ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
  
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
ΕΑΠ: Προς αυτοδυναμία και περισσότερες θέσεις σπουδών

Αθήνα 27.11.2015, 08:18

Σε αυτοδύναμο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα προτίθεται να μετασχηματίσει το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, αυξάνοντας παράλληλα και τον αριθμό των θέσεων σπουδών.

Τη πρόθεση για μετασχηματισμό ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Ανδρέα Κατσανιώτη. Όπως είπε, σύντομα θα ξεκινήσει συζήτηση με τα άλλα ΑΕΙ της χώρας για τον διοικητικό και θεσμικό μετασχηματισμό του Ιδρύματος. 

Σημειώνεται ότι μετά από 20 χρόνια λειτουργίας το ΕΑΠ δεν έχει καταφέρει να αποκτήσει αυτοδυναμία, παρά τις διαμαρτυρίες του εκπαιδευτικού προσωπικού του και τις επιταγές του άρθρου 16, παρ. 5 του Συντάγματος αλλά και της σχετικής νομοθεσίας.

Πρόσφατα οι φοιτητές του ιδρύματος κινδύνευσαν να βρεθούν «μετέωροι» καθώς έληγαν οι συμβάσεις έργου της πλειονότητας του εκπαιδευτικού προσωπικού του Πανεπιστημίου. Το γεγονός αυτό ώθησε την διοικούσα επιτροπή του ιδρύματος να προτείνει στο υπουργείο Παιδείας το άνοιγμα του Πανεπιστημίου στο ευρύ κοινό, με στόχο την αύξηση των εσόδων, κάτι που έγινε αποδεκτό. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Ιδρύματος Βασίλης Καρδάσης, πρώην αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου της Κρήτης, πρότεινε από την ερχόμενη χρονιά οι φοιτητές να επιλέγονται με κριτήρια και όχι με ηλεκτρονική κλήρωση, να μειωθούν τα δίδακτρα κατά 50 ευρω ανά θεματική ενότητα και περαιτέρω για όσους παίρνουν τα βιβλία σε ψηφιακή μορφή και να χορηγηθούν περισσότερες υποτροφίες.

Ταυτότητα
Το ΕΑΠ ιδρύθηκε το 1992 στην Πάτρα με έργο την παροχή προπτυχιακής και μεταπτυχιακής εκπαίδευσης και επιμόρφωσης από απόσταση και με βασικούς στόχους την προαγωγή επιστημονικής έρευνας και την ανάπτυξη τεχνολογίας και μεθοδολογίας στο πεδίο της μετάδοσης της γνώσης από απόσταση. Παρέχει Πτυχία, Μεταπτυχιακά Διπλώματα Ειδίκευσης (Masters), Διδακτορικά Διπλώματα, Πιστοποιητικά Προπτυχιακής και Μεταπτυχιακής Επιμόρφωσης, καθώς και Παρακολούθησης Θεματικών Ενοτήτων.

Μέχρι σήμερα από το Πανεπιστήμιο έχουν αποφοιτήσει 27.770 άτομα, ενώ φοιτούν 16.369 προπτυχιακοί φοιτητές και 15.458 μεταπτυχιακοί, αναλογία που αποδεικνύει ότι πολλοί παρατείνουν επί μακρόν τις σπουδές τους ή τις διακόπτουν. 

Το διοικητικό προσωπικό του Πανεπιστημίου ανέρχεται στα 225 άτομα, εκ των οποίων οι 8 είναι μόνιμοι υπάλληλοι, 40 αορίστου χρόνου και 177 συμβασιούχοι έργου. Οι υπάλληλοι της τελευταίας κατηγορίας αμείβονται μέσω προγράμματος ΕΣΠΑ 2007-13, του οποίου το φυσικό αντικείμενο έληγε στις 15 Νοεμβρίου 2015 αλλά πήρε παράταση ενός μηνός. 


© Proslipsis.gr
Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στην Proslipsis.gr. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή.
Εμπορικά sites που αναπαράγουν κείμενα παρανομούν και παρασιτούν. Οφείλετε να τα καταδικάζετε.

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved