ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
  
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
Θέση στα δημόσια σχολεία διεκδικούν οι Γεωλόγοι

Αθήνα 3.11.2015, 12:15

Να διορίζονται Γεωλόγοι ειδικότητας ΠΕ04.05 στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ζητούν ο Σύλλογος Ελλήνων Γεωλόγων και Ομάδα Αναπληρωτών Εκπαιδευτικών Γεωλόγων.

* Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της σχετικής ανακοίνωσης.


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΓΕΩΛΟΓΩΝ (Σ.Ε.Γ.)
Έτος ιδρύσεως 1961
Μέλος: European Federation of Geologists (E.F.G.)
Διδότου 26 - 106 80 Αθήνα
Τηλ. 210.6540730, 6974.866007, www.geologist.gr, sylgeol@gmail.com
Α.Π. 229
Αθήνα, 2/11/2015 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 
ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΛΛΗΝΩΝ ΓΕΩΛΟΓΩΝ & Ομάδας Αναπληρωτών Γεωλόγων

Διορισμοί Γεωλόγων ειδικότητας ΠΕ04.05 στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση
Στην αρχή κάθε σχολικής χρονιάς και προκειμένου να καλυφθούν τα κενά που παρουσιάζονται, γίνονται προσλήψεις αναπληρωτών καθηγητών με ευθύνη των Υπηρεσιών του Υπ. Παιδείας. Η κάλυψη των κενών γίνεται - ή θα έπρεπε να γίνεται - ανά κλάδο και ειδικότητα ανάλογα με τα διαπιστωμένα κενά και με στόχο τη λειτουργική επάρκεια των σχολικών μονάδων σε διδακτικό προσωπικό.

Στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ο κλάδος ΠΕ04 (Φυσικών) αποτελείται από τις εξής ειδικότητες: Φυσικών (ΠΕ04.01), Χημικών (ΠΕ04.02), Βιολόγων (ΠΕ04.04) και Γεωλόγων (ΠΕ04.05).

Κατά τη σχολική χρονιά 2014-15 παρατηρήθηκε το φαινόμενο οι ώρες διδασκαλίας των μαθημάτων Α΄ ανάθεσης των γεωλόγων να καλύπτονται σε ποσοστό μόλις 31% από εκπαιδευτικούς της συγκεκριμένης ειδικότητας, ενώ το υπόλοιπο 69% να καλύπτεται από άλλες ειδικότητες (τόσο του κλάδου ΠΕ04 όσο και άλλων κλάδων) ως Β΄ ανάθεση ή να μένει ακάλυπτο.

Συγκεκριμένα, ως αποτέλεσμα της στρεβλής εφαρμογής του θεσμού Β΄ ανάθεσης, προσωπικό άλλων ειδικοτήτων και κλάδων καλύπτει 12247 από τις 18709 ώρες του μαθήματος γυμνασίου Γεωλογία-Γεωγραφία, αφήνοντας κενές ώρες πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων (που διδάσκουν οι ειδικότητες αυτές ως Α΄ ανάθεση), οι οποίες καλύπτονται στη συνέχεια από αναπληρωτές. Με τις έως σήμερα μεθοδεύσεις καταλήγουμε στο παράδοξο -και κατάφωρα άδικο- να διορίζονται ως αναπληρωτές, πολλές φορές για να διδάξουν Γεωλογία-Γεωγραφία στο γυμνάσιο, εκπαιδευτικοί από άλλες ειδικότητες με μηδενική προϋπηρεσία, ενώ μένουν εκτός γεωλόγοι με προϋπηρεσία οι οποίοι υπερέχουν σε μοριοδοτούμενα κριτήρια.

Στις έως σήμερα προσλήψεις αναπληρωτών δευτεροβάθμιας για τη σχολική χρονιά 2015-16, το Υπουργείο Παιδείας κάλεσε (μετά από 3 χρόνια μονοψήφιων αριθμών διορισμών γεωλόγων) και 19 γεωλόγους (ποσοστό 3% επί του συνόλου), μεταξύ 148 Φυσικών, 103 Χημικών και 361 Βιολόγων.

Τα τελευταία στοιχεία του ενιαίου πληροφοριακού συστήματος μηχανογραφικής υποστήριξης των σχολικών μονάδων «myschool» (όπου φαίνεται ο αριθμός των καθηγητών, η ειδικότητά τους, τα μαθήματα που διδάσκουν με Α΄ και Β΄ ανάθεση, αντίστοιχα κενά και πλεονάσματα, αριθμοί τμημάτων και μαθητών κ.α.), που δημοσιεύθηκαν μέσω αιρετών ΚΥΣΔΕ ανέφεραν ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ 233 φυσικών, 57 χημικών και ΕΛΛΕΙΜΜΑ 283 βιολόγων, 73 γεωλόγων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τα ίδια στοιχεία προκύπτει πως υπάρχουν μόλις 730 μόνιμοι γεωλόγοι εκπαιδευτικοί για πάνω από 20594 ώρες μαθημάτων Α΄ ανάθεσης. Οι ώρες αυτές αντιστοιχούν σε περίπου 1005 θέσεις! Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν πάνω από 250 οργανικά κενά γεωλόγων, τα οποία όμως αποκρύπτονται με καταστρατήγηση της Β΄ ανάθεσης, όπως διαπιστώνεται από τα παραπάνω.

Να τονιστεί ότι αυτή η ασύμμετρη συμπεριφορά αφορά την επιστήμη της Γεωλογίας που σχετίζεται με τη σεισμική δράση (η Ελλάδα κατέχει την 6η θέση παγκόσμια από άποψη σεισμικότητας), την ηφαιστειότητα, τη γεωθερμική ενέργεια, τον ορυκτό πλούτο (βασικό μοχλό ανάπτυξης της χώρας), τους υδάτινους πόρους και γενικότερα, τη γεωλογική δομή και τη γεωλογική ιστορία τόσο της χώρας μας όσο και του πλανήτη γενικότερα.

Θέλουμε ποιότητα στην εκπαίδευση των μαθητών. Θεωρούμε ότι το μάθημα της Γεωλογίας-Γεωγραφίας πρέπει να διδάσκεται με αξιώσεις σε μια χώρα η οποία κατέχει μια πολύ σημαντική θέση στον παγκόσμιο γεωλογικό χάρτη.

Ο Σύλλογος Ελλήνων Γεωλόγων συμφωνεί με το αίτημα που διατύπωσαν η Ένωση Ελλήνων Φυσικών και η Ένωση Ελλήνων Χημικών και προσυπέγραψε η Ελληνική Γεωλογική Εταιρεία, «… οι επόμενες φάσεις καθορισμού των θέσεων αναπληρωτών να γίνονται με κριτήριο τις πραγματικές ανάγκες σε όλες τις ειδικότητες του κλάδου ΠΕ04 και με διάφανη τρόπο, διότι στο σημερινό δυσμενές εργασιακό και οικονομικό περιβάλλον η δίκαιη και ισότιμη μεταχείριση των πολιτών σε ό,τι αφορά στις ευκαιρίες και στις δυνατότητες εργασίας αποτελεί αδιαμφισβήτητη αναγκαιότητα».

Ζητάμε παροχή ίσων ευκαιριών και αξιοκρατία με περισσότερες προσλήψεις Γεωλόγων εκπαιδευτικών στις επόμενες φάσεις προσλήψεων αναπληρωτών, αλλά και μακροπρόθεσμα κάλυψη των οργανικών κενών της ειδικότητας με μόνιμους διορισμούς.

Για το Δ.Σ. του Σ.Ε.Γ.
Ο Πρόεδρος Δ.Σ. 
Ξενοφών Σταυρόπουλος
6974.866007, 210-6540730

Ο Γραμματέας Δ.Σ.
Ευάγγελος Σπυρίδωνος  
6972.196052, 2112118094

Ομάδα Αναπληρωτών Γεωλόγων, email: geogroupedu@gmail.com


© Proslipsis.gr
Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στην Proslipsis.gr. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή.
Εμπορικά sites που αναπαράγουν κείμενα παρανομούν και παρασιτούν. Οφείλετε να τα καταδικάζετε.

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved