ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
  
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
ΠΟΣΔΕΠ: Σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας μας πάει 33 χρόνια πίσω

Αθήνα 24.6.2015, 17:56

Το σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας επαναφέρει, κατά βάση, το πλαίσιο του ν. 1268/82, μας γυρίζει δηλαδή 33 χρόνια πίσω, εκτιμά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ), η οποία θεωρεί -μεταξύ άλλων- απαράδεκτη την παύση των νομίμως εκλεγμένων Πρυτάνεων και Κοσμητόρων και ζητά να μην προχωρήσει η κατάθεση των διατάξεων που αλλάζουν τον τρόπο διοίκησης των Πανεπιστημίων.

* Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης.


Θέμα: Σχετικά με το σχέδιο νόμου του ΥΠΟΠΑΙΘ «Ρυθμίσεις για την ανώτατη εκπαίδευση, την έρευνα, την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση και άλλες διατάξεις»

Το Σ/Ν που δημοσιοποιήθηκε για διαβούλευση από το Υπ. Παιδείας συνιστά επί της ουσίας είναι ένα νέο θεσμικό πλαίσιο, το οποίο αλλάζει τελείως το πλαίσιο οργάνωσης και διοίκησης του Πανεπιστημίου και προφανώς επιφέρει τεράστιας έκτασης αλλαγές χωρίς να έχει προηγηθεί ουσιαστικός διάλογος με την Παν/κή κοινότητα και τους θεσμικούς φορείς. Το Σ/Ν αυτό επαναφέρει, κατά βάση, το πλαίσιο του 1268/82. Δηλ. 33 χρόνια πίσω!!

Επιπλέον, στο Σ/Ν προβλέπεται η παύση ήδη νομίμως εκλεγμένων Πρυτάνεων και Κοσμητόρων! Πρόκειται για κάτι απαράδεκτο για το οποίο, το 2011, η μεγάλη πλειοψηφία της Πανεπιστημιακής κοινότητας (και ο σημερινός Υπουργός) είχε κατηγορήσει την τότε Υπουργό Παιδείας (και πολύ σωστά) χαρακτηρίζοντας την αντίστοιχη ρύθμιση αντιδημοκρατική.
Είναι απογοητευτικός ο τρόπος με τον οποίο ο Υπουργός αντιμετωπίζει τα θέματα των Πανεπιστημίων, ακυρώνοντας πλήρως και τις θετικές ρυθμίσεις στα επιμέρους θέματα που έχει το συγκεκριμένο Σ/Ν.

Επειδή δεν θέλουμε να επιστρέψουμε 33 χρόνια πίσω, ζητάμε από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου να μην προχωρήσει στην κατάθεση των διατάξεων που αλλάζουν τον τρόπο διοίκησης του Πανεπιστημίου και να περιοριστεί στις επιμέρους διατάξεις που είναι βελτιωτικές του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου (π.χ. Αλλαγή της διαδικασίας εκλογής και εξέλιξης μελών ΔΕΠ, ρυθμίσεις για εξελίξεις μελών ΔΕΠ, ρύθμιση για την αυτοδίκαιη αργία μέλους ΔΕΠ που τροποποιεί το υπάρχον απαράδεκτο και ανήθικο καθεστώς κ.λ.π.).

 Ακολούθως, να φέρει όλα τα άλλα θέματα που συνιστούν ένα νέο θεσμικό πλαίσιο στη λειτουργία και διοίκηση των Πανεπιστημίων (π.χ. κατάργηση ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, συμμετοχή στα όργανα και στις εκλογές οργάνων διοίκησης των Παν/μίων, κ.λ.π) σε ευρεία διαβούλευση, όπως είχε δεσμευθεί και στο συνέδριο της ΠΟΣΔΕΠ, με τους εκπροσώπους της Πανεπιστημιακής κοινότητας.

Θα πρέπει επιτέλους, να γίνει ένας ουσιαστικός, ανοιχτός, εθνικός διάλογος για την Παιδεία, σε βάθος χρόνου, στον οποίο όλες οι δυνάμεις της κοινωνίας (κόμματα, Πανεπιστήμια, θεσμικοί φορείς όπως η ΠΟΣΔΕΠ κλπ) θα δεσμευθούμε να καταλήξουμε σε έναν εθνικό σχεδιασμό για την Παιδεία και θα χαράξουμε μια πολιτική για τα επόμενα 15 χρόνια, η οποία θα πρέπει να έχει τη μέγιστη δυνατή συναίνεση καθώς το θέμα της Παιδείας θα πρέπει να ενώνει όλους μας και όχι να μας χωρίζει. Καλούμε την ηγεσία του Υπ. Παιδείας να ξεκινήσει άμεσα αυτή τη διαδκασία και να μην προχωρεί μονομερώς σε ρυθμίσεις που δεν εκφράζουν την πλειοψηφία της Πανεπιστημιακής κοινότητας.

Η ΠΟΣΔΕΠ ζητά άμεσα (πριν την κατάθεση του Σ/Ν στη Βουλή) συνάντηση με τον Υπουργό για το θέμα αυτό. Στη συνάντηση αυτή θα συζητήσει με τον Υπουργό και τις προτάσεις της για τις επιμέρους ρυθμίσεις του Σ/Ν. 

Η Εκτελεστική Γραμματεία


© Proslipsis.gr
Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στην Proslipsis.gr. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή.
Εμπορικά sites που αναπαράγουν κείμενα παρανομούν και παρασιτούν. Οφείλετε να τα καταδικάζετε.

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved