ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
  
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
«Ανάγκη ένταξης της διάστασης του φύλου στα ΜΜΕ»

Αθήνα 8.1.2016, 23:51

Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ), που ως γνωστόν διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στον αγώνα για την επίτευξη της ουσιαστικής ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών στον πλανήτη, είναι ανδροκρατούμενα.

Τα στοιχεία της "Παγκόσμιας Συμμαχίας για τα ΜΜΕ και το Φύλο (GAMAG)", που παρουσιάζει η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ), είναι άκρως αποκαλυπτικά:
• Το 74% των ηγετικών θέσεων στο χώρο των ΜΜΕ καλύπτεται από άνδρες, ενώ μόλις το 26% από  γυναίκες.
• Οι άνδρες υπερτερούν κατά πολύ σε σύγκριση με τις γυναίκες σε όλα τα επίπεδα ιεραρχίας. Ενδεικτικά, αναφέρεται το 39% των γυναικών σε θέσεις senior management και το 29% των γυναικών στη μεσαία κλιμάκια ιεραρχίας, έναντι του 71% των ανδρών συναδέλφων τους.
• Μόλις το 24% των ατόμων που συμμετέχουν σε συνεντεύξεις και λοιπές εκπομπές λόγου και γνώμης στα Μ.Μ.Ε. είναι γένους θηλυκού. 
 
Η εγκυρότητα των συγκεκριμένων στατιστικών στοιχείων είναι αδιαμφισβήτητη, δεδομένου ότι η εν λόγω Παγκόσμια Συμμαχία λειτουργεί στο πλαίσιο του Εκπαιδευτικού, Επιστημονικού και Πολιτιστικού Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών (UNESCO) και περιλαμβάνει άνω των οκτακοσίων οργανώσεων, δικτύων και ιδιωτών με ενασχόληση σε ζητήματα φύλου και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης από ολόκληρο τον κόσμο, διαβεβαιώνει η ΓΓΙΦ.
 
Το διήμερο 7-8 Δεκεμβρίου 2015 πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο των Εθνών, στη Γενεύη, διεθνής συνάντηση αναπτυξιακής συνεργασίας στον τομέα «Φύλο και ΜΜΕ», ενώ στις 9-10 Δεκεμβρίου 2015 έλαβε χώρα η πρώτη Γενική Συνέλευση της Παγκόσμιας Συμμαχίας για τα ΜΜΕ και το Φύλο. Οι δύο αυτές εκδηλώσεις διεθνούς εμβέλειας συνέπεσαν με τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (10η Δεκεμβρίου). 

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία εντάσσεται στην υλοποίηση του θεματικού πεδίου «Γυναίκες και ΜΜΕ» της Διακήρυξης και του Προγράμματος Δράσης της 4ης Παγκόσμιας Διάσκεψης για τις Γυναίκες (Πεκίνο, Σεπτέμβριος 1995). Το «Πλαίσιο της Γενεύης» φιλοδοξεί να καταστεί σημείο αναφοράς σε τοπικό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο για την επίτευξη της ισότητας των φύλων στα ΜΜΕ, αλλά και μέσω των ΜΜΕ.
 
Η ΓΓΙΦ θεωρεί άκρως ενθαρρυντικό το γεγονός ότι οι εκδηλώσεις του Δεκεμβρίου συνδιοργανώθηκαν από την UNESCO, την Παγκόσμια Συμμαχία για τα ΜΜΕ και το Φύλο, το υπουργείο Πληροφόρησης του Λιβάνου και τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας της Ελλάδας, καθώς για άλλη μία φορά η χώρα μας διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διεθνή σκηνή, επιβεβαιώνοντας, και πάλι την προσήλωσή της στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών ("Women's Rights are Human Rights").

Άλλωστε,  στην ομιλία του Γενικού Γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, κατά την έναρξη της διεθνούς συνάντησης, στις 7-12-2015, υπάρχουν σαφείς αναφορές στο έμψυχο δυναμικό της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας με βάση το φύλο, στα Συμβούλια Κοινωνικού Ελέγχου της ΕΡΤ και στη συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων για την ένταξη της διάστασης του φύλου στο χώρο των ΜΜΕ. 
 
Από την άλλη, τα ΜΜΕ συχνά αναπαράγουν στερεότυπες αντιλήψεις για τους ρόλους και την εικόνα των δύο φύλων στη δημόσια και την ιδιωτική ζωή, ώστε η επιρροή τους στην κοινή γνώμη καθιστά δύσκολο και απαιτητικό τον αγώνα όλων μας για την ουσιαστική ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών. 

Ενδεικτικά, η πρόσφατη δημοσίευση χιουμοριστικών σκίτσων με σαρκαστική απεικόνιση των «διαφορών μεταξύ ανδρών και γυναικών», αποτελεί μια  περίπτωση απεικόνισης των δυο φύλων, όπως αυτή προκύπτει μέσω της προβολής από τα ΜΜΕ. Οι άνδρες παρουσιάζονται ως άξεστοι, με σεξουαλικά κίνητρα και οι γυναίκες ως αφελείς υπάρξεις, όπου το βασικό ενδιαφέρον τους είναι η εξωτερική τους εμφάνιση. Τα εν λόγω σκίτσα έλαβαν θετική ανταπόκριση από μεγάλη μερίδα του κοινού, ενώ δημοσιεύτηκαν σε ελληνικά ηλεκτρονικά έντυπα και μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Υποσυνείδητα, όμως, παρά το χιουμοριστικό τους μανδύα, επικυρώνουν στερεότυπες αντιλήψεις και αποτελούν τροχοπέδη στην αρχή της ισότητας των φύλων.


© Proslipsis.gr
Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στην Proslipsis.gr. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή.
Εμπορικά sites που αναπαράγουν κείμενα παρανομούν και παρασιτούν. Οφείλετε να τα καταδικάζετε.

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved