ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
  
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
Με έλλειψη εκπαιδευτικών ξεκινά αύριο η νέα σχολική χρονιά

Αθήνα 10.9.2015, 14:14

Με έλλειψη εκπαιδευτικών, όπως κάθε χρόνο άλλωστε, ξεκινάει αύριο 11 Σεπτεμβρίου η νέα σχολική χρονιά, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε σήμερα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, η υπουργός Παιδείας Αγγελική Ευφροσύνη Κιάου - Δημάκου.

Από τους 137.000 μόνιμους εκπαιδευτικούς της χώρας οι 135.000 βρίσκονται ήδη στα σχολεία (νηπιαγωγεία, δημοτικά , γυμνάσια, λύκεια), ανέφερε η υπουργός. Οι 2.600 από αυτούς αποσπάσθησαν στα σχολεία μετά από τη λήψη άδειας της Επιτροπής του ΣτΕ, στις 2 Σεπτεμβρίου 2015. 

Για την κάλυψη των κενών εγκρίθηκε η πρόσληψη (ΣτΕ) και χρηματοδότηση 12.000 αναπληρωτών εκπαιδευτικών και ωρομισθίων από το ΕΣΠΑ ανά εκπαιδευτική περιφέρεια (ολοήμερα νηπιαγωγεία, ολοήμερα δημοτικά, μέρος της ειδικής αγωγής, πρόσθετα μαθήματα γλώσσας κ.λπ. στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση), 2.000 εκπαιδευτικών από τον τακτικό  προϋπολογισμό, πλέον των 4.000 εκπαιδευτικών από το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (72.000.000 ευρώ) και 1.000 εκπαιδευτικών από τον τακτικό προϋπολογισμό, λόγω των αδειών χωρίς αποδοχές. Υπεγράφησαν δύο εκ των απαιτουμένων ΠΥΣ για την κατ εξαίρεση πρόσληψή τους και αναμένεται  η ολοκλήρωση της υπογραφής  των υπολοίπων.

Η εν λόγω συνολική χρηματοδότηση και ο αριθμός των αναπληρωτών που θα προσληφθούν είναι αυξημένος  σε σχέση με τη σχολική χρονιά  2014 - 2015. Συγκεκριμένα, πέρσι είχε εγκριθεί η χρηματοδότηση προσλήψεων 11.000 εκπαιδευτικών από το ΕΣΠΑ και 6.000 για το κυρίως πρόγραμμα από εθνικούς πόρους (σύνολο 17.000), ενώ αυτή τη χρονιά εγκρίθηκαν 12.000 εκπαιδευτικοί από το ΕΣΠΑ και 7.000 και πλέον από εθνικούς πόρους (19.000 και πλέον).

Παρά την επί πλέον αυτή έγκριση, τα κενά προς πλήρωση υπολογίζονται κατΆ εκτίμηση σε 6.000. Τούτο οφείλεται αφενός στις 3.350 περίπου συνταξιοδοτήσεις (έως τον Αύγουστο 2015) και στα κενά που είχαν διαπιστωθεί και την προηγούμενη χρονιά, αφετέρου δε στους περιορισμούς των προγραμμάτων ΕΣΠΑ, κυρίως ως προς την κατανομή τους ανά περιφέρεια. Τα κενά αυτά αφορούν κυρίως ειδικές δράσεις. Σε περίπτωση που ορισμένα ολοήμερα νηπιαγωγεία και δημοτικά δεν καλυφθούν από το ΕΣΠΑ, το Υπουργείο θα καταβάλει προσπάθεια να τα καλύψει σταδιακά από εθνικούς πόρους.

Η οριστική τοποθέτηση των αναπληρωτών και ωρομισθίων θα γίνει τις πρώτες μέρες μετά τις εκλογές. Μετά την εκπνοή της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων (11.09.2015, σημειώνεται ότι αναμένονται περισσότερες από 160.000 αιτήσεις), θα αναρτηθούν οι προσωρινοί πίνακες στις 14.09.2015 και θα εξεταστούν εν συνεχεία οι ενστάσεις. Έως το τέλος Σεπτεμβρίου θα έχει τοποθετηθεί ο μεγαλύτερος αριθμός των αναπληρωτών, τουλάχιστον τόσων όσοι ήταν τη χρονιά 2014 - 2015. ΚατΆ απόλυτη προτεραιότητα  θα αναρτηθούν οι πίνακες των αναπληρωτών νηπιαγωγών, δασκάλων, βασικών ειδικοτήτων (φιλόλογοι, μαθηματικοί, φυσικοί),  καθώς και των μαθημάτων που εξετάζονται στις Πανελλαδικές.

Με την από 9.9.2015 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου εξασφαλίστηκε (εκτός από τα προαναφερθέντα 72.000.000 ευρώ από το ΠΔΕ για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς), ο καθαρισμός των σχολικών μονάδων (συναρμοδιότητα υπουργείου Εσωτερικών και Παιδείας – το Υπουργείο Παιδείας έλαβε από το ΣτΕ  έγκριση για την πρόσληψή τους από τις Σχολικές Επιτροπές) και η μεταφορά των μαθητών (αρμοδιότητα της Περιφέρειας). Για τους  μαθητές των Ειδικών Σχολείων η μεταφορά θα γίνει πάλι από οδηγούς που διαθέτει το Γεν. Επιτελείο Στρατού. 

Με ΚΥΑ της 8.9.2015 επετράπη η πρακτική άσκηση 25.000 σπουδαστών ΙΕΚ, προκειμένου αυτοί να αποκτήσουν Βεβαίωση Επαγγελματικής Κατάρτισης. Επιπλέον, μετά από σχετική άδεια του ΣτΕ προσλαμβάνονται και στελεχώνονται με εκπαιδευτικούς τα δημόσια ΙΕΚ, τα Κέντρα Διά Βίου Μάθησης κ.λπ..

Ελήφθη άδεια του ΣτΕ  (7.9.2015) για τις αποσπάσεις εκπαιδευτικών στο εξωτερικό. Τοποθετήθηκαν ήδη οι συντονιστές εκπαίδευσης και  υπογράφονται  οι αποσπάσεις για την κάλυψη 340 περίπου κενών θέσεων. Τα 2/3 των κενών είχαν ήδη καλυφθεί με αποσπάσεις από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου.

Σχετικά με τα ΑΕΙ, η υπουργός είπε ότι έχουν χρηματοδοτηθεί με πιστώσεις ύψους 25.000.000 ¤ συν 70.000.000 ¤), που εγκρίθηκαν το Σεπτέμβριο.

Τέλος, η υπουργός διαβεβαίωσε ότι τα  σχολεία θα ανοίξουν και θα λειτουργήσουν ομαλά και οι όποιες δυσκολίες παρουσιαστούν στα κενά θα αντιμετωπιστούν, όπως γινόταν πάντα τα τελευταία χρόνια. 

Στα Κάτω Πετράλωνα
Η κ. Κιάου θα παραστεί αύριο 11 Σεπτεμβρίου, στις 9 η ώρα το πρωί, στην τελετή του Αγιασμού, στο 12ο Γενικό Λύκειο Αθήνας, (Κειριαδών και Σφηττιών 1, στα Κάτω Πετράλωνα), κατόπιν πρόσκλησης του διευθυντή του σχολείου. 


© Proslipsis.gr
Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στην Proslipsis.gr. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή.
Εμπορικά sites που αναπαράγουν κείμενα παρανομούν και παρασιτούν. Οφείλετε να τα καταδικάζετε.

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved