ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
  
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
Προς συνεργασία ΑΠΘ - University of Alabama

Αθήνα 6.5.2014, 19:12

Τις βάσεις για διαπανεπιστημιακή συνεργασία σε συγκεκριμένα ερευνητικά πεδία έβαλαν σήμερα Πρυτανικές Αρχές και Καθηγητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του University of Alabama των ΗΠΑ, σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ, στο πλαίσιο του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ των δύο ακαδημαϊκών ιδρυμάτων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ιδρύματος, οχταμελής αντιπροσωπεία του αμερικανικού δημόσιου πανεπιστημίου, που ιδρύθηκε το 1831 και είναι το μεγαλύτερο ακαδημαϊκό ίδρυμα της πολιτείας της Αλαμπάμα με 35.000 φοιτητές, με επικεφαλής τον Senior Associate Dean - College of Arts and Sciences Prof. Luoheng Han, συζήτησαν εκτενώς με τους ομολόγους τους από το ΑΠΘ τις προοπτικές συνεργασίας σε επτά επιστημονικά πεδία (Βιολογία, Γεωλογία, Μουσική, Θέατρο, Αγγλική Φιλολογία, Οικονομικό - τουρισμός, Φιλολογία - κλασικές σπουδές). Προϋπήρχε, εξάλλου, άτυπη συνεργασία και με τη Θεολογική Σχολή από το 2009, η οποία επικυρώθηκε με τη συμφωνία συνεργασίας, που υπογράφηκε το 2013 με ισχύ πέντε ετών και περιλαμβάνει αμοιβαία ανταλλαγή Καθηγητών - Λεκτόρων, προπτυχιακών - μεταπτυχιακών φοιτητών - υποψηφίων διδακτόρων και διοργάνωση συνεδρίων.

Στη διάρκεια της ημερίδας, που πραγματοποιήθηκε παρουσία των Πρυτανικών Αρχών του ΑΠΘ, του αντιπροέδρου του Συμβουλίου Ιδρύματος, Κοσμητόρων Σχολών, Προέδρων Τμημάτων, Καθηγητών του ΑΠΘ, καθώς και του Προξένου των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Γιάννης Μυλόπουλος, παρουσίασε το ερευνητικό και εκπαιδευτικό έργο του ΑΠΘ, καθώς και τις συμφωνίες που έχουν συναφθεί με πανεπιστημιακά ιδρύματα από όλο τον κόσμο, εκ των οποίων οι 14 είναι με πανεπιστήμια των ΗΠΑ. Ο κ. Μυλόπουλος αναφέρθηκε στη σημασία που δίνουν οι Πρυτανικές Αρχές στις συνεργασίες με πανεπιστήμια του εξωτερικού, στο πλαίσιο της προσπάθειας για εξωστρέφεια του ΑΠΘ. Και τόνισε πως οι συνεργασίες αυτές, εκτός από τα πολλαπλά οφέλη που έχουν σε ερευνητικό επίπεδο, ενισχύουν το κύρος και τη διεθνή αναγνωρισιμότητα του ΑΠΘ.

Εξαιρετική ευκαιρία χαρακτήρισε τη συνεργασία με το ΑΠΘ ο Καθηγητής Luoheng Han, επισημαίνοντας ότι υπήρξε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για τα κοινά ερευνητικά προγράμματα. Αυτό, εξάλλου, αποδεικνύει το γεγονός ότι 40 καθηγητές έκαναν αίτηση συμμετοχής στην επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη.

Από την πλευρά του, ο Πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη Ρόμπερτ Σάντερς εξέφρασε την ικανοποίηση του για τη συμφωνία των δύο πανεπιστημίων που, όπως είπε, έχουν μεγάλη ιστορία και λαμπρό μέλλον, τονίζοντας ότι τέτοιες συμφωνίες συμβάλλουν στην παραγωγή γνώσης, αλλά και στην καλλιέργεια της κατανόησης και της φιλίας ανάμεσα στους λαούς.

Τη στήριξή του στην πρωτοβουλία εξέφρασε ο Κοσμήτορας της Σχολής Θετικών Επιστημών, Σπύρος Παυλίδης, ο οποίος επισκέφθηκε το University of Alabama στο διάστημα από  13 έως 22 Μαρτίου, 2014. 

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στη Θεσσαλονίκη οι εκπρόσωποι του αμερικανικού πανεπιστημίου, θα έχουν την ευκαιρία για κατΆ ιδίαν συναντήσεις και γνωριμία με τα αντίστοιχα Τμήματα του ΑΠΘ, αλλά και να επισκεφτούν μουσεία, αξιοθέατα της πόλης και στους αρχαιολογικούς χώρους της Βεργίνας και της Πέλλας.
 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved