αναφερόμενα και να πράξει κάθε νόμιμη ενέργεια για την άμεση επίλυση του θέματος,
(3) τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης να ελέγξει τη νομιμότητα της συγκεκριμένης πρακτικής της Διοικούσας 
Επιτροπής του ΕΑΠ.

Το ΔΣ του ΕΦΜ ΔΕΠ του ΕΑΠΕΝΙΑΙΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΜΕΛΩΝ ΔΕΠ
ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ
Πάτρα, 13-2-2014
Αρ. Πρωτ. ΕΞ-2014-05
ΠΑΡΑΤΥΠΗ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΓΙΑ ΜΕΛΗ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ (Σ.Ε.Π.) ΤΟΥ ΕΑΠ
Προς:
- Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων
- Γενικό Γραμματέα
- Τμήμα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης ΥΠ
- Διοικούσα Επιτροπή ΕΑΠ
- Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης
Κοινοποίηση:
- Βουλευτές
- ΠΟΣΕΔΠ
- Σύλλογοι μελών ΔΕΠ
- Σύνοδος Πρυτάνεων

Αξιότιμοι,
Το ΕΑΠ έχει προχωρήσει στην προκήρυξη για τα μέλη Συνεργαζόμενου Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΣΕΠ), η οποία και έχει λήξει στις 31/01/2014. Η προκήρυξη αφορά περίπου 1.500 θέσεις επιστημόνων υψηλού επιπέδου αφού βασική προϋπόθεση είναι η κατοχή διδακτορικού διπλώματος.

Όμως, η προκήρυξη των θέσεων μελών ΣΕΠ, με βάση την απόφαση της 249/27-11-2013 Συνεδρίασης της Διοικούσας Επιτροπής (ΔΕ), ακολουθεί για μια ακόμη φορά την πεπατημένη ετών και δεν ανακοινώνει στους υποψήφιους τα κριτήρια αξιολόγησής τους. Κατά την άποψη του ΔΣ του ΕΦΜΔΕΠ ΕΑΠ, όπως έχουμε δηλώσει και παλαιότερα, η πρακτική αυτή είναι μη νόμιμη. Θεωρούμε ότι δεν είναι δυνατόν οι υποψήφιοι να μην γνωρίζουν τα κριτήρια αξιολόγησής τους.

Επίσης, στην ίδια προκήρυξη ορίζεται ότι ‘Η ανάθεση έργου του απαιτούμενου αριθμού μελών Σ.Ε.Π. ανά Θ.Ε. και Ε.Θ.Ε. για κάθε ακαδημαϊκό έτος, θα γίνεται σε ποσοστό 85% από τον πίνακα Α’. Δηλαδή ένας αριθμός υποψηφίων από τον Πίνακα Α’ θα αποκλείεται από την ανάθεση έργου αλλά η προκήρυξη δεν διευκρινίζει το κριτήριο αποκλεισμού. Θεωρούμε ότι και αυτή η πρακτική δεν μπορεί να είναι νόμιμη.

Με δεδομένο ότι για πρώτη φορά, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία η διαδικασία επιλογής αφορά τριετία και όχι ένα μόνο έτος, οι όποιες επιπτώσεις και οι τυχόν ενστάσεις από υποψήφιους που θεωρούν ότι αδικήθηκαν θα επεκταθούν πιθανότατα σε ολόκληρη την επόμενη τριετία 2014-2017. Φαίνεται ότι η πρόχειρη αντιμετώπιση από τη ΔΕ του ΕΑΠ τόσο σοβαρών
ζητημάτων, μπορεί να έχει πολύ σημαντικές επιπτώσεις στην εύρυθμη λειτουργία του Ιδρύματος.

Δυστυχώς, από την εμπειρία μας δεν αναμένουμε τη διόρθωση των κακώς κείμενων από τη ΔΕ του ΕΑΠ, εφόσον στις ανάλογες επισημάνσεις μας κατά το παρελθόν απαξίωσε και να απαντήσει αλλά και να επανεξετάσει την πρακτική της.

Πρέπει να τονίσουμε ότι η βασική αιτία για το πρόβλημα που δημιουργείται είναι η ίδια η εισήγηση της ΔΕ του ΕΑΠ προς το Υπουργείο που άλλαξε τις σχετικές προβλέψεις του νόμου για την επιλογή ΣΕΠ το καλοκαίρι του 2013. Για άλλη μία φορά η ακαδημαϊκή κοινότητα του ΕΑΠ δεν ερωτήθηκε πριν την κατάθεση της εισήγησης στο Υπουργείο και η ΔΕ έδρασε με πλήρη αυθαιρεσία. Η σημερινή κατάσταση αντανακλά τη συνηθισμένη προχειρότητα και αδιαφάνεια με την οποία ενεργεί η ΔΕ του ΕΑΠ.

Με βάση τα προηγούμενα θα θέλαμε να ρωτήσουμε τον Υπουργό Παιδείας τα ακόλουθα:
- Είναι σύννομη μία προκήρυξη θέσεων εργασίας από δημόσιο φορέα χωρίς να έχουν γνωστοποιηθεί τα κριτήρια αξιολόγησης των υποψηφίων;
- Είναι σύννομος ο αποκλεισμός από τις διαθέσιμες θέσεις εργασίας του 15% όσων υποψηφίων συνεργάζονταν με το ΕΑΠ ως ΣΕΠ κατά το προηγούμενο ακαδημαϊκό έτος χωρίς να είναι γνωστά εκ των προτέρων τα κριτήρια αποκλεισμού;

Επειδή δυστυχώς θεωρούμε ότι οι απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα, κατά την άποψή μας, είναι αρνητικές, και επειδή ο Σύλλογός μας έχει καταθέσει το καλοκαίρι του 2013 μία συνολική πρόταση για την επιλογή των ΣΕΠ, η οποία έχει μια διαφορετική λογική και δεν έχει τα μειονεκτήματα της σημερινής διαδικασίας, η οποία δεν ελήφθη υπόψη, ζητάμε:
(α) από τη ΔΕ του ΕΑΠ και το Υπουργείο Παιδείας, ως εποπτεύουσα αρχή, την ανάκληση της προκήρυξης και επαναπροκήρυξη των θέσεων ΣΕΠ για τα ακαδημαϊκά έτη 2014-17 με νόμιμο τρόπο. Η διαδικασία αυτή πρέπει να είναι άμεση λόγω της στενότητας χρόνου,
(β) από τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης τον έλεγχο της νομιμότητας των διαδικασιών επιλογής και πρόσληψης μελών ΣΕΠ από το ΕΑΠ,
(γ) από το Υπουργείο παιδείας την επανεξέταση του ζητήματος της διαδικασίας και των κριτηρίων πρόσληψης των μελών ΣΕΠ από το ΕΑΠ λαμβάνοντας υπόψη και τις απόψεις της ακαδημαϊκή κοινότητας του ΕΑΠ.

Με εκτίμηση
Το ΔΣ του ΕΦΜ ΔΕΠ ΕΑΠ

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved