ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
  
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
Συνεργασία ΑΠΘ με ρωσικά Πανεπιστήμια

Αθήνα 27.4.2015, 17:43


Νέα συμφωνία διαπανεπιστημιακής συνεργασίας με το Ρωσικό Πανεπιστήμιο Φιλίας των Λαών, με έδρα τη Μόσχα, που απαρτίζεται από 19 Σχολές, υπέγραψε ο Πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Καθηγητής Περικλής Μήτκας, ο οποίος παράλληλα ανανέωσε τη Συμφωνία με το Πανεπιστήμιο Διεθνών Σχέσεων.

Μέσω των Συμφωνιών θα αναβαθμιστούν οι ελληνικές σπουδές στη Ρωσία, θα εκπονηθούν κοινά προγράμματα, ιδίως μεταπτυχιακών σπουδών σε καίριους τομείς, θα ενισχυθεί η διδασκαλία της ρωσικής γλώσσας σε φοιτητές του ΑΠΘ και θα επεκταθούν οι συνεργασίες σε τομείς των θετικών και εφαρμοσμένων επιστημών, που είναι κρίσιμοι για την ανάπτυξη της χώρας.

Για το αφιερωματικό έτος 2016 Ελλάδας - Ρωσίας, πραγματοποιήθηκαν διαδοχικές συναντήσεις του Πρύτανη του ΑΠΘ με τους Πρυτάνεις των παραπάνω Πανεπιστημίων, καθώς και με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Λομονόσοφ. Οι Πρυτάνεις των ρωσικών πανεπιστημίων αποδέχτηκαν τις παρακάτω τέσσερεις προτάσεις του Πρύτανη του ΑΠΘ:
1. Να οργανωθεί στο ΑΠΘ και στη Μόσχα Έκθεση Γνωριμίας των ενδιαφερομένων για σπουδές στα πανεπιστήμια της Μόσχας και στο ΑΠΘ, αντίστοιχα.
2. Να οργανωθούν σε δημόσιους χώρους της Μόσχας και της Θεσσαλονίκης, Εκθέσεις της ιστορίας της ελληνικής και της ρωσικής γλώσσας και λογοτεχνίας, αντίστοιχα.
3. Να συμμετάσχουν Ρώσοι ειδικοί, μαζί με αριστοτελιστές και επιστήμονες από όλο τον κόσμο, στο Διεθνές Συνέδριο για τα 2400 χρόνια από τη γέννηση του Αριστοτέλη, που θα διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη, τον Μάιο του 2016.
4. Να πραγματοποιηθούν τοπικές εκδηλώσεις στη Μόσχα και στη Θεσσαλονίκη για τον Αριστοτέλη που θα διοργανωθούν από τα ρωσικά πανεπιστήμια με τα οποία έχει συνάψει σχέσεις το ΑΠΘ, σε όλους τους τομείς που είχε θεμελιακή συμβολή ο Σταγειρίτης φιλόσοφος και πανεπιστήμων.

Η ανταπόκριση και των τριών πρυτάνεων υπήρξε θετική και ενθουσιώδης στις παραπάνω προτάσεις. Αποδέχτηκαν να συμμετάσχουν και να συμβάλουν ώστε το έτος 2016 να αποτελέσει έτος σταθμό για την προβολή του ΑΠΘ στη Ρωσία, της ελληνικής γλώσσας, και του ελληνικού πολιτισμού στο σύνολό του.

Τη Μόσχα επισκέφθηκαν από τις 20 έως τις 22 Απριλίου 2015 συντελεστές του Προγράμματος «Ιάσων» του ΑΠΘ, με επικεφαλής τον Πρύτανη του ΑΠΘ, Καθηγητή Περικλή Μήτκα, και με τη συμμετοχή του επιστημονικού υπεύθυνου του προγράμματος «Ιάσων» και Πρόεδρου του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, Ομ. Καθηγητή Ιωάννη Καζάζη, και του Διδάσκαλου της Ρωσικής στο ΑΠΘ, Δρ. Δημήτρη Φωτιάδη.

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε με αφορμή το 3ο Διεθνές Συνέδριο Νεοελληνικών Σπουδών που διοργανώθηκε στις 20-22 Απριλίου από το Τμήμα Βυζαντινής και Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Λομονόσοφ. Το Συνέδριο, όπου μεταξύ άλλων παρουσιάστηκε η νέα γενιά εγχειριδίων διδασκαλίας της Νέας Ελληνικής από Έλληνες και ξένους πανεπιστημιακούς και συγγραφείς, απέδειξε τους σοβαρούς καρπούς που απέδωσε η εικοσαετής επένδυση του ΑΠΘ, μέσω του Προγράμματος «ΙΑΣΩΝ», στα παρευξείνια πανεπιστήμια, καθώς το ένα τρίτο των εισηγητών υπήρξαν πρώην υπότροφοι του προγράμματος και σήμερα ηγούνται των ελληνικών σπουδών στις έξι χώρες της πρώην ΕΣΣΔ.

Έμφαση δόθηκε στη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας με τους ψηφιακούς πόρους και τα εξ αποστάσεως επιμορφωτικά προγράμματα, που έχει εκπονήσει το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας και διατίθενται δωρεάν σε όλες τις έδρες ελληνικών σπουδών του εξωτερικού.


© Proslipsis.gr
Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στην Proslipsis.gr. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή.
Εμπορικά sites που αναπαράγουν κείμενα παρανομούν και παρασιτούν. Οφείλετε να τα καταδικάζετε.


 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved