ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
  
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
Η ΠΟΣΔΕΠ για τη συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας

Αθήνα 10.4.2014, 14:44

Εντός των ημερών θα διοριστούν οι υπόλοιποι 356 εκλεγμένοι καθηγητές και λέκτορες των Πανεπιστημίων των οποίων ο διορισμός εκκρεμεί για περισσότερο από δύο χρόνια, διαβεβαίωσε σήμερα αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ) που τον επισκέφθηκε ο υπουργός Παιδείας κ. Κ. Αρβανιτόπουλος, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ομοσπονδίας.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν, επίσης, θέματα λειτουργίας των Ιδρυμάτων, καθώς και  τα οικονομικά των πανεπιστημίων και των πανεπιστημιακών.

* Ακολουθεί η ανακοίνωση της ΠΟΣΔΕΠ.ΠΟΣΔΕΠ
Αθήνα, 9 Απριλίου 2014

Συνάντηση υπουργού Παιδείας – ΠΟΣΔΕΠ την Τετάρτη 9/4, ώρα 17.00

Μετά από ένα έτος κατά τη διάρκεια του οποίου, παρά τα επανειλημμένα αιτήματα συνάντησης για να συζητηθούν τα κρίσιμα ζητήματα που αντιμετώπιζε η ανώτατη εκπαίδευση, ο Υπουργός Παιδείας αρνείτο να συαντηθεί με τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των πανεπιστημιακών, πραγματοποιήθηκε σήμερα συνάντηση της Ε.Γ. της ΠΟΣΔΕΠ με τον Υπουργό Παιδείας κ. Κ.Αρβανιτόπουλο και το Γ.Γ. του Υπουργείου κ. Α. Κυριαζή.
Ο Υπουργός ενημερωσε οτι εντός των ημερών θα διοριστούν οι υπόλοιποι 356 εκλεγμένοι καθηγητές και λέκτορες των οποίων ο διορισμός εκκρεμεί για περισσότερο από 2 χρόνια.
Επιπλέον, ο Υπουργός παραδέχθηκε οτι η παιδεία έπρεπε να έχει εξαιρεθεί από το μνημόνιο, αλλά αυτό δεν έγινε.
Εκ μέρους της Ε.Γ. της ΠΟΣΔΕΠ τέθηκαν τα ακόλουθα ζητήματα.

Θεσμικά
Σχετικά με τις διαδικασίες εκλογής και εξέλιξης καθηγητών, παρουσιάσαμε την απόφαση της ΔΕ, που απαιτεί μεγαλύτερα εκλεκτορικά σώματα, με συμμετοχή μελών του Τομέα, του Τμήματος και εξωτερικών εκλεκτόρων, καθώς και εξασφάλιση της διαφάνειας της διαδικασίας.
Για τη διαδικασία εκλογής Πρυτάνεων και Κοσμητόρων, προτείναμε αυτό που ζητά η συντριπτική πλειοψηφια της Πανεπιστημιακής κοινότητας, δηλ. ελεύθερες υποψηφιότητες και απΆ ευθείας εκλογή από τα μέλη ΔΕΠ χωρίς κλήρωση.
Ο Υπουργός απέρριψε τις προτάσεις της ΠΟΣΔΕΠ με το σκεπτικό οτι περιμένει να αξιολογηθεί το θεσμικό πλαίσιο του ν. 4009 όταν παρέλθει τετραετία από την εφαρμογή του.
Η ΕΓ της ΠΟΣΔΕΠ ζήτησε επίσης να ολοκληρωθούν σύντομα οι διαδικασίες σύνταξης των Οργανισμών των Ιδρυμάτων, ώστε να αποκτήσουν αυτά μεγαλύτερη διοικητική αυτοτέλεια.

Ζητήματα λειτουργίας των Ιδρυμάτων
Παρουσιάσαμε το πρόβλημα της έλλειψης διδασκόντων, καθώς δεν προκηρύσσονται νέες θέσεις, ούτε συμπληρώνονται τα κενά που δημιουργούνται από συνταξιοδοτήσεις ή αποχωρήσεις.
Ο Υπουργός ενημέρωσε οτι διεκδικεί να μην προσμετρηθούν οι διορισμοί σε θέσεις που είχαν προκηρυχθεί πριν από την κρίση στην αναλογία 1 : 10, ώστε να υπάρξει ένας αριθμός νέων προκηρύξεων.
Σχετικά με τη διαθεσιμότητα διοικητικών υπαλλήλων των πανεπιστημίων, εκφράσαμε τη μεγάλη ανησυχία μας καθώς καθυστερεί η ολοκλήρωση της διαδικασίας που έχει συμφωνηθεί και δρομολογηθεί και τον προβληματισμό μας για τον κίνδυνο νέας έκρηξης στα Πανεπιστήμια η οποία μπορεί να είναι μη αναστρέψιμη.
Ο Υπουργός εξέφρασε αισιοδοξία οτι θα υπάρξει σύντομα λύση στο πρόβλημα.
Διαμαρτυρηθήκαμε για τις αυξήσεις στον αριθμό των εισακτέων σε πολλά τμήματα, κυρίως σε ιδρύματα της περιφέρειας, παρά τις αντίθετες προτάσεις των ιδρυμάτων. 
Ο ΓΓ του Υπουργείου παραδέχθηκε οτι μπορεί να έχουν γίνει κάποια λάθη, αλλά πιστεύει οτι η κατάσταση θα εξομαλυνθεί με τη διεύρυνση των κριτηρίων μετεγγραφών.

Οικονομικά πανεπιστημίων και πανεπιστημιακών
Η ΠΟΣΔΕΠ αντιλαμβάνεται πόσο μπορούν να συνεισφέρουν τα ελληνικά πανεπιστήμια στην προσπάθεια της χώρας να ανακάμψει από την κρίση, και θεωρεί υποχρέωση της κυβέρνησης να τα στηρίξει έμπρακτα για να ανταποκριθούν σε αυτές τις απαιτήσεις.
Οι μισθοί των πανεπιστημιακών βρίσκονται σε εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο σε σύγκριση με το μέσο ευρωπαϊκό όρο αλλά και σε σχέση με τους μισθούς άλλων δημόσιων λειτουργών στην Ελλάδα. Απαιτούμε από την κυβέρνηση να θέσει ως άμεση προτεραιότητα την αποκατάσταση των μισθών των πανεπιστημιακών λαμβάνοντας υπ όψιν οτι 
• δεν συμμετείχαμε σε καμία αύξηση την περίοδο 2004 – 2009
• συμμετείχαμε σε όλες τις μειώσειςτην περίοδο 2010 – 2012.
Προτείναμε να γίνει μια ουσιαστική θεσμική συζήτηση για τη δημιουργία νέου ενιαίου ειδικού μισθολογίου για όλους τους δημόσιους λειτουργούς.
Σχετικά με τη φορολόγηση των επιδομάτων, τονίσαμε οτι είναι αυτονόητη υποχρέωση της κυβέρνησης να εφαρμόσει τελεσίδικες αποφάσεις ανωτάτων δικαστηρίων.
Εκφράσαμε την ανησυχία μας για πληροφορίες οτι το πρόγραμμα ΕΣΠΑ του Υπουργείου Παιδείας θα συγχωνευθεί με αυτό του Υπουργείου Εργασίας, με αναπόφευκτο αποτέλεσμα να δημιουργηθούν προβλήματα στη διαχείριση των έργων που αφορούν στην ανώτατη εκπαίδευση και την έρευνα.
Ο Υπουργός επιβεβαίωσε τις πληροφορίες, αλλά δήλωσε οτι δεν θα υπάρξει πρόβλημα.

Ο Πρόεδρος
Στάθης Ευσταθόπουλος
Αναπληρωτής Καθηγητής ΕΚΠΑ  

Ο Γραμματέας
Χρήστος Κουρουνιώτης
Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης.

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved