ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
  
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
Ν. Κεραμέως: Χωρίς διάλογο οι αποφάσεις για τα πρότυπα πειραματικά σχολεία

Proslipsis.gr | Αθήνα 6.3.2015, 03:15

Το υπουργείο Παιδείας προωθεί τις εξαγγελίες του για τα Πρότυπα Σχολεία πριν από οποιαδήποτε αξιολόγηση, διαβούλευση και συζήτηση στη Βουλή, καταγγέλλει η βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας Νίκη Κεραμέως και καταθέτει επιστολή του αναπληρωτή υπουργού Παιδείας Αναστάσιος Κουράκη προς 5 μόνο από τα σημερινά 60 Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία, με το αιτιολογικό ότι τα σχολεία αυτά «θα ορισθούν με νομοθετική ρύθμιση ως πρότυπα». 

Το έγγραφο απευθύνεται στα γυμνάσια Ιωνίδειο Σχολή, Βαρβάκειο, Αναβρύτων, Ζωσιμαία Σχολή Ιωαννίνων και Ευαγγελική Σχολή Σμύρνης, και τους ζητείται να γνωμοδοτήσουν σχετικά με τα κριτήρια και τον τρόπο εισαγωγής μαθητώνστην Α’ Γυμνασίου των σχολείων αυτών αφού τεθεί σε εφαρμογή ο νέος νόμος που δρομολογεί το υπουργείο (σημειωτέον ότι δεν έχει ακόμη κατατεθεί κανένα σχετικό νομοσχέδιο προς ψήφιση στη Βουλή). 

«Πρόκειται για μία ατυχή προώθηση τοις πράγμασι των εξαγγελιών του υπουργείου Παιδείας», διαπιστώνει η κ. Κεραμέως, «χωρίς να έχει προηγηθεί – εν γνώσει μας τουλάχιστον – οποιαδήποτε αξιολόγηση ή μελέτη του ισχύοντος καθεστώτος του Ν 3966/2011, χωρίς να έχει προηγηθεί ουσιαστικός διάλογος με τους εμπλεκόμενους φορείς (εκπαιδευτικούς, γονείς, μαθητές), χωρίς να έχει παρασχεθεί οποιαδήποτε εξήγηση σχετικά με τα κριτήρια επιλογής των 5 αυτών προτύπων σχολείων και με μόνη αναφορά στην ιστορικότητά τους· χωρίς να εξηγείται 1) πώς η ιστορικότητα είναι διασφάλιση της ποιότητας, 2) πως, ακόμη και να ήταν διασφάλιση της ποιότητας, γιατί τότε δεν έχουν συμπεριληφθεί στις εξαγγελίες του Υπουργείου και πληθώρα άλλων ιστορικών προτύπων πειραματικών σχολείων, 3) γιατί αποκλείονται όλα (με εξαίρεση ενός) τα πρότυπα πειραματικά σχολεία που βρίσκονται σε όλες τις περιφέρειες της Ελλάδας εκτός Αττικής (δεδομένου ότι τα 4 από τα 5 σχολεία που έχουν επιλεγεί ως πρότυπα βρίσκονται εντός Αττικής). Επίσης, χωρίς να έχει απαντηθεί καμία από τις πολυάριθμες ερωτήσεις των βουλευτών κομμάτων της αντιπολίτευσης που καταθέσαμε στη Βουλή προς τον Υπουργό Παιδείας μετά από σειρά αντικρουόμενων εξαγγελιών της ηγεσίας του Υπουργείου επί του θέματος». 

Η κ. Κεραμέως καλεί το υπουργείο Παιδείας να αναστείλει κάθε ενέργεια εφαρμογής των εξαγγελιών του μέχρις ότου αξιολογηθεί το ισχύον καθεστώς του ν. 3966/2011 και πραγματοποιηθεί ουσιαστικός διάλογος με τους εμπλεκόμενους φορείς καθώς και με τον σημαντικό αριθμό βουλευτών κομμάτων της αντιπολίτευσης που έχουν καταθέσει ερωτήσεις και δηλώσεις σχετικά με τις έως τώρα σχετικές εξαγγελίες του υπουργείου. «Οι παραπάνω ενέργειες επιβάλλονται αφενός από σεβασμό σε έναν θεσμό, που παρέχει υψηλή ποιότητα δημόσιας, δωρεάν και πρωτοποριακής εκπαίδευσης για πάνω από 150 χρόνια στη χώρα μας και αφετέρου γιατί έτσι θα χτιστούν ευρύτερες συναινέσεις στα άκρως σημαντικά θέματα της παιδείας», καταλήγει η ανακοίνωση της βουλευτού. 

* Ακολουθεί η επιστολή του υφυπουργού.


Θέμα: «Υποβολή πρότασης επί των κριτηρίων και του τρόπου εισαγωγής των μαθητών/τριών στην Α΄ τάξη των εξής γυμνασίων που θα ορισθούν με νομοθετική ρύθμιση ως πρότυπα: Π.Π.Γ. Ιωνίδειος Σχολή, Βαρβάκειο Π.Π.Γ., Π.Π.Γ. Αναβρύτων, Π.Π.Γ. Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων, Π.Π.Γ. Ευαγγελική Σχολή Σμύρνης».
**************
Σας γνωρίζουμε ότι προωθείται νομοθετική ρύθμιση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, σύμφωνα με την οποία θα χαρακτηρισθούν ως «πρότυπα» τα εξής γυμνάσια: Π.Π.Γ. Ιωνιδείου Σχολής, Βαρβάκειο Π.Π.Γ., Π.Π.Γ. Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων, Π.Π.Γ. Αναβρύτων, Π.Π.Γ. Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης. Στο πλαίσιο αυτό παρακαλούμε τις συγκεκριμένες σχολικές μονάδες να γνωμοδοτήσουν σχετικά με τα κριτήρια και τον τρόπο εισαγωγής μαθητών/τριών στην Α΄ Γυμνασίου. Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι δεν έχει εξασφαλισθεί από την παραιτηθείσα Δ.Ε.Π.Π.Σ. κάποιο κονδύλι για τη διενέργεια εισαγωγικών εξετάσεων με τον τρόπο που έχει συμβεί τα δύο προηγούμενα σχολικά έτη. Έτσι, δεν είναι δυνατόν να λειτουργήσει κεντρικό βαθμολογικό κέντρο και να διορθωθούν τα γραπτά με τη συνδρομή εκπαιδευτικών από άλλες σχολικές μονάδες ούτε και να υπάρξει κεντρική επιτροπή θεμάτων.
Στη γνωμοδότησή τους οι προαναφερθείσες πέντε σχολικές μονάδες θα καταλήξουν με μια διαδικασία τριών φάσεων. Πιο συγκεκριμένα, μέχρι και την Τετάρτη 18/03/2014 θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι εξής συνεδριάσεις με τη σειρά που ακολουθούν:
Α) Συνεδρίαση Σχολικού Συμβουλίου (άρθρο 51 του νόμου 1566/1985)
Οι εκπαιδευτικοί της σχολικής μονάδας, το Δ.Σ. του Συλλόγου γονέων, οι εκπρόσωποι του 15/μελούς συμβουλίου των μαθητών/τριών (που θα ορισθούν με απόφαση του 15/μελούς) και ο εκπρόσωπος του Δήμου θα ανταλλάξουν απόψεις όσον αφορά τα κριτήρια και τον τρόπο εισαγωγής των μαθητών/τριών στην Α΄ Γυμνασίου. Για όποια γυμνάσια υπάρχουν σύλλογοι αποφοίτων, μπορούν να καταθέσουν εγγράφως την άποψή τους στη Διεύθυνση του γυμνασίου και αυτή να ακουστεί στη συνεδρίαση του Σχολικού Συμβουλίου. Η συνεδρίαση αυτή θα έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα.
Β) Συνεδρίαση του Συλλόγου Διδασκόντων, παρουσία των μελών του ΕΠΕΣ
Στο πνεύμα της συνεργασίας που προβλέπεται και στο άρθρο 41, παρ. 2 του νόμου 3966/2011, τα μέλη του ΕΠΕΣ θα παραστούν στη συνεδρίαση του Συλλόγου διδασκόντων που θα πραγματοποιηθεί με το ίδιο θέμα. Ο Σύλλογος διδασκόντων θα καταλήξει στην πρότασή του, όσον αφορά τα κριτήρια και τον τρόπο εισαγωγής των μαθητών/τριών, λαμβάνοντας υπόψη του τους προβληματισμούς που θα έχουν αναπτυχθεί στο Σχολικό Συμβούλιο, τις αντικειμενικές δυνατότητες της σχολικής μονάδας (ως προς την υλικοτεχνική δομή και το εκπαιδευτικό προσωπικό) και τις απόψεις που πιθανόν να εκφράσουν τα μέλη του ΕΠΕΣ.
Γ) Συνεδρίαση ΕΠΕΣ
Το ΕΠΕΣ, λαμβάνοντας πολύ σοβαρά υπόψη την άποψη του Συλλόγου διδασκόντων, ο οποίος θα φέρει και το βάρος της όλης διαδικασίας, εισηγείται στη Δ.Ε.Π.Π.Σ. τα κριτήρια και τον τρόπο εισαγωγής των μαθητών/τριών στην Α’ Γυμνασίου. Στην εισήγησή του επισυνάπτει και αντίγραφο της πράξης της συνεδρίασης του Συλλόγου Διδασκόντων. Η εισήγηση πρέπει να έχει σταλεί στην ηλεκτρονική διεύθυνση της Δ.Ε.Π.Π.Σ. (depps@minedu.gov.gr ) μέχρι την Τετάρτη 18/03/2015 και έντυπα μέχρι τη Παρασκευή 20/03/2015.

Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΟΥΡΑΚΗΣ


© Proslipsis.gr
Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στην Proslipsis.gr. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή.
Εμπορικά sites που αναπαράγουν κείμενα παρανομούν και παρασιτούν. Οφείλετε να τα καταδικάζετε.

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved